АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Показники санітарного стану ґрунту

Читайте также:
  1. Аналіз складу, структури і технічного стану основних фондів
  2. Аналіз стану облікової політики
  3. Аналіз стану справ у галузі
  4. Аналіз фінансового стану підприємства
  5. Аналітичні показники та середні характеристики рядів динаміки. Трендові моделі
  6. Аналітичні прцедури для визначення основних тенденцій стану та руху об’єкту дослідження.
  7. Асортимент товарів. Основні показники асортименту продукції.
  8. Асортимент, показники якості і умови зберігання соняшникової та кукурудзяної рослинних олій
  9. БАКТЕРІОЛОГІЧНІ ПОКАЗНИКИ
  10. Безробіття, його показники і види. Допомога до безробіттю.
  11. Біоелектричні показники серця (ЕКГ)
  12. Біомаса поверхні суші, ґрунту та Світового океану.

Санітарно-фізичні:це механічний склад,коефіцієнт фільтрації,капілярність,вологоємність,абсолютна та гігроскопічна вологість.Фізико-хімічні6це активна реакція(рН),ємність поглинання,сума поглинутих основ.Показники хім. Безпеки поділяють на: Хімічні реч природного походження-фоновий вміст валових та рухомих форм макро та мікроелементів незабрудненого грунту.хімічні реч антропогенного походження-залишкові кількості пестицидів,валовий вміст важких металів та мишяку,вміст рухомих форм важких металів.нафти та нафтопродуктів.сірчаних сполук,канцерогенних реч та інші.показники епідемічної безпеки поділяють:снітарно-хімічні-загальний органічний азот,санітарне число Хлєбнікова,титр бактерій групи кишкових паличок,анаеробів,патогенні бактерії та віруси. Санітарно-мікробіологічні-загальне число ґрунтових м/о,мікробне число,титр бактерій групи кишкової палички,анаеробів.Санітарно-гельмінтологічні-к-сть яєць геогельмінтів.Манітарно-ентомологічні-к-сть личинок та лялечок мух.Показники радіаційної безпеки-активність грунту.Показники самоочищення грунту-титр та індекс термофільних бактерій.

Усі показники поділяються на прямі (дозволяють безпосередньо за результатами лабораторного дослідження проби ґрунту оцінити рівень його забруднення та ступінь небезпечності для здоров'я населення /Додаток 3/) та непрямі (дозволяють зробити висновки про факт існування забруднення, його давність та тривалість шляхом порівняння результатів лабораторного аналізу досліджуваного ґрунту і контрольного чистого ґрунту того ж типу, відібраного з незабруднених територій).

Санітарне число Хлєбникова – співвідношення азоту гумусу (суто ґрунтової органічної речовини) до загального органічного азоту (складається з азоту гумусу та азоту сторонніх для ґрунту органічних речовин, що його забруднюють). Якщо ґрунт чистий, то санітарне число Хлєбникова дорівнює 0,98-1.

Колі-титр ґрунту – мінімальна кількість ґрунту у грамах, в якій міститься одна бактерія групи кишкової палички.

Титр анаеробів (перфрінгенс-титр) ґрунту – мінімальна кількість відходів у грамах, в якій міститься одна анаеробна клостридія.

Мікробне число ґрунту – це кількість мікроорганізмів в 1 грамі ґрунту, що виросли на 1,5% м'ясо-пептонному агарі при температурі 370С за 24 години.

