АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема. ДОКЛАДНИЙ ПИСЬМОВИЙ ПЕРЕКАЗ РОЗПОВІДНОГО ТЕКСТУ

Читайте также:
  1. A) Магнітоелектрична система.
  2. B) Електромагнітна система.
  3. C) Електродинамічна система.
  4. E) Індукційна система.
  5. IV. Центральна нервова система. Черепні нерви. Органи чуття.
  6. IX. Перепишіть і зробіть письмовий переклад українською мовою наступного тексту.
  7. V2: Женская половая система. Особенности женской половой системы новорожденной. Промежность.
  8. V2: Мужская половая система. Особенности мужской половой системы новорожденного.
  9. Банки та банківська система.
  10. Банківська система.
  11. Банківська система. Процес «створення» банківських грошей.
  12. Банковская система.

З ЕЛЕМЕНТАМИ РОЗДУМУ

Гопак під шибеницею

 

Це був козак. І не просто козак, а козацюга, козарлюга, козачище! Стоячи на помості під шибеницею, він ворушив вусом і дивився на небо.

Тим часом суддя почав читати вирок. З вироку стало ясно, що козак Іван Перехрест за вбивство польських шляхтичів присуджений до смертної кари.

Возний підступив до козак та спитав, чи має той останню волю. “Чом би й не мав! Гопака хочу вдарити перед смертю!”- не роздумуючи довго, відказав Перехрест.

Втечі ніхто не остерігався, бо все навколо було обставлено сторожею так, що й миша не прошмигне. Тому суддя дозволив Перехрестові гопак.

Козак поставив чобіт на підбір угору носком, тоді легко пристукнув підбором, потім стрибонув, вдаривши обома ногами, й пішов колом. Раптом, злетівши у високому стрибку, козак вдарився об поміст і … щез!

Він зник нечутно і дивно, ніби його звіяло вітром, змило дощем чи спалило вогнем небесним. Кат помацав краї дощок і сказав, що дошки знизу підпиляні.

А Перехрест був уже в лозах над річкою, проскочивши до берега підземеллям. Випорснули із засідки йому назустріч бойові побратими.

Двісті п’ятдесят років не змогли потьмарити яскравості барв цієї історії. Тому що безсмертними є людська волелюбність і мужність. Тому що нічого в світі немає над волю й вірне побратимство. Через те й безсмертна наша історична пам’ять (За П.Загребельним, 205 сл.)

 

Завдання.

· Пояснити лексичне значення слова возний.

· Дібрати синоніми до слів підбір, помацати, випорснути, потьмарити.

· Скласти план

· Написати детальний переказ.(записати у зошит)

Урок № 54-55

Тема. ДІЄПРИСЛІВНИКИ НЕДОКОНАНОГО І ДОКОНАНОГО ВИДУ,

ЇХ ТВОРЕННЯ

 

* Проаналізувати таблицю. Усно утворити дієприслівники від поданих у таблиці дієслів.

 

Творення дієприслівників  
недоконаного виду  
Від основи дієслова теперішнього часу Суфікси Утворені дієприслівники
    ведуть знають   бачать сидять   читають пишуть стелять   - учи (-ючи) від І дієвідміни   -ачи (-ячи) від ІІ дієвідміни       ведучи знаючи   бачачи сидячи
доконаного виду  
Від основи неозначеної форми дієслова доконаного виду Суфікси Утворені дієприслівники
настати прибіг розігнути вразити узути -вши, -ши наставши прибігши
       

 

 

* Від поданих дієслів утворити дієприслівники недоконаного виду, виділити в них суфікси.

 

Читати, носити, садити, плакати, жити, хотіти, сміятися, мити, ненавидіти, належати, мати, віддавати, боротися, терпіти, розуміти.

 

*Від поданих дієслів утворити дієприслівники, записати їх у дві колонки за видами

 

Загортати, загорнути; нести, принести; зазнати, зазнавати; виконувати, виконати.

 

* Переписати, від поданих в дужках дієслів утворюючи дієприслівники. Визначити вид утворених дієприслівників. Пояснити розділові знаки. Зробити морфологічний розбір вказаного вчителем дієприслівника.

 

Я на гору круту крем’яную буду камінь важкий підіймать і, (нести) вагу ту страшную, буду пісню веселу співать (Леся Українка). Дрімають, (стояти), тополі, і очерет сухий дріма… (А.Бобенко). Степ, (струснути) з себе росу, горить рівним жовто-зеленим кольором (Панас Мирний). (Майнути) сірим хвостом, дорога безшумно сховалася в зелені хлібів (В.Винниченко).

 

*Виділену частину складного речення замінити дієприслівниковим зворотом. У дієприслівнику визначити суфікси. Записати речення, пояснити розділові знаки.

 

Коли їдеш у гостину, бери хліб в торбину. Якщо надувсь, як сич, гостей не клич. Дає малу нитку, дере на цілу свитку. Забуває дати, не забуває взяти. Добре чортові в дудку грати, як він сидить в очереті.

 

Урок №56

Тема. НЕ З ДІЄПРИСЛІВНИКАМИ

 

* Прочитати. Пояснити написання не з дієприслівниками.

 

Не посіявши, не пожнеш. На віку, як на довгій ниві: не пройдеш, ніг не поколовши. Не поберігши тіла, душу погубиш. Не знаючи, мовчи, а знаючи, не кричи. Не нагнувшись, гриба не знайдеш. Не взявши сокиру, хати не збудуєш. Не давши оброку, не бий коня по боку. Не переплативши – не купиш, не спустивши – не продаси. Не придбавши жупан, не викидай свитки.

Народна творчість.

 

* Словниковий диктант.

 

Не сказавши, не знаючи, не підготувавши, нехтуючи, ненавидячи, не простивши, не привітавшись, не забарившись.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)