АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вказівки до вирішення задач

Читайте также:
  1. A.совокупность правил и приемов использования средств измерений, позволяющая решить измерительную задачу
  2. C) Любой код может быть вирусом для строго определенной среды (обратная задача вируса)
  3. CИТУАЦІЙНА ЗАДАЧА ДО БІЛЕТА № 36
  4. I. Задачи совета выпускников
  5. I. Постановка задачи маркетингового исследования
  6. I. ПРЕДМЕТ И ЗАДАЧИ
  7. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  8. II. Основные задачи и функции Отдела по делам молодежи
  9. II. ОСНОВНЫЕ ЗАДАЧИ СЛУЖБЫ ОХРАНЫ ТРУДА
  10. II. Основные цели, задачи мероприятий
  11. II. Цели и задачи конкурса
  12. II. Цели и задачи уголовно-правовой политики

1. При розв’язуванні задач розробники методичних вказівок рекомендують застосовувати форму скороченого запису умови задачі і її розв’язку, приведену в пункті 3. Дана форма є універсальною, застосовується при вирішенні задач з фізики і хімії в школі, полегшує студентам розуміння задачі, формує в них системний підхід до розв’язку задач.

2. При вирішенні задач на тему “Рідина, її основні властивості” перш за все необхідно добре засвоїти такі поняття, як тиск, дотичні напруження, питома маса і вага пружність, температурне розширення, в’язкість, знати основні формули, наведенні в пункті 1.

3. Необхідно чітко знати одиниці вимірювання величин, що характеризують основні властивості рідини, вміти переводити несистемні одиниці виміру в систему СІ.

4. При вирішенні задач на стиснення і розширення рідини необхідно чітко усвідомити фізичний зміст об’ємного коефіцієнту стиснення і температурного коефіцієнту об’ємного розширення рідини, зокрема того, що початковий об’єм – це об’єм до початку процесу стиснення чи температурного розширення.


 

1. Пікнометр – прилад для визначення густини рідини методом зважування. Густина рідини 1032 кг/м3 і питома вага рідині визначається шляхом подвійного вимірювання маси пікнометра об’ємом 200 см3 порожнього (масою 26,5 г) і наповненого рідиною. Визначити питому вагу рідини і масу пікрометра, наповненого рідиною.
2. Обчислити масу нафти в цистерні, якщо до 7 м3 нафти густиною 820 кг/м3 додати 2,6 м3 нафти густиною 795 кг/м3. Визначити, як і на скільки зміниться густина і об’єм нафти після підвищення її температури з до (коефіцієнт температурного розширення нафти прийняти рівним 0,00072 1/К).
3. Обчислити кінематичну в’язкість води при , якщо значення динамічної в’язкості складає (густину води при даній температурі прийняти рівною 998 кг/м3). Чому дорівнюватиме кінематична в’язкість води після підвищення її температури на ?
4. Визначити об’єм, що займає 15 т води з температурою . Як і на скільки зміниться об’єм після нагрівання води до ?
5. Після стиснення води в циліндрі під поршнем тиск в ній збільшився на 3 кПа. Необхідно визначити кінцевий об’єм води в циліндрі, якщо її початковий об’єм складав 2,55 л, коефіцієнт об’ємного стиснення води .
6. У резервуар, що містить 125 м3 нафти густиною 760 кг/м3, закачано 224 м3 нафти густиною 848 кг/м3. Визначити густину суміші.
7. У резервуар залито 15 м3 нафти густиною 800 кг/м3. Скільки необхідно долити нафти густиною 824 кг/м3, щоб густина суміші стала рівною 814 кг/м3?
8. Визначити питому вагу рідини при прискоренні сили тяжіння 9,81 м/с2 і 2 м/с2, якщо 0,8 л цієї рідини зрівноважують гирею масою 1,5 кг
9. Посудина об’ємом 2 м3 заповнена водою. На скільки зменшиться і чому стане рівним об’єм води при збільшенні тиску на Па?
10. При напірному протіканню гарячого мазуту по трубі дотичне напруження на її внутрішній поверхні складає 2 Па. Знайти значення кінематичного коефіцієнта в’язкості мазуту, якщо швидкість в поперечному перерізі труби змінюється згідно рівнянню .
11. Визначити об’єм води, який необхідно додатково подати у водопровід діаметром d = 500 мм і довжиною l = 1 км. для підвищення тиску до Па. Водопровід підготовлений до гідравлічних випробувань і заповнений водою при атмосферному тиску|. Деформацією трубопроводу можна нехтувати.
12. У опалювальній системі (котел, радіатори і трубопроводи) невеликого будинку міститься 0,4 м3 води. Скільки води додатково увійде до розширювальної посудини при нагріванні від 20 до ?
13. Визначити зміну густини води при стисненні її від Па до Па.
14. Для періодичної акумуляції додаткового об’єму води, що отримують при зміні температури, до системи водяного опалення у верхній її точці приєднують розширювальні резервуари, що сполучаються з атмосферою. Визначити найменший об’єм розширювального резервуару, щоб він повністю не спорожнявся. Допустиме коливання температури води під час перерв в топці ?. Об’єм води в системі 0,55 м3.
15. Сталевий водоводів діаметром 0,4 м і довжиною 1 км, прокладений| відкрито, знаходиться під тиском Па при температурі води . Визначити тиск води у водоводі при підвищенні температури води до внаслідок зовнішнього нагрівання.
16. У опалювальний котел поступає об’єм води 50 м3 при температурі ? Який об’єм води виходитиме з котла при нагріванні води до температури ?

