АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Відомі Баакульское , Мутульского , Канульское , Шукуупское царства , а також ще кілька десятків більш дрібних царств

Читайте также:
  1. B. Не більше 1 км пішохідної доступності
  2. C. Збільшити у харчовому раціоні кількість продуктів, багатих на жири
  3. D. Збільшити у харчовому раціоні кількість продуктів, багатих на жири
  4. IV грvпа - країни. що розвиваються (Більше 150).
  5. А. Збільшити кількість одноліжкових палат
  6. А.Збільшує радіацію
  7. Аккад при Саргоне и Саргонидах. Шумеро-Аккадское царство III династии Ура.
  8. Але спочатку фашистські, як, власне, й більшовицькі групи в Росії та націонал-соціалістичні – у Німеччині, були малочисельними й малопомітними в політичному житті.
  9. Американська організація Freedom House стверджувала, що збільшення терміну президентських і парламентських повноважень зробило Росію «ще більш невільною країною»
  10. Аналіз чинників і резервів збільшення випуску і реалізації продукції.
  11. Антимонопольне законодавство більшості країн світу забороняє картельні угоди, виключаючи окремі галузі, такі як?
  12. Арбітражному керуючому забороняється розголошувати відомості, що стали йому відомі у зв’язку з його діяльністю, і використовувати їх у своїх інтересах або в інтересах третіх осіб.

Ацтеки

Достижения науки и искусства.

Ацтеки мали циклічний рахунок часу. Сонячний 365 - денний календар вони поєднували з ритуальним 260 -денним календарем. Відповідно до першого, рік ділився на 18 місяців по 20 днів кожний, до яких наприкінці додавалося 5 т.зв. нещасливих днів. Сонячний календар застосовувався до сільськогосподарському циклу і основним релігійним обрядам. Ритуальний календар, що вживався для пророцтв і пророкувань людської долі, містив 20 найменувань днів місяця (" кролик ", "дощ " і т.п.) у поєднанні з цифрами від 1 до 13. Новонароджений разом із найменуванням дня свого народження (на кшталт " Два Олень " або " Десять Орел") отримував також пророцтво своєї долі. Так, вважалося, що Два Кролик буде п'яницею, а Один Змія заслужить славу і багатство. Обидва календаря з'єднувалися в 52 -річний цикл, по завершенні якого прожиті роки зникали аналогічно, як вітер відносить пов'язаний пучок з 52 тростин, і починався новий цикл. Закінчення кожного 52 -річного циклу загрожувало загибеллю Всесвіту.

Ацтеки створили великий корпус усній літератури, представленої жанрами епічної, гимнической та ліричної поезії, релігійних піснеспівів, драмою, легендами і переказами. По тону і тематиці ця література також досить різноманітна і варіює від оспівування військової доблесті і подвигів предків до споглядання і роздумів про сутність життя і призначення людини. Поетичні вправи і диспути постійно практикувалися в середовищі знаті. Ацтеки проявили себе як вправні будівельники, скульптори, різьбярі по каменю, гончарі, ювеліри, ткачі. Особливою пошаною користувалося мистецтво виготовлення виробів з яскравого пір'я тропічних птахів. Пір'ям прикрашали щити воїнів, одягу, штандарти, головні убори. Ювеліри працювали по золоту, жадеиту, гірському кришталю і бірюзі, проявляючи надзвичайне майстерність у створенні мозаїк і орнаментів.

Створення імперії. У 1428 теночки увійшли в союз з аколуа міста-держави Тескоко, розташованого на схід від Теночтітлана, повстали проти тепанеков Ацкапоцалько і розгромили їх у 1430. Після цього до військового союзу теночков і аколуа приєдналися тепанекі довколишнього Тлакопана. Так була створена потужна військово- політична сила - потрійний союз, націлений на загарбницькі війни і контроль над економічними ресурсами величезній території. Правитель теночков Ицкоатль, першим очолив потрійний союз, підпорядкував інші міста-держави долини Мехіко. Кожен з п'яти наступних володарів розширював територію імперії. Втім, останній з ацтекських імператорів, Мотекусома Шокойотцін (Монтесума II), займався не стільки захопленням нових територій, скільки консолідацією імперії і придушенням повстань. Але Монтесуме, як і його попередникам, не вдалося підпорядкувати тараско на західних кордонах імперії і тлашкаланцев на сході. Останні надали величезну військову допомогу іспанським конкістадорам на чолі з Кортесом при підкоренні ацтекської імперії.

