АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

A. Статичну роботу

Читайте также:
  1. Забороняється необгрунтована відмова у прийнятті на роботу.
  2. ЗАГАЛЬНІ Методичні рекомендації до вивчення тем, що виносяться на семінарські заняття та на самостійну роботу.
  3. Трудовий договір. Порядок прийому на роботу.

B. Позитивну динамічну роботу.

C. Негативну динамічну роботу.

D. Напружену роботу.

E. Важку роботу.

Література

1. Даценко І.І., Габович Р.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології / Підручник. – К.: Здоров’я, 1999. – 694 с.

2. Загальна гігієна. Посібник для практичних занять / За загальною ред. І.І. Даценко. – Львів: Світ, 2001. – 472 с.

3. Загальна гігієна: Пропедевтика гігієни. Підручник / За ред. Є.Г. Гончарука. – К.: Вища школа, 1995. – 552 с.

4. Методичні вказівки до практичних занять і самостійної роботи з загальної гігієни з екологією для студентів ІІІ – ІV курсів медичного факультету. Частина ІV "Гігієна праці. Радіаційна гігієна" /Під загальною ред. зав. кафедри загальної гігієни з екологією д.м.н. професора В.І. Федоренко. – Львів, 2001. – 84 с.

5. Гігієна праці. /За ред. А.М. Шевченка, К.: Вища школа, 1995. – 583 с.

 


Т.1. -С – (Літ. 4, ст. 27-29)

Т.2. - D – (Літ. 1, ст. 461-462)

– (Літ. 4, ст. 27-32)

Т.3. - В – (Літ. 1, ст. 462)

Т.4. - В – (Літ. 1, ст. 462)

Т.5. - А – (Літ. 4, ст. 12-14)

Т.6. - А – (Літ. 4, ст. 13-14)

Т.7. - А – (Літ. 4, ст. 13-14)

Т.8. - В – (Літ. 4, ст. 13-14)

Т.9. - Е – (Літ. 4, ст. 13-14)

Т.10. - Е – (Літ. 4, ст. 13-14)

Т.11. - А – (Літ. 4, ст. 27-29)

Т.12. - В – (Літ. 4, ст. 27-29)

Т.13. - С – (Літ. 4, ст. 27-29)

Т.14. - В – (Літ. 4, ст. 27-29)

Т.15. - В – (Літ. 4, ст. 27-29)

Т.16. - С – (Літ. 4, ст. 27-29)

Т.17. - В – (Літ. 4, ст. 27-29)

Т.18. - С – (Літ. 4, ст. 27-29)

Т.19. - В – (Літ. 4, ст. 27-29)

Т.20. - С – (Літ. 1, ст. 443-444)

Т.21. - С – (Літ. 1, ст.443-462)

Т.22. - С – (Літ. 4, ст. 27-29)

Т.23. - С – (Літ. 4, ст. 29-32)

Т.24. - С – (Літ. 4, ст. 21)

Т.25. - С – (Літ. 4, ст. 27-29)

Т.26. - С – (Літ. 4, ст. 21)

Т.27. - D – (Літ. 4, ст. 27-31)

Т.28. - А – (Літ. 4, ст. 27-31)

Т.29. - Е – (Літ. 4, ст. 27-31)

Т.30. - D – (Літ. 4, ст. 21-26)

Т.31. - В – (Літ. 4, ст. 27-26)

Т.32. - D – (Літ. 4, ст. 21-23)

Т.33. - А – (Літ. 4, ст. 22)

Т.34. - А – (Літ. 1, ст.443-444)


4.2 Дослідження пилу та експресні методи аналізу газо- і пароподібних речовин у повітрі робочої зони

 

 

1. У районну лікарню міста Р. звернувся місцевий житель 45 років, зі скаргами на постійний сухий кашель з незначною кількістю мокротиння з прожилками крові, приступи задишки, періодичний підйом температури, відсутність апетиту, втрату маси тіла. В анамнезі виїзд за кордон на сільськогосподарські роботи, де брав участь у зборі та переробці цукрової тростини. Який найбільш імовірний попередній діагноз?

