АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

СВІТОВЕ ГОСПОДАРСТВО

Читайте также:
  1. Господарство та матеріальна культура ранньородової общини в період верхнього палеоліту
  2. Мікроліти; обсидіан; палеоліт; мезоліт; неоліт;господарство, що привласнює.
  3. Промисловість і сільське господарство
  4. Т е м а 6. Національне господарство та основні макроекономічні показники його результативності

§ 9 Міжнародний географічний поділ праці. Промисловість світу

(паливно-сировинні галузі)

Світове господарство — це сукупність господарств країн світу, пов'язаних між собою міжнародними економічними зв'язками.

Уже на зорі історії людства різні племена і народи почали обмінюватися різними товарами. На території України архео­логи знаходять вироби, виготовлені задовго до нашої ери за тисячі кілометрів від неї. Виникли постійно діючі торговельні шляхи, наприклад «шовковий шлях», відродити який ро­блять спробу в наші дні. По Дніпру пролягав шлях «з варяг у греки», тобто зі Скандинавії до Візантії.

Сильний поштовх розвитку світового господарства дала епоха великих географічних відкриттів. Тисячі вітрильних суден почали тоді плавати всіма океанами світу, перевозячи товари й сировину.

Подальший розвиток транспорту зміцнив економічні зв'яз­ки країн. Учені вважають, що світове господарство остаточно сформувалося наприкінці XIX ст. в результаті розвитку міждер­жавного ринку, транспорту та машинної промисловості. Саме машинна індустрія зумовила можливість виробництва товарів у таких кількостях, що їх стало достатньо не лише для задово­лення внутрішніх потреб, а й для масового постачання на міжнародний ринок. Було створено океанський флот, побудо­вано залізниці й порти, що з'єднали між собою різні країни світу і започаткували розвиток міжнародних перевезень.

У господарстві світу має місце міжнародний географічний поділ праці. Це поняття означає спеціалізацію країн на вироб­ництві певних видів продукції чи послуг та міжнародний обмін ними. Міжнародний географічний поділ праці — явище, яке існує реально. Воно не є чиєюсь примхою, якою можна знехтувати. Між різними країнами завжди існували, існують і будуть існувати відмінності в географічному положенні, при­родних ресурсах, структурі, майстерності населення тощо. Подібно до того, як жодна людина не може все знати і все вміти, так і країни, незалежно від розміру території і чисель­ності населення, не можуть виробляти все розмаїття потріб­них товарів та послуг.

У результаті географічного поділу праці в країнах світу формуються галузі міжнародної спеціалізації. Такі галузі значною мірою орієнтовані на експорт своєї продукції. Саме вони визначають обличчя країни в міжнародному географіч­ному поділі праці. Якщо в уяві спливає Канада, то одночасно спадає на думку, що саме канадські фермери (у тому числі й українського походження) є відомими у світі експортерами зерна. Куба для багатьох людей світу асоціюється з поняттями «цукор», «цукрова тростина», «гаванський ром» і «кубинські сигари».

Упродовж усього свого існування людське суспільство і господарство постійно розвивалися. Здійснювався науково-технічний прогрес (НТП), тобто поступальний рух уперед до дедалі досконалішого стану.

У середині XX ст. НТП прискорився і набув нових рис, які полягали в тому, що наука почала розвиватися бурхливими темпами і перетворилася в безпосередню продуктивну силу. Цей період, який дістав назву «науково-технічна революція» (НТР), триває донині.

НТР докорінно змінила світове господарство, його галузе­ву структуру і територіальну організацію. Стрімко зросла ча­стка найсучасніших високотехнологічних галузей, які виго­товляють наукомістку продукцію (електроніка, робототехніка тощо). Розширився експорт товарів. Провідними чинниками розміщення виробництва стало територіальне тяжіння до центрів науки й освіти та кваліфікованої робочої сили.

Гірничодобувна промисловість. Це така галузь, яка пов'я­зана з добуванням і первинною обробкою корисних копалин. Цю обробку часто ще називають збагаченням, бо в сировині збільшується відсоток потрібних елементів і зменшується відсоток баласту. Найбільші гірничодобувні країни світу — США, Росія, Канада, Австралія, Україна, ПАР і Китай. Гір­ничодобувна промисловість у цих країнах належить до галузей міжнародної спеціалізації. Такий статус вона має і в багатьох країнах, що розвиваються (Індія, Індонезія, Замбія, Бразилія, Мексика, Венесуела, Чилі та ін.). Третину своїх потреб у про­дукції гірничодобувної промисловості розвинені країни світу задовольняють за рахунок імпорту з економічно відсталих країн. Світовим імпортером гірничодобувної сировини є, на­приклад, Японія. Великим її споживачем є також Західна Європа.

Нафтодобувна промисловість. Нафту нині добува­ють майже у вісімдесяти країнах світу. Найбільше її добуває Росія, друге місце посідає США, третє — Саудівська Аравія. У Західній Європі основним виробником нафти стала Велико­британія — близько 100 млн т щороку. її добувають з-під дна Північного моря.

На країни, що розвиваються, припадає 4/5 покладів нафти та половина її видобутку. Ці країни є основними постачальни­ками нафти на світовому ринку, на якому щороку реалі­зується понад 1 млрд т нафти-сирцю і, крім того, значна кіль­кість нафтопродуктів (бензин, гас, мазут та ін.). Найбільшими експортерами нафти є країни Близького і Середнього Сходу. Вони забезпечують приблизно 2/3 світового експорту цього продукту (мал. 21). Багато держав регіону входять до Орга­нізації країн-експортерів нафти (ОПЕК), яку було створено в 1960 р. Велетенські танкери і трубопроводи розв'язали про­блему транспортування нафти.