 

17. Для тарировки манометрів по еталонному манометру застосовується прес. 1 – циліндр, 2 – еталонний манометр, 3 – манометр, що перевіряється, 4 –шпиндель, 5 – гайка. Визначити кількість обертів, які повинен зробити шпиндель, щоб тиск в циліндрі досяг 21000 кПа. Крок гвинта шпинделя 6 мм, діаметр ущільнюючого поршня 26 мм, початковий об’єм масла в циліндрі (при атмосферному тиску) 600 см3. Коефіцієнт об’ємного стиснення масла .
18. Визначити об’ємний модуль пружності рідини, якщо під дією вантажу A масою 250 кг поршень пройшов відстань 5 мм. Початкова висота положення поршня (без вантажу) 1,5 м, діаметри поршня мм і резервуару мм, висота резервуару м. Вагою поршня знехтувати. Резервуар вважати абсолютно жорстким.
19. Зазор між валом і втулкою заповнений маслом. Довжина втулки 400 мм. До валу, діаметр якого 100 мм, прикладений крутний момент . При обертанні вала масло поступово нагрівається, і швидкість обертання збільшується. Визначити частоту обертання вала при температурі масла . Шар масла товщиною 0,8 мм. Вказівка. При вирішенні задачі застосовується формула Ньютона. Оскільки товщина шаруючи масла мала, можна вважати, що швидкості в ньому змінюються по прямолінійному закону. Епюра дотичного напруження в шарі масла приймається прямокутною; сила тертя проходить через центр тяжіння цієї епюри.
20. Для створення в робочій камері, заповненій індустріальним маслом, модуль пружності якого 389 МПа, надлишкового тиску 1470 кПа використовується плунжер. Початковий об’єм робочої камери 300 см3. Чому дорівнює діаметр плунжера, якщо його перемістили в робочу камеру на 3 мм?
21. Визначте зміну тиску, при якій початковий об’єм води зменшиться на 1,5%.
22. У системі опалювання (котел, радіатор і трубопроводи) будинку вміщується 0,4 м3 води. Скільки води увійде додатково в систему при охолодженні від 90 до 20°С?
23. В баку міститься 40 л бензину автомобільного при температурі 0°С. На скільки збільшиться об’єм бензину при підвищенні температури до 20°С.
24. Масло міститься під атмосферним тиском у масивному товстостінному циліндрі з внутрішнім діаметром 20 мм і довжиною 5 м. Визначте зміну об’єму масла з підвищенням тиску в циліндрі до 20 МПа. Модуль пружності масла 1,33·106 кПа. Деформацією стінок і атмосферним тиском знехтувати.
25. Масло “Індустріальне 12” (питома маса 880 кг/м3) змішали з гасом (питома маса 0,8 г/см3). У суміші маса масла становить 90%. Якою буде питома маса суміші?
26. У системі гідроприводу використовується суміш масел “Індустріальне 45” густиною та “Індустріальне 12” густиною . Питома маса суміші . Обчисліть у відсотках вміст масла “Індустріальне 45”.
27. Мінеральне масло підводиться до гідромотора при температурі 25°С у кількості 6 л/с. Після гідромотора температура масла зростає до 60°С. Яка кількість масла зливається з гідромотора, якщо його температурний коефіцієнт об’ємного розширення ?
28. При гідравлічному випробуванні внутрішніх систем водопостачання допускається падіння тиску на протязі 10 хв. На Па. Визначити допустиму величину витоків на протязі 10 хв. При гідравлічному випробуванні системи місткістю 80 м3.
29. З метою перевірки герметичності підземного трубопроводу довжиною 500 м і діаметром 100 мм ручним поршневим насосом накачують у нього воду до надлишкового тиску 1 МПа. Вважаючи трубопровід абсолютно жорстким, обчисліть надлишковий об’єм води, який потрібно подати в трубопровід.
30. Вода міститься під атмосферним тиском у масивному товстостінному циліндрі з внутрішнім діаметром 40 мм і довжиною 3 м. Визначте зміну об’єму води з підвищенням тиску в циліндрі до 20 МПа. Модуль пружності води 2·109 Па.
31. Масло “Індустріальне 20” (питома маса 890 кг/м3) змішали з дизельним пальним (питома маса 0,85 г/см3). У суміші маса масла становить 70%. Якою буде питома маса суміші?
32. У системі гідроприводу використовується суміш масел “Індустріальне 30” питомою масою та “Індустріальне 12” питомою масою . Питома маса суміші . Обчисліть у відсотках вміст масла “Індустріальне 12”.
33. Мінеральне масло підводиться до гідромотора при температурі 20°С у кількості 7 л/с. Після гідромотора температура масла зростає до 70°С. Яка кількість масла зливається з гідромотора, якщо його температурний коефіцієнт об’ємного розширення ?