Значення гігієни для лікаря лікув.проф. Можна виділити 2 галузі медицини-лікув, і проф.Обидві галузі,перебуваючи в органічній єдності і доповнюючи одна щдну, водночас є окремими науковими дисциплінами.Специф. обєктом вивч. лікув. мед. є хвора люд.Слід врахувати ту обставину,що одна й таж хвороба у різних люд. Внаслідок статевих,вікових особливостей обміну речю імунологічної реактивності може мати відмітні особливості клінічного прояву.Тому лікар-лікувальник повинен спрямувати свою діяльність не на хворобу,як поняття філософське,а на її індивідуальний прояв у хворої люд.-захворювання.Проф. мед. –це колективна мед, або гігієна.Вона також має свій специфічний обєкт вивчення-це практично здорові люди,колективи практично здорових людей,населення країни,популяції.Фахівець,який вирішує завдання проф.мед. називається лікарем-профілактиком,лікарем-гігієністом,хоча лікар лікувальник і лікар гігієніст спрямовують свою діяльність на різні обєкти їхня робота повязана.Працюючи в умовах сільської чи міської дільниці,промислового підприємства.дитячого садка,школи лікар-лікувальник поряд з лікув-діагностичною завжди проводить проф роботу.В той же час лікар-профілактик розробляє індивідуальні та колективні проф.заходи,спрямовані не тільки на збереження та зміцнення здоровя здорових а й хворих людей.Надаючи невідкладну допомогу хворим і потерпілим,працюючи лікарями профпатологами в медико-санітарних частинах промислових підприємств, лікарі профілактики виконують суто лікувальну роботу.

Методи гігієнічного дослідження довкілля.вплив на здоровя. До вивчення впливу навколишнього середовища на організм здорової людини відносять: методи експерементального дослідження та методи натурного спостереження.Метод натурного гігієнічного експеременту суть якого полягає в тому, що лікар-гігієніст у реальних(натурних) умовах виробничої чи побутової діяльності і життя людей вивчає чинники навколишнього середовища,дає їм якісну і кількісну гігієнічну характеристику і виявляє їх вплив на здоровя людей.Розрізняють 2 види методу натурного експеременту 1)натурний гігієнічний експиремент з вивчення впливу навк. сер. на здоровя людей.2)натурний гігієнічний експеремент з вивчення якісної і кількісної характеристик незміненого чи зміненого природного середовища внаслідок трудової діяльності людини. 1-полягає в тому,що на реальному обєкті вивчаються зміни стану здоровя людей у конкретних соц-економ і природно-кліматичних умовах.2-полягає в тому що лікар гігієніст на реальному обєкті оцінює стан і ступінь зміни природного середовища під впливом технологічних викидів чи відходів дає гігієнічну оцінку небезпечності цих змін на організм людини.Суть цього способу реалізації епід методу вивченя здоровя населення полягає в тому що спеціально організована група лікарів різного профілю оглядають і обстежують групу населення яка зазанає впливу досліджуваного чинника.Для обстеженння обирають організовані та неорганізовані групи дітей,робітників,службовців.під час медичного обстеження викор безпечні і відносно прості клінічні,фізіологічні,біохімічні,імунобіологічні методи і тести за якими можна робити висновок про стан здоровя людей.клінічні методи:огляд,аускультація,пальпація.фізіологічні методи:рівень АТ,ЕКГ,термометрія,резистентність капілярів.біохім методи:визначення вмісту протеїнів,глюкозповітамінів,ферментів.Медико-географічні методи:здоровя населеня,показники смертності,інвалідності.

Біологічна та лікувальна дія інфрачервоного випромінювання сонця. ІЧ випромінювання складає 59%сонячної радіації він проникає глибоко в шкіру,викликає тепловий ефект(за рахунок посилення коливальних та ротаційних рухів молекул),з наступним підвищенням темпиратури тканин,гіперемії,посиленням обмінних процесів в шкірі.ІЧ посилює біологічну дію УФО що викор на практиці.Видиме випромінювання створює таку ж дію.що й ІЧ крім того воно діє і фотохімічно.Фотохімічна дія видимого випромінювання значно слабше,ніх УФ,оскільки енергія його квантів достатня лише для збудження молекул не багатьох речовин які називають фотосенсибілізаторами(зорові пігменти сітківки ока).штучно проміння можна отримати за допомогою ртутно-кварцових та еритемних ламп(генерують лише спектер сонячної радіації)

 

 

\

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)