Нині нафти експортується поки що більше, ніж нафтопро­дуктів, але частка останніх постійно зростає.

Газодобувна промисловість. Як правило, вона добре розвинена в тих країнах, що мають і розвинену нафтодобувну промисловість. Проте є й винятки. Наприклад, великі газодо­бувні країни — Канада, Туркменистан, Нідерланди, Узбекис­тан — не мають такого ж статусу стосовно видобування нафти. Приблизно шоста частина газу, що добувається, стає продук­том міжнародної торгівлі. Головними експортерами газу є Росія, Туркменистан, Канада, Алжир, Нідерланди, Індонезія. Найбільше газу імпортують Японія, Німеччина, Франція, Іта­лія, СІЛА. Газ експортують або трубопроводами, або танкерами, метановозами. Ці морські судна перевозять газ у зріджено­му стані.

Вугільна промисловість. Щороку 60 країн світу добу­вають близько 5 млрд т вугілля. Перша десятка цих країн (Ки­тай, Росія та ін.) добуває 75 % усього вугілля. Вугілля добува­ють переважно в промислово розвинених країнах, а не в дер­жавах «третього світу»,як це притаманно нафтодобувний галузі. До міжнародної торгівлі потрапляє незначна частка видобутого вугілля — менше 10 %. Це означає, що країни ви­добувають вугілля переважно для власних потреб, а не для торгівлі.

Тривалий час головним експортером вугілля були США. У 1980-х роках їх випередила Австралія. З'явилися велетен­ські суховантажні судна для перевезення вугілля на великі відстані. Деякі колишні країни — експортери вугілля перетво­рилися в його імпортерів (наприклад, Німеччина, Великобри­танія). Збільшується експорт вугілля з країн, що розвива­ються, насамперед з Індії, Венесуели, Колумбії. Найбільший імпортер вугілля — Японія (див. мал. 21).

Електроенергетика. Електроенергію виробляють електро - станції різних типів (теплові, гідравлічні, геотермальні, атом­ні, вітрові та ін.).

Нині основну частку електроенергії виробляють теплові електростанції (ТЕС) — понад 60 %. Вони споживають ву­гілля, мазут, газ, біомасу та інші види палива. Ті ТЕС, які, крім електроенергії, виробляють і тепло для централізованого опалення житлових, адміністративних і виробничих примі­щень, називають теплоелектроцентралями (ТЕЦ). Друге місце в структурі виробництва електроенергії у світі посіда­ють гідроелектростанції (ГЕС). Вони забезпечують вироб­ництво п'ятої частини електроенергії. ГЕС бувають найрізно­манітнішої потужності — від карликових до велетенських. Розвинені країни освоїли 50 % своїх гідроресурсів, а країни, що розвиваються, — лише 7 %.

Атомні електростанції (АЕС) посідають третє місце за об­сягом світового виробництва електроенергії. Геотер­мальні електричні станції (ГТЕС) використовують внутрішнє тепло Землі, їх турбіни рухає пара, що виділяється з води, піднятої з надр. Десята частина електроенергії Нової Зеландії виробляється саме на таких станціях. Є вони також в Італії, США, Ісландії, Японії та деяких інших країнах. У світі поча­ли споруджувати електростанції, що використовують енергію морських припливів і відпливів (наприклад, у Франції). Це припливні електростанції (ПЕС).

Людство знову звернуло увагу на вітер як засіб для приве­дення в рух роторів вітротурбін. Використання енергії вітру є доцільним, якщо його швидкість на поверхні Землі перевищує 20 км/год. Активно використовують вітрову енергію в Калі­форнії (США). Поки що нинішні вітротурбіни дуже дорогі. На даному етапі людство все ще використовує мізерну ча­стку енергії Сонця. Протягом трьох хвилин Земля одержує від Сонця таку кількість енергії, яку людство витрачає за цілий рік. Геліоелектростанції масового поширення ще не мають. Джерелом енергії є також біомаса та висушені на сонці кізяки тварин. Наприклад, у Непалі, Ефіопії й Танзанії близь­ко 90 % спожитої енергії забезпечує біомаса. Кожна країна віддає перевагу якомусь одному типу елект­ростанцій. Наприклад, у Норвегії, південно - Африканській Республіці та Польщі будують в основному гідроелектростан­ції, у Франції — атомні електростанції. Світовими експорте­рами електроенергії є Росія, Україна, Угорщина, Франція. Основні імпортери електроенергії — США, Італія, Нідерланди. Лісова промисловість. На земній кулі розрізняють два лісові пояси — північний і південний. У північному в основно­му заготовляють хвойну деревину, в південному — широколи­сту. Хвойні ліси — це джерело деревини «м'якої», а широко­листі — «твердої». Щороку Земля втрачає 12 млн гектарів лі­сів. Якщо така тенденція збережеться, то вже через півстоліття на земній кулі не залишиться лісів природного походження. Тому нині в розвинених країнах Заходу вирубують лісів мен­ше, ніж їх відтворює сама природа.

Коефіцієнт вирубування лісів становить 0,45-0,75. Най­більші світові експортери деревини — Канада, США, Росія і скандинавські країни. Імпортують деревину країни Західної Європи та Японія.


