АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вимоги до індивідуально –психологічних особливостей

Читайте также:
  1. II. Вимоги до приміщень зберігання вогненебезпечних та вибухонебезпечних засобів.
  2. III. Особливі вимоги, які пред'являються до зберігання вогненебезпечних та вибухонебезпечних речовин.
  3. IV. Вимоги до оформлення ветеринарних документів на переміщення тварин
  4. V. Вимоги до транспортування вакцин, анатоксинів та алергену туберкульозного
  5. А)економія за рахунок масштабів, тов..диференціація, вимоги інцест., перехідні витрати, доступ до каналів розподілу, відносні перевитрати незалежно від масштабу
  6. Аномалії характеру і акцентуації індивідуально-психологічних властивостей особистість.
  7. Б) Вимоги безпеки під час роботи
  8. Б) Вимоги безпеки під час роботи.
  9. Бланк документа, вимоги, що пред’являються до нього.
  10. Будинки і споруди. Громадські будинки. Загальні вимоги
  11. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).
  12. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).

Верстатник повинен мати:

· добре розвинені м’язові відчуття;

· точний окомір;

· просторову уяву;

· точне відчуття кольорів та відтінків;

· розвинену вольову організацію;

· врівноважений характер;

· повинен бути рішучим;

· самостійним, акуратним, зібраним і відповідальним;

· добре креслити і малювати.

 

Перспективи розвитку

 

 

Перспективи розвитку верстатника деревообробних верстатів, як спеціаліста, пов’язані із самовдосконаленням, необхідністю розширення знань у галузі техніки, технології, що сприяє престижу фахівця, одержанню більш високого рівня кваліфікації, обрання на більш відповідальну посаду, матеріальним винагородам. Перспективи росту пов’язані також з розвитком приватного сектора і економіки держави. Верстатники належать до категорії працівників, що мають навички роботи з деревиною, роботою на верстатах, автоматичних лініях тощо.


Споріднені професії

Професія верстатник деревообробних верстатів - столярє вдалим поєднанням родинних професій, представляючи унікального співробітника, що займається як безпосередньою підготовкою лісоматеріалу до подальшого використання;його обробітку, так і майстра з конструювання і збирання столярно – будівельних виробів за заздалегідь розробленим ескізом.

Робота верстатника, як правило пов'язана з механічною обробкою деревини і перетворенням необробленої деревини в деталі та заготовки для столярних виробів. А столяр займається виготовленням та конструюванням дверей, вікон, арок, сходів та інших виробів з масиву деревини з можливим застосуванням фанерування, шпонування та ламінування.

 

Світлини навчально – виробничого процесу

 

 

 

 

 


 

 

Столяр


Історія виникнення професії

 

Виробництво виробів з деревини – одне з найдавніших. Перші меблі з’явились за часів переходу людей до осілого способу життя і розвитку землеробства.

Ще в давньому Єгипті за 5 тисяч років до нашої ери вироби з деревини складали невід’ємну частину побуту. У гробницях фараонів і знатних єгиптян до наших днів збереглися дерев’яні вироби, що свідчать про високий рівень техніки обробки деревини у той час.

Найбільш старішим зразкам меблів, що збереглись з часів Давнього Єгипту і Месопотамії, декілька тисяч років.

Зображення різних предметів зустрічаються вперше на староєгипетських пам’ятниках, що відносяться до Нового Царства. Присутні зображення столярів, писарів, живописців, камнетесів, черевичників, а також зображення ремісничих інструментів.

Професія столяр – одна з найдавніших професій в світі, а обробка дерева одне з перших ремесел, яким оволоділа людина.


Дивовижна професія столяра!

А чи доводилося вам спостерігати за його роботою. Це таки справжнє диво! Адже на ваших очах дерево оживає, набирає потрібної форми, готове служити людям довго і надійно.

