АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Риси суспільної урбанізації

Читайте также:
  1. Виробництво як процес суспільної праці
  2. Духовне життя суспільств. Структура суспільної свідомості
  3. Методи організації діяльності та формування досвіду суспільної поведінки.
  4. Методи формування суспільної поведінки
  5. Отже, поняття «особистість» включає в себе характеристику людини з позицій її суспільної діяльності і тих провідних мотивів, якими вона керується у своїх вчинках.
  6. Поняття складу злочину. Види складів злочину (за ступенем суспільної небезпеки, за конструкцією об’єктивної сторони) та їх поняття.
  7. ТЕМА: ФОРМИ СУСПІЛЬНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ВИРОБНИЦТВА
  8. Філософія як специфічний феномен культури та одна з форм суспільної свідомості.
  9. Філософія як форма суспільної свідомості.

Основи законодавства України з питань охорони природи та раціонального використання природних ресурсів. Основні етапи вивчення впливу денатурованого навколишнього середовища на здоров’я населення.

Зако́н Украї́ни «Про охоро́ну навко́лишнього приро́дного середо́вища» — закон України, що визначає правові, економічні та соціальні основи організації охорони навколишнього природного середовища в інтересах нинішнього і майбутніх поколінь.

Закон встановлює, що завданням законодавства про охорону навколишнього природного середовища є регулювання відносин у галузі охорони, використання і відтворення природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки, запобігання і ліквідації негативного впливу господарської та іншої діяльності на навколишнє природне середовище, збереження природних ресурсів, генетичного фонду живої природи, ландшафтів та інших природних комплексів, унікальних територій та природних об'єктів, пов'язаних з історико-культурною спадщиною. Прийнятий 25 червня 1991 року, N 1264-XII.

У статті 1-8 Закону закріплено - Загальні Положення

У статті 9-12 - екологічні права та обов'язки громадян України

У статті 13-15 - Повноваження Рад У Галузі Охорони Навколишнього Природного Середовища У статті 16-20 - Повноваження Органів Управління В Галузі Охорони Навколишнього Природного Середовища

Основою методології гігієни як пріоритетної галузі медич­ної діяльності є визнання тісного взаємозв'язку людини з на­вколишнім середовищем, залежності здоров'я від впливу його чинників та умов.

На цій підставі науково обґрунтовані наступні закони гігієни

П'ятий закон гігієни — закон негативного впливу забруд­неного (денатурованого) природного навколишнього середо­вища на здоров'я людини — стверджує, що під час контакту людини з навколишнім середовищем, забрудненим фізіологі­чними виділеннями, побутовими або техногенними забрудню­вачами у кількостях, які перевищують гігієнічні нормативи, неминуче настає зміна стану здоров'я в бік його погіршення.

 

Метеорологічні фактори як виробнича шкідливість. Класифікація і характеристика мікроклімату. Зрушення у стані здоров’я та захворювання, що зумовлені впливом метеофакторів. Заходи щодо профілактики.

Мікроклімат являє собою сукупність метеорологічних умов на обмеженій території або в закритому приміщен­ні.

До Метеорологічних факторів належать - температура і вологість повітря, атмосферний тиск, швидкість і напрям вітру.

З клінічної точки зору розрізняють 3 типи погоди: 1. Оптимальна, що сприятливо впливає на організм люди­ни, з відносно однаковим ходом метеорологічних. еле­ментів. 2. Дратлива — з порушенням оптимального ходу метеорологічних елементів. 3. Гостра — з різкими зміна­ми метеорологічних елементів.

Гігієнічне значення погоди зумовлене її прямим і опосередкова­ним впливом на організм людини. Безпосередній вплив погоди здій­снюється через теплообмін людини. Опосередкований вплив погоди на організм людини зумовлений насамперед дією аперіодичних змін погодної ситуації, що вступають у протиріччя з біоритмами людини і спричинюють метеотропні ре­акції та захворювання. Метеотропні реакції на зміни погоди вияв­ляються у здорових, але метеочутливих людей з певним погодносоматичним синдромом (погіршення самопочуття, порушення сну, виникнення почуття тривоги, запамрочення, зниження працездатності, швидка втомлюваність), метеотропні захворювання — у хворих на хронічні захворювання ССС, дихальної чи інших си­стем, які загострюються під виливом різких змін погоди.

