АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Ступінь мінливості погоди

Читайте также:
  1. D. Ступінь жирових відкладень
  2. В Україні традиційно використовують дві форми оплати праці: погодинну й відрядну.
  3. Вищий ступінь порівняння
  4. Головна мета вивчення кон'юнктури ринку — визначити характер і ступінь його збалансованості, насамперед попиту і пропозиції.
  5. Граничні значення коефіцієнтів, які враховують ступінь містобудівної цінності території в межах населених пунктів (Км2)
  6. Завдання 3. Оцінити дані цукрової кривої та зробити висновок про наявність та ступінь порушень толерантності до глюкози.
  7. Механізм формування погоди
  8. Найвищий ступінь порівняння
  9. Повинні погодитися з наслідками, які _______випливають з такого спільного рішення.
  10. Претендент на вчений ступінь
  11. Тема 8: Ступінь та константа дисоціації слабких електролітів
Погода Індекс мінливості
Дуже стійка до 25
Стійка 25¾30
Мінлива 30¾50
Дуже мінлива понад 50

 

Атмосферне повітря є одним з найважливіших елементів середовища, що оточує людину. Наявність повітря – обов’язкова умова підтримання життя людини. Людині повітря потрібне головним чином як постійне джерело кисню, необхідного для активного перебігу окислювально-відновних процесів і збереження життя. Крім того, атмосферне повітря є резервуаром, що приймає газоподібні продукти обміну речовин людини, тварин та рослин. Важливу роль відіграють його фізичні властивості (температура, вологість, атмосферний тиск), які визначають процеси теплообміну організму з навколишнім середовищем. Фізичні властивості тісно пов’язані з кліматичними особливостями географічного регіону. Тому атмосферу вважають одним з найважливіших чинників кліматоутворення, її стан визначає циркуляцію повітряних мас і сприяє утворенню хмар та атмосферних опадів.

Повітряне середовище є чинником передачі багатьох захворювань, передусім інфекційної природи, збудники яких відзначаються достатньою стійкістю. Від ступеня чистоти атмосфери залежить рівень сонячного випромінювання, що є потужним як оздоровчим, так і профілактичним фактором. Запиленість повітря впливає на величину природної освітленості. Так, у великих промислових містах рівень природної освітленості є на 30–40% нижчим, ніж у районах з відносно чистим атмосферним повітрям, внаслідок чого, що дуже важливо, втрачається значна частина ультрафіолетового випромінювання.

Відповідно до законодавчої бази та згідно з технічною документацією гігієнічне нормування якості навколишнього природного середовища здійснюється з метою встановлення гранично допустимих значень впливу на навколишнє середовище. В Україні розроблені та діють гігієнічні нормативи, перевищення яких за певних умов може негативно впливати на здоров’я людей. До їх числа, в першу чергу, слід віднести гранично допустиму концентрація, гранично допустимий викид та гранично допустимі скиди.

ГДК (гранично допустима концентрація) – це максимальна кількість шкідливої речовини в одиниці об’єму або маси, яка при щоденному впливі протягом необмеженого періоду часу не зумовлює виникнення тих чи інших хворобливих змін в організмі та несприятливих змін з боку здоров’я нащадків. ГДК є умовною, еталонною, реперною, тобто розрахунковою, величиною, встановленою в екстремальних, суворо регламентованих лабораторних умовах; і, отже, це одиниця масштабу, від якої проводять вимірювання ступеня небезпеки забруднення об’єктів навколишнього середовища.

ГДВ (гранично допустимий викид в атмосферу) – це науково–технічний норматив, що встановлюється для кожного забруднювача та джерела викиду, виконання якого забезпечує дотримання ГДК на території населеного пункту з урахуванням викидів сусідніх підприємств (фонових забруднень).

В таблиці 4 наведені ГДК деяких шкідливих речовин у повітрі населених місць.

Таблиця 4

ГДК деяких шкідливих речовин у повітрі населених місць, мг/м3

Речовини ГДК
Тверді речовини (пил) 0,15
Двоокис сірки 0,05
Двоокис азоту 0,04
Окис азоту 0,06
Окис вуглецю  
Аміак 0,04
Хлористий водень 0,2
Ціаністий водень 0,01
Окис кадмію 0,001
Свинець 0,0003
Сірководень 0,005
Бенз(а)пірен 0,000001
Фенол 0,003
Формальдегід 0,003
Фтористий водень 0,005

 

Шкідливі речовини, що потрапляють в атмосферу внаслідок діяльності промислових та транспортних підприємств, енергетичних установок, транспортних засобів, розчиняються у повітрі та переносяться рухомими потоками повітря на великі відстані. Розсіювання забруднень призводить до зниження концентрації шкідливих речовин в зонах їх викиду та одночасного збільшення забруднених площ. На характер поширення шкідливих речовин в атмосфері та на величину зон забруднення впливають метеорологічні умови (горизонтальний та вертикальний рух повітряних мас, його швидкість, температура, вологість, синоптичні явища, зокрема, дощ, сніг, наявність хмар).

