АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Строки перерахунку соціальних виплат, переводу з одного виду соціального забезпечення на інший

Читайте также:
  1. I.6.1.Кризис административно-командной системы в условиях завершения восстановления народного хозяйства после окончания Отечественной войны.
  2. II. ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗМІНИ В ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДУКТИВНОЇ ЗАЙНЯТОСТІ
  3. III. Интервью международного тренера
  4. IV. СОЦІАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ, ЖИТЛОВО-ПОБУТОВЕ ТА МЕДИЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ
  5. V2: Патофизиология углеводного обмена
  6. VII. 3. Матеріали методичного забезпечення заключного етапу.
  7. VII. Використання міжнародного фактору в інтересах інноваційного розвитку економіки України
  8. VII. Матеріали методичного забезпечення заняття .
  9. VII. РОЗВИТОК САМОВРЯДУВАННЯ ТА СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ СТУДЕНТІВ
  10. VІ. Назвіть юридичні строки, які слід застосувати у наведених положеннях (усього – 9 балів: по 3 бали за кожну правильну відповідь):
  11. VІ. ПРАВОВІ І НОРМАТИВНО – ТЕХНІЧНІ ОСНОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  12. VІІ. Матеріали методичного забезпечення заняття

Підставами для перерахунку пенсії можуть, зокрема, бути: 1) набуття додаткового стажу; 2) звільнення та набуття права на надбавку на утриманця; 3) набуття права на підвищення до пенсії внаслідок одержання певного статусу; 4) звернення за пенсією у зв¢язку з втратою годувальника нового члена сім¢ї померлого; 5) надання додаткових документів, які підтверджують право на збільшення розміру призначеної пенсії; 6) смерть одного з членів сім¢ї до закінчення строку, на який була призначена пенсія.

Строки перерахунку (призначення нової) пенсії залежать від обставин, з виникненням яких особа набуває право на перерахунок (призначення нової пенсії). Так, у разі зміни групи інвалідності пенсія в новому розмірі (мова про перерахунок не йде) виплачується з дня зміни групи інвалідності [107]. Зміна розміру пенсії членам сім’ї здійснюється з першого числа місяця, що настає за місяцем, у якому склалися обставини, що спричинили зміну розміру або припинення виплати пенсії [108]. У разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом, підвищується розмір мінімальної пенсії, а це означає, що перерахунок пенсії проводиться з дня встановлення нового розміру прожиткового мінімуму [109]. Виплата пенсії особам, які перебувають на повному державному утриманні, у новому розмірі здійснюється з першого числа місяця, що настає за місяцем, у якому пенсіонер зарахований на повне державне утримання [110]. У разі відстрочення часу призначення пенсії її новий розмір призначається з дня, що настає за останнім днем повного року відстрочки часу виходу на пенсію, який враховано до страхового стажу, а у разі його відсутності – з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку [111].

В інших випадках перерахунок призначеної пенсії проводиться в такі строки: 1) у разі виникнення права на підвищення пенсії – з першого числа місяця, в якому пенсіонер звернувся за перерахунком пенсії, якщо відповідну заяву з усіма необхідними документами подано ним до 15 числа включно, і з першого числа наступного місяця, якщо заяву з усіма необхідними документами подано ним після 15 числа; 2) у разі настання обставин, які тягнуть за собою зменшення пенсії, – з першого числа місяця, в якому настали ці обставини, якщо вони мали місце до 15 числа включно, і з першого числа наступного місяця, якщо вони мали місце після 15 числа [112].

Закон України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” набрав чинності з 1 січня 2004 року. Стаття 43 цього Закону передбачає порядок перерахунку раніше призначених пенсій. Пенсійний фонд України, за погодженням з Міністерством праці та соціальної політики України, визначив, що перерахунок пенсій відповідно до ст.43 Закону за документами про заробіток і стаж до 1 січня 2004 року, в разі їх подання протягом усього 2004 року, проводяться з 1 січня 2004 року [113].