34. Каністра заповнена бензином нагрілася на сонці до температури 50°С. На стільки підвищився б тиск в середині каністри, якби вона була абсолютно жорсткою? Початкова температура бензину 20°С. Об’ємний модуль пружності бензину , температурний коефіцієнт об’ємного розширення .
35. Визначте відносну зміну питомої маси води внаслідок її нагрівання від 7 до 97 °С (температурний коефіцієнт об’ємного розширення 4·10-4 К-1).
36. Визначте відносну зміну питомої маси бензину внаслідок його нагрівання від 4 до 68 °С (температурний коефіцієнт об’ємного розширення ).
37. Цапфа діаметром 40 мм і довжиною 80 мм обертається в підшипнику з кутовою швидкістю 62,8 с-1. У зазорі між цапфою і підшипником товщиною 0,2 мм є шар рідини з питомою масою 900 кг/м3. Вважаючи зміну швидкості в зазорі лінійною, визначте динамічну і кінематичну в’язкості масла, якщо сила тертя в підшипнику 6 Н.
38. Гідравлічний стенд для змащування автомобілів приводиться в дію плунжером, діаметр якого 25 см і який переміщується в циліндрі діаметром 25,01 см. Кільцевий простір заповнений маслом з питомою масою 900 кг/м3. Вважаючи, що розподіл швидкостей у кільцевому зазорі лінійний, визначте кінематичну в’язкість масла (відомо: при швидкості переміщення плунжера напруження тертя 54 Па). Визначте також, яка частина довжини плунжера міститься в циліндрі, якщо сумарна сила тертя 106 Н.
39. Обчисліть зміну питомої маси води внаслідок її стиснення від тиску 105 до 107 Па.
40. Обчисліть зміну питомої маси гасу внаслідок його нагрівання від 15 до .
41. При тиску 101325 Па (760 мм рт. ст.) і температурі 20 °С питома маса повітря 1,2 кг/м3. Яка буде його питома маса при тиску 97000 Па (715 мм рт. ст.) і температурі 100°С?
42. Природний газ міститься в резервуарі під надлишковим тиском при температурі 50 °С. Визначте питому масу газу за цих умов.
43. Обчисліть значення кінематичної і динамічної в’язкості повітря при температурі 150°С і тискові , якщо динамічна в’язкість змінюється залежно від температури за законом .
44. Балон з киснем об’ємом 70 дм3 при тиску 9,8 МПа переносять з вулиці, де температура 266 К, у приміщення з температурою 300 К. Якими будуть тиск газу, його маса? Газова стала дорівнює . Вказівка. Процес ізохорний, тобто р/Т=const.
45. Надлишковий тиск на дні океану , питома маса морської води на поверхні . Визначити густину води на дні океану з врахуванням стиснення і прийнявши модуль об’ємної пружності .
46. Знайти закон зміни тиску атмосферного повітря від висоти , вважаючи залежність її питомої маси від тиску ізотермічною.
47. Визначити залежність з врахуванням того, що до висоти температура повітря падає по лінійному закону, тобто , де .
48. 1.1. Обчисліть питому масу суміші, одержаної змішуванням 16 л рідини питомої маси 910 кг/м3і 25 л рідини з питомою масою 850 кг/м3.
49. 1.2. Оливу питомої маси 880 кг/м3змішали з гасом (питома маса 0,8 г/см3. у су мушу маса оливи становить 90 %. Якою буде питома маса суміші?
50. 1.3. У системі гідроприводів використовується суміш двох типів: оливи з густинами 923 кг/м3 і 880 кг/м3. Питома маса суміші 910 кг/м3. обчисліть у відсотках вміст оливи з питомою масою 923 кг/м3.
51. 1.4. Сталевий трубопровід довжиною 200 м і діаметром 500 мм випробовують на міцність гідравлічним способом. Який об’єм води треба додатково подати у трубопровід для збільшення тиску від 0,1 до 4,5 МПа? Розширення стінок трубопроводу знехтувати.
52. 1.6. Олива міститься під атмосферним тиском у масивному товстостінному циліндрі з внутрішнім діаметром 20 мм і довжиною 5 м. Визначте зміну об’єму оливи з підвищенням тиску в циліндрі до 2 МПа. Модуль пружності оливи кПа. Деформацією стінок знехтувати.
53. 1.7. Обчисліть об’ємний модуль пружності рідини, якщо під дією вантажу A масою 250 кг толок опустився на відстань 5 мм. Початкова висота положення тоока (без вантажу) 1,5 м, діаметри поршня мм і резервуару мм, висота резервуару м. Вагу толока і пружність стінок резервуара до уваги не брати.
54. Яку масу мазуту питомою масою 830 кг/м3 можна залити в резервуар висотою 8 мі діаметром 2,5 м при температурі ? Можливе збільшення температури до . Коефіцієнт температурного розширення . Розширення стінок резервуару до уваги не брати.