Дехто вважає, що стати столяром не дуже важко. Мовляв, береш рубанок чи стамеску і через деякий час у твоїх руках з’являється потрібний виріб. Для її опанування необхідна певна професійна підготовка. Вона передбачає вивчення столярної справи, деревообробних верстатів, пристроїв, інструментів, основних операцій обробки деревини, матеріалознавства, електротехніки, основ інформатики, охорони праці. Під час навчання робітники одержують навички виготовлення столярних, виробів, їх установки на будівництві, врізання та кріплення скла, застосування пластмас, синтетичних смол, клеїв, читання креслень. Але це лише перший крок, який стає для подальшого удосконалення майстерності.

У сучасних умовах з поширенням індивідуального житлового будівництва виріс попит на оригінальні високоякісні столярні вироби. Праця столяра стала більш творчою: застосовуються нові технології, сучасні допоміжні матеріали.

Столяр – робітник, який здійснює всі види обробки деревини:

Ø пиляння, стругання, довбання, свердління;

Ø розмічає та розкроює пиломатеріали;

Ø вирізує заготовки;

Ø оздоблює, ґрунтує, шпаклює, шліфує;

Ø збирає і монтує столярні вироби;

Ø здійснює лакування;

Ø Виконує склярські роботи;

У наш час більшість столярних виробів виготовляється в заводських умовах за допомогою деревообробних верстатів. Праця столяра значно полегшилася завдяки використанню механізованого та електрифікованого інструменту. Але і зараз під час виконання столярних робіт використовуються такі інструменти, як долото, напилки, викрутки, стамески, рубанки, свердла, рулетка, рівень, циркуль тощо.

Умови праці

 

Умови праці столяра можуть бути різноманітні в залежності від виду виконуваних робіт. Якщо столяр бере участь у виготовленні виробу, то, як правило, він працює в приміщенні - у майстерні чи в цеху. Столяр з виготовлення столярних виробів працює на різних місцях, однак його традиційним робочим місцем є столярний верстак, оскільки на багатьох стадіях процесу виготовлення виробів застосовується висококваліфікована ручна праця.

Столяр закріплює дерев'яні заготовки, робить розмітку й обробку виробу по наявному кресленню. Виконує способи обробки деревини: пиляння, обробка, збирання виробу. Кожна з цих операцій може виконуватися як вручну за допомогою традиційних інструментів (пилки, рубанка, фуганка, долота, свердла, стамески), так і на спеціальних верстатах (тоді в обов'язки столяра входить контроль за роботою верстата і якістю одержуваного виробу), у залежності від розмірів і специфіки виробництва. У випадку якщо роботою столяра є монтаж виробів (вбудованих меблів, вікон, дверей і ін.), робочим місцем столяра є ті об'єкти, на яких виконується монтаж. Отже, весь необхідний для монтажу інструмент повинний бути в столяра із собою.

Ринок праці

Столяри затребувані на фабриках по виробництву меблів, вікон, дверей, будь-яких виробів з дерева, а також у відділах і на підприємствах, що здійснюють монтаж і ремонт дерев'яних виробів. Також професія столяра є невід’ємною в будівництві, при зведенні і реконструкції будинків, а також в організаціях, що займаються ремонтом квартир, будинків і офісів, для виготовлення й установки вікон, дверей, підвіконь, порогів, поруччя і для внутрішньої обробки приміщення (наприклад, прикраса стель, облицювання стін, плінтусів і т.д.). Професія столяра має застосування в машинобудуванні й інших областях, пов'язаних з розробкою і виготовленням техніки. Столяр працює й у модельному цеху, де він виготовляє зменшені макети майбутніх автомобілів чи іншої техніки з дерева.

Згідно статичних даних, у будівництві за професією столяра працює близько 2% працездатного населення. Професійна зайнятість столярів в окремих галузях виробництва складає: в промисловості - 68%, будівництві - 20%, виробничих видах побутового обслуговування - 11%, житлово-комунального господарства - 1%

Потреба у столярах на ринку праці постійна і досить висока. Столяри будівельні, верстатники, мебльовики, червонодеревники без особливих ускладнень вирішують проблему працевлаштування.

Висококваліфіковані столяри мають можливість працевлаштуватися в районах інтенсивного будівництва за межами України (Росія, Чехія, Польща, Ізраїль)

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)