АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Енергія приливів. Посилення приливів

Читайте также:
  1. II блок – Посилення взаємодії з роботодавцями.
  2. Внутрішня енергія та її властивості. Робота газу, її визначення. Ентальпія і ентропія газу.
  3. Дефект маси і енергія зв'язку атомних ядер
  4. Дефект маси ядра. Енергія зв’язку ядра. Питома енергія зв’язку
  5. Енергія діелектрика у зовнішньому полі
  6. Енергія електричного поля в діелектриках
  7. Енергія і спектри молекул
  8. Енергія та робота річок
  9. Енергія ядерної реакції
  10. Енергія, робота сили та потужність.
  11. З ПРОТОКОЛУ ЗАСІДАННЯ ПОЛІТБЮРО ЦК КП(б)У ПРО РОЗМІРИ ДЕРЖАВНОГО ХЛІБНОГО ФОНДУ І КІЛЬКІСТЬ ХЛІБА ДЛЯ ПОСТАЧАННЯ РОСІЇ ТА ЗАХОДИ ЩОДО ПОСИЛЕННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ КАМПАНІЇ

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

ТАВРІЙСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРОТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

 

Факультет ІКТ

Кафедра ОПХВ

 

 

ЕНЕРГІЯ ОКЕАНУ

методичні вказівки

до практичної роботи з дисципліни "Нетрадиційні джерела енергії"

факультет ІКТ

для студентів денної форми навчання

напряму підготовки 6.050503 "Машинобудування"

Мелітополь

 

Розробили: к.т.н., доц. Самойчук К.О.,

к.т.н., доц. Ялпачик Ф.Ю.

 

 

Рецензент: канд. техн. наук, доцент каф. СГМ Білокопитов О.В.

 

Розглянуто і затверджено на засіданні кафедри ОПХВ

«__» «__________» 2011 р., протокол №

 

Рекомендовано методичною комісією факультету ІКТ ОПХВ

«__» «__________» 2011 р., протокол №


ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ

Тема: Енергія океану

Мета: Засвоєння студентами методики розрахунку приливних електростанцій, енергії хвиль і теплової енергії океану.

Час: 2 год.

 

Порядок виконання роботи

- представити викладачу виконане завдання для самопідготовки. Умову завдання наведено у п. 1.2;

- проробити практичну частину;

- виконати домашнє завдання.

 

Завдання для самопідготовки

 

У процесі підготовки до заняття студент в обов’язковому порядку повинен виконати наступні завдання:

а) вивчити конспект лекцій;

б) опрацювати рекомендовану літературу;

в) занести у зошит для практичних робіт такі матеріали:

1) Що таке океанська хвиля, як вона утворюється?

2) Що таке океанський прилив? Опишіть сутність цього явища.

3) Які райони України перспективні для використання енергії хвиль і приливів? Аргументуйте свою думку.

Практична частина

Теоретичні відомості

 

Енергія хвиль

З точки зору енергетики морські хвилі є концентрованою формою вітрової енергії. Вітри, що дмуть над океаном, розводять хвилювання, сила якого залежить від швидкості вітру і довжини пробігу. До берегів Чукотки доходять хвилі, що зародилися біля берегів Антарктиди. У хвилях частки води здійснюють кругові рухи. Висота хвилі дорівнює діаметру кругової орбіти частки на поверхні. З глибиною діаметри орбіт швидко убувають. Накочувавшись на мілководді, хвиля зростає по висоті і зменшується по довжині (відстані між гребенями). Біля дна частки рухаються зворотно-поступально. Хвилі в морі мають різну довжину і швидкість, висоти окремих хвиль при накладенні підсумовуються.

 

Величезні кількості енергії можна отримати від морських хвиль. Потужність, переносима хвилями на глибокій воді, пропорційна квадрату їх амплітуди і періоду. Тому найбільший інтерес представляють довгоперіодні (Т~10 с) хвилі великої амплітуди (а~2 м), що дозволяють знімати з одиниці довжини гребеня в середньому від 50 до 70 кВт/м.