Запитання і завдання

1. Що таке світове господарство і які чинники його форму­вання?

2. Що означає поняття «міжнародний географічний поділ праці»?

3. Що таке науково-технічна революція? Чим вона відрізня­ється від науково-технічного прогресу?

4. Що ви ще знаєте про країни — експортери та країни — імпортери корисних копалин, крім відомостей, наведе­них у підручнику?

5. Назвіть найголовніші особливості лісової промисловості світу на сучасному етапі.

§ 10 Промисловість світу (обробні галузі)

Обробними галузями промисловості вважаються такі, що пов'язані з перебробкою природної сировини і штучно ство­рених матеріалів з метою виготовлення необхідних товарів.

За час, що минув після Другої світової війни, географія га­лузей обробної промисловості світу зазнала значних змін. Швидкими темпами ця галузь розвивалася в країнах з низь­ким рівнем оплати робочої сили, бо її продукція ставала кон­курентоспроможною на світових ринках. Лідирували в тем­пах розвитку галузей обробної промисловості країни Східної та Південно-Східної Азії, а країни з розвиненою ринковою економікою перейшли до так званої деіндустріалізації, тобто в них промисловість стала відігравати в економіці значно меншу роль, ніж раніше. А обробна промисловість, наприклад, Східної Азії розвивалася такими бурхливими темпами, що світ заговорив про «економічне диво» цього регіону.

Наведемо найяскравіший приклад. Другу світову війну Японія закінчила в руїнах, але вже в середині 1990-х років її економіка за обсягом виробництва вийшла на друге місце у світі й становила 2/3 від економіки США. І це при тому, що кількість населення в Японії вдвічі менша, ніж у США.

 

В основі такого економічного дива лежать освіта широких мас населення, високий ступінь заощаджень, політична ста­більність, розвиток галузей промисловості, спеціально орієн­тованих на експорт. Країни Південно-Східної Азії відкрили свою економіку для вітрів конкуренції.

Індія, країни Африки та Латинської Америки, навпаки, розвивали економіку в замкнутому середовищі, а тому й від­стали.

Нині 80 % світового промислового виробництва зосеред­жено у трьох регіонах земної кулі — Північній Америці, Єв­ропі та Японії.

Чорна металургія. З огляду на дешеву робочу силу та лібе­ральні екологічні вимоги чорна металургія інтенсивніше роз­вивається у країнах «третього світу», ніж у промислово розви­нених державах.

Ще в недалекому минулому чорна металургія тяжіла до басейнів кам'яного вугілля, що пояснюється її великою енергомісткістю: для виплавки чавуну потрібно більше вугілля, ніж залізної руди. Нині витрати на видобуток вугілля менші, ніж витрати на добування і збагачення руди. Технічний про­грес на транспорті та інші чинники забезпечили можливість створення чорної металургії в місцях споживання її продук­ції, віддалених від родовищ вугілля і залізної руди. Яскравим прикладом цього є металургійні центри Японії та країн Схід­ної Європи. Сталеливарна промисловість США згортається. Світовим «сталеливарником» і стале-експортером залишаєть­ся Західна Європа. Великим експортером сталеливарної про­дукції стала Японія. Нові металургійні центри з'явилися у Бразилії, Південній Кореї, Японії, на Тайвані. Цьому сприяли дешева робоча сила, урядові субсидії та податкові пільги на експорт сталі (мал. 24).

Кольорова металургія. Підприємства кольорової мета­лургії тяжіють до джерел сировини. Розвинену кольорову ме­талургію мають США, Росія, Канада, Австралія, Казахстан, Іспанія, Чилі, Демократична Республіка Конго, Замбія, Ма­лайзія, Індонезія.

Оскільки виробництво кольорових металів є екологічно шкідливим, то протягом останніх десятиліть його інтенсивно стали розміщувати в країнах, що розвиваються, з їх лібераль­ними стандартами у сфері охорони навколишнього середо­вища. Тому кольорова металургія зосереджена переважно у країнах Азії, Африки та Латинської Америки. Використовують же кольорові метали в основному промисло­во розвинені країни.

інакше розміщується виробництво алюмінію. Деякі руди (боксити) мають такий високий вміст цього металу (до 60 %), що економічно доцільно транспортувати їх до регіонів, бага­тих на електроенергію. На Австралію, Гвінею та Ямайку при­падає понад 70 % світового видобутку бокситів. Найбільшими споживачами первинного алюмінію нині є США, Японія та Німеччина. Інтенсивно розвивається алюмінієва промисло­вість у Бразилії, Суринамі та Венесуелі.

Машинобудування. Без машинобудівної продукції існу­вання людства просто неможливе. Машинобудування є голо­вною галуззю промисловості світу. Приблизно 90 % його продукції забезпечують індустріально розвинені країни. Лідера­ми в цій галузі є США, Японія, Німеччина, Великобританія, Франція, Росія, Іспанія, Китай, Бразилія. В економічно від­сталих країнах частка продукції машинобудування в загаль­ному обсязі обробної промисловості не перевищує 20 %.

У світовому автомобілебудуванні панівне становище займають транснаціональні компанії. Чотирнадцять провід­них компаній забезпечують понад 80 % світового виробництва продукції галузі (табл. 4). Лідером автомобілебудування є Японія. На неї припадає четверта частина світового випуску ав­томобілів. Добре розвинене автомобілебудування також у США, Західній Європі, Бразилії, Австралії, Східній Азії. Що­року у світі випускається 40-45 млн автомобілів. Чверть випуску становлять вантажні автомобілі та автобуси. Приблизно поло­вина випущених автомобілів використовується для заміни транспортних засобів, що вибувають з ладу, а половина йде на приріст автопарку (мал. 25).