А. Сидероз

В. Баритоз

С. Багасоз

D. Бісиноз

Е. Каоліноз

2. У районну лікарню звернувся місцевий житель 45 років зі скарга­ми на задишку, кашель, біль в грудях. В анамнезі - робота протягом 18 років шахтарем в забої. Який найбільш ймовірний попередній діагноз?

А. Силікоз

В. Баритоз

С. Сидероз

D. Каоліноз

Е. Антракоз

3. На підприємстві хіміко-фармацевтичної промисловості необхідно відібрати проби повітря аспіраційним методом для визначення аміаку. Яке поглинальне середовище слід застосувати?

А. Соляну кислоту

В. Сірчану кислоту

С. Розчин йоду

D. Розчин їдкого бариту

Е. Розчин хлорату калію

4. В ампульному цеху хіміко-фармацевтичного заводу вміст СО перевищує ГДК в 6,5 рази, а температура повітря сягає 32˚С. Як часто цеховий лікар повинен контролювати умови роботи у цьому цеху?

А. Щоденно

В. Через день

С. Щотижня

D. Двічі на місяць

Е. Щомісяця

5. У таблетному цеху хіміко-фармацевтичної фабрики внаслідок недосконалості технологічних процесів повітря робочої зони містить підвищені концентрації пилу лікарських препаратів, що обумовлює необхідність використання респіраторів. Як часто цеховий лікар повинен контролювати їх використання?

А. Щоденно

В. Через день

С. Щотижня

D. Двічі на місяць

Е. Щомісяця

6. Під час профілактичного медогляду робітника склоливарного цеху на рентгенівському знімку органів грудної клітки виявлено посилення легеневого малюнку, розширені тяжисті корені, ущільнення у вигляді окремих вузликів. При обстеженні умов праці встановлено, що пил з вмістом 80 % SiO2 становить 10 мг/м3. Початкові симптоми якого захворювання можливо виникли у робітника?

А. Силікозу

В. Силікатозу

С. Амілозу

D. Антракозу

Е. Металоконіозу

7. У повітрі збагачувального цеху з виробництва амальгами відмічено перевищення ГДК ртуті у 8-10 разів. До якого захворювання у працюючих це може призвести?

А. Сатурнізму

В. Меркуріалізму

С. Пневмоконіозу

D. Паркінсонізму

Е. Деменції

8. При дослідженні запиленості повітря робочої зони борошномельного цеху було встановлено, що в повітрі переважають пилові частинки розміром 1-5 мкм. Як класифікується пил за розміром пилових частинок в даному випадку?

А. Видимий

В. Невидимий

С. Мікроскопічний

D. Ультрамікроскопічний

Е. Змішаний

9. Пацієнт, який працює на шахті, скаржиться на частий кашель з виділенням мокротиння чорного кольору. Температура тіла нормальна, на рентгенограмі легень відмічається склеротичні вогнища у міжальвеолярних перегородках навколо судин і бронхів. Яке найбільш імовірне захворювання легень у пацієнта?

А. Бісеноз

В. Бериліоз

С. Баритоз

D. Антракоз

Е. Багасоз

10. *В шліфувальному цеху концентрація пилу перебільшує ГДК в 10 разів. Які неспецифічні захворювання можуть виникнути внаслідок дії пилу?

A. Кон’юнктивіт

B. Хронічний бронхіт

C. Нейроциркуляторна дистонія

D. Пневмоконіози

E. Хронічний гепатит

11. *До цехового ординатора звернувся чоловік 60 років, що працює в котельні із скаргами на головний біль, слабкість. Об’єктивно – в крові: карб оксигемоглобін. Отруєння якою речовиною викликає утворення в крові цієї сполуки?

