АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Перший відкритий археологами на території сучасного мексиканського штату Оахака монумент майя з висіченими на ньому ієрогліфами відноситься приблизно до 700 році

Читайте также:
  1. Анкета експертної оцінки території населеного пункту
  2. В якій відповіді названий злочин, що не відноситься до військових?
  3. ВАЖЛИВІСТЬ ЗНАННЯ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ ДЛЯ СУЧАСНОГО ФАХІВЦЯ. ПРОБЛЕМИ ВИВЧЕННЯ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ. ШЛЯХИ ЇХ ПОДОЛАННЯ.
  4. Валютні ринки сучасного світу
  5. Вимоги до розміщення і території
  6. Вимоги до розміщення і території
  7. ВІДКРИТИЙ ЛИСТ Л. БРЄЖНЄВУ ВІД ГРУПИ УВ’ЯЗНЕНИХ ЧЛЕНІВ УГС
  8. Відкритий перелом правого передпліччя.
  9. Вопроси з ТАУ ( перший семестр)
  10. Втрати людей при зовнішньому опромінюванні
  11. Г) відображає рівень розвитку конкретного виробництва, особливості використовуваних у ньому техніки і технології, виробничі умови та ін.
  12. Граничні значення коефіцієнтів, які враховують ступінь містобудівної цінності території в межах населених пунктів (Км2)

Майя - цивілізація Мезоамерики, відома завдяки своїй писемності, мистецтва, архітектури, математичної та астрономічної системам. Початок її формування відносять до предклассической ері (2000 р. до н. Е.. - 250 р. н. Е..), Більшість міст майя досягло піку свого розвитку в класичний період (250-900 рр.. Н. Е..). До моменту прибуття конкістадорів була в глибокому занепаді.

Майя будували кам'яні міста, багато з яких були покинуті задовго до приходу європейців, інші були заселені і після. Календар, розроблений майя, використовували й інші народи Центральної Америки. Застосовувалася ієрогліфічна система письма, частково розшифрована. Збереглися численні написи на пам'ятниках. Створили ефективну систему землеробства, мали глибокі знання в області астрономії.

Колоніальний період (1521-1821 роки

У 1517 році на Юкатані під початком Ернандеса де Кордоби з'являються іспанці [ 2 ]. Іспанці завозять з Старого Светаболезні, раніше невідомі майя, включаючи віспу, грип та кір. У 1528 колоністи під початком Франсіско де Монтехоначінают завоювання північного Юкатана. Однак зважаючи на географічну і політичної роз'єднаності іспанцям потрібно близько 170 років, щоб повністю підпорядкувати собі регіон. У 1697 році останній незалежний місто майяТайясаль був підпорядкований Іспанії.

Мистецтво

Мистецтво древніх майя досягло піку свого розвитку під час класичного періоду (близько 250 року - 900 року н. Е..). Настінні фрески в Паленке, Копані та Бонампакесчітаются одними з найкрасивіших. Краса зображення людей на фресках дозволяють порівняти ці пам'ятники культури з пам'ятками культури античного світу, тому цей період розвитку цивілізації майя і прийнято вважати класичним. На жаль, багато з пам'яток культури не дійшли до наших днів, так як були знищені лібоінквізіціей, або часом.

Архітектура

Для мистецтва майя, який знайшов вираз в кам'яній скульптурі і барельєфах, творах дрібної пластики, розписах на стінах і кераміці, характерна релігійна і міфологічна тематика, втілена в стилізованих гротескних образах. Основні мотиви мистецтва майя - антропоморфні божества, змії і маски; йому властиві стилістичне витонченість і витонченість ліній. Головним будівельним матеріалом для майя служив камінь, в першу чергу вапняк. Типовими для архітектури майя були помилкові зведення, спрямовані вгору фасади і дахи з гребенем. Ці масивні фасади і дахи, що вінчали палаци та храми, створювали враження висоти і величності.

Писемність і літочислення часу у майя

Винятковими інтелектуальними досягненнями доколумбового Нового Світу були створені народом майя системи письма та обчислення часу. Ієрогліфи майя служили як для ідеографічного, так і для фонетичного письма. Їх вирізали на камені, малювали на кераміці, ними написані складні книги на місцевій папері, іменовані кодексами. Ці кодекси є найважливішим джерелом для дослідження писемності майя. Вперше вони були переведені німецьким вченим Е. Ферсманом в 1880- х роках. Фіксація часу стала можлива завдяки поєднанню писемності і грунтовних астрономічних знань. На додаток до цього майя використовували «цолкін» або «тоналаматль» - системи рахунку, засновані на числах 20 і 13. Система цолкін, поширена в Центральній Америці, дуже давня і не обов'язково була винайдена народом майя. У ольмекові в культурі сапотеков Формативний епохи подібні і досить розвинені системи числення часу склалися навіть раніше, ніж у майя. Однак майя в удосконаленні числової системи і астрономічних спостереженнях просунулися набагато далі, ніж будь-який інший корінний народ Центральної Америки.

Писемність

Перший відкритий археологами на території сучасного мексиканського штату Оахака монумент майя з висіченими на ньому ієрогліфами відноситься приблизно до 700 році.

Відразу після іспанського завоювання писемність майя намагалися розшифрувати. Першими дослідниками писемності майя стали іспанські монахи, які намагалися звернути майя в християнську віру. Найвідомішим з них був Дієго де Ланда, третій єпископ Юкатана, який в1566 році написав працю, названий «Повідомлення про справи в Юкатані». На думку де Ланди, ієрогліфи майя були схожі індоєвропейським алфавитам. Він вважав, що кожен ієрогліф являє собою певну букву.

В результаті відкриттів XX століття стало можливим систематизувати знання про писемність майя. Основними елементами системи письма служили знаки, яких відомо близько 800. Зазвичай знаки мають вигляд квадрата або довгастого овалу; один або кілька знаків можуть розташовуватися разом, утворюючи так званий ієрогліфічний блок. Багато такі блоки розташовані в певному порядку в прямолінійною решітці, яка визначала просторові рамки для більшості відомих написів. Усередині цієї решітки ієрогліфічні блоки утворюють ряди і колонки, читання яких підпорядковувалося особливими правилами [ 4 ]. Також велику вагу мають піктографічні знаки, що зображують, часто детально, тварин, людей, частини тіла і предмети побуту.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)