Основними заходами медичної профілактики є: 1) підвищення адап­тивних можливостей організму. Це досягається у разі відповідного загартовування організму, правильної орга­нізації праці, відповідного харчування; 2) щадний режим організму, зокрема, при потребі постільний режим, при перенесенні складних лікувальних процедур, зміні кліма­тичних умов тощо; 3) лікувальні заходи, що базуються на оперативній інформації про майбутню біотропну погоду.

Медикаментозну профілактику проводять 2 спосо­бами

Сезонну профілактику геліометеотропних реакцій проводять в сезони, що характеризуються найбільш шкідливим поєд­нанням клімато-погодних і геліогеофізичних компонентів природного середовища. Найчастіше такими сезонами є місяці осінньо-зимово-весняного періоду. Проте для досягнення максимальної ефективності сезонної профілактики у кожній кліматичній зоні її слід проводити в певні, прийняті тільки в цьому регіоні періоди Терміновою профілактикою геліометеотропних реакцій охоплюють насамперед хворих, які знаходяться в кардіологіч­ному стаціонарі, санаторії, інтернаті тощо, (там, де медичний пер­сонал має можливість здійснювати відповідні лікувально-профілактичні заходи в терміновому порядку на підставі оперативної щодобо­вої інформації про погоду і її прогноз на найближчі дні). проводять тільки метеочутливим. Такі хворі виявляються лікарем під час прибуття до лікувально-профілактичного закладу шляхом збору метеоанамнезу чи за динамікою об’єк­тивних і суб’єктивних показників стану здоров’я залежно від погодних умов.

 

 

2.23. Умови життя в населених пунктах та здоров`я людини. Особливості формування міського середовища і гігієнічні аспекти життя в сучасному місті. Урбанізація як соціально-гігієнічна проблема.

Урбаніза́ція — це зростання ролі міст в розвитку суспільства, який супроводжується ростом і розвитком міських поселень, зростанням питомої ваги міського населення, поширенням міського способу життя в країні, регіоні, світі.

Метою планування і забудови населених місць є відтворення умов, сприятливих для життя, суспільної та професійної діяльності, а також для відпочинку насе­лення.

Гігієнічні нормативи охоплюють регламентацію параметрів, які характеризують земельну ділянку, що вибирається під будівництво населеного пункту, типи житлових будинків, різних установ, лікарень, підприємств, а також види зе­лених насаджень, параметри, що торкаються проблем енергетики, транспорту, водопостачання і каналізації.

У ході урбаніза­ції повинні створюватися матеріальні та соціальні засоби для відтворювання більш здорових поколінь.

Сьогодні міське середовище багато в чому агресивне по відношенню до людини. людина знаходиться в зоні впливу цілого ряду факторів, що впливають на наші органи чуття і нервову систему, а через них - на загальний стан організму. Викиди промислових підприємств, сажа викликають забруднення повітря і води токсичними сполуками, які викликають захворювання дихальних шляхів, алергію. Яскраво виділяється залежність між раковими захворюваннями і екологічною обстановкою. Алергізація - одна з основних нових рис у зміненій структурі патології людей у міському середовищі. місто характеризується появою абсолютно нових речовин - забруднювачів, тиск яких раніше імунна система людини не відчувала. Суттєвим фактором є шум. джерело - автомобілі

Риси суспільної урбанізації

1) концентрація, інтенсифікація, диференціація і різноманітність міських видів діяльності, а в останній час і сільського господарства в приміських зонах великих центрів ряду країн;
2) поширення і поза центрами урбанізаційних ареалів міського способу життя з особливою структурою спілкування, культурою, системою ціннісних орієнтацій;
3) розвиток великих міських агломерацій, урбанізованих районів, зон внаслідок посилення взаємозв’язків у системах розселення;
4) ускладнення форм і систем урбанізованого розселення, перехід від лінійних – до вузлових, смугових і т.д.;
5) збільшення радіусів розселення в межах агломерацій і урбанізованих районів, пов’язаного з місцями прикладання праці, відпочинку та ін., які викликають територіальний ріст міських систем; відповідно відбувається збільшення площ високоурбанізованих територій за рахунок розширення і появи нових вогнищ урбанізації.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)