Крім метеорологічних факторів, на особливості розсіювання забруднень впливає рельєф місцевості, наявність лісів, водоймищ, гірських масивів тощо. На ступінь забрудненості населених пунктів значний вплив справляють особливості їх планування та озеленення.

У випадку присутності в атмосферному повітрі декількох речовин, які мають здатність до сумарної дії, сума їх концентрацій не повинна перевищувати одиниці у разі розрахунку за формулою (2):

 

С1 С2 С3 Сn

––– + ––– + –– +... + ––– £ 1; (2)

ГДК1 ГДК2 ГДК3 ГДКn

 

де С1, С2 ,..., Cn – фактичні концентрації речовин в атмосферному повітрі;

ГДК1, ГДК2,..., ГДКn – гранично допустимі концентрації цих речовин.

Охорона водних об’єктів являє собою систему заходів, спрямованих на запобігання та усунення наслідків забруднення та виснаження вод, що передбачає розробку методів та засобів очищення стічних вод, а також здійснення контролю якості води.

Речовини, які викликають порушення якості води, називають забруднювачами. Проте не слід забувати, що крім хімічного та фізичного забруднення, може мати місце теплове та мікробне (бактеріальне) забруднення.

Гранично допустимі скиди (ГДС) речовин у водні об’єкти характеризуються максимально допустимою масою речовин, які можуть бути відведені у встановленому режимі в певному населеному пункті за одиницю часу з метою забезпечення норм якості, що встановлені. ГДС визначається з урахуванням ГДК шкідливих речовин в місцях водокористування та водовідведення, асимілюючої здатності водного об’єкта та оптимального розподілу маси речовин, що скидаються. між водокористувачами.

Для кожної забруднюючої речовини за допомогою розрахунків встановлюються ГДС у водоймищах, дотримання яких повинно забезпечити якість води в контрольних пунктах.

Значення ГДС для всіх категорій водокористування визначається за основними речовинами з використанням формули (3) та (4):

 

ГДСі = Vзаг · Сст.і; (3)

 

Vзаг = (Vвир + Vгп) - Vбп; (4)

 

де Vвир – об’єм водокористування для виробничих потреб;

Vгп – об’єм водоспоживання для господарсько–побутових потреб;

Vбп – об’єм безповоротного споживання води;

Сст.і. – концентрація і-тої речовини у стоку.

Кожне підприємство повинно мати очисні споруди і водогосподарські системи, тобто комплекс водних об’єктів та гідротехнічних споруд, призначених для раціонального водокористування та охорони вод, і, таким чином, підтримання необхідної кількості та якості води у водних об’єктах, розташованих поблизу підприємства.

Скидання стічних вод у каналізацію дозволяється за наступних умов:

· відсутність ознак порушення роботи каналізаційних мереж та споруд;

· кількість завислих часток та тих часток, що спливають, у стічних водах не перевищує 500 мг/л;

· фізичні та механічні забруднення виробничих стоків не засмічують труби та не відкладаються на них;

· хімічні забруднення виробничих стоків не руйнують матеріал труб та елементи споруд каналізації;

· домішки горючих речовин у стоках не утворюють вибухонебезпечних сумішей в каналізаційних мережах;

· шкідливі речовини стоків не перешкоджають їх біологічному очищенню, температура води не перевищує 40° С;

· домішки не вступають у хімічні реакції з побутовими стоками і не виділяють отруйних та вибухонебезпечних газів;

· об’єм скидів не перевищує ГДК.

Забороняється скидати у водні об’єкти стічні води, що містять шкідливі речовини, для яких не встановлено ГДК і не розроблені методи аналітичного контролю.

Не допускається скидати стічні води, котрі після очищення можна використовувати в оборотних та в повторних схемах водопостачання підприємств або для зрошення у сільському господарстві.

Не можна скидати неочищені або недостатньо очищені виробничі, господарсько-побутові стічні води та стоки із заводських територій.

Не допускається скидання у водоймища стічних вод, що містять збудники інфекційних захворювань, радіонукліди, сміття та нафтопродукти. Не можна скидати води, що використовувались для водо– та грязелікування. Забороняється здійснювати залпові скиди сильно концентрованих виробничих стічних вод у водоймища та в каналізаційну мережу.

Виробничі стоки, що не відповідають перерахованим вимогам, повинні підлягати попередньому очищенню на очисних спорудах підприємств.

Місце спуску стічних вод повинне бути розташоване за течією за межею населеного пункту і місць водокористування населенням з урахуванням можливої зворотної течії при нагінних вітрах. Умови відведення стічних вод у водні об’єкти встановлюються з урахуванням можливого змішування та розчинення, фонової якості води та нормативів її якості.