Мікроелектроніка. Розвиток сучасної мікроелектронної промисловості бере свій початок від винайдення транзис­тора у 1948 р. в американській корпорації «Веll Теlерhоnе lаЬогаtогіеs». Транзистор прийшов на зміну вакуумній трубці. На початку 1960-х років з'явилися інтегральні схеми, а на по­чатку 1970-х — мікропроцесори. У цей період у виробництві напівпровідників домінували США. Нині лідирує Японія. У ви­робництві побутових приладів високі місця посідають Східна і Південно-Східна Азія, а також Бразилія. Розвинена ця галузь і в Європі (мал. 26).

Інші галузі машинобудування. Аерокосмічна про­мисловість належить до сфери так званих високих техноло­гій, тобто є наукомісткою. Країн, що випускають літаки, раке­ти та космічні апарати, небагато. Лідер галузі — США. Поміт­ними у світі є позиції Франції, Великобританії, Росії, Японії, Китаю, Індії, України. Прості моделі літаків виробляють і в інших країнах.

Продукція важкого машинобудування — машини та об­ладнання для гірничодобувної, енергетичної, металургійної, машинобудівної та інших галузей. їх виробництво тяжіє до Джерел сировини та кваліфікованої робочої сили. Важке ма­шинобудування розвинене в США, Великобританії, Японії, Німеччині, Франції, Росії, Китаї, Індії та Україні.

Кораблебудування та локомотиво будування в основному поширені групі розвинених країн світу — в Японії, Німеччині, США, Росії, Австралії, Південній Кореї, Польщі, Іспанії та ін.

Хімічна промисловість. Найважливішим регіоном хіміч­ної промисловості вважається Західна Європа. Чільне місце у структурі хімічної промисловості посідає нафтохімія. Вона тяжіє до морського узбережжя, адже саме туди надходить наф­та з-за океану та з Північного моря. Нафтопереробні підпри­ємства у Східній Європі споруджено на трасах нафтопроводів. Нафтохімія США концентрується на узбережжі Мексикансь­кої затоки — в районі великого нафтогазоносного басейну. Розвинена нафтохімія і в Японії (мал. 27), Китаї та нових інду­стріальних країнах — Південній Кореї, Таїланді, Тайвані.

Хімічна промисловість віднедавна розвивається і в країнах «третього світу». У регіоні Перської затоки виріс новий ра­йон нафтохімії світового масштабу. Нафтохімічні підприємства з'явились у Північній Африці та Латинській Америці. Наукомісткі галузі хімічної промисловості (фармацевтика, вироб­ництво хімікатів спеціального призначення та високоякісних пластмас) поширені в індустріально розвинених країнах.

Легка промисловість. Така її галузь, як текстильна, протягом останніх десятиліть у розвинених країнах занепала, тоді як в азійських та латиноамериканських, навпаки, зросла. Але за експортом текстилю все ще лідирують Німеччина та] Італія. Виготовлення одягу високими темпами розвивається в Індії, Сінгапурі, Південній Кореї, Малайзії, Домініканській Республіці, Гонконзі (на нього припадає 14 % світового екс­порту одягу, тоді як на Італію і Південну Корею — по 9,5 %, на США — лише 2,5 %).

 

§ 11 Сільське господарство світу. Загальні тенденції розвитку агропромислового комплексу

Сільське господарство. У сільському господарстві еко­номічно розвинених країн переважає високотоварне агропро­мислове виробництво. Це означає, що фермери виробляють таку кількість сільськогосподарської продукції, яка значно пере­вищує їхні потреби.

У країнах, що розвиваються, переважає дрібнотоварне сіль­ське господарство. Фермери мають змогу продавати лише незначну частку своєї продукції. Виробництво здебільшого орієнтується на задоволення власних потреб фермерських гос­подарств у продуктах харчування.

У сільському господарстві деяких країн, що розвиваються, поширена плантаційна система. її запровадили португальці ще в XIV ст. на тропічних островах західно африканського узбережжя. Плантації — це великі сільськогосподарські підприємства, які спеціалізуються на вирощуванні одного тропічного продукту, наприклад кави або какао, для поста­чання його на ринок (мал. 28).

Описуючи нинішній стан сільського господарства світу, часто вживають поняття «зелена революція». Чому «зелена»? Тому що зелений колір — це колір сільського господарства. Чому революція? Тому що в сільському господарстві відбува­ються широкомасштабні перетворення на основі сучасної аг­ротехніки.

Зараз триває новий етап «зеленої революції», який має на­зву «біотехнологічна революція». На цьому етапі широко за­стосовуються біотехнології, комп'ютерні засоби, нові способи захисту рослин, обробітку ґрунтів тощо.

У результаті проведення «зеленої революції» багато країн, що розвиваються, зуміли повністю задовольнити свої потреби в продуктах харчування за рахунок власного виробництва. Дехто вважає, що «демографічний вибух», характерний для цієї групи країн, не в останню чергу зумовлений «зеленою ре­волюцією». Спираючись на її досягнення, деякі країни цієї групи спромоглися навіть перетворитися на експортерів сіль­ськогосподарської продукції.

