АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ПРО СТРУКТУРУ ЛАБОРАТОРНОГО ПРАКТИКУМУ

Читайте также:
  1. D. структуру объекта и взаимоотношения его составляющих частей
  2. I. Загальні положення
  3. I. Загальні положення
  4. I. Загальні положення
  5. I. Загальні положення
  6. I. Загальні положення
  7. I. Загальні положення
  8. I. Загальні положення
  9. I. Загальні положення
  10. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  11. Арбітражному керуючому забороняється розголошувати відомості, що стали йому відомі у зв’язку з його діяльністю, і використовувати їх у своїх інтересах або в інтересах третіх осіб.
  12. Б) Организация и задачи сети наблюдения и лабораторного контроля.

Зміст

 

ВСТУП ………………………………………………………....  
ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ПРО СТРУКТУРУ ЛАБОРАТОРНОГО ПРАКТИКУМУ  
Розділ 1. ГІДРАВЛІКА…………………………………………  
Лабораторна робота 1.1………………………………………..  
Лабораторна робота 1.2………………………………………..  
Лабораторна робота 1.3………………………………………..  
Лабораторна робота 1.4………………………………………..  
Лабораторна робота 1.5………………………………………..  
Лабораторна робота 1.6………………………………………..  
Лабораторна робота 1.7………………………………………..  
Лабораторна робота 1.8………………………………………..  
Лабораторна робота 1.9………………………………………..  
Лабораторна робота 1.10……………………………………….  
Методичні вказівки до самостійної роботи студентів……..  
Список рекомендованої літератури……………………….....  

 

Вступ

 

Навчальним планом підготовки бакалаврів напряму 6.050702 "Електромеханіка" з дисципліни "Гідравліка і аеродинаміка" передбачено вивчення навчального матеріалу шляхом відвідування курсу лекцій, виконання та захисту лабораторних робіт, самостійної роботи.

Відповідно до міжнародного стандарту ІСО 9000 забезпечення якості пов'язане з сукупністю планованих і таких, що систематично проводяться заходів, необхідних для створення упевненості в тому, що продукція або послуга задовольняє певним вимогам і якості.

Для інженерних спеціальностей найгостріше ці питання стоять при реалізації умов знайомства студентів із загальними природничо-науковими закономірностями навколишнього світу. Бо відомо, що навіть найблискучіша професійна обробка неякісної первинної інформації не може привести до правильного результату.

Застосування розробки Г.В. Алексєєв, І.І. Бриденко "Віртуальний лабораторний практикум по курсу "Механіка рідини і газу"" свідчать про те, що таке завдання цілком вирішуване при використанні сучасних комп'ютерних технологій. Компактність створюваних Flash-роликов дозволяє для кейс-версій ДО розмістити вказані лабораторні роботи на одній дискеті 1,44 МБ. Працювати з нею студент може самостійно на будь-якому комп'ютері, на який заздалегідь завантажений пакет або плеєр Flash MX, виконуючи всі необхідні вимірювання|виміри| і розрахунки відповідно до методичних вказівок.

Досвід створення і використання віртуального лабораторного практикуму дозволив виділити додаткові можливості підвищення якості навчання і підвищити креативність отримуваних знань при його реалізації на базі пакету Flash MX.

По-перше, створення віртуальної копії лабораторних стендів, що реально діють, дозволяє підвищити надійність проведення відповідних практикумів і для студентів очної форми навчання (наприклад, для тих лабораторних робіт, які розміщені на сайті університету).

По-друге, оскільки придбання лабораторних стендів типу аеродинамічної труби для реального проведення деяких практикумів в даний час дуже проблематично, то єдиним варіантом знайомства зечією ідеального газу по каналу змінного перетину і обтікання ним профілю лопатки компресора є віртуальні лабораторні роботи.

По-третє, елементи створеного навчально-методичного забезпечення можуть бути з успіхом застосовані для багатьох суміжних дисциплін, де змінюються не тільки геометричні або кінематичні параметри процесів, що вивчаються, або апаратів, але і фізико-хімічний стан робочого тіла.

Таким чином, розроблене навчально-методичне забезпечення на базі Flash-технологій дозволяє забезпечити необхідну якість засвоєння учбового матеріалу не тільки в рамках ДО, але дає додаткові можливості реалізації учбового процесу для інших форм навчання, причому можливості інтерактивної дії навчаного на процеси, що вивчаються, дозволяє реалізувати будь-які творчі ініціативи.

Для реалізації аналогічних умов здійснення освітнього процесу з використанням традиційних підходів, тобто застосуванням «живого» лабораторного обладнання, необхідні істотні фінансові вкладення. В умовах відсутності в даний час централізованого забезпечення освітніх установ відповідним устаткуванням воно повинне бути спроектоване і виготовлене на одному з машинобудівних підприємств. Необхідні спеціальні площі в освітній установі для його розміщення і навчений обслуговуючий персонал. Для більш менш серйозних лабораторних робіт необхідний облік електроенергії, що витрачається, і витратних матеріалів, а також заходів на забезпечення безпеки виконання дослідів. Такий підхід неприйнятний для дистанційного навчання. Облік вказаних обставин при використанні віртуальних лабораторних робіт дозволяє отримати економію навіть на одній академічній групі, що навчається стаціонарно.