A. Оксидом вуглецю.

B. Марганцем

C. Свинцем

D. Ртуттю.

E. Хлором

12. *Студент 6-го курсу при проходженні практики в СЕС отримав завдання визначити ступінь запиленості повітря на робочих місцях у ливарному цеху. Яким методом дослідження користувався студент?

A. Ваговим.

B. Коніметричним.

C. Екранування.

D. Седиментаційним.

E. Аспіраційним.

13. *Працівник заводу по виробницву фарб скаржиться на неприємний смак в роті, переймоподібні болі в животі, закрепи, які не знімаються послаблюючими засобами. Об’єктивно: Шкіра обличчя блідо-сіруватого кольору, по краю ясен біля передніх зубів – червоно-сіра смужка. При лабораторному дослідженні виявлено: в крові анемію, ретикулоцитоз, базофільну зернистість еритроцитів, підвищений вміст білірубіну; в сечі – підвищений вміст порфірину. Яке захворювання у робітника?

A. Хронічне отруєння свинцем.

B. Хронічне отруєння ртуттю

C. Хронічне отруєння бензолом

D. Хронічне отруєння марганцем

E. Хронічне отруєння чотирихлористим вуглецем

14. *Працівник заводу скаржиться на безсоння, роздратованість, підвищену збудливість, підвищену пітливість, кровоточивість ясен. Об’єктивно: Неритмічний та асиметричний тремор пальців витягнутих рук, підвищена збудливість вегетативної нервової системи, червоний дермографізм, гігнгівіт, стоматит, ціанотична смуга вздовж країв ясен. При дослідженні крові виявлено лімфоцитоз і моноцитоз. Яке захворювання можливе у робітника?

A. Хронічне отруєння ртуттю

B. Хронічне отруєння свинцем

C. Хронічне отруєння бензолом

D. Хронічне отруєння марганцем

E. Хронічне отруєння чотирихлористим вуглецем

15. *У повітрі робочої зони піскострумінника концентрація сілікозонебезпечного пилу становила 220 мг/м3. Який з профілактичних заходів є найбільш ефективним у даному випадку?

A. *Використання спеціальних скафандрів

B. Використання окулярів закритого типу

C. Проведення періодичних медичних оглядів

D. Застосування лужних інгаляцій

E. Використання промислової пилососної установки.

16. *Робочий хімічного комбінату звернувся до лікаря МСЧ із скаргами на зниження працездатності, безсоння, головний біль. Об'єктивно: аритмічний тремор, асиметрія рефлексів, лабільність пульсу, стійкий червоний дермографизм. Явища екскреторного гінгівіта. Встановлено, що робітник працює на виробництві амальгам. Що є причиною захворювання?

A. Хронічне отруєння ртуттю

B. Хронічне отруєння свинцем

C. Хронічне отруєння бензином

D. Хронічне отруєння кадмієм

E. Хронічне отруєння аніліном

17. *Робітниця птахофабрики має виробничий стаж за фахом 18 років. Виникненню якої патології можуть сприяти умови праці, що характеризується високим вмістом пилу органічного походження?

A. Екзогенний алергічний альвеоліт

B. Сілікоз

C. Антракоз

D. Мезотеліома плеври

E. Токсокароз

18. *Проводиться паспортизація робочих місць комбінату будівельних матеріалів. При яких технологічних процесах аерозолі є основним шкідливим виробничим фактором?

A. Переробка сипучих матеріалів

B. Термічна обробка

C. Ковальсько-пресове виробництво

D. Збирання

E. Гальванопокриття

19. *У виробничих умовах реєструються високі рівні шуму та забруднення повітря робочої зони ангідридом сірки. Який вид шкідливої дії на організм можуть справляти ці чинники з даних умов?

A. Поєднану.

B. Роздільну.

C. Комбіновану.

D. Комплексну.

E. Специфічну.

20. *У повітрі робочої зони ливарника присутній аерозоль конденсації з розміром пилових частинок 2 мк (90 %), 2-5 мк (2 %), більше 5 мкм (6 %), до 2 мк (біля 2 %). Охарактеризуйте дисперсність пилу.