Харчова промисловість. Ця галузь тісно пов'язана із сільським господарством. Вони навіть зливаються в єдиний так званий агропромисловий комплекс. У США поняття «аг­робізнес» означає володіння землею, сільськогосподарський процес, виробництво сільськогосподарської техніки, перероб­ку сільськогосподарської сировини і транспортування готових продуктів на ринок. У Європі агробізнес розуміють трохи вуж­че. Але скрізь у світі агробізнес характеризується високим рівнем вертикальної і горизонтальної інтеграції суб'єктів гос­подарювання. Країни, які мають розвинене сільське господар­ство, відзначаються і високим рівнем розвитку харчової про­мисловості.

Зарубіжні фахівці виділяють п'ять стадій, що їх прохо­дить сільськогосподарська продукція на своєму шляху до спо­живача в розвинених країнах: виробництво — обробка — па­кування — транспортування — реалізація. Сільськогосподар­ська продукція з поля чи тваринницької ферми безпосередньо до споживача у цих країнах, як правило, не надходить. Між кухонним столом і полем існує проміжна ланка — підпри­ємство харчової промисловості. У слаборозвинених країнах, навпаки, значна частка сільськогосподарської продукції по­трапляє до споживача в необробленому вигляді.

 

Територіально харчова промисловість тяжіє до ринків збуту її продукції. Але розвиток транспорту і широке застосу­вання холодильної техніки відкрили нові можливості для ви­робництва продуктів харчування і розміщення підприємств харчової промисловості.

Географія галузей сільського господарства. Головними галузями світового сільського господарства є рослинництво і тваринництво.

Рослинництво. Основним у цій галузі є зернове господар­ство. Зерно — не лише продовольчий ресурс, а й важлива тех­нічна сировина. Найбільш споживані серед зернових — пше­ниця, рис і кукурудза.

Пшениця — це культура помірного поясу. В основному її площі зосереджені в Північній півкулі (мал. ЗО). Пшеницю ви­рощують багато країн, та найбільше СІЛА, Канада, Австралія, Росія, Казахстан, Україна, Франція. Експортують пшеницю Канада, США, Франція, Австралія та Аргентина.

Батьківщина рису — Китай та Індія. Рис любить мусон­ний клімат. Вирощують його ще більше країн, ніж пшеницю (мал. 31). Провідними експортерами є Китай, Індія, Японія, Індонезія, Філіппіни, США, Таїланд.

Батьківщиною кукурудзи вважається Мексика. Звідти во­на поширилася по всій планеті. Ця культура любить теплий клімат. Інтенсивно кукурудзу вирощують у СІЛА, Західній Європі, Аргентині. Остання з названих країн — головний її експортер.

Важливою сільськогосподарською культурою є картоп­ля. Люди використовують її не лише для їжі. Картопля — чу­довий корм для худоби, цінна сировина для технічних потреб. Батьківщиною картоплі є регіон, що охоплює нинішні тери­торії Перу, Еквадору й Болівії. Звідти картопля поширилася по всій земній кулі. У Російській імперії картопля з'явилася на початку XVIII ст. на Охтирщині (нині це Сумська область України). Значними світовими виробниками картоплі вважа­ються Росія, Польща і Китай.

Цукор людство навчилося виробляти в основному з двох культур — цукрової тростини і цукрового буряку. Цукрова тро­стина любить тропічний, субтропічний і мусонний клімат. її вирощують країни, що розвиваються. Цукровий буряк росте в помірному кліматі. Вирощують цукрові буряки переважно в розвинених країнах (мал. 32). Більшість цукру, виробленого з цукрових буряків, споживається в країнах-виробниках. Між­народна торгівля цукром — це передусім торгівля цукром-сир-цем із тростини. Його потрібно ще рафінувати (очищати).

Батьківщиною чаю вважається Індія, кави — Ефіопія, ка­као — Мексика. Чай і досі в основному вирощують в Азії. Найбільшими його виробниками є Індія, Китай, Шрі-Ланка. Основні плантації кави знаходяться у Латинській Америці, друге місце посідає Африка, третє — Азія. Африка й Америка за­безпечують 80 % світового збору бобів какао. Причому їх внесок у даний показник однаковий. Решту бобів какао збирають в Азії. Серед непродовольчих культур насамперед слід назвати бавовник. Основним регіоном його поширення є Азія, зокрема Індія, Китай, Пакистан, Таїланд, Туреччина. Вирощують ба­вовник і в інших регіонах. Світовими експортерами бавовни є Узбекистан, Китай, Пакистан, Індія, Австралія, Парагвай, де­які африканські країни. Імпортують бавовну багато країн роз­виненої ринкової економіки.

Виробництво натурального каучуку зосереджено у Пів-денно-Східній і Південній Азії. Значні плантації каучуконос­них дерев є також в Африці (Ліберія) та Латинській Америці. Найбільший у світі виробник тютюну — Китай. «Призові місця» посідають також СІЛА, Індія, Бразилія. Тютюнові плантації є і в Італії, Греції, Індонезії, Болгарії, Туреччині, Японії, на Кубі.

Виноградарство. Найбільшими виробниками виногра­ду є Франція та Італія. Щороку вони збирають його близько 6 млн т кожна. Помітними виробниками є Іспанія, Росія, США, Аргентина, Німеччина, Португалія, ПАР, Румунія. 80 % зі­браного у світі винограду використовується для виготовлення вина, 7 % — для приготування родзинок. У СІЛА частка вино­граду, що використовується для виробництва вина, менша, за­те з нього тут виготовляють багато соків, варення, родзинок.