назва народів, що населяли долину Мехіко незадовго до іспанського завоювання Мексики в 1521. Цей етнонім об'єднує багато племінні групи, які говорили мовою науатль і виявляли риси культурної спільності, хоча мали свої власні міста -держави і царські династії. Серед цих племен чільне положення займали теночки, і " ацтеками " іноді називали тільки цей останній народ. Під ацтеками також мають на увазі могутній потрійний союз, створений теночков Теночтитлана, аколуа Тескоко і тепанекамі Тлакопана, що встановили своє панування в Центральній і Південній Мексиці в період з 1430 по 1521. Ацтекські міста- держави виникли на великому гірському плато під назвою " долина Мехіко ", де тепер розташована столиця Мексики. Ця родюча долина площею бл. 6500 кв. км простягається приблизно на 50 км в довжину і ширину. Вона лежить на висоті 2300 м над р.м. і з усіх боків оточена горами вулканічного походження, що досягають у висоту 5000 м. За часів ацтеків своєрідність ландшафту надавала ланцюг об'єднуються озер з самим великим з них, озером Тескоко. Озера харчувалися гірськими стоками і струмками, і періодичні повені створювали постійні проблеми для населення, що жило на їх берегах. Разом з тим озера давали питну воду, створювали середовище проживання риб, водоплавних птахів і ссавців, а човни служили зручним засобом пересування. Троїстий союз підкорив своєї влади величезну територію від північних областей нинішньої Мексики до кордонів Гватемали, що включала різноманітні ландшафти і природні зони - щодо посушливі райони півночі долини Мехіко, гірські ущелини нинішніх штатів Оахака і Герреро, Тихоокеанські гірські хребти, прибережні рівнини Мексиканської затоки, буйні вологі тропічні ліси півострова Юкатан. Тим самим ацтеки отримали доступ до різноманітних природних ресурсів, яких не було в місцях їх первісного проживання. Мешканці долини Мехіко і деяких інших ареалів (наприклад, тлашкаланцев, що жили на території нинішніх штатів Пуебла і Тласкала) говорили на діалектах мови науатль (букв. " милозвучність ", " складна мова "). Він був прийнятий як друга мова у ацтекських данників і стала мовою -посередником майже у всій Мексиці в колоніальний період (1521-1821). Сліди цієї мови виявляються в численних топонімах типу Акапулько або Оахака.

За деякими оцінками, ок. 1,3 млн. осіб досі розмовляють мовою науатль або його варіанті науат, частіше званому " Мехікалі ". Ця мова входить в сім'ю макронауа юто - ацтекської гілки, поширеній від Канади до Центральної Америки і включає близько 30 споріднених мов. Ацтеки були великими любителями словесності і збирали бібліотеки піктографічних книг (т.зв. кодексів) з описами релігійних обрядів та історичних подій або які мають реєстри збору данини. Папір для кодексів виготовлялася з кори. Переважна частина цих книг була знищена під час конкісти або відразу після неї. В цілому у всій Месоамерике (так називається територія від півночі долини Мехіко до південних кордонів Гондурасу і Сальвадору) збереглося не більше двох десятків індійських кодексів. Деякі вчені стверджують, що до наших днів не дійшло жодного ацтекського кодексу доіспанської епохи, інші вважають, що таких два - Бурбонский кодекс і Реєстр податків. Як би там не було, але і після конкісти ацтекська письмова традиція живе і застосовувалася для різних цілей. Ацтекські писарі фіксували спадкові титули та володіння, становили донесення іспанському королю, а частіше описували побут і вірування одноплемінників для іспанських ченців, щоб полегшити їм завдання християнізації індіанців. Європейці отримали перші відомості про ацтеками в період конкісти, коли Ернан Кортес послав п'ять листів- донесень іспанському королю про хід завоювання Мексики. Приблизно 40 років учасник експедиції Кортеса, солдат Берналь Діас дель Кастільо, становив Справжню історію завоювання Нової Іспанії (Historia verdadera de la conquista de Nueva Espaa), де яскраво і докладно описав теночков і сусідні народи. Інформація про різні аспекти ацтекської культури надходила в 16 і початку 17 ст. з хронік і етнографічних описів, створених ацтекської знаттю і іспанськими ченцями. З творів такого роду найбільшу цінність представляє багатотомна Загальна історія речей Нової Іспанії (Historia general de las cosas de Nueva Espaa) монаха- францисканця Бернардіно де Саагун, що містить найрізноманітніші відомості - від розповідей про ацтекських богів і правителів до описів флори і фауни. Столицю ацтеків, Теночтітлан, конкістадори зруйнували дощенту. Залишки стародавніх споруд не привертали уваги, поки в 1790 при земляних роботах були виявлені т.зв. Камінь Сонця і 17 - тонне статуя богині Коатліке.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)