Бочка, заповнена бензином і що не містить повітря, нагрілася на сонці до температури ?. На скільки підвищився б тиск бензину всередині|бочки, якби вона була абсолютно жорсткою? Початкова температура бензину . Модуль пружності прийняти 1300 МПа, коефіцієнт температурного розширення .

Визначити надлишковий тиск| на дні океану, глибина якого 10 км., прийнявши густина морської води 1030 кг/м3 і вважаючи, що вона нестискується. Визначити густина води на тій же глибині з врахуванням стиснення і прийнявши модуль об’ємної пружності 2000 МПа.

1.44. Для опресовування водою підземного трубопроводу (перевірки герметичності) застосовується ручний поршневий насос. Визначити об’єм води (модуль пружності 2000 МПа), який потрібно накачати в трубопровід для підвищення надлишкового тиску в ньому від 0 до 1,0 МПа. Вважати трубопровід за абсолютно жорсткий. Розміри трубопроводу: довжина L = 500 м, діаметр мм. Чому дорівнює зусилля на рукоятці насоса в останню мить опресовування, якщо діаметр поршня 40 мм, а співвідношення плечей механізму важеля ?

Визначити тривалість часу роботи поршневого насоса гідравлічного преса, необхідну для пресування деталі A, якщо в результаті пресування силою P робочий поршень підніметься на величину h, а початковий тиск під робочим поршнем дорівнює атмосферному (власною вагою поршня діаметром D нехтувати). Розтягуванням стінок робочого циліндра і труби, що з’єднує насос з циліндром, нехтувати. Поршень насоса, має діаметр мм і хід мм, робить подвійних ходів в хвилину. Модуль об’ємної пружності робочої рідини E = 13? 104 Н/см2. Інші дані: D = 120 мм, H = 200 мм? = 20 мм, l = 500 мм, P = 106 Н, h = 20 мм.

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.46. Визначити, на яку величину зміниться тиск|тиснення| в камері Б, якщо температура рідини в камері А підвищилася на 1?. Об’єм|обсяг| рідини в камерах А і Б однаковий і рівний W = 1,2 м3|, діаметри d1| = 20 см і d2| = 80 див. Модуль пружності прийняти E0| = 1,32? 103 Мпа, коефіцієнт температурного розширення?t = 0,8? 10-3 1/?. Конструкцію вважати за абсолютно жорстку.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.47. Тиск|тиснення| в циліндрі гідравлічного преса підвищується в результаті|унаслідок| нагнітання в нього рідини ручним поршневим насосом і стискування|стиснення| її в циліндрі. Визначити число подвійних ходів n поршня ручного насоса, необхідне для збільшення сили пресування деталі A від 0 до 0,8 МН, якщо діаметри поршнів: D = 500 мм, d = 10 мм; хід поршня ручного насоса l = 30 мм; об’ємний модуль упру гості рідини K = 1300 Мпа; об’єм|обсяг| рідини в пресі V = 60 л.

 

Чому дорівнює максимальне зусилля F на рукоятці насоса при ході нагнітання, якщо b/a = 10?

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.48. Визначити середню товщину?отл сольових відкладень в герметичному водоводі внутрішнім діаметром d = 0,3 м|м-кодів| і довжиною l = 2 км. При випуску води в кількості?W = 0,05 м3| тис|тиснення|к у водоводі падає на величину?р = 1? 106 Па. Відкладення по діаметру і довжині водовода розподілені рівномірно.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.49. Визначити зміну густини води при нагріванні її від t1| = 7? до t2| = 97?.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.50. Як зміниться густина бензину А76, якщо температура навколишнього середовища зміниться з 20 до 70??

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.51. Як зміняться об’ємна вага і густина води один щодо|відносно| одного на екваторі і Північному полюсі?

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.52. Чому дорівнюють питомі об’єми|обсяги| і відносна густина морської води, ртуті і нафти?

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.53. Збільшується або зменшується коефіцієнт об’ємного стискування|стиснення| води із|із| збільшенням її температури з 0 до 30??

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.54. Визначити зміну тиску|тиснення| в закритому|зачиняти| резервуарі з|із| бензином із|із| зміною температури від 20 до 70?.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.55. Визначити зміну швидкості розповсюдження|поширення| звуку в рідині при збільшенні температури з 10 до 30?.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.56. На скільки відсотків|проценти| збільшиться початковий об’єм|обсяг| води, спирту і нафти при збільшенні температури на 10??

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.57. Розглянути|розглядувати| явище капілярності в скляних п’єзометричних трубках|люльках| діаметрами d1| = 5 мм, d2| = 2 мм, d3| = 10 мм для води, спирту (мал. а) і ртуті (мал. би).

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.58. Різниця швидкостей між двома сусідніми шарами рідини завтовшки?n = 0,02 мм рівна?u = 0,0072 м/ч. Дана рідина має коефіцієнт динамічної в’язкості? = 13,04? 10-4 Н? с/м2. Визначити тангенціальну напругу|напруження| і силу тертя на 1 м|м-коді| поверхні між шарами рідини.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.59. Визначити силу тертя і тангенціальну напругу|напруження| на площі|майдані| а? b = 10? 10 см2| при температурі води t = 14? і різниці швидкостей між двома сусідніми шарами завтовшки?n = 0,25 мм, рівною?u = 0,0003 |м-кодів|м/мін. Динамічна в’язкість при даній температурі?14 = 17,92? 10-4 (Н? |із|з) /м2.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.60. Визначити кінематичний коефіцієнт в’язкості води, якщо сила тертя T = 12? 10-4 Н на поверхню S = 0,06 м2| створює швидкість деформації?u/?n = 1. 1.61. Визначити силу тертя і тангенціальну напруг|напруження|у на площ|майдані|і води S = 0,2? 10-2 м2| при температурі t = 8?, припускаю|передбачати|чи, що швидкість деформації дорівнює одиниці.

