АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Структура ДНАОП. Державний реєстр ДНАОП

Читайте также:
  1. APQC структура классификации процессов SM
  2. E. реєстрації змін вологості повітря.
  3. E. Реєстрації змін вологості повітря. 1 страница
  4. E. Реєстрації змін вологості повітря. 10 страница
  5. E. Реєстрації змін вологості повітря. 11 страница
  6. E. Реєстрації змін вологості повітря. 12 страница
  7. E. Реєстрації змін вологості повітря. 13 страница
  8. E. Реєстрації змін вологості повітря. 14 страница
  9. E. Реєстрації змін вологості повітря. 15 страница
  10. E. Реєстрації змін вологості повітря. 16 страница
  11. E. Реєстрації змін вологості повітря. 17 страница
  12. E. Реєстрації змін вологості повітря. 18 страница

Державний міжгалузевий нормативний акт з охорони праці - це нормативно-правовий акт загальнодержавного користування, дія якого поширюється на всі підприємства, установи, організації суспільного виробництва України, незалежно від їх відомчої (галузевої) приналежності та форми власності. Позначаються ДНАОП - державні нормативні акти з охорони праці.

Державний галузевий нормативний акт про охорону праці - це нормативно-правовий акт, дія якого поширюється на підприємства, установи, організації незалежно від форм власності, що відносяться до певної галузі. Позначаються НАОП - нормативні акти охорони праці.

У відповідності із Законом України "Про охорону праці" та постановою Кабінету Міністрів України "Про заходи щодо виконання Закону України "Про охорону праці", для забезпечення обробки інформації в автоматизованих системах управління економікою держави, забезпечення інформаційної сумісності завдань органів різних рівнів управління державні нормативні акти про охорону праці кодуються відповідно до таких структурних схем (рис. 1, 2):

Група для міжгалузевих нормативних актів має цифрове позначення (залежно від державних органів, які їх затвердили):

0.00 - Держнаглядохоронпраці;

0.01 - пожежна безпека;

0.02 - безпека руху;

0.03 - Міністерство охорони здоров'я;

0.04 - Держатомнагляд;

0.05 - Міністерство праці і соціальної політики України;

0.06 - Держстандарт тощо.

 

Рис. 1. Схема кодування для міжгалузевих нормативно-правових актів

Рис. 2 Схема кодування для галузевих нормативних актів

Група для галузевих нормативних актів має цифрове позначення відповідно до класифікатора, складеного на основі „Загального класифікатора галузей народного господарства" Держстандарту України. Наприклад:

1.1.10- електроенергетика;

1.3.10- хімічна промисловість; 2.1.20 - тваринництво та птахівництво;

5.1.10- залізничний транспорт; 7.1.30 - громадське харчування тощо.

Види державних нормативних актів про охорону праці уніфіковані і мають цифрові позначення:

1 - Правила;

2 - ОСТи (галузеві стандарти);

3 - Норми;

4 - Положення, статути;

5 - Інструкції;

6 - Керівництво, вказівки, рекомендації, вимоги;

7 - Технічні умови безпеки;

8 - Переліки, інші

Порядковий номер нормативного акту визначається згідно з даними Реєстру державних актів про охорону праці. Наприклад:

1) ДНАОП 0.00-4.12-94 "Типове положення про навчання, інструктаж і перевірку знань працівників з питань охорони праці" розшифровується так:

0.00 - означає, що ДНАОП затверджено Держнаглядохоронпраці; 4 - означає "Положення"; 12 - порядковий номер у групі "Положення, статути"; 94 - рік затвердження.

2) НАОП-1.1.30-4.06-93 "Статут державної воєнізованої гірничорятувальної служби з організації і проведення гірничорятувальних робіт" розшифровується так:

1.1.30 - вугільна і сланцева промисловість;

4 - означає "статут";

06 - порядковий номер у групі "Положення, статут";

93 - рік затвердження.

Поряд з державними нормативними актами з охорони праці діють відомчі документи з охорони праці, які, як правило розробляються на основі ДНАОП та затверджуються міністерствами, відомствами України або асоціаціями, концернами, іншими об'єднаннями підприємств з метою конкретизації вимог ДНАОП залежно від специфіки галузі.

Відомчі нормативні акти про охорону праці, як правило, погоджуються з відповідним органом (органами) державного нагляду за охороною праці.

Держнаглядохоронпраці веде „Державний реєстр міжгалузевих і галузевих нормативних актів про охорону праці" (Реєстр ДНАОП). Цей реєстр виданий окремою книгою. Створено також автоматизований інформаційний фонд ДНАОП, який постійно відслідковується і поповнюється Держнаглядохоронпраці. Зміни в Реєстрі ДНАОП публікуються в журналі „Охорона праці". Цей Реєстр розміщений також на офіційному сайті Держнаглядохоронпраці www.dnop.kiev.ua, а також він доступний на сайті http://document.org.ua.

Сам Державний реєстр міжгалузевих і галузевих нормативних актів про охорону праці має статус ДНАОП — він має таке позначення:

ДНАОП 0.00-0.00-95.

Крім законодавчих актів України, правові відносини регулюються підзаконними нормативними актами. З повним переліком їх можна ознайомитися у «Державному реєстрі міжгалузевих та галузевих актів про охорону праці». Діючи з 1995 р., він включає в себе понад 2000 нормативних актів (правил, норм, положень, інструкцій тощо), а також 350 міждержавних стандартів безпеки праці (ГОСТ ССБТ) та близько 40 державних стандартів України (ДСТУ).

На основі ДНАОП власники підприємств, установ, організацій або уповноважені ними органи розробляють і затверджують власні положення, інструкції або інші нормативні акти про охорону праці, що діють у межах підприємства, установи, організації. Відповідно до ДНАОП 0.00-8.03-93 «Порядок розробки і затвердження власником нормативних актів про охорону праці, що діють на підприємстві» до основних нормативних актів підприємства належать:

—Положення про систему управління охороною праці на підприємстві;

—Положення про службу охорони праці підприємства;

—Положення про комісію з питань охорони праці підприємства;

—Положення про роботу уповноважених трудового колективу з питань охорони праці;

—Положення про навчання, інструктаж і перевірку знань працівників з питань охорони праці;

—Положення про організацію і проведення первинного та повторного інструктажів, а також пожежно-технічного мінімуму;

—Наказ про порядок атестації робочих місць щодо їх відповідності нормативним актам про охорону праці;

—Положення про організацію попереднього і періодичного медичних оглядів працівників;

—Положення про санітарну лабораторію підирємства;

—Інструкції з охорони праці для працюючих за професіями і видами робіт;

— Інструкції про порядок зварювання і проведення інших вогневих робіт на підприємстві;

—Загальнооб'єктові та цехові інструкції про заходи пожежної безпеки;

—Перелік робіт з підвищеною небезпекою;

—Перелік посад посадових осіб підприємства, які зобов'язані проходити попередню і періодичну перевірку знань з охорони праці;

—Наказ про організацію безкоштовної видачі працівникам певних категорії! лікувально-профілактичного харчування;

—Наказ про організацію безкоштовної видачі молока

або інших рівноцінних харчових продуктів працівникам підприємства, що працюють у шкідливих умовах;

— Наказ про порядок забезпечення працівників підприємства спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту.

Враховуючи специфіку виробництва та вимоги чинного законодавства, власник затверджує нормативні акти із вищезазначеного списку та інші, що регламентують питання охорони праці.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)