В більшості випадків у разі спуску виробничих стічних вод у водоймища в розрахункових зонах слід дотримуватись умов, що визначені формулою (5):

 

n Сі

S –– £ 1; (5)

ГДКі

 

де Сі – концентрація шкідливої речовини у стічній воді;

ГДКі – гранично допустима концентрація речовини;

n – кількість шкідливих речовин.

Розрахунки з визначення можливості спуску виробничих стічних вод у водоймища повинні виконуватися для найнесприятливіших умов (найменший рівень води протягом року, найнесприятливіша течія відносно пункту водокористування тощо).

 

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ

Задача 1

За даними місцевої метеостанції погодна ситуація в населеному пункті К. Вінницької області характеризувалась такими даними: протягом 15 діб з 10 по 25 листопада спостерігалась малохмарна (2 бали), антициклонічна погода, без опадів. Антициклон малорухомий, без атмосферних фронтів. Число днів з різкою зміною погоди становило 3. Атмосферний тиск – 785 мм рт. ст. Міждобовий перепад атмосферного тиску – 3 мм.рт.ст. Градієнт падіння атмосферного тиску за 3 години – 0,5 мм.рт.ст. Температура повітря – 12°С. Добовий перепад температури повітря – 1°С. Відносна вологість повітря – 60%. Швидкість вітру – 2 м/с.

Визначіть тип погоди відповідно до вищезазначеної медичної класифікації та ступінь мінливості погоди.

 

Задача 2

За даними місцевої метеостанції погодна ситуація в населеному пункті С. Хмельницької області характеризувалась наступними даними: протягом 15 діб з 1 по 15 липня спостерігалась змінна хмарність (6 балів), короткочасні опади (9 мм/добу). Число днів з різкою зміною погоди складало 4. Атмосферний тиск – 757 мм рт. ст. градієнт падіння атмосферного тиску – 2 мм.рт.ст. Температура повітря – 18°С. Добовий перепад температури повітря – 4°С. Відносна вологість повітря – 80%. Швидкість вітру – 6 м/с. За прогнозами метеостанції наближається холодний фронт і погода найближчим часом має змінитися.

Визначіть тип погоди відповідно до вищезазначеної медичної класифікації та ступінь мінливості погоди.

 

Задача 3

За даними місцевої метеостанції погодна ситуація у населеному пункті Д. Житомирської області характеризувалась такими даними: протягом 20 діб з 5 по 25 вересня спостерігалась хмарна (8 балів) погода, зумовлена глибоким циклоном з грозами та інтенсивними опадами (25 мм/добу). За цей час спостерігалось 8 діб з різкою зміною погоди. Атмосферний тиск становив 740 мм рт. ст. Міждобовий перепад атмосферного тиску – 15 мм. рт. ст. Градієнт падіння атмосферного тиску за 3 години – 4 мм. рт.ст. Температура повітря – 14°С. Добовий перепад температури повітря – 6°С. Відносна вологість повітря – 90%. Швидкість вітру – 11 м/с.

Синоптична ситуація: встановлення сідловини, циклону, безградієнтної області зниженого тиску.

Визначіть тип погоди відповідно до вищезазначеної медичної класифікації та ступінь мінливості погоди.

 

Задача 4

Клімато–погодні умови місцевості характеризуються наступними даними: протягом 10 діб з 3 по 13 липня над Вінницькою областю повільно просувався руйнуючий циклон. Оцінка погодних умов проводилась впродовж 30 діб. Число днів з різкою зміною погоди складало 10. Середньодобова температура – +16–23°С. Середньомісячна температура – +17–20°С. Відносна мінімальна вологість – 41–45%. Відносна максимальна вологість – 75–87%. Кількість днів з опадами ¾ 7. Атмосферний тиск мінімальний – 734 мм.рт.ст, максимальний – 768 мм.рт.ст. мінімальна швидкість руху вітру – 0,5 м/с. Максимальна швидкість руху вітру – 23,8 м/с.

Визначіть тип погоди відповідно до вищезазначеної медичної класифікації та ступінь мінливості погоди.

 

Задача 5

За даними місцевої метеостанції погодна ситуація у населеному пункті В. Київської області характеризувалась такими даними: з 10 по 20 листопада спостерігалась антициклонічна, малохмарна погода, без опадів. Оцінка погодних умов проводилась впродовж 25 діб. Атмосферний тиск становив 760 мм.рт.ст. Температура повітря – 12°С. Добовий перепад температури – 3°С. Добовий перепад атмосферного тиску – 4 гПа. Відносна вологість повітря – 60%. Швидкість вітру – 1,5 м/с.

За синоптичним прогнозом подібна погода буде тривати ще 3–4 дні, після чого станеться переміщення циклону та проходження теплого фронту.

Визначіть тип погоди відповідно до вищезазначеної медичної класифікації та ступінь мінливості погоди.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)