1.61. Визначити силу тертя і тангенціальну напругу|напруження| на площі|майдані| води S = 0,2? 10-2 м2| при температурі t = 8?, припускаюч|передбачати|и, що швидкість деформації дорівнює одиниці.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.62. Визначити величину деформації суцільного середовища|середи| для інтервалу?? = 0,1 з|із|, якщо вода має температуру 9? і відповідна тангенціальна напруга|напруження|? = 28? 10-4 Н/м2.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.63. Рівень мазуту у вертикальному циліндровому баку діаметром 2 м|м-коди| за деякий час знизився на 0,5 м. Визначити кількість витраченого мазуту, якщо густина його при температурі навколишнього середовища 20? рівна? = 990 кг/м3.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.64. Визначити питомий об’єм|обсяг| і питому вагу нафтопродукту, якщо відома його густина? = 910 кг/м3, прискорення вільного падіння g = 9,81 м/с2.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.65. Сталевий барабан піддається гідравлічному випробуванню під надмірним|надлишковим| тиском|тисненням| 2,0 Мпа. Визначити, яка кількість води додаткова до первинного|початкового| об’єму|обсягу| при атмосферному тиску|тисненні| необхідно подати насосом в барабан, якщо його геометрична ємкість|місткість| рівна 10 м3|. Деформацією барабана нехтувати, коефіцієнт об’ємного ізотермічного стискуванн|стиснення|я води прийняти рівним?w = 5? 10-10 Па-1.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.66. За умовами гідравлічного випробування водопроводу діаметром d = 200 мм і довжиною l = 1000 м|м-кодів| від атмосферного до 2 Мпа. Визначити об’єм|обсяг| води, який буде потрібно додатково подати у водопровід. Деформацією труб|труба-конденсаторів| нехтувати.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.67. Визначити об’єм|обсяг| розширювальної судини|посудини| Vр.с, яку необхідно встановити в системі водяного опалювання з|із| об’ємом|| води V0|, якщо відомо, що максимальна різниця температур води в подаючому і зворотному трубопроводах 25?. Запас за об’ємом розширювальної судин|посудини|и прийняти триразови|трикратним|м Температурний коефіцієнт об’ємного розширення води?t = 0,0006?-1.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.68. Визначити об’єм|обсяг| розширювальної судини|посудини| системи водяного опалювання, якщо відомо, що теплова потужність системи 1,047 Гдж/ч. Об’єм|обсяг| води у водогрейных| казанах, опалювальних батареях і труба|труба-конденсаторах|х системи прийняти рівним 30 л на кожних 4,19 Мдж/ч теплової потужності. Запас за об’ємом розширювальної судин|посудини|и приять| триразов|трикратним|им. Максимальна різниця температур води в подаючому і зворотному трубопроводах 25?.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.69. Як зміниться об’єм|обсяг| води в системі опалювання, що має ємкість|місткість| V1| = 100 м3|, піс|потім|ля підігрі|підігрівання|ву води від початкової температури tхол| = 15? до tгар| = 95?? Температурний коефіцієнт об’ємного розширення води прийняти рівним?t = 0,0006?-1.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.70. Визначити зміну об’єму|обсягу| 27 т нафтопродукту в сховищі при коливанні температури від 20 до 50?, якщо при t = 20? густина нафтопродуктів рівна?20 = 900 кг/м3, а температурний коефіцієнт об’ємного розширення?t = 0,001?-1.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.71. Гранична висота рівня мазуту у вертикальній циліндровій цистерні рівна h0| = 10 |м-кодів|м при температурі 0?. Визначити, до якого рівня можна налити мазут, якщо температура навколишнього середовища підвищиться до 35?. Розширенням цистерни нехтувати, температурний коефіцієнт об’ємного розширення для мазуту прийняти рівним?t = 0,001?-1.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.72. Визначити коефіцієнт динамічної в’язкості нафтопродукту з|із| умовною в’язкістю 5 °ВУ. Густина нафтопродукту прийняти рівною 830 кг/м3.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.73. Визначити умовну в’язкість нафтопродукту, якщо відомо, що при температурі 50? час закінчення|виділення| 200 см3| досліджуваного нафтопродукту через отвір віскозиметр|віскозиметр-мішалки|а, що калібрується, дорівнює 153 с. Водне число приладу 51 с.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.74. Визначити орієнтування вид рідини, якщо 11,9 л цієї рідини врівноважуються|зрівноважують| гирею масою 15 кг на рівні поверхні морить.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.75. При тиску|тисненні| р1| = 0,1 Мпа об’є|обсяг|м води в балоні складає V. На скільки відсоткі|проценти|в скоротиться цей об’є|обсяг|м при збільшенні тиск|тиснення|у в 50 разів?

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.76. Балон об’ємом|| 36 дм3| заповнений нафтою і щільно закрити|зачиняти|й при тиск|тисненні|у 1? 105 Па. Яку кількість нафти необхідно закачат|захитати|и в балон додатково, що|аби|б тис|тиснення|к в нім підвищився в 25 разів? Деформацією стінок балона нехтувати.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.77. При випробуванні резервуару гідравлічним способом він був заповнений водою при тиску|тисненні| 50? 105 Па. В результаті|унаслідок| витоку частини|частки| води через не густина тиск|тиснення| в резервуарі знизився до 11,5? 105 Па. Нехтуючи деформацією стінок резервуару, визначити об’єм|обсяг| води, що витекла за час випробування. Об’єм|обсяг| резервуару 20 м3|.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.78. Визначити тиск|тиснення|, потрібний для стискування|стиснення| рідини з|із| об’ємним модулем пружності Їжак = 2000 Мпа в 1,5 разу.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.79. Визначити, в скільки разів стискується|стискає| рідина з|із| об’ємним модулем пружності Їжак = 2100 Мпа під тиском|тисненням| р = 200 Мпа.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.80. Сталевий горизонтальний трубопровід довжиною L = 15 км., діаметром D = 0,6 м|м-кодів| опресовують водою з|із| тиском|тисненням| р = 0,6 Мпа. Визначити об’єм|обсяг| води V, закачуваний в трубопровід в процесі опресовування. Пружністю стінок трубопроводу нехтувати.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