Вирощування цитрусових і тропічних фруктів. Батьківщиною лимону, апельсину, мандарину, грейпфруту вважаються субтропічні й тропічні регіони Азії та Малайський архіпелаг. Основні площі цих рослин — у країнах Середземно­мор'я, в Індії, Австралії, Китаї (мал. 33). Великим виробником цитрусових є також США. Щороку в світі збирають 35 млн т бананів. Найбільше їх експортують центральноамериканські та карибські країни. Батьківщина банана — Південно-Східна Азія. Кокосовий горіх вирощують на Гавайських островах, у Малайзії, Таїланді та інших тропічних країнах. Батьківщи­ною манго є Індія. Існує близько 2000 його сортів. Плоди бува­ють жовтого, зеленого або червоного кольорів.

Садівництво. Ця галузь розвинена в багатьох країнах. Найпоширеніше плодове дерево у світі — яблуня. Вирощують також груші, сливи та інші плоди. Оливки культивують пере­важно країни Середземномор'я.

Квітникарство спрямоване як на задоволення власних потреб країн, так і для постачання квітів на експорт. Багато квітів експортують, наприклад, Нідерланди.

Тваринництво. Велику рогату худобу молочного напрям­ку розводять у густонаселених регіонах Європи і Північної Америки. М'ясо-молочна спеціалізація має місце як у помір­ному поясі, так і в аридних (засушливих) регіонах. Тварин­ництво м'ясного напрямку поширене в Аргентині, Австралії та США — країнах, які мають великі площі пасовищ.

Свинарством займаються в густонаселених місцевостях і в районах інтенсивного вирощування картоплі й буряків. Слід мати на увазі, що іслам забороняє віруючим їсти свинину і тому свиней не розводять у країнах, населення яких сповідує Цю релігію.

Вівчарство поширене в країнах, які мають великі пасо­вища. Яскравим прикладом є Австралія (мал. 34).

Оленів розводять у лісовій і тундровій зонах Північної півкулі. Ще й нині тут трапляються табуни диких оленів. Верблюди поширені в країнах з аридним кліматом. Кролів вирощують у багатьох країнах світу, за винятком тропічних та ек­ваторіальних. В Австралії диких кролів розвелося так багато, Що вони стали справжнім лихом.

Рибальством людство займається здавна, і поширене во­но на планеті скрізь. Щорічний вилов риби у світі набли­жається до 100 млн т. Близько 90 % вилову (не лише риби, а й інших дарів моря, наприклад крабів) припадає на Світовий океан та його моря (мал. 35). Половину світового вилову риби здійснюють шість країн: Китай, Японія, Росія, США, Чилі, Пе­ру. Третину вилову використовують на виготовлення кормів для тварин. В основному рибу ловлять на континентальному шельфі. Найбільшу кількість риби з внутрішніх водойм ви­ловлює Китай — понад 4 млн т на рік. Друге місце належить Індії. Найпоширеніша риба в цих країнах — короп. Рибні фер­ми забезпечують щорічний вилов риби в обсязі 10 млн т. Найбільше їх в Індії та Китаї.

Птахівництво. Історичні джерела свідчать, що людство почало займатися птахівництвом за 3200 років до нашої ери. Тоді жителі сучасної Індії приручили дику курку з джунглів. Пташині ферми з'явилися порівняно недавно — наприкінці XIX ст., і відтоді птахівництво переведено на промислову ос­нову. Вирощування бройлерів, утримання курчат та індиків при штучному освітленні вперше було запроваджено у США. Згодом поширилася відгодівля на птахофермах поголів'я із використанням кормів, збагачених гормонами. Птахівництво розвинене в багатьох країнах світу, оскільки воно практично не залежить від природних умов.

Шовківництво. Кілька тисяч років тому китайці винай­шли спосіб виготовлення тканини з нитки, яку виробляє гусе­ниця шовкопряда, утворюючи кокон. Для відгодівлі шовко­пряда використовується листя тутового дерева (шовковиці). З кожного кокона (розміром з голубине яйце) одержують 460-1100 м нитки. Нині тутовий шовкопряд розводять у Ки­таї, Японії, Індії, Іспанії, Італії, центральноамериканських державах, тобто там, де теплий клімат і достатньо кормових ресурсів.

Бджільництво. Основними продуктами галузі є мед і віск. Бджоли відіграють значну роль у запиленні рослин, під­вищуючи цим урожайність сільськогосподарських культур. Бджільництво як галузь виникло в регіоні Середземного мо­ря. Нині воно поширене в багатьох країнах світу, за винятком полярних областей. Африканські медоносні бджоли відзнача­ються більшою, ніж європейські, працездатністю.

Запитання і завдання

1. Що означають поняття «зелена революція» та «біотехно-
логічна революція»?

2. Назвіть місця на земній кулі, де масово голодують люди.

3. Як розуміють агробізнес у США і в Європі?

4. Проведіть дискусію на тему: «Чи є залежність між рівнем
розвитку сільського господарства і харчової промисло­
вості?».

5. Назвіть основні тенденції в розміщенні світового рослин­
ництва.

6. Як ви уявляєте залежність сільського господарства від
природних умов нині, в минулому та в майбутньому?

7. Що ви чули про «аквакультуру»?

8. Коли і де у світі вперше птахівництво було поставлено напромислову основу?

9. Що ви знаєте про нинішній стан тутового шовків­
ництва?

10. Як впливають на розвиток бджільництва природні умови?

