АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Теоретична частина. Під відносною рівновагою в гідравліці розуміється відсутність переміщення частинок рідини відносно один одного і стінок посудини при русі частинок рідини в

Читайте также:
  1. I. ВСТУПНА ЧАСТИНА
  2. II. ОСНОВНА ЧАСТИНА
  3. II. ОСНОВНА ЧАСТИНА УРОКУ (25 хв)
  4. II. ОСНОВНА ЧАСТИНА УРОКУ (30 хв)
  5. II. ОСНОВНА ЧАСТИНА УРОКУ (30 хв)
  6. II. ОСНОВНА ЧАСТИНА УРОКУ (33 хв)
  7. II.Основна частина
  8. II.Практична частина
  9. II.Практична частина
  10. III. Практична частина.
  11. III. Практична частина.
  12. V. Заключна частина.

Під відносною рівновагою в гідравліці розуміється відсутність переміщення частинок рідини відносно один одного і стінок посудини при русі частинок рідини в просторі.

Розглянемо випадок відносної рівноваги рідини в посудині, що обертається навколо вертикальної осі з постійною кутовою швидкістю w. В цьому випадку, окрім раніше розглянутих сил тиску на вільну поверхню і тяжіння на частинку в об'ємі рідини, діє ще одна масова сила — відцентрова .

В результаті дії цих сил вільна поверхня рідини представиться поверхнею обертання. Вирішуючи диференціальне рівняння тиску, отримуємо:

dp=r(Xdx + Ydy+Zdz).

Сила . діє в напрямі від осі обертання по радіусу до стінок посудини.

Поява сили . викликає зміну форми вільній поверхні, яка приймає форму параболоїда обертання, і з урахуванням дії сил тяжіння і відцентрової сили, після нескладних перетворень можна отримати рівняння поверхні рівного тиску:

, (1.28)

де

Z — відстань від площини відліку (порівняння) до крапки, що розглядається на вільній поверхні рідини, тобто координата точки на осі Z, м, мал. 1.9;

Zo — відстань від площини порівняння до вершини параболоїда, м;

w — кутова швидкість, рад/с;

r — радіус обертання крапки відносно вертикальної осі Z; м.

Абсолютний тиск в будь-якій точці рідини:

, (1.29)

де

р0 - тиск на вільній поверхні рідини, Н/м2;

 

- тиск, викликаний дією відцентрової сили Fц, Н/м2;

- тиск, викликаний дією сили тяжіння, Н/м2.

 

Рис. 1.13. Параболоїд обертання

Проведення роботи

 

Посудина з рідиною 1, див. рис. 1.14, приводиться в обертання від електродвигуна 2 через черв'ячну передачу. На стійці 3 укріпленийходовий гвинт 5, уздовж якого розташована горизонтальна лінійка 4. Нагвинті 5 встановлена каретка 6 з вертикальноюрухомою лінійкою 7, яка нижньою частиною з'єднується з голкою 8. Таким чином, голка має можливість переміщатися уздовж горизонтальної осі х і вертикальній осі z.

Перед початком досліду необхідно встановити положення осі обертання і площини порівняння. Положення осі обертання визначається за допомогою горизонтальної лінійки. Для цього потрібно перемістити каретку вліво так, щоб кінець голки торкнувся верхньої внутрішньої кромки посудини, і записати в табл. 1.2 показання х' горизонтальної лінійки. Потім перемістити каретку вправо так, щоб кінець голки торкнувся діаметрально протилежної верхньої внутрішньої кромки посудини, і записати показання х". Положення осі обертання визначається відстанню х0 від початку відліку.

Очевидно, що:

Можна визначити радіус посудини:

.

 

Рис. 1.14. Схема лабораторної установки

 

Таблиця 1.2

Величина Значення
x¢  
x"  
x0  
z0  

Положення площини порівняння встановлюється за допомогою вертикальної лінійки. Прилад зроблений так, що площина порівняння співпадає з днищем посудини, чому відповідає показання ноніуса на вертикальній лінійці, рівне нулю. Перемістивши каретку на відстань х0 від початку відліку так, щоб кінець голки розташовувався на осі обертання, включити двигун. Коли встановиться відносна рівновага рідини, можна приступити до виконання лабораторної роботи.

Для того, щоб визначити відстань z0, слід перемістити вертикальну лінійку так, щоб кінець голки торкнувся вершини параболоїда, і по ноніусу визначити значення z0.

Після цього слід задати декілька значень радіусу обертання (8-10 значень). Потім, пересуваючи послідовно каретку в горизонтальній площині від початку відліку на відстані, відповідні радіусам z1, z2 і так далі, і торкаючись кінцем голки вільної поверхні, визначити по ноніусу z1, z2 і так далі Дані спостережень занести в таблиці 1.3.

Таблиця 1.3

Величина Одиниця вимірювання № точки
      і
r            
z0            
w            
wср            
n            
           
g z0            
Pизб            

 

Знаючи для кожного досліду r і z, за допомогою рівняння (1.28) визначають кутову швидкість w. При цьому буде набуто декілька значень кутової швидкості, з яких необхідно визначити середнє:

.

Частота обертання посудини:

(1.30)

 

Потім будують профіль поверхні за даними вимірювань, тобто по значеннях z і r. Після цього будують профіль поверхні за даними розрахунку, для чого визначають знов по рівнянню (1.28) координату z, використовуючи значення z0, wср і радіусу для даної точки. Результати розрахунків заносять в таблиці 1.3 і наносять на графік профілю поверхні. Всі побудови виконуються в масштабі на міліметрівці в одиницях СІ.

Для визначення надмірного гідростатичного тиску на дно посудини і побудови епюри тиску розраховують тиск від сил тяжіння і відцентрової. Оскільки посудина відкрита і днище посудини співпадає з площиною порівняння, надмірний тиск слід визначати по формулі:

 

Значення тиску розраховуються для всіх значень r. Дані розрахунку заносять в таблиці 1.3.

Для побудови епюри надмірного тиску по вертикальній осі відкладають значення ризб у вигляді векторів сил, направлених по нормалі до точки на поверхні дна посудини. Координати точок відкладаються по горизонтальній осі і відповідають значенням відповідних радіусів r. Потім кінці векторів (стрілець) сполучають плавною лінією.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)