1.81. Визначити, яка вага повинна мати батискаф, щоб|аби| досягти глибини Н = 1400 м|м-кодів| при діаметрі корпусу D = 3 м|м-коди| і довжині L = 6 м. Густина морської води на поверхні складає 1030 кг/м3, температура 20?. Температура води на глибині 1400 м|м-кодів| дорівнює 4?. Коефіцієнт стисливості води 0,49? 10-9 Па-1, коефіцієнт теплового об’ємного розширення води 1? 10-4?.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.82. Бензин при температурі 276 K займають|позичають| об’єм|обсяг| 33,25 м3|. Який об’є|обсяг|м займатим|позичатиме|е бензин при температурі 290 K, якщо тис|тиснення|к не зміниться? Коефіцієнт температурного розширення бензину прийняти?t = 0,00065 К-1.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.83. Сталевий балон заповнений водою і щільно закритий|зачиняти| при t1| = 20? і тиск|тисненні|у р1| = 0,1 Мпа. Визначити ти|тиснення|ск р2| в балоні при t2| = 60?. При t = 20? густина води?20 = 998,23 кг/м3, а при t = 60??60 = 983,24 кг/м3. Модуль пружності води прийняти рівним 2050 Мпа.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.84. Визначити динамічний коефіцієнт в’язкості рідини і її вигляд|вид| (орієнтування), якщо при об’ємі|обсязі| V = 200 мл| і вазі G = 1,8 Н вона витікає |із|з віскозиметр|віскозиметр-мішалки|а Енглера при водному числі tо| = 52 |із|із за час t = 208 с.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.85. Чому дорівнює динамічний коефіцієнт в’язкості мазуту, якщо його густина 933 кг/м3, а в’язкість складає 8 °Е.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.86. Як буде дотична напруга|напруження| у|біля| внутрішньої стінки паливного трубопроводу при перекачуванні палива|пального| з|із| в’язкістю 10 °Е і густиною? = 932 кг/м3, якщо градієнт швидкості дорівнює 4?

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.87. Визначити дотичну напругу|напруження| на поверхні рухомого судна, якщо зміна швидкості води u по нормалі до цієї поверхні виражається|виказує| рівнянням u = 516y| – 13400y2, справедливим при значеннях |біля|у < 1,93? 10-2 |м-коди|м; температура води дорівнює 15?.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.88. Яка сила тертя на внутрішній стінці паливного трубопроводу діаметром D = 80 мм і довжиною L = 10 м|м-кодів|, якщо швидкість руху палива|пального| по перетину трубопроводу змінюється згідно із законом u = 25y| – 312у2 (де |біля|у – відстань від внутрішньої поверхні трубопроводу, яке змінюється від 0 до 0,5D|)? В’язкість пали|пального|ва складає 9 °Е, густина пали|пального|ва? = 920 кг/м3. Чому дорівнює максимальна швидкість руху пали|пального|ва в трубопроводі?

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.89. Визначити силу T поверхневого|поверхового| тертя тонкої пластини довжиною L = 3 м|м-коди|, шириною b = 1 м|м-кодом|, обтічною з двох сторін водою при температурі t = 15?, якщо швидкість води поблизу поверхні пластини у напрямі нормалі до неї змінюється по рівнянню u = 200y| – 2500y2 (значення |біля|у змінюються від 0 до 0,04 |м-коду|м).

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.90. Густина нафти при температурі t = 280 K рівна 850 кг/м3. Умовна в’язкість її при температурі 295 K дорівнює 6,4 °Е. Визначити динамічну в’язкість нафти при температурі 295 K, якщо коефіцієнт температурного розширення?t = 0,72? 10-3 К-1.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.91. При визначенні віскозиметром|віскозиметр-мішалкою| умовної в’язкості дизельного масла|мастила| Дп-ii при температурі 100? час закінчення|виділення| 200 см3| масл|мастила|а склав 1 мін 35,5 с. Водне число 963вискозиметра| 50,3 с. Визначити коефіцієнт кінематичної в’язкості мас|мастила|ла.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.92. Визначити кінематичний коефіцієнт в’язкості мінерального масла|мастила|, якщо його питома вага? = 8500 Н/м3, а динамічний коефіцієнт в’язкості? = 0,0986 Па? с.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.93. Знайти динамічний коефіцієнт в’язкості рідини в зазорі s = 5 мм між двома циліндрами довжиною L = 90 см, середнім діаметром Dср| = 40 см при числі обороті|зворотів|в внутрішнього циліндра n = 50 об/мин і силі, що утримує зовнішній циліндр T = 3 Н.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.94. П’ять літрів нафти важать G = 4,25 кг = 41,69 Н.

 

Визначити питому вагу? і густина? нафти в системах одиниць: МКГСС, СГС, і СІ (МКС).

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.95. Чому дорівнюють питома вага? і густина? прісної води при температурі t = 4??.96. Вода важче за гас|керосин| в 1,3 разу.

 

Визначити питому вагу? гасу|керосину| при температурі t = 4?.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.96. Вода важче за гас|керосин| в 1,3 разу.