 

§ 12 Географія світового транспорту. Міжнародний туризм. Зовнішні економічні зв'язки

Транспорт. Це галузь світової економіки, яка забезпечує перевезення пасажирів і вантажів. Розрізняють такі види транспорту: сухопутний (автомобільний, залізничний, трубо­провідний, гужовий), повітряний, водний (морський і річко­вий). До транспорту відносять і лінії електропередачі. Шляхи сполучення, транспортні підприємства і засоби транспорту ут­ворюють у сукупності світову транспортну систему. На світовому транспорті працює понад 100 млн людей. Загальна довжина транспортної мережі (без морських ліній) становить 35 млн км. Щороку у світі всі види транспорту перевозять 100 млрд т вантажів і понад 1 трлн пасажирів.

Функціонування економіки світу без транспорту немож­ливе. Існує своєрідна спеціалізація транспорту. Наприклад, автомобільний транспорт перевозить пасажирів і вантажі зде­більшого на короткі та середні відстані. Міжконтинентальні перевезення вантажів здійснює в основному морський транс­порт. Трубопровідний транспорт є найдоцільнішим для транс­портування газу і нафти суходолом.

В умовах науково-технічної революції зросла пропускна спроможність транспортних шляхів, з'явилися нові транс­портні засоби, збільшилися їх місткість і швидкість пересу­вання, поширилася концентрація перевезень. Транспортна мережа світу остаточно сформувалась у XX ст.

Автотранспорт. Загальна довжина автошляхів світу — понад 20 млн км. Найгустіша їх мережа — в Західній Європі. У світі понад 600 млн автомобілів. Близько 80 % їх зосередже­но у США, Японії та Західній Європі. Половина жителів цих регіонів має автомобілі. Залізничний транспорт. Перший локомотив з'явився у 1829 р. Нині в країнах Заходу довжина залізничної мережі скорочується. Це зумовлено конкуренцією з боку автотранс­порту, який може виконувати перевезення «від дверей до дверей». У деяких великих країнах світу, які освоюють свої території, багаті на природні ресурси, довжина залізниць зростає (Китай, Росія, Індія, Канада).

Найдовша мережа залізниць у США (понад 200 тис. км). Друге місце посідає Канада (90 тис. км). Не набагато відстає Росія (87 тис. км). Найбільша щільність залізничної мережі в Німеччині. Тут на 1 тис. км2 території припадає 125 погонних кілометрів залізниць. Висока щільність залізниць у Польщі (80 пог. км), Японії (75 пог. км), Великобританії (70 пог. км). У Швейцарії електрифіковані практично всі залізниці, в інших країнах, у тому числі і в США — набагато менше (мал. 36).

Трубопровідний транспорт. Цей вид транспорту з'явився у XIX ст. Його появу й розвиток спонукала нафтова промисловість. Нині протяжність нафтопроводів і газопроводів У світі становить понад 1,5 млн км. Найбільшого поширення Цей вид транспорту набув у США, Росії, Канаді, Китаї, Франції, Італії, Саудівській Аравії, Мексиці. Розробляються великомас­штабні проекти прокладання трубопроводів з регіонів Каспій­ського моря і Центральної Азії до розвинених країн Заходу.

Морський транспорт здавна широко використовуєть­ся людством. Тривалий період кораблі рухав вітер, напина­ючи вітрила. Пароплав уперше з'явився у 1807 р. Тепер на кораблях використовуються дизельні, ядерні, теплові двигу­ни. Найінтенсивніші вантажопотоки в Атлантичному океані; на другому місці — Тихий океан; на третьому — Індійський. У зв'язку з розвитком авіації морський транспорт нині мало використовується для міжконтинентальних перевезень па­сажирів.

У світі понад 80 тис. суден різних типів. На їх щоглах ма­йорять прапори понад 160 держав. Найчастіше можна побачи­ти прапори Панами й Ліберії. Багато іноземних власників суден реєструють їх саме в цих двох країнах. Панамські й ліберійські прапори вважаються «дешевими», тобто дають змогу власникам уникати високих податків, не дотримувати­ся тих вимог трудового законодавства і не вживати тих заходів безпеки, які були б обов'язковими, якби судна реєструвалися в економічно розвинених країнах.


Судна є наливні та суховантажні (мал. 37). На земній кулі налічується близько 3000 морських портів. Тридцять з них мають вантажообіг, який перевищує 50 млн т на рік. Це суперпорти. Найбільшим світовим портом є Роттердам (Нідер- ланди). До найбільших портів світу належать також Сінгапур» Шанхай (Китай), Нагоя (Японія), Новий Орлеан (США), Гавр (Франція), Лондон (Великобританія) та ін. (мал. 38). Морські порти бувають універсальними і спеціалізованими (наприк­лад, залізорудні, нафтові, газові).

