АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЗАВДАННЯ. З карт атласу випишіть у зошит назви найбільших пор­тів Великобританії, визначте, які вантажі через них по­ставляють

Читайте также:
  1. II. ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ
  2. АЛГОРИТМ РОБОТИ НАД ПРОФЕСІЙНО-ОРІЄНТОВАНИМИ ЗАВДАННЯМИ З КУРСУ «ОСНОВИ ПСИХОЛОГІЧНОГО ТРЕНІНГУ»
  3. ВИКОНАННЯ ЗАВДАНня
  4. Вирішення завдання
  5. Вихідні дані завдання й проміжні розрахунки
  6. Виховні завдання
  7. Гносеологія, предмет, структура, завдання. Онтологія.
  8. До теми: ПОНЯТТЯ, ПРЕДМЕТ, ЗАВДАННЯ І СИСТЕМА КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВА. ПРИНЦИПИ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВА
  9. Домашнього завдання
  10. Завдання
  11. Завдання
  12. ЗАВДАННЯ

З карт атласу випишіть у зошит назви найбільших пор­тів Великобританії, визначте, які вантажі через них по­ставляють.

Зовнішня торгівля. Туризм. Великобританія експортує машини, обладнання, сиру нафту, нафтопродукти, продукцію хімічної промисловості тощо. Країна є великим експортером капіталу. Лондон вважається фінансовим центром світу. Ім­портує країна продукцію машинобудування (зокрема, транс­портне обладнання), хімікати, продукти харчування, пальне тощо. Основними зовнішньоекономічними партнерами є країни Європейського Союзу, США та Японія.

Великобританія має значні надходження від іноземного ту­ризму. Щороку в країну прибуває приблизно 12 млн туристів.

Великобританія визнала незалежну Україну 31 грудня 1991 р., а вже 10 січня 1992 р. між нашими країнами бу­ло встановлено дипломатичні відносини. Обсяг зовніш­ньоторговельних зв'язків з Україною суттєво змінюється з року в рік, наближаючись до 600 млн доларів США. Ве­ликобританія більше експортує товарів до України, ніж імпортує з неї.

Запитання і завдання

1. Який територіальний устрій Великобританії?

2. Як, на вашу думку, її природні умови впливають на економіку країни? Наведіть приклади.

3. Назвіть галузі спеціалізації промисловості Великобританії. Яка їх географія?

4. Які галузі тваринництва розвинені в Англії? У Шотландії? В Уельсі? Чому саме такі?

5. Назвіть продукти експорту та імпорту Великобританії.

6. Як розвиваються зовнішньоекономічні зв'язки Великобританії з іншими країнами світу, в тому числі й Україною?

 

Державний устрій та форма правління. Французьку Республіку утворюють 95 департаментів та особлива адміністративно-територіальна одиниця — Корсика. До складу Франції входять також заморські департаменти Гваделупа, Мартиніка, Гвіана, Реюньйон, заморські території — острови Нова Каледонія, Французька Полінезія та інші території з особли­вим статусом — Майотта, Сен-П'єр і Мікелон (мал. 58).

Глава держави — президент, який обирається на 7 років. Законодавчий орган — двопалатний парламент (Національні збори та Сенат). Франція — шоста за обсягом ВНП країна світу.

Природно-ресурсний потенціал. За площею Франція є дру­гою в Європі державою після України. Західна й північна час­тини Франції — це рівнини та низькогір'я. У рельєфі півост­рова Бретань переважає низьке гранітне горбогір'я, у Норман­дії — височини з родючими ґрунтами. Низовинними є доли­на річки Луара та басейн Сени. На сході країни — середньови­сотні гори (Центральний Французький масив, Вогези, Юра). Центральний масив — це район високих плато і хвилястого ландшафту. На захід від нього простягаються рівнини межи­річчя Луари і Гаронни, а на схід — долина Рони. На південно­му заході Франції розташовані Піренеї, на південному сході — Альпи. Найвища вершина Альп — гора Монблан (4807 м) — лежить на кордоні між Францією, Італією та Швейцарією.

Клімат Франції в основному морський, помірний. На сході він має певні ознаки континентального. На французько­му узбережжі Середземного моря клімат середземноморсь­кий, тобто субтропічний. Зима тут волога й тепла, а літо жарке й сухе. Середні температури січня — від 1 до 8, липня — від 17 до 24 градусів тепла. Опадів буває 600-1000 мм. У горах їх кількість зростає до 2000 мм і навіть більше.

