АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 5. ГЛОБАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ЛЮДСТВА

Читайте также:
  1. Актуальні проблеми кримінально-правової кваліфікації
  2. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СВІТОГЛЯДНОЇ ПУБЛІЦИСТИКИ ІВАНА ФРАНКА
  3. Актуальність проблеми
  4. Актуальність проблеми управління освітою
  5. Взаємовідносини людини і природи.Екологічні проблеми ,її наукові ,соціально-філософські та етиико-гуманістичні аспекти.
  6. Визначення наявності проблеми, що може бути віднесена до «вузького місця».
  7. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма
  8. Визначення проблеми.
  9. ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМИ БЕЗПРИТУЛЬНИХ ТВАРИН
  10. Внутрішньоособистісний конфлікт: сутність і проблеми попередження та розв’язання
  11. Геолого-геоморфологічні екологічні проблеми
  12. Глобальні екологічні кризи – передумови та наслідки.

В арсеналах найбільших країн світу зосереджена така кількість зброї, якої достатньо, щоб знищити все живе на пла­неті. Атомні й водневі бомби, якщо вибухнуть одночасно, здатні розірвати Землю на шматки. Армія, воєнна промисловість дали роботу багатьом міль­йонам людей, які інакше могли бути безробітними. Технічні досягнення у воєнній промисловості стали надбанням мирних галузей господарства. Потенційні агресори, боячись нищівно­го удару у відповідь, відмовились від своїх загарбницьких планів. А може, й справді для людей характерна природна аг­ресивність і вони й без зброї кривдитимуть один одного?

 

Чи правильно зробила Україна, відмовившись від ядерної зброї? Чому так не зробили СІЛА, Росія, Франція? Величезними є також економічні втрати людства від гонки озброєнь. Після Другої світової війни всі країни світу витрати­ли вже близько 10 трлн доларів СІЛА на озброєння й утриман­ня армії. Цю величезну суму можна було б використати наба­гато продуктивніше, наприклад на ліквідацію глобальних про­блем людства. Але до цього все ще далеко. Найбідніші, кризові країни, незважаючи на голод і злидні, продовжують вкладати величезні кошти у виготовлення зброї (мал. 46). Так, у 1998 р. КНДР, де панує голод, випробувала балістичну ракету. Кризо­ва Росія в 1998-1999 рр. випустила новий винищувач і найсу­часніший військовий корабель. І такі приклади непоодинокі (див. табл. 5 і додаток 12).

Разом із тим на проблему збереження миру на нашій пла­неті є різні точки зору. Так, багато хто стверджує, що винай­дення атомної зброї відвернуло третю світову війну. Бо якщо в цьому конфлікті не буде переможців, то втрачається і сам сенс війни.

 

Динаміка воєнних витрат світу в 1990 – 1996 рр..відсоток від ВНП

краіни 1990 р. 1995 р. 1996 р.
Всі краіни 3,5 2,4 2,3
Промислово розвинені краіни 3,3 2,3 2,3
Краіни, що розвиваються 3,6 2,6 2,5
Колишні соціалістичні краіни 6,5 2,2 1,9

 

І все ж загалом військово-політична конфронтація і гонка озброєнь є вкрай небезпечними для людства. Будь-яка випад­ковість, технічні неполадки, помилки людей можуть стати причиною виникнення нової світової війни. І тоді щось зміни­ти вже буде пізно.

Лише спільними зусиллями людство зможе вирішити про­блему війни і миру. Світове співтовариство, ООН, НАТО, ок­ремі країни та їх лідери намагаються покращити ситуацію у світі, відвернути загрозу війни. Необхідно ліквідувати війсь­кові бази, передусім Росії та США, на чужих територіях. Ве­лике значення має підписання міжнародних угод про скоро­чення озброєння. А найвагомішим внеском у справу миру на Землі є добровільна відмова від ядерної зброї. Першою держа­вою світу, яка зробила це, стала Україна.

Ви вже знаєте, що велика нерівність і нерівномірність у розвитку окремих країн та їх груп є причиною загострення міжнародної напруженості. Врешті-решт таке напруження призводить до бунтів, збройних конфліктів, появи мільйонів

біженців тощо.

Щоб уникнути цих небажаних наслідків, людство повин­не навчитися не допускати великої нерівності в розвитку країн і регіонів світу. На жаль, до досягнення цієї мети все ще далеко (див. таблиці 6 і 7). Контрасти між країнами не зникають. Більше того, вони посилюються. Багаті, розвинені країни стають все багатшими, а бідні — все біднішими. Рівень до­ходів на душу населення таких країн, як Швейцарія і Нор­вегія, перевищує відповідний показник Ефіопії та Сомалі у 120 разів. Якщо ж порівняти показники виробництва деяких видів продукції на душу населення в розвинутих країнах і країнах, що розвиваються, то тут різниця іще відчутніша — в тисячі разів.

Бідні й багаті краіни світу 2000 рік

Типи краін Кількість краін Населення, млн. чол. ВНП на душу населення, дол..США
Бідні краіни     До400
Краіни з доходами нижчими за сер. рівень     До5000
Краіни з доходами вищими за сер. рівень     Вище 5000
Багаті краіни     Понад 20000

Зростання кількості бідних, голодних (мал. 47), непись­менних людей, які змушені щоденно боротися за виживання, дестабілізує ситуацію у світі. Виникають локальні конфлікти, які можуть перерости в глобальні. Ви, напевне, по собі знаєте, що сита людина, як правило, спокійна і доброзичлива.

Загалом світ, в якому ми живемо, далекий від справедли­вості. Та й саме поняття «справедливість» змінюється з часом. Так, у США в минулому було «вигідно» бути «білою» люди­ною. Це давало такій людині перевагу в житті. Зараз у США «вигідніше» бути багатодітною й самотньою «чорною» жін­кою: вона може розраховувати на повне державне утримання.

Запитання і завдання

1. Що таке глобальні проблеми людства?

2. Які проблеми людства нині найважливіші?

3. Які складові демографічної проблеми?

4. Назвіть країни, в яких демографічна проблема стоїть найгостріше.

5. Що ви знаєте про шляхи вирішення демографічної про­блеми?

6. Які галузі господарства найнебезпечніші для довкілля?

7. Якими можуть бути для людства наслідки глобального потепління клімату Землі?

8. Де знаходяться зони екологічного лиха? Що зумовило їх виникнення?

9. Яким мінеральним ресурсам загрожує вичерпання?

10. Які проблеми забезпечення людства продовольчими ре­
сурсами вам відомі?

11. Чим загрожує людству атомна війна?

12. Що вам відомо про економічні втрати від гонки озб­
роєнь?

1.3. Поглиблюється чи зменшується прірва між багатими і бідними країнами?


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)