АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

II. Оголошення теми й мети уроку

Читайте также:
  1. II. ОСНОВНА ЧАСТИНА УРОКУ (25 хв)
  2. II. ОСНОВНА ЧАСТИНА УРОКУ (30 хв)
  3. II. ОСНОВНА ЧАСТИНА УРОКУ (30 хв)
  4. II. ОСНОВНА ЧАСТИНА УРОКУ (33 хв)
  5. IV. Підсумки уроку
  6. IV. Підсумок уроку
  7. IV. Повідомлення теми, мети, завдань уроку
  8. IV. Повідомлення теми, мети, завдань уроку.
  9. IV. Повідомлення теми, мети, завдань уроку.
  10. IV. Повідомлення теми, мети, завдань уроку.
  11. IV. Повідомлення теми, мети, завдань уроку.

III. Опрацювання нового матеріалу

Робота зі схемою.

Присудок називає дію, стан або змінну ознаку діяча й відповідає на питання що робить предмет? який він є? хто або що він є? що ро­биться? тощо.

Типи присудків

Простий Складений
дієслівний іменний дієслівний
— дієслова усіх способів у будь-яко­му часі — інфінітив — звуконаслідувальні слова — вигукова форма дієслова — фразеологічне сполучення Давно мені припала до душі ця пісня іменник у Н. в. прикм., займ., числ.нерозкладне синтаксичне "сло­восполучення Н., Ор. в. + дієслово-зв' язка в будь-якому спо­собі та часі дієслово в інфіні­тиві + допоміжне дієсло­во у будь-якому способі та часі

Завдання учням.

1) Доберіть приклади до кожного правила.

2) Визначте тип присудка уданих реченнях:

1. Буду я навчатись мови золотої у роси-веснянки, угори крутої (А. Малишко). 2. Тоді Іван Половець наказав приготувати кулемети (Ю. Яновський).

Зверніть увагу!

Присудок, виражений складеною формою майбутнього часу, на­лежить до простих.

Складені дієслівні присудки не слід плутати з простими, які ма­ють при собі додатки або обставини мети, виражені інфінітивом: Ішов кобзар до Києва та (що зробив?) сів (з якою метою?) спочити. (Т. Шевченко)

До складених дієслівних присудків слід зараховувати й головні члени односкладних речень, виражені неозначеною формою дієсло­ва в поєднанні з допоміжним прислівником (треба, можна, потрібно, варто, доцільно, слід, неможливо, важко, гріх, сором, жаль...).

Робота з підручником.

(Учитель може запропонувати учням виконати вправи з підруч­ника.)

Практична робота.

— Прочитайте текст. Випишіть головні члени речення, дайте їм повну характеристику.

Україна... В одному тільки слові і для нашого вуха і навіть для вуха чужинців бринить ціла музика смутку і жалю. Україна — країна смутку і краси, країна, де найбільше люблять волю і найменше мають її, країна гарячої любові до народу і чорної йому зради, довгої, вікової героїчної боротьби за волю, в результаті якої — велетенське кладови­ще: високі в степу могили, руїна та прекрасна на весь світ, безіменна, невідомо коли і ким складена пісня...

Україна — це тихі води і ясні зорі, зелені сади, білі хати, лани зо­лотої пшениці, медовії та молочнії ріки. Україна — це марні, обшар­пані голодні люди... Ідуть на панщину, чорні і німі...

Україна — розкішний вінок із рути і барвінку, що над ним світять заплакані зорі...

(С. Васильченко)

IV. Закріплення вивченого матеріалу

Переклад українською мовою.

Перекладіть речення українською мовою. Доберіть потрібне за змістом допоміжне дієслово. Вибір аргументуйте. Визначте типи при­судків.

1. Ребенок научился ходить и (закончить, прекратить, перестать) падать. 2. Что вы успели (смотреть, посмотреть) в нашем городе? 3. Ваши друзья продолжают (заняться, заниматься) спортом? 4. Я хочу (просить, попросить) вас о помощи. 5. Мы хотим (желать, пожелать) вам счастья и успехов.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)