A. Дрібнодисперсна

B. Средньодисперсна

C. Великої дисперсності

D. Ультрадрібнодисперсна

E. Туман

21. *Вміст пилу у повітрі рабочої зони при бурінні скважини у гранітному кар’єрі перевищує ГДК у 6-10 раз. Бурильник N (стаж роботи 10 років) скаржиться на задишку при навантаженні, біль і почуття стиснення у грудній клітці, кашель; рентгенологічно – посилення дифузного процесу у паренхімі легень. Вказані ознаки характерні для пилу який має дію:

A. Фіброгенну

B. Алергенну

C. Подразнюючу

D. Гостроспрямовану

E. Канцерогенну

 

Література

1. Даценко І.І., Габович Р.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології / Підручник. – К.: Здоров’я, 1999. – 694 с.

2. Загальна гігієна. Посібник для практичних занять / За загальною ред. І.І. Даценко. – Львів: Світ, 2001. – 472 с.

3. Загальна гігієна: Пропедевтика гігієни. Підручник / За ред. Є.Г. Гончарука. – К.: Вища школа, 1995. – 552 с.

4. Методичні вказівки до практичних занять і самостійної роботи з загальної гігієни з екологією для студентів ІІІ – ІV курсів медичного факультету. Частина ІV "Гігієна праці. Радіаційна гігієна" /Під загальною ред. зав. кафедри загальної гігієни з екологією д.м.н. професора В.І. Федоренко. – Львів, 2001. – 84 с.

5. Гігієна праці. /За ред. А.М. Шевченка, К.: Вища школа, 1995. – 583 с.

 


Т.1. - С – (Літ. 1, ст. 494-495)

Т.2. - Е – (Літ. 1, ст.492-494)

Т.3. - В – (Літ. 2, ст. 302-303)

Т.4. - А – (Літ. 1, ст. 492-493)

Т.5. - А – (Літ. 2, ст. 300-301)

Т.6. - А – (Літ. 1, ст. 492-493)

Т.7. - В – (Літ. 1, ст. 506-507)

Т.8. - С – (Літ. 1, ст. 506-508)

Т.9. - D – (Літ. 1, ст. 494-495)

Т.10. - А – (Літ. 1, ст. 496)

Т.11. - А – (Літ. 2, ст. 66-67)

Т.12. - А – (Літ. 2, ст. 254-256)

Т.13. - А – (Літ. 1, ст. 503-505)

Т.14. - А – (Літ. 1, ст. 506-508)

Т.15. - А – (Літ. 1, ст. 546-550)

Т.16. - А – (Літ. 1, ст. 506-507)

Т.17. - А – (Літ. 1, ст. 495-496)

Т.18. - А – (Літ. 1, ст. 490-491)

Т.19. - А – (Літ. 3, ст. 385-386)

Т.20. - А – (Літ. 1, ст. 490-491)

Т.21. - А – (Літ. 1, ст. 492-494)


4.3 Гігієнічна оцінка шуму, вібрації, ультразвуку, інфразвуку та електромагнітних полів

 

1. При налагодженні радіорелейної апаратури монтажник знаходиться у так званій дальній зоні, де електромагнітне поле вже сформоване. У якій із вказаних зон знаходиться робоче місце робітника?

А. Зоні трансформації

В. Зоні індукції

С. Зоні реверберації

D. Зоні дифракції

Е. Хвильовій зоні

2. У медсанчастину підприємства звернулась робітниця цеху шліфування кришталю, стаж роботи 15 років. Скаржиться на швидку втому під час ходіння, підвищення чутливості до холоду, дратівливість, безсоння, шум і почуття важкості у голові, напади побіління пальців рук і порушення чутливості. Який з перерахованих виробничих факторів міг обумовити дану симптоматику?

А. Виробничий шум

В. Несприятливий мікроклімат

С. Електромагнітне поле


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.015 сек.)