АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розрахунок пожежних резервуарів

Читайте также:
  1. I. Розрахунок опору опускних труб
  2. III. Розрахунок корисного напору циркуляції відвідних труб
  3. V. Розрахунок немеханічного обладнання.
  4. VII. Розрахунок площі цеху
  5. Аеродинамічний розрахунок повітропроводів
  6. Аналітичний розрахунок параметрів пускових газліфтних клапанів
  7. ВИБІР І РОЗРАХУНОК КІЛЬКОСТІ УСТАТКУВАННЯ І ЙОГО ГАБАРИТНИХ РОЗМІРІВ
  8. ВИБІР УСТАТКУВАННЯ І РОЗРАХУНОК ТЕПЛОВИХ СХЕМ ТЕС
  9. Види електровибухових мереж та їх розрахунок
  10. ГІДРАВЛІЧНИЙ РОЗРАХУНОК НАФТОПРОВОДУ. ВИЗНАЧЕННЯ НЕОБХІДНОЇ КІЛЬКОСТІ НАФТОПЕРЕКАЧУВАЛЬНИХ СТАНЦІЙ
  11. Графоаналітичний розрахунок газліфтної експлуатації свердловин
  12. ЕЛЕКТРОМАГНІТНИЙ РОЗРАХУНОК

Який запас води на пожежогасіння необхідно створити в резервуарі, якщо знаємо, що ПР призначений для ліквідації зовнішньої пожежі?

Даний резервуар повинен забезпечити на пожежегасіння витрату води Qзовн. Згідно п 2.24. СНиП 2.04.02.-84, який розрахунковий час гасіння пожежі? 3 год. Але може прийматись і 2 год.

Об'єм резервуара визначається за формулою

 

WПВ= 3)

 

(Вияснити, що це за коефіцієнт 3600 та 1000?)

Кількість пожежних резервуарів:

 

n= (шт.)

F – площа об'єкту чи нас. пункту (м2)

f – площа обслуговування резервуару, м2

На прикладі слайду: R = 200 (150) м описує круг, площа якого

f= 2,

де R = 200 м – при наявності АН (п. 9.30)

150 м – мотопомпи МП

У випадку лінійної забудови вздовж доріг, річок і т.д. кількість резервуарів розраховуємо:

n=

де L – довжина н. Пункту чи об’єкту.

Знаючи об’єм води на гасіння пожежі та кількість водоймищ, визначаємо об’єм одного ПВ:

W ПВ= 3)

Закріплення матеріалу:

Задача: Визначити об'єм води на гасіння пожежі з одного резервуару та їх кількість, якщо на території бавовняно-прядильної фабрики площею 8 га розташовані цехи:

Головний виробничий W =40000 м3, ІІ с.в.

Механічний W=10000 м3 , ІІІ с.в.

Склади сировини W =60000 м3, ІІ с.в.

На озброєння ДПД є мотопомпа МП-1600.

1. Визначаємо QЗ І =20 л/с, QЗ ІІ =15 л/с, QЗ ІІІ =30 л/с

Згідно п. 2.22 n=1 пож., згідно п. 2.14 QЗ=30 л/с.

2. Визначаємо об'єм резервуарів.

WПВ= =324 м3

3. Кількість резервуарів:

n= = =1,13 (шт)

По п. 9.21, кількість резервуарів має бути мін – 2 шт., тому приймаємо n=2шт.

4. Об'єм води в резервуарі

W ПВ= =162 м3.

Питання 3. Пристрої для надійного забору води.

 

Саме джерело водопостачання, чи то водоймище-копанка, став, канал, чи то водогосподарська споруда, заповнена до країв водою не є гарантією того, що що цю воду можна забрати за допомогою пересувної техніки та подати на потреби споживання. Часто, навіть при наявності площадок з твердим покриттям і під'їзних доріг, воду забрати без улаштування додаткових пристроїв просто неможливо. Тому вимагається спорудження спеціальних водозабірних споруд чи пристроїв. До них відносять:

- укріплення берегів,

- спорудження під'їздів,

- влаштування приймальних колодязів.

Укріплення берегів виконується при дуже пологих берегах водоймища. Спосіб є доступний і ефективний, оскільки в місці укріплення берегу можна заглибити дно до 2-3 м. Укріплення виконується двома способами: відсипкою камінням і влаштуванням пальових і шпунтових укріплень. (плакат).

Відсипка камінням виконується на відкосах по довжині5-6 м. Шар каміння зверху відкосу не менше 0,5 м, укладка каміння не більше крутизни 1:1. Каміння вибирають розміром не менше 10-15 см (валуни). Каміння крупних розмірів відсипають в останню чергу, щоб він був на поверхні.

Укріплення палями виконують на ділянці по довжині до 5 м. При цьому вбивають суцільний ряд паль, або ряд паль з кроком 50-70 см і обшивають їх дошками. Пазуху між дошками і берегом засипають крупнозернистим піском. В ґрунт палю вбивають на глибину не менше 2 м, зверху їх скріплюють скобами з поздовжніми колодами. Для збільшення стійкості палі вбивають під кутом до берегу і закріплюють анкерами. З торців палі захищають від підмивання відсипкою камінням.

Під'їзди влаштовують на водоймищах, котрі мають високі береги. Найбільшого поширення набув пірс на дерев'яних палях діам. 25-30 см, здатний витримати навантаження 8 тн. (слайд). Площадка під'їзду розташовується не вище 5 м від рівня низьких вод і вище рівня високих вод не менше, ніж на 0,7 м (для можливості забору води з допомогою всмоктувального рукава АН). Настил площадки влаштовується з дощок, ширина – до 5 м. З боків площадка огороджується на висоту 0,8 м.

Приймальні колодязі влаштовують для забору з природних джерел із заболоченими берегами, оскільки влаштування дороги, пірсу чи укріплення берегу потребує додаткових матеріальних затрат (плакат). Колодязь – розміром 80х80 см з бетону. Каміння чи дерева. Кришка колодязя подвійна, утеплена. Глибина води в колодязі – не менше 1,5 м, об’єм 3-5 м3. З водоймищем колодязь з'єднується самопливною трубою діам. 200 мм з ухилом в сторону колодязя. На кінці труби (розтрубі) влаштовується металева сітка, розтруб розташований від дна на висоті 0,5 м.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)