АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Клімат та здоров’я населення (визначення, класифікація, кліматоформуючі та кліматохарактеризуючі фактори, їх гігієнічна характеристика)

Читайте также:
  1. Апарати для зниження мікробного мікроклімату забруднення повітря
  2. Біоетика і становлення національної системи охорони здоров’я в Україні.
  3. благополуччя населення
  4. В) охарактеризувати соціальну структуру й становище різних верств населення УРСР у 1930х рр..
  5. В. Виявлення наявності серед населення гострозаразних кишкових інфекцій та епізоотій серед свійських і диких тварин
  6. В. Кількість особового складу формувань та населення в районі катастрофи
  7. Вади серця: класифікація, характеристика порушень гемодинаміки.
  8. Види швидкісних здібностей і фактори, які їх визначають
  9. Визнання, класифікація, оцінка та основні завдання обліку зобов'язань
  10. Визначення заходів для захисту населення від ураження СДОР
  11. Визначення можливих втрат робітників і службовців об'єктів господарювання і населення в осередку хімічного ураження
  12. ВИЗНАЧЕННЯ ПАРАМЕТРІВ МІКРОКЛІМАТУ

Клі́мат — багаторічний режим погоди, який базується на багаторічних метеорологічних спостереженнях, одна з основних географічних характеристик місцевості. Клімат форм. під впливом 3 найважливіших чинників:1)надходження на Землю сонячної радіації, к-сть якої визн. кутом падіння сонячних променів, що залежить від широти місця;2) атмосферної циркуляції — закономірного переміщення повітряних мас, в процесі якого здійснюється перенос тепла і вологи;3) характеру підступаючої земної поверхні — рельєфу. На Землі 13 кліматичних поясів. Головна ознака поясу — переважання тих чи інших типів повітряних мас. Осн. поясів 7:1) екваторіальний (екваторіальні повітряні маси (ПМ) — жаркі і вологі);2) 2 тропічних (тропічні ЇІМ — жаркі і сухі); 3)2 помірних (помірні ПМ — помірно теплі і помірно вологі);4) арктичний (арктичні ПМ — холодні і сухі); 5) антарктичний (антарктичні ПМ — дуже холодні і сухі). Оскільки по сезонах пояси тисків і повітряних мас переміщаються слідом за Сонцем то на північ (з березня по вересень), то на південь (з вересня по березень) від екватора, на Землі виникли перехідні кліматичні пояси, їх 6:

2 субекваторіальних (влітку екваторіальні ПМ, взимку — тропічні); 2) 2 субтропічних (влітку — тропічні ПМ, взимку — помірні); 3) субарктичний (влітку — помірні ПМ, взимку — арктичні); Кліматохарактеризуючі фактори: 1)Темпер. умови місцевості(абсол. мін. і Макс. tº; річна амплітуда tº; сереньосічнева tº; середньолипнева tº; середньорічна tº. 2). Вологість повітря (мін., макс., середньорічна, річна к-сть та характер опадів (дощ, сніг); середньомісячна к-сть опадів; заг. число днів з опадами; середньомісячне число днів з опадами; заг. к-сть “сухих" і "вологих" днів за рік; 3) Атм. тиск (мін. і Макс., середньорічний тиск; амплітуда перепадів тиску. 4). Напрямок і шв. руху повітря (роза вітрів місцевості, співвідн. вітряних і штильових днів за рік;макс. шв. руху повітря; середньорічна шв. вітрів. 5)Світловий клімат (середньомісячна мін. і Макс. горизонтальна освітленість; середньорічна горизонт. освітленість; заг. річне число сонячних днів; місяць з найбільшим і найменшим числом сонячних днів; середньомісячне мін. і Макс. напруження сонячної радіації; середньорічне напруження сонячної радіації. 6) Ґрунт: характер ґрунтів: сухі, заболочені; глибина промерзання ґрунту; трив. залягання снігового покриву; трив. опалювального сезону.

 

3.5Основні елементи та правила благоустрію шахтного колодязя. „Санація” колодязів і знезараження води в них.

Основні елементи шахтного колодязя: оголовок (частина колодязя, що височіє над рівнем землі), стовбур (колодязна шахта нижче оголовка), водоприймальна частина (частина шахти, що містить воду). Водоприймальну частину можна створити трьома типами конструкції: неповну (або недосконалу, шахтна крепь в цій конструкції не стосується підстильного водотривкому пласта, вода надходить в колодязь через донний отвір і стінки); повну (або досконалу, з опорою кріплення на водотривких пласт, з надходженням води через бічні стінки шахти); повну з зумпфом (або досконалу з зумпфом - особливим резервуаром, створеним в водотривкої породі для створення більшого запасу води). Також для ств. запасу води може виконуватися розширення підводної частини колодязної шахти, що нагадує за формою намет. Благоустрій Щоб запобігти попаданню в колодязь поверхневих забруднених вод, зруб повинен підніматися над поверхнею на 1 метр. Навколо колодязя необхідно зробити "глиняний замок" - потрібно укласти шар жирної, добре промятой і пошарово утрамбованої глини на глибину 1,5 - 2 метри і завширшки 0,5 метра. Глиняний замок перегороджує доступ забрудненим водам. Поверх глиняного замку роблять вимощення - бетонний настил з ухилом в бік від колодязя. Дно колодязя засипають шаром гравію, а нижню частину зрубу роблять у вигляді розтруба чи намету. Такі шатрові зруби значно збільшують накопичення води в колодязі, при цьому вода не стає каламутною навіть під час посиленого водорозбору. Колодязь повинен обов'язково мати кришку і навіс. Після закінчення будівництва або ремонту колодязя, а також у тому випадку, якщо криничною водою довго не користувалися, необхідно провести дезінфекцію колодязя. Перед дезінфекцією треба відкачати воду з колодязя, потім очистити його від буд. сміття та забруднень і протерти або рясно обляпати стінки 3% роз-ом хлорного вапна. Для пригот. такого роз-ну 300-400 г сухого хлорного вапна потрібно розвести у відрі води. Після того як колодязь знову наповниться до поч.. рівня, в нього заливають роз-н хлорного вапна, пригот. з розрах. 1 кг вапна на 1 м3, або на 80-100 відер води. При чищенні колодязя, потрібно дотримуватися обережності, щоб уникнути нещасних випадків. Перш ніж. спускатися в колодязь, слід перевірити, чи не скупчилися чи на дні шкідливі гази. Для цього опускають відро із запаленою свічкою: якщо в колодязі є гази, свічка гасне. Потрібно також перевірити, чи добре укріплений воріт, чи міцний канат. Людина, що спускається для чищення колодязя, повинна обв'язати себе товстою мотузкою на поясі й під пахвами.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)