Приблизно четверта частина Франції вкрита лісами, пе­реважно широколистими і хвойними. На півдні поширені ліси середземноморського типу. 60 % території Франції розорано.

З мінеральних ресурсів Франція має залізну РУДУ' кам'яне вугілля, природний газ, нафту, боксити, золото, цинк» свинець, поташ. Важливим природним ресурсом є деревина.

Населення. Франція — багатонаціональна держава. Біля східних її кордонів місцеві жителі розмовляють діалектами німецької або італійської мов. Серед міських жителів багато африканців (їхні предки емігрували сюди із колишніх французьких колоній — Алжиру, Тунісу, Марокко та Західної Африки). Етнічний склад населення такий: французи — 87 % > ПРовансальці й араби — по 2,7 %. Більшість населення проживає в

містах (близько 80 %). Чисельність населення Великого Пари-яса досягає 10 млн, Марселя, Ліона та Лілля — по 1,2 млн. На селі переважають сімейні фермерські господарства.

У Франції немає офіційно визнаної релігії, але відчува­ється досить сильний вплив римо-католицької церкви (като­ликів — 90 %). Є також 4 млн мусульман, 1 млн протестантів.

Господарство. Промисловість. Франція є високорозвиненою індустріально-аграрною країною. Це одна з провідних держав світу за обсягами промислового та сільськогосподарсь­кого виробництва: вважається четвертою промисловою краї­ною світу та першою сільськогосподарською державою Захід­ної Європи.

В економіці значне місце посідає державний сектор. Пла­нування економіки має індикативний характер, тобто визна­чений показник не є обов'язковим для державного сектору.

Добувають залізну руду (7 млн т), кам'яне вугілля (понад 10 млн т), природний газ (близько 5 млрд м3), нафту (близько З млн т).

Виробництво електроенергії щороку становить 450 млрд кВт • год. Понад 2/3 виробництва забезпечують атомні електростанції. Це важлива специфічна ознака Франції.

У Франції розвинені чорна та кольорова металургія. їх про­дукція — чавун, сталь, алюміній, свинець, мідь, цинк тощо.

Машинобудування — провідна галузь промисловості, вона у Франції випускає автотранспортні засоби, судна, трак­тори, авіаційну та космічну техніку. Автомобілі «Рено», «Пежо», «Сітроен» відомі в усьому світі. Розвинені радіотехніка та радіоелектроніка. Відома Франція і своєю нафтохімією та нафтопереробкою.

Французькі текстиль, одяг, галантерея і парфуми здобули визнання у всьому світі.

Промисловість Франції територіально тяжіє до району Ве­ликого Парижа, півночі, сходу, середземноморського узбережжя та портових міст.

Світового рівня розвитку досягла харчова промисловість, зокрема виноробство. Франція — батьківщина коньяку і шам­панського.

 

 

Сільське господарство. У сільськогосподарському сек­торі економіки переважають великі господарства (20-100 га землі), у ньому зайнято 1 млн чол. За вартістю сільськогос­подарської продукції Франція посідає третє місце серед країн Заходу (після США і Канади) і перше — у Західній Європі.

Головна галузьтваринництво. Поголів'я великої рогатої худоби становить понад 20 млн, овець — понад 11 млн, свиней — понад 12 млн. Розвинене птахівництво.

За обсягом зібраного зерна на першому місці пшениця (по­над ЗО млн т на рік). Вирощують також ячмінь. Щорічний вало­вий збір зерна сягає 50 млн т, врожайність — 60 ц/га.

Цукрові буряки у Франції почали інтенсивно вирощувати І ще за часів Наполеона, коли Великобританія встановила континентальну блокаду і країна виявилася відрізаною від цукру, що виготовлявся з цукрової тростини. Вирощують цукрові буряки і сьогодні.

Широкого розвитку набули виноградарство, овочівництво, плодівництво та квітникарство. У зарубіжній еконо­мічній географії ці галузі об'єднуються в одне поняття — хортикультура.

Рибальство. Франція виловлює рибу як у відкритому | морі, так і вирощену на рибофермах. Культивують також устриць, їх французи вважають делікатесом.

Франція повністю забезпечує себе основними видами сільськогосподарської продукції.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)