АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

VII. Домашнє завдання

Читайте также:
  1. I. ПЕРЕВІРКА ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ
  2. II Завдання додому
  3. II. ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ
  4. II. МЕТА, ЗАВДАННЯ ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИКОННАННЯ.
  5. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  6. II. Практичне завдання.
  7. II. Практичне завдання.
  8. II. Тестові завдання
  9. IV рівень (одне завдання 4 бали)
  10. IІ Завдання додому
  11. IІ Завдання додому
  12. IІ Завдання додому

1. Скласти план розповіді за темою «Головні члени речення. Тире між підметом і присудком».

2. Виконати вправу з підручника (за вибором учителя).


УРОК № ___

Тема. Розвиток зв'язного мовлення. Усне повідомлення на лінгвістичну тему на основі зіставлення й узагальнен­ня матеріалу в науковому стилі.

Мета: навчити учнів будувати висловлювання в науковому стилі на лінгвістичну тему на основі зіставлення й узагальнення вивченого матеріалу; вдосконалюва­ти вміння складати усні рецензії на відповідь одно­класника; розвивати вміння зіставляти й узагальню­вати мовний матеріал, розвивати логічне мислення; виховувати культуру мовлення.

Обладнання: підручник, зразки текстів.

ХІД УРОКУ

I. Актуалізація опорних знань учнів

Словникова робота.

— З'ясуйте лексичне значення слів лінгвістика, повідомлення, рецензія.

II. Мотивація навчальної діяльності школярів

Завдання учням.

— Прочитайте повідомлення. Що не врахував його автор, будую­чи це висловлювання? Яких знань йому бракувало? Спробуйте відре­дагувати поданий текст.

Жили-були собі речення великі й малі. У кожному реченні, як і у сучасних країнах, були свої частинки та члени. У реченні за своїм значенням були два типи членів — головні та другорядні.

III. Оголошення теми й мети уроку

IV. Опрацювання нового матеріалу

Завдання учням.

— Прочитайте текст. Визначте його основну думку. Вкажіть, яких вимог слід дотримуватися в процесі підготовки повідомлення на лінг­вістичну тему. Складіть пам'ятку.

Усна розгорнута відповідь на уроці — це закінчене зв'язне моно­логічне висловлювання в науковому стилі, для якого характерні ком­позиційна завершеність, чітка послідовність у викладі матеріалу. Це своєрідний звіт про роботу з мови за певний період.

Як часто трапляється в шкільній практиці, невміння побудувати зв'язну розгорнуту відповідь призводить до зниження оцінки за знан­ня мовного матеріалу.

Отже, розгорнута відповідь на лінгвістичну тему — це переважно роздум. У ньому визначаються теоретичне положення (тези) і докази. Як вам відомо, доказова частина такої відповіді складається з аргументів, прикладів і їх пояснення, самостійне наведення яких свідчить про сві­доме засвоєння вивченого матеріалу. Завжди дбайте про те, щоб мовний приклад відповідав суті теоретичного положення, яке висувається; ду­майте, коли достатньо навести для прикладу слово, словосполучення чи речення, а коли — порівняльні ряди певних мовних явищ.

Висловлювання на лінгвістичну тему має вступ, основну і заключну частини. Вживайте вступні фрази типу: «Між іменником і прикметни­ком є багато спільних і відмінних ознак», для переходу від теоретично­го матеріалу до прикладів та їх пояснень вживайте слова і словоспо­лучення: наприклад, прикладом може служити; крім того, таким чином;отже, поряд з тим, по-перше тощо. Відповідаючи, дотримуйте­ся нешвидкого темпу вимови, чітко діліть матеріал на частини, робіть паузи, правильний логічний наголос.

Групова робота.

— Складіть усне висловлювання на одну з лінгвістичних тем:

1) «Головні і другорядні члени речення».

2) «Речення, його основні ознаки».

3) «Простий і складений дієслівний присудок».

4) «Тире між підметом і присудком».


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)