 

Визначити питому вагу? гасу|керосину| при температурі t = 4?.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.97. Густина морської води? = 104,8 кгс? с2/м4. Визначити її питому вагу?.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.98. Визначити питому вагу суміші рідин?см, що має наступний|слідуючий| склад: гасу|керосину| – 40 %, мазуту – 60 % (відсотки|проценти| вагові), якщо питома вага гасу|керосину|?1 = 7750 Н/м3, мазуту –?2 = 8731 Н/м3.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.99. Визначити питому вагу суміші рідин?см, що має наступний|слідуючий| склад: гасу|керосину| – 40 %, мазуту – 60 % (відсотки|проценти| за об’ємом), якщо питома вага гасу|керосину|?1 = 7750 Н/м3, мазуту –?2 = 8731 Н/м3.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.100. Нафта, що має питому вагу? = 9000 Н/м3 володіє при температурі t = 50? в’язкістю? = 5,884? 10-3 Па? с.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

1.101. Кінематична в’язкість нафти при температурі t = 10? складає 12 сантистоксов|.

 

Визначити динамічну в’язкість?, якщо при температурі t = 20? густина нафти? = 0,890 г/см3.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.102. При експериментальному визначенні в’язкості нафти віскозиметром|віскозиметр-мішалкою| Енглера знайдено: час закінчення|виділення| 200 см3| води?1 = 51,2 |із|з, час закінченн|виділення|я 200 см3| нафти?2 = 163,4 с.

 

Визначити кінематичну в’язкість нафти.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.103. В’язкість нафти, визначена на віскозиметрі|віскозиметр-мішалці| Енглера °E = 7,2°|, а густина? = 883 кг/м3.

 

Визначити динамічну в’язкість?.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.104. При визначенні в’язкості масла|мастила| за допомогою віскозиметра|віскозиметр-мішалки| Оствальда – Пінкевіча було знайдене, що час закінчення|виділення| еталонної рідини при температурі t = 20? рівно?1 = 152 з|із|, а час закінчення|виділення| масла|мастила|?2 = 105,2 с.

 

Визначити кінематичну в’язкість масла|мастила|?2, якщо в’язкість еталонної рідини?1 = 0,1568 см2/с.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.105. Відомо, що залежність динамічного коефіцієнта в’язкості? від абсолютної температури T може бути виражена|виказувати| формулою вигляду|виду|? = B exp| (b/T), де B і b – деякі постійні для даної рідини величини, не залежні від температури.

 

Знайти ці постійні для машинного масла|мастила|, якщо відомо, що при температурі t1| = 14??1 = 21,8 пуаза|, а при t2| = 30??2 = 6,02 пуаза|. Визначити також динамічну в’язкість м|мастила|асла?3 при t3| = 20?.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.106. Зміни кінематичній в’язкості нафтопродуктів? від температури t можна представити|уявляти| формулою П. А. Філонова? =?0 exp| (- ut|), де?0 – кінематична в’язкість при t = 0? (або при температурі іншого ну|нуль-індикатора|ля відліку). Вимірювання|вимірами|ми, виконаними для деякої рідини, знайдено, що при t1| = 3??1 = 3,60 см2/с, а при t2| = 10??2 = 2,10 см2/с.

 

Визначити постійні?0 і u, що входять у формулу, і обчислити|обчисляти| кінематичну в’язкість цієї рідини?3 при t3| = 6?.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.107. Нафта із|із| стискувалася|стискала| в товстостінній сталевій циліндровій трубці|люльці|, як показано на малюнку. Нехтуючи деформацією трубки|люльки|, обчислити|обчисляти| об’ємний коефіцієнт стискування|стиснення| нафти? і дійсний модуль її пружності K, якщо при збільшенні тиску|тиснення|?p на проміжну рідину а від 0 до 50 атм| рівень A-A| ртуті b підняв|підіймав|ся на величину?h = 3,70 мм. Первин|початкова|на висота стовпа нафти була h = 1000 мм.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.108. У автоклав об’ємом|| V0| = 50 л під деяким тиско|тисненням|м закачан|захитати|о 50,5 л ефіру.

 

Визначити, нехтуючи деформацією стінок автоклава, підвищення тиску|тиснення| в нім?p, якщо коефіцієнт об’ємного стискування|стиснення| ефіру при t = 20?? = 1,95? 10-9 Па-1.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.109. Автоклав з|із| діаметром циліндрової частини|частки| d = 1 м|м-кодом| і довжиною l = 2 м|м-коди| має днище і кришку у формі|у формі| півсфери.

 

Визначити об’єм|обсяг| води?V, який потрібно додатково закачати|захитати| в нього для того, щоб підняти тиск|тиснення| p від 0 1000 атм|, рахуючи коефіцієнт об’ємного стискуванн|стиснення|я води? = 4,19? 10-10 Па-1. Збільшенням об’єм|обсягу|у судин|посудини|и нехтувати.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.110. Гвинтовий прес Рухгольца для тарировки| пружинних манометрів працює на масл|мастилі|і |із|з коефіцієнтом об’ємного стискуванн|стиснення|я? = 6,25? 10-5 см2/кг.

