АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розповідь учителя. (Учитель може запропонувати учням прочитати теоретичний ма­теріал підручника.)

Читайте также:
  1. I. Вступительное слово учителя.
  2. Білет № 16. Обгрунтуйте розповідь учителя, як метод формування природничих знань
  3. Возраст учеников. Пол. Педагогическая неопытность учителя.
  4. Основними прийомами переконання є інформування (розповідь), роз’яснення, доказ, спростування і бесіда.
  5. Розповідь вчителя.
  6. Розповідь учителя.
  7. Розповідь учителя.
  8. Розповідь учителя.
  9. Розповідь учителя.
  10. Розповідь учителя.
  11. Розповідь учителя.
  12. Розповідь учителя.

(Учитель може запропонувати учням прочитати теоретичний ма­теріал підручника.)

Реченням називається граматично й інтонаційно оформлена за за­конами даної мови синтаксична одиниця, що є засобом формування, вираження і повідомлення думки. Наприклад: В кущах стояли густі холодні тіні. (М. Івченко)

Основними ознаками речення є:

1) предикативність; '

2) модальність;

3) змістова завершеність;

4) інтонаційна завершеність;

5) наявність головних членів.

Предикативність — це віднесеність повідомлюваного речення до дійсності, тобто відповідність сказаного фактам реальної дійсності. Пре­дикативність виражається категоріями способу, часу і особи. Так, у ре­ченні Сходить сонце дієслово-присудок має дійсний спосіб, стоїть у те­перішньому часі і III особі.

Модальність — це оцінка повідомлюваного з погляду реальності і нереальності. Повідомлюване мислиться як:

Реальне. Нереальне
Сходить сонце Зійшло сонце Буде сходити сонце Зійшло б уже сонце Якби вже сходило сонце Сонечку, зійди!

Опрацювання таблиці «Речення».

Речення

За складом граматичної основи:
двоскладні: має два головні члени речення — підмет і присудок, які групують навколо себе другорядні члени односкладні: граматична основа складається з од­ного головного члена (підмета чи присудка); другий член не потрібен, бо зміст речення і так зрозумілий
За метою висловлювання
розповідні: містять повідомлення, розповідь про щось (ін­тонація характеризуєть­ся пониженням тону на­прикінці речення)• питальні: містять питання, на яке передбачається відповідь або що не вимагає від­повіді (тон підвищуєть­ся на тому слові, в якому міститься зміст питан­ня) спонукальні: містять наказ, вимогу, заклик, побажання, по­раду, прохання... (роз­повідна або оклична ін­тонація)
За емоційним забарвленням
окличні; розповідні, питальні; можуть бути окличними, якщо виража­ють емоційні переживання мовця або його ставлення до фактів і явищ дійс­ності неокличні; спонукальні; надають повідомленню за допомогою інтонації різного відтінку, часом на­віть протилежного значення
За будовою
прості: наявність однієї граматичної основи складні: наявність двох і більше граматичних основ (речення складається з двох або кількох простих, об'єднаних за смислом та інтонаційно)
За наявністю чи відсутністю другорядних членів
поширені: крім головних, у реченні є ще й друго­рядні члени речення непоширені: відсутність другорядних членів ре­чення
За повнотою вираження думки
повні: відсутність опущених членів речення, незалежно від того, односкладне воно чи двоскладне неповні: відсутність одного або кількох членів речення, які легко віднови­ти: з попередніх речень; з наступ­ного речення; із ситуації спілку­вання; зі змісту неповного речення
       

 


Робота з підручником,

(Учитель пропонує учням виконати вправи з підручника.)

Практична робота.

1) Доведіть, що перед вами текст. Визначте межі речень у тексті, пра­вильно вживши розділові знаки в кінці речень. Хто з нас забуває поглянути на себе в дзеркало, коли виходить з до­му або повертається з роботи, школи, прогулянки без дзеркала людина почувається не дуже комфортно, от і створили «чарівне скло» наші пра­щури ще близько 5 тисяч років тому щоправда, хоч чарівне, але ще не скло: найдавніші люстерка робили з каменю і металів пізніше з'явилися дзеркала з гірського кришталю були і свої місцеві пристрасті у Китаї, наприклад, поверхні, що відбивають зображення створювали з обсидіа­ну, а народи Середземномор'я для своїх потреб використовували пласти­ни бронзи іноді умільці робили дзеркала з «секретом» наприклад, неве­личке японське дзеркало кінця XVIII ст. цікаве ось чим: якщо пустити ним «зайчика» на стіну, на ній чомусь виникне... сяючий Будда!

(З кн. «Історія речей»)

2) Прочитайте речення. На які різновиди можна їх поділити? Свою думку обґрунтуйте. Перепишіть речення, групуючи їх і виділяю­чи граматичні основи.

Хмизина в'язки шукає. Очі — дзеркало душі. Дерево пізнають по плодах. Не всі рани гояться. Вчитись ніколи не пізно. Не жартуй з вог­нем. Мудрий суддя судити не квапиться. Велике горе мовчазне. Немає втіхи без праці. Жадібність — корінь зла.

3) Поясніть лексичне значення слів звичай і звичка. Складіть з кож­ним із них по два речення так, щоб у першому випадку дане слово було головним членом, а в другому — другорядним.

Довідка:

Звичай, -ю, ор. -єм. Загальноприйнятий порядок, прийняті пра­вила громадської поведінки; давній традиційно усталений порядок святкування, відзначення пам'ятних та урочистих подій: за старим українським звичаєм.

Звичка. Певний спосіб дій, життя, манера поведінки або висловлю­вання, схильність до чогось, що стали звичними, постійними для кого-небудь; уміння, навички, набуті тренуванням, тривалим досвідом тощо: за звичкою, звичка до розкошів, узяти собі за звичку...


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)