Внутрішній водний транспорт. Загальна протяжність ліній внутрішнього водного транспорту в світі перевищує
550 тис. км. Цей вид транспорту добре розвинений у США, Россії, Канаді, Німеччині, Нідерландах, Китаї, а в деяких країнах його немає зовсім (Японія, Куба, Монголія). Десята частина внутрішніх водних шляхів — це поліпшені людиною ділянки річок зі шлюзами і канали. Озерне судноплавство особливо поширене у США та Канаді. Морські судна, подолавши річку Святого Лаврентія та Великі озера, заходять углиб Американського континенту на 4000км. Повітряний транспорт. Його основне призначення — перевезення пасажирів і пошти. У 1900-1930 рр. у світі інтен­сивно використовувалися дирижаблі. Після серії катастроф розвиток цього виду авіатранспорту фактично припинився. Із 60-х років XX ст. на цивільному повітряному транспорті розпочалась ера реактивної авіації. Зросли швидкість, ком­фортність, пасажиро і вантажомісткість літальних апаратів. У світі близько 600міжнародних аеропортів на всіх континен­тах. Повітряний транспорт перевозить щороку понад 100 млн. пасажирів

Туризм — це один із видів активного відпочинку. Він поширений практично у всіх країнах світу, але інтенсивність його різна. У 1975 р. було засновано Всесвітню туристську органі­зацію, яка об'єднує понад 120 країн світу. Щороку 1,5 млрД осіб здійснюють туристичні поїздки. На частку міжнародного туризму припадає 6 % вартості загальносвітового експорту і до 30 % експорту ринку послуг. Туризм вважається однією з найпотужніших у світі галузей економіки. У туристичній індустрії планети працює 250 мільйонів чол. Щороку вона зростає ще на 6 %. У багатьох країнах світу туризм є основною галуззю економіки.

Розвиток міжнародного туризму не в останню чергу завдя­чує прогресу світового транспорту. Без транспорту туризму практично не буває. Навіть релігійні паломники (пілігрими) нині добираються до священних місць своїх релігій уже не пішки, а транспортними засобами. Основним регіоном міжна­родного туризму була й лишається Європа. На неї припадає 65 % загальної кількості міжнародних туристів. Європейці не лише приймають численних гостей з усього світу, а й самі ак­тивно подорожують по планеті. Це один з доказів заможності Європи.

Органічно поєднується з туризмом і спортивне госпо­дарство. Спорт нині став важливою галуззю світової еконо­міки, в яку вкладається величезна кількість грошей. Чемпіо­нати світу з різних видів спорту, особливо з футболу, збирають мільйони глядачів на стадіонах і мільярди біля телевізорів. Спортивні олімпіади перетворилися на великі комерційні під­приємства. Прибутки від реклами на найпрестижніших зма­ганнях досягли астрономічних сум.

Розвиток міжнародного географічного поділу праці, глобалізація суспільно-економічного життя, постійне вдоскона­лення транспорту сприяють розширенню й поглибленню міжнародних економічних зв'язків. Нині жодна країна світу, навіть СЇІІА, не здатна з однаковою ефективністю випускати свою продукцію. І не дивно. Одній країні не вистачає дешевої і якісної сировини, інша не має працівників належної квалі­фікації, у третьої немає відповідних природних умов тощо. Так завжди було й так завжди буде. Тому неминучим є торго­вельний обмін між країнами. У минулому він стримувався не­достатньою транспортною забезпеченістю. Нині ситуація змінилася. Все менше залишається бар'єрів для розширення міжнародного економічного співробітництва.

Поняття «міжнародні економічні зв'язки» ширше, ніж по­няття «міжнародна торгівля». Перше охоплює товарну торгів­лю, інвестиції, міграцію робочої сили, науково-технічне спів­робітництво, міжнародний туризм тощо.

Однією з основних форм міжнародних економічних зв'язків є зовнішня торгівля. Вона складається з експорту та імпорту.

Експорт — це продаж певною країною іншій товарів і по­слуг. Експорт раніше завезених з інших країн товарів нази­вається реекспортом. Імпорт — це ввіз до країни товарів, ви­готовлених в інших державах. На світовому ринку попит і пропозиція збалансовані і сприяють формуванню цін, що ма­ють назву світових.

У міжнародній торгівлі велике значення має справедливе, рівноправне співробітництво, коли торговельні відносини не використовуються як засіб політичного тиску. Такі зовнішні економічні зв'язки утвердилися в Європейському4 Союзі. Більш розвинені країни, наприклад Німеччина, Франція, постійно виділяють великі кошти для підтримки економіки менш розвинених країн — Португалії, Ірландії, Греції та ін. Тому ті держави Європи, які ще недавно були соціалістични­ми, намагаються вступити до ЄС.

Зовсім інші принципи зовнішніх економічних зв'язків у СНД. Тут Росія як сильніша країна всіляко намагається вико­ристати економічні важелі для економічного й політичного тиску на держави Співдружності. Міжнародна економічна інтеграція означає вільний рух капіталів, товарів і робочої сили в межах певного угруповання країн. Інтеграція — це усунення митних та інших бар'єрів. Держави, які ставали на рейки автаркійного (див. словник) розвитку, рано чи пізно змушені були відмовлятися від такої хибної політики. «Китайською стіною» чи якоюсь «залізною завісою» від навколишнього світу надовго відгородитися не можна. Господарствам країн тісно у своїх національних рам­ках. Економіка планети стає справді глобальною.

Запитання і завдання

1. Коли почала розвиватися транспортна система світу і де
вона тепер найдосконаліша?

2. Коли з'явилися залізничний, автомобільний, трубопро­
відний та повітряний види транспорту?

3. Що таке «дешеві прапори» на морському транспорті?

4. На контурній карті прокладіть морську лінію від Одеси до
Детройта (США).

5. Дайте коротку характеристику нинішнього стану міжна­
родного туризму.

6. Які форми міжнародного співробітництва вам відомі?

7. За «німою» політичною картою на першому форзаці під­
ручника знайдіть Китай, Кубу, Монголію, Ліберію і Пана­
му. Чим вони виділяються у транспортному відношенні?

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.02 сек.)