Відповідно до ст.27 Закону України „Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” із зміною групи інвалідності, що настала після призначення пенсії, відповідно змінюється і розмір пенсії. Якщо при цьому в інваліда війни здоров’я погіршується у зв’язку із загальним захворюванням, трудовим каліцтвом або професійним захворюванням, пенсія перераховується за новою групою інвалідності зі збереженням її причини. Строки перерахунку призначених пенсій вказані у ст.51 цього Закону. При настанні обставин, які тягнуть за собою зміну розміру пенсій, призначених військовослужбовцям строкової служби та їх сім’ям, перерахунок цих пенсій проводиться відповідно до строків, установлених частиною четвертою статті 45 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. Перерахунок пенсій, призначених особам офіцерського складу, прапорщикам і мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам, які мають право на пенсію за цим Законом та членам їх сімей, проводиться з першого числа місяця, що йде за місяцем, у якому настали обставини, що тягнуть за собою зміну розміру пенсії. Якщо при цьому пенсіонер набував право на підвищення пенсії, різницю в пенсії за минулий час може бути виплачено йому не більш як за 12 місяців.

Порядок перерахунку пенсій зазначено у ст.63-66 вищецитованого Закону. Перерахунок пенсій здійснюється на момент виникнення права на перерахунок пенсій (зміна розміру хоча б одного з видів грошового забезпечення, введення щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавок, доплат, підвищень та премій)) і проводиться в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, в строки, передбачені частиною другою статті 51 цього Закону. Порушення строків проведення перерахунку пенсій може бути оскаржено до вищих органів або до суду (ст.66 Закону).

Відповідно до п.57 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім¢ям з дітьми у разі затвердження нового розміру прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку розмір допомоги по вагітності і пологах, по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, допомоги на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням, та допомоги на дітей одиноким матерям перераховуються без звернення осіб, яким вони призначені, з місяця набрання чинності актом законодавства, що встановлює новий прожитковий мінімум.

Розмір соціальної допомоги може бути перерахований з місяця подання заяви уповноваженим представником сім’ї до закінчення строку призначення. У разі затвердження нового рівня забезпечення прожиткового мінімуму розмір соціальної допомоги перераховується без звернення уповноваженого представника сім’ї. Органи праці та соціального захисту населення проводять перерахунок раніше призначеної соціальної допомоги з місяця встановлення нового рівня забезпечення прожиткового мінімуму [114].

Крім перерахунку, Закон України „Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім¢ям” передбачає можливість зменшення до 50 відсотків призначеної державної соціальної допомоги у разі невикористання сім’єю можливостей знаходження додаткових джерел для існування (ч.2 ст.7 Закону). Підстави та порядок зменшення розміру соціальної допомоги зазначені у п.17 Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім¢ям.

Згідно з підп.3.11 Порядку надання державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам перерахунок розміру надбавки на догляд за дитиною-інвалідом, якій виповнилося 6 років, органи праці та соціального захисту населення здійснюють без подання одержувачем заяви, але з оформленням рішення про перерахунок в установленому порядку. У новому розмірі надбавка на догляд установлюється з дня, коли дитині виповнилося 6 років.

У ч.3 п.8 та ч.2 п.19 Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам і державної соціальної допомоги на догляд зазначено, що у разі збільшення прожиткового мінімуму перерахунок допомоги на догляд здійснюється з дати, з якої встановлений новий розмір прожиткового мінімуму (або рівня забезпечення прожиткового мінімуму – у випадках, установлених законом).

Частиною 3 ст.45 Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” передбачена можливість переведення з одного виду пенсії на інший. Такий перевід здійснюється з дня подання заяви з усіма необхідними документами. Указаним правилом керуються і при переведенні з одного виду соціальних виплат на інший (наприклад, щодо окремих видів державної соціальної допомоги).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)