АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Характеристика водопровідних труб

Читайте также:
  1. A. Характеристика нагрузки на организм при работе, которая требует мышечных усилий и энергетического обеспечения
  2. I. Краткая характеристика группы занимающихся
  3. I. Общая характеристика договора продажи недвижимости
  4. II. Загальна характеристика ХНАДУ
  5. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  6. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  7. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  8. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  9. III.3.1. Общая характеристика и тенденция развития Правительства Российской Федерации
  10. III.4.1. Общая характеристика и тенденции развития федеральных органов исполнительной власти
  11. III.5.1.Становление судебной власти в России. Общая характеристика судебной системы
  12. III.6.1.Общая характеристика государственного устройства России
Вид Діаметр, мм Тиск, ат Довжина м Тип з'єднання
Бетонні і залізобетонні 300 – 1500 0,6 – 1,5 3 – 5 Розтрубне
Азбестоцементні 50 – 500 0,3 – 1,2 3 – 4 Муфтове
Чавунні 50 – 1200 1,0 2 – 7 Розтрубне фланцеве
Стальні 6 – 1400 3,5 5 – 10 Зварне, фланцеве
Пластмасові 10 – 600 1,0 2 – 7 Зварне, клеєне, фасонне  

Чавунні водопровідні труби з'єднуються таким чином: один кінець труби виконується гладким, а інший у вигляді розтруба, гладкий кінець вставляється в розтруб і ущільнюється азбестоцементом. Порівняно із сталевими чавунні труби погано чинять опір динамічним навантаженням і мають високу металоємність.

У сталевих труб у порівнянні з чавунними меньше товщина стін (металоємність), вони витримують великий тиск, краще переносять дінамічні і згинаючі навантаження, простіші в монтажі. Внутрішня поверхня їх має антикорозійні покриття — полімерні, цементні або ін.

Азбестоцементні в порівнянні з чавунними і сталевими мають ряд переваг:

- велика корозійна стійкість;

- менша маса;

- менша теплопровідність стінок;

- гладка внутрішня поверхня.

Недолік — велика крихкість. З'єднання асбестоцементных труб виконується за допомогою спеціальних муфт і гумових кілець.

Поліетиленові труби відрізняються легкістю, гнучкістю, мають невелику теплопровідність, не ржавіють, не руйнуються при замерзанні води. Пропускна спроможність їх на 20—25 % вище, ніж сталевих. Вартість систем водопостачання при використанні поліетиленових труб приблизно на 30 % менше, ніж при застосуванні металевих.

На водоводах і лініях водопровідної мережі необхідно передбачати установку:

- засувок для виділення ремонтних ділянок;

- клапанів для впускання повітря;

- випусків для скидання води;

- вантузів для випуску повітря;

- зворотних клапанів або клапанів інших типів автоматичної дії для попередження неприпустимого підвищення тиску при гідроударах.

Питання 2. Протипожежні вимоги до зовнішньої водопровідної мережі.

Щоб забезпечити надійністьподачі води при пожежі, слід прокладати не менше двох паралельних ліній водоводів з відповідними перемиканнями між ними, що дозволяють відключити ту або іншу ділянку при аварії. При цьому діаметри водоводів і число перемикань на них повинні забезпечити аварійну подачу води на господарсько-питні потреби у розмірі 70% від розрахункових, на виробничі потреби в об'ємі, встановленому при роботі підприємства по аварійному графіку, і для цілей пожежегасіння — відповідно до розрахункової витрати:

Qав = 0,7Qгп + Qвир. ав + Qпож

де Q ав — витрата води при аварії водоводів; Qгп — витрата води на господарсько-питні потреби; Qвир. ав — витрата води на виробничі потреби при роботі підприємства по аварійному графіку; Qпож — витрата води для цілей пожежегасіння.

Не менше двох ліній водоводів обов'язково прокладається в сейсмічних районах, в місцях з посадочними ґрунтами. Кількість ремонтних ділянок, перемиканнями, повинна бути такою, щоб забезпечувалася подача аварійної витрати води.

Водопровідна мережа, як правило, повинна бути кільцевою. Тупикові лінії водопроводу дозволяється застосовувати для подачі води:

- на виробничі потреби при перерві в подачі води на час ліквідації аварії;

- господарсько – питні потреби при діаметрі труб не більше 100 мм;

- пожежні потреби – при довжині ліній не більше 200 м.

Водопровідна мережа розділяється на ремонтні ділянки таким чином, щоб при виключенні одного з них відключалося не більше 5 пожежних гідрантів і не припинялася подача води тим споживачам, перерва у водопостачанні яких не допустима.

Пожежні гідранти встановлюються уздовж проїздів і автомобільних доріг на відстані не більше 2,5 м від краю проїжджої частини, але не ближче 5 м від стін будівель, допускається розташовувати гідранти на проїжджій частині. При цьому встановлення гідрантів на відгалуженні від лінії водопроводу не допускається.

Встановлення пожежних гідрантів на водопровідній мережі повинно забезпечувати пожежегасіння будь якої будівлі, споруди або її частини, що обслуговується даною мережею не менше чим від двох гідрантів при витратах води на зовнішнє пожежегасіння 15 л/с і більше і одного – при витратах води менше 15 л/с.

 

На водопровідних лініях діаметром 500 мм і більше гідранти не встановлюють, оскільки це знижує надійність роботи ліній (враховуючи можливість виходу з ладу гідрантів), а також зважаючи на складність пристрою колодязів в місцях установки гідрантів і їх монтажу на трубах великого діаметру. В цьому випадку прокладають так звані супровідні лінії меншого діаметру, на яких і встановлюють гідранти.

 

Питання 3. Призначення, класифікація і основні елементи внутрішнього водопроводу

Внутрішній водопровід — це інженерно-технічна споруда, призначена для подачі води споживачам під необхідним тиском від зовнішніх вододжерел.

Внутрішні водопроводи підрозділяються за призначенням на ряд видів:

господарсько-питні, призначені для подачі води доводорозбірних кранів, господарчо-побутових приладів;

виробничі, призначені дляподачі води на технологічні потреби;

протипожежні, такі, що забезпечують подачуводи для цілей пожежегасіння усередині будівлі;

об'єднані: господарсько-протипожежні, господарсько-виробничо-протипожежні.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)