АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ТЕМА ДЛЯ ДИСКУСІЇ

Читайте также:
  1. Наради, збори, перемовини, дискусії як форми колективного обговорення.
  2. Правила поводження учасників дискусії.
  3. Тема для дискусії
  4. ТЕМА ДЛЯ ДИСКУСІЇ

Чого саме не вистачає Україні, щоб досягти високого рівня соціально-економічного розвитку?

Природні ресурси розміщені по планеті, окремих матери­ках і країнах дуже нерівномірно. Різною є ресурсозабезпе­ченість держав. Вона залежить не лише від наявності ре­сурсів, а й від потреби в них. Крім того, одні країни мають ба­гато нафти й газу, але в них обмежені водні, лісові, ґрунтові ресурси. Інші добре забезпечені рекреаційними ресурсами, будівельними матеріалами, фосфоритами, але не мають енер­гоносіїв. Але існують країни, де є все, хоча і в різній кількості. До них належать США, Росія, Казахстан, Китай, Бразилія, Австралія, Україна та ін.

 

ТЕМА ДЛЯ РОЗДУМІВ

Поміркуйте, чому рівень економічного розвитку цих країн такий різний.

Нерівномірність розподілу по світу природних ресурсів спричинює переміщення окремих з них на великі відстані до Центрів використання або ж пересування людей до ресурсів, наприклад рекреаційних. Досить часто виникають навіть конфлікти, у тому числі й воєнні, за право володіння природними ресурсами.

Більшість країн світу сьогодні мають ресурсозатратну еко­номіку. Це означає, що для збільшення виробництва товарів, енергії тощо використовується дедалі більше корисних копа­лин. Постійно зростають технічні можливості видобутку, людство все глибше занурюється в земну кору в пошуках бага­тих родовищ (мал. 16). Усі країни світу разом за рік збільшу­ють видобуток корисних копалин на 5-7 %. Щороку з надр до­бувають понад 200 видів корисних копалин; їх загальний об­сяг перевищує 110 млрд т на рік. Уся ця величезна маса пере­робляється, спалюється, фільтрується. Відходи потрапляють у повітря, поверхневі й підземні води, ґрунти.

Усе те, що створювалося природою впродовж сотень міль­йонів і мільярдів років, людство нині використовує дуже швидко — за роки і десятиліття. Тому багато держав, зокрема США, консервують відкриті власні родовища корисних копа­лин, особливо дуже важливих енергетичних. Потрібні ж мінеральні ресурси завозять з інших країн. Цим вони бере­жуть важливу стратегічну сировину на «чорний день» і для майбутніх поколінь.


ТЕМА ДЛЯ ДИСКУСІЇ

Чи є країни світу, яким політично й економічно вигідно, щоб Україна залишалася залежною від поставок деяких видів природних ресурсів із закордону?

Величезне значення мають енергетичні ресурси. Забезпе­чення ними своїх потреб є одним з найважливіших завдань будь-якої держави. Основні запаси нафти (до 50 % світових) зосереджені в країнах Близького і Середнього Сходу (Кувейт, Саудівська Аравія та ін.). Значні запаси нафти і газу є в Росії, СІНА, Канаді, Венесуелі, Індонезії, Азербайджані, на шельфі Північного моря тощо. Основні родовища вугілля зосереджені в Росії, Китаї, США (мал. 17). Найбільше родовищ урану в Ук­раїні, Бразилії, Канаді, Австралії та деяких країнах Африки.

Інтенсивно використовуються у світовому господарстві також руди чорних металів. Багато залізної руди в Україні, США, Росії, Китаї, Індії, Бразилії, Швеції, Ліберії. Найбільші у світі родовища марганцевої руди знаходяться в Україні.

Найбагатші на алюмінієву сировину (боксити, алуніти, нефеліни) США, Франція, Індія, Суринам. Ресурси мідних руд зосереджені переважно в Африці, у Казахстані, США, Польщі, Канаді, Чилі. Наприкінці XX ст. величезні їх запаси виявлено і в Україні.

Ресурсів прісних вод найбільше на території Росії, Кана­ди, США, Бразилії, деяких африканських країн.

До найбагатших ґрунтів належать чорноземи, сірі лісові, каштанові, алювіальні та деякі інші типи. Великі площі чор­ноземів та близьких до них за родючістю ґрунтів зосереджені в Україні, США, Росії, Канаді та Китаї. Алювіальні ґрунти найпоширеніші в Китаї, Індії, Єгипті, США.

На лісові ресурси найбагатші Росія, Канада, Бразилія, США, Конго, країни Південно-Східної Азії (мал. 18).

Швидкими темпами людство освоює також інші види при­родних ресурсів. Дедалі інтенсивніше використовується енергія земних надр (Ісландія, Італія, США, Росія, Нова Зе­ландія), енергія вітру (Данія і США), рекреаційні ресурси (тропічні острови Океанії, Карибського моря, Індійського оке­ану тощо). Найкращі умови для використання сонячної енергії в Сахарі й Калахарі (Африка), на більшій частині Ав­стралії тощо.

У XXI ст. інтенсивніше освоюватимуться і ресурси Світо­вого океану. Особливо великий внесок у це зроблять Японія, Китай, США, Бразилія, Індонезія, Австралія. Як бачимо, наша планета має величезні й різноманітні природні ресурси. їх вистачить для всіх. Людству лише необ­хідно навчитися раціонально використовувати ці багатства. Тому дедалі більшої актуальності набуває раціональне природокористування. Це сфера господарської і наукової Діяльності людства, спрямована на вивчення, освоєння, вико­ристання, відновлення, поліпшення й охорону географічного середовища та природних ресурсів.

 

Тема 3. ВЗАЄМОДІЯ СУСПІЛЬСТВА І ПРИРОДИ

Запитання і завдання

Що таке природні умови і природні ресурси? Які додаткові витрати потрібні для створення нормаль­них умов життя людей у країнах з екстремальними при­родними умовами?

Знайдіть на карті країни з дуже обмеженими природни­ми ресурсами.

Яке значення енергетичних ресурсів? В яких регіонах і країнах світу найбільші запаси нафти, газу, кам'яного вугілля та урану?

В яких країнах світу дуже обмежені водні ресурси? Знайдіть на карті країни з багатими ґрунтами. Яке значення лісових ресурсів у житті людини? В яких регіонах планети найкращі умови для викорис­тання енергії Сонця? Чому? Що таке раціональне природокористування? Пригадайте з раніше вивчених курсів географії, які при­родні ресурси Світового океану людство вже освоїло, а які все ще недостатньо освоєні.

.

За «німою» політичною картою на першому форзаці під­ручника знайдіть Ісландію, Італію, Нову Зеландію, Данію і Бразилію.

Теми творчих робіт: 1) «Нерівномірність поширення при­родних ресурсів і майбутнє людства»; 2) «Освоєння нових те­риторій планети: проблеми і перспективи».


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)