Закладена в основу розробки віртуальних лабораторних робіт методологія дозволяє реалізувати проблемний підхід при вивченні модельованих процесів і сприяє підвищенню креативності отримуваних знань.

 

ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ПРО СТРУКТУРУ ЛАБОРАТОРНОГО ПРАКТИКУМУ

Всі описувані в даному навчальному посібнику віртуальні лабораторні роботи (ВЛР) виготовлені за допомогою програми Flash MX 2004. Тому їх файли мають розширення «.swf» і для перегляду таких файлів в комп'ютері повинен бути встановлений спеціальний програвач корпорації Macromedia — Flash Player 7 (або пізніші версії), а для роботи з файлами SWF в складі Інтернет-сторінок плеєр повинен бути, крім того, вбудований в оглядач інтернет-сторінок (браузер), наприклад Internet Explorer.

Слід відмітити, що жодних спеціальних навичок для роботи з програвачем не потрібні, і тому виконання даного циклу віртуальних лабораторних робіт цілком доступно будь-якому користувачеві із елементарними знаннями ПК.

Рис. 1.1. Навігаційна оболонка учбового диска: Курс МЖГ

 

Натискаючи верхню кнопку «Гідравліка» навігаційної оболонки курсу «Механіка рідини і газу», можна перейти до панелі із списком віртуальних робіт по гідравліці, див. рис. 1.2, а натискаючи нижню кнопку «Аеромеханіка» — до панелі із списком віртуальних робіт по аеромеханіці, див. рис. 1.3.

Далі в списку, що з'явився, залишається вибрати перехід до відповідної лабораторної роботи наведенням на неї курсора, наприклад перехід до методичної частини віртуальної лабораторної роботи «Визначення гідростатичного тиску» по гідравліці і кликнути по верхній кнопці з написом «Перехід» — ця кнопка виділена червоним кольором (рис. 1.2). Або, наприклад, до тестуючої програми віртуальної лабораторної роботи «Перебіг газу по соплу Лаваля» по аеромеханіці — кнопка «Вхід», також виділена червоним кольором, рис. 1.3.

 

Рис. 1.2. Панель із списком віртуальних робіт по гідравліці

 

Якщо натиснути на розташовану справа вгорі панелі із списком квадратну кнопку із хрестиком, то панель закриється і знову стане доступна навігаційна оболонка учбового диска, рис. 1.2.

Проте після вивчення відповідного методичною і теоретичного розділу за допомогою даного посібника, можна відразу ж приступити до виконання вибраної лабораторної роботи, для чого досить натиснути кнопку «Вхід» потрібного розділу тестування, рис. 1.2.

Наступний етап — віртуальне тестування і по його позитивних результатах — отримання допуску до безпосереднього виконання роботи. Для цього необхідно правильно відповісти на всі п'ять контрольних питань із випадкової вибірки з даної тематики і набрати необхідні 25 балів, тоді в правій нижній частині тестуючого поля з'явиться кнопка: «Перехід до виконання роботи».Натискаючи квадратну кнопку з хрестиком, розташовану справа вгорі вікна з віртуальною лабораторною роботою, можна знову повернутися до панелі із списком робіт по гідравліці, рис. 1.2.Якщо при цьому натиснути ліву кнопку миші і утримувати її, з'явиться друге інформаційне поле з короткою інструкцією по виконанню даної віртуальної лабораторної роботи.

 

Крім того, на полі кожної віртуальної лабораторної роботи справа внизу розташована овальна кнопка «Скидання». Натиснувши цю кнопку, можна у будь-який момент привести лабораторну роботу в початковий стан. При цьому відновити попередній її стан буде вже не можна.

Текстове поле «Прізвище студента» заповнюється студентом самостійно, для цього достатньо, помістивши курсор в центр поля, кликнути лівою кнопкою миші і набрати прізвище з клавіатури. Текстове поле з прізвищем дозволяє персоніфікувати дану лабораторну роботу на час її виконання і, якщо знадобиться, зберегти її потрібний стан, наприклад, в програмі Word для включення в звіт викладачеві. Перенесення повного зображення екрану з лабораторною роботою через системну кишеню (буфер обміну) комп'ютера в документ Word можна провести у будь-який момент за допомогою спеціальної клавіші <SysRq> клавіатури і вставити його на місце, відмічене курсором, за допомогою стандартної команди «Вставити». Надалі документ Word може бути роздрукований на принтері або збережений на дискеті.

Встановлений порядок переходу до виконання лабораторної роботи через тестування, можливість виведення двох інформаційних полів при наведенні покажчика миші на позначення «Лаб. №», можливість у будь-який момент скористатися кнопкою «Скидання» і додавання прізвища студента у відповідне текстове поле — загальні для всіх віртуальних лабораторних робіт. Тому повторних пояснень із цього приводу приводитися не буде.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)