АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Біологічна дія вібрації,вібраційна хвороба

Читайте также:
  1. Біологічна дія іонізуючих випромінювань
  2. БІОЛОГІЧНА ДІЯ ІОНІЗУЮЧОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ
  3. Біологічна очистка
  4. Біологічна роль АТФ
  5. Біологічна роль білків
  6. Біологічна роль мінеральних речовин
  7. Гонококи. Біологічні властивості, патогенез і мікробіологічна діагностика захворювань. Профілактика і специфічна терапія гонореї та бленореї.
  8. Сільськогосподарська мікробіології як біологічна наука, її значення для народного господарства. Предмет і завдання мікробіології.
  9. СОЦІАЛЬНА І БІОЛОГІЧНА ФОРМИ У ВЗАЄМОДІЇ СУСПІЛЬСТВА З ПРИРОДНИМ СЕРЕДОВИЩЕМ
  10. Стрептококи пневмонії, біологічні властивості. Патогенність для людини і тварин. Мікробіологічна діагностика пневмококових захворювань
  11. Харчова та біологічна цінність м’ясних напівфабрикатах.

Вібрація-ритмічні коливання твердих тіл різної частоти і сили,при яких відбувається почергове збільшення та зменшення у часі характеризуючи її значень. Види вібрації:транспортна,транспортно-технологічна,технологічна. За механізмом дії на організм розрізняють:загальну вібрацію робочого місця(підлоги,сидіння),яка буває вертикально(вгору-вниз) то горизонтально(передньо-задня,бокова).

Тривала дія вібрації на організм спричиняє розвиток вібраційної хвороби,основними проявами якої є спазми судин кінців пальців рук(при локальній вібрації) чи ніг(при загальній вібрації),зниження їх температури,відчуття оніміння,втрата тактильної і температурної чутливості. Спазми судин супроводжуються сильними болями. У подальшому розвиваються атрофія м’язів, контрактури,деформації пальців.

Основи та принципи гігієнічного нормування вібрації.

Гігієнічне нормування вібрації базується на критеріях здоров’я і працездатності з оцінкою впливу фактора на цілісний організм під час трудової діяльності. Гігієнічна оцінка локальної вібрації дається в октавних смугах середньо геометричних частот 8,16,31,5,63,125,250,500,100Гц,а загальної вібрації в октавних смугах з частотами 1,2,4,8,16,31,5,63Гц або в третино октавних смугах від 0,8-80Гц. Допустимі рівні вібрації диференційовані у відповідності з характером трудової діяльності-окремо для стаціонарного технологічного обладнання,самохідних машин та ручних машин,а також з урахуванням специфіки впливу вібрації,що визначає особливості розвитку втоми та патологічних змін у працюючих.

Прийнятими критеріями впливу вібрації є:критерій “безпека”(по ньому нормується локальна і транспортна вібрація;повинен забезпечувати відсутність порушень здоров’я робітника),критерій “межа зниження продуктивності праці ” (по ньому нормується транспортно-технологічна і технологічна вібрація типу “а”;повинен забезпечувати нормативну продуктивність праці та відсутність втоми у працюючих),критерій “комфорт” (по ньому нормується технологічна вібрація типу “б” і “в”;повинен забезпечити відсутність несприятливого впливу вібрації).

Види праці,їх фізіолого-гігієнічна характеристика.

Праця буває фізична і розумова. Важливою умовою підтримання високого і стійкого рівня продуктивності праці є правильна організація чергування її праці та відпочинку. Фізіолого-гігієнічна характеристика праці на виробництві в першу чергу вивчаються внутрішньо змінні режими праці та відпочинку,тобто чергування роботи та відпочинку протягом робочої зміни і робочого тижня. Працездатність під час діяльності проходить три основні періоди-входження в роботу,стійкої працездатності,зниження працездатності внаслідок розвинення стомлення. Тривалість цих періодів залежить від характеру виконаної роботи і організації трудового процесу.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)