 

Визначити, на скільки оборотів|звороти| треба повернути|обернути| маховик гвинта, щоб|аби| підняти тиск|тиснення|?p на 1 ат|, якщо початковий об’є|обсяг|м робочої камери преса V0| = 628 см3|, діаметр плунжера d = 20 мм, крок гвинта h = 2 мм. Стінки робочої камери вважати за тих, що не деформуються.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.111. Припускаючи|передбачати|, що температура і зміст|вміст| солі|соль| в морській воді не міняється з|із| глибиною, обчислити|обчисляти| її густина? на деякій глибині, де гідростатичний тиск|тиснення| p = 10 Мпа; густина на поверхні води?0 = 1028 кг/м3, коефіцієнт об’ємного стискування|стиснення|? = 4,95? 10-10 Па-1 (при t = 10?).

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.112. Визначити питому вагу води, гасу|керосину| і сірчаної кислоти при температурі t = 50?, якщо коефіцієнт об’ємного термічного розширення води?1 = 0,00020?-1, гасу|керосину|?2 = 0,00101?-1, сірчаної кислоти?3 = 0,00055?-1. Відомо також, що питома вага гасу|керосину| при t = 15??2 = 7456 Н/м3, питома вага сірчаної кислоти при t = 0??3 = 18178 Н/м3 (моногідрат сірчаної кислоти).

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.113. Автоклав об’ємом|| V0| = 10 л наповнений водою і закрити|зачиняти|й герметично.

 

Визначити, нехтуючи зміною об’єму|обсягу| автоклава, підвищення тиск|тиснення| в нім?p при збільшенні температури води на величину?t = 40?, якщо коефіцієнт термічного розширення води? = 0,00018?-1, а коефіцієнт об’ємного стискування|стиснення|? = 4,19? 10-10 Па-1.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.114. Визначити густина рідини, отриманої|одержувати| змішуванням 10 л рідини густиною?1 = 900 кг/м3 і 20 л рідини густина?2 = 870 кг/м3.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.115. Визначити підвищення тиску|тиснення|, при якому початковий об’єм|обсяг| води зменшиться на 1%.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.116. Визначити, наскільки зменшиться масло|мастило| в закритому|зачиняти| об’ємі|обсязі| (V0| = 150 л) гідроприводу, якщо витоки масл|мастила|а склали?V = 0,5 л, а коефіцієнт об’ємного стискуванн|стиснення|я рідини?p = 7,5? 10-10 Па-1. Деформацією елементів об’ємного гідроприводу, в яких знаходитьс|перебуває|я вказаний об’є|обсяг|м масл|мастила|а, нехтувати.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.117. Висота циліндрового вертикального резервуару рівна h = 10 м|м-кодів|, його діаметр D = 3 м. Визначити масу мазуту (?0 = 920 кг/м3), яку можна налити в резервуар при 15?, якщо його температура може піднятися|підіймати| до 40?. Розширенням стінок резервуару нехтувати, температурний коефіцієнт об’ємного розширення рідини?t = 0,0008?-1.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.118. Визначити підвищення тиску|тиснення| в закритому|зачиняти| об’ємі|обсязі| гідроприводу при підвищенні температури масла|мастила| від 20 до 40?, якщо температурний коефіцієнт об’ємного розширення?t = 7? 10-10 Па-1, коефіцієнт об’ємного стискування|стиснення|?p = 6,5? 10-10 Па-1. Витоками рідини і деформацією елементів конструкції об’ємного гідроприводу нехтувати.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.119. Кільцева щілина між двома циліндрами (D = 210 мм, d = 202 мм) залита трансформаторним маслом|мастилом| (? = 910 кг/м3) при температурі 20?. Внутрішній циліндр рівномірно обертається з|із| частотою n = 120 мін -1. Визначити динамічну і кінематичну в’язкість масла|мастила|, якщо момент, прикладений до внутрішнього циліндра, M = 0,065 Н? м|м-код|, а висота стовпа рідини в щілині між циліндрами h = 120 мм. Тертям підстави|основи| циліндра об рідину нехтувати.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.120. Цапфа радіусу r = 20 мм і довжиною l = 100 мм обертається в підшипнику з|із| частотою n = 600 мін -1. Визначити потужність, що втрачається|розгублює| на подолання|здолання| тертя в підшипнику, якщо товщина шаруючи мастила|змащування| між цапфою і підшипником рівна? = 0,2 мм і однакова в усіх точках, кінематична в’язкість мастила|змащування|? = 80 мм2/с, її густина? = 920 кг/м3. Вважати|лічити|, що швидкість рідини в зазорі змінюється по лінійному закону.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

<--Назад Зміст|вміст| Вперед-->

1.121. 23,5 тонн|тонна-сил| бензину при температурі 15? займають|позичають| об’єм|обсяг| 33,5 м3|. Який об’є|обсяг|м займатим|позичатиме|е цю ж кількість бензину при температурі 6?? Коефіцієнт температурного розширення бензину 0,00065?-1.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 

1.122. Сталевий трубопровід довжиною L = 120 м|м-кодів| і внутрішнім діаметром d = 50 мм при атмосферному тиску|тисненні| повністю|цілком| заповнений мінеральним маслом|мастилом|. Визначити, який додатковий об’єм|обсяг| масла|мастила| необхідно подати в порожнину труби|труба-конденсатора| при її гідравлічному випробуванні під тиском|тисненням| p = 20 Мпа. Коефіцієнт об’ємного стискування|стиснення| масла|мастила| рівний?w = 6,6? 10-10 Па-1. Деформацією стінок труби|труба-конденсатора| нехтувати.

 

Отримати|одержувати| рішення|розв’язання|

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.085 сек.)