Механічна енергія хвилі пропорційна довжині і квадрату висоти. Енергія хвилі шестиметрової висоти перевищує 100 кВт на 1 погонний метр фронту хвилі. Середня для океанських хвиль енергія оцінюється в 50 кВт/м. Фахівці підрахували, що з врахуванням неминучих втрат використання хвилевої енергії біля берегів Англії дало б 120 ГВт - це більше, ніж сумарна потужність електростанцій країни. Сумарна хвилева потужність Світового океану оцінюється в 2700 ГВт. У Росії можливе освоєння енергії морських хвиль на побережжі тихоокеанських морів і Баренцева моря.

Можливість перетворення енергії хвиль в електроенергію доведена вже давно. Існує безліч технічних рішень, що дозволяють реалізувати цю можливість. Останніми роками інтерес до хвилевої енергетики різко посилився, особливо в Японії, Великобританії, країнах Скандинавії, внаслідок чого експерименти переросли в стадію реалізації проектів. Сучасна тенденція розробки таких установок, як і взагалі установок на поновлюваних видах енергії, орієнтується на одиничні модулі помірної потужності (близько 1 МВт) розміром порядка 50 м уздовж фронту хвилі. Подібні пристрої вже зараз можуть принести певні економічні вигоди в разі заміни дизельних генераторів, що забезпечують енергією віддалені селища, особливо на островах.

Переваги та недоліки хвилевої енергетики.

Унаслідок непостійності морського хвилювання необхідно передбачати системи акумуляції енергії (ГАЕС і тому подібне)

Розвиток хвилевої енергетики зв'язаний із значними труднощами. Їх детальний аналіз дан нижче, але в основному вони зводяться до наступного.

1) Хвилі нерегулярні по амплітуді, фазі і напряму руху. Проектувати ж пристрої для ефективного витягання енергії в широкому діапазоні величин, що варіюються, не просто.

2) Завжди є вірогідність виникнення екстремальних штормів і ураганів, під час яких утворюються хвилі дуже великої інтенсивності. Конструкції хвилеенергетичних пристроїв повинні, зрозуміло, їм протистояти. Приблизно раз в 50 років виникають хвилі, амплітуда яких в 10 разів перевищує середню. Отже, під час штормів конструкції повинні витримувати навантаження, приблизно в 100 разів більші, ніж при нормальній роботі.

3) Подібні пікові величини потужності властиві головним чином саме хвилям на глибокій воді, що проходять з боку відкритого моря. Труднощі, пов'язані із створенням енергетичних пристроїв для таких хвилевих режимів, їх обслуговуванням, утриманням в заданому положенні, передачею енергії на берег, викликають побоювання.

 

4) Зазвичай період хвиль с (частота порядка 0,1 Гц). Досить важко пристосувати цей нерегулярний повільний рух до генерування електроенергії промислової частоти, яка в 500 разів вище.

5) Вибрати відповідний тип пристрою для перетворення енергії зі всього їх різноманіття — складне, часто просто непосильне завдання.

6) Звичка мислити категоріями великомасштабної енергетики промислово розвинених районів веде до спокуси створювати лише крупні хвилеві електростанції в місцях з високими хвилевими потенціалами. При цьому існує тенденція ігнорувати зони помірних потенціалів, де часто використання хвилевої енергії виявляється економічно більш виправданим.

Переваги хвилевої енергії полягають в тому, що вона досить сильно сконцентрована, доступна для перетворення і на будь-який момент часу може прогнозуватися залежно від погодних умов. Створюючись під дією вітру, хвилі добре зберігають свій енергетичний потенціал, поширюючись на значні відстані. Наприклад, крупні хвилі, що досягають побережжя Європи, зароджуються під час штормів в центрі Атлантики і навіть в Карібському морі. Важливою перевагою хвилевої енергетики є можливість вживання модульного принципу - послідовне спорудження блоків обмеженої потужності, без великих початкових витрат на капітальне будівництво, властивих приливним електростанціям.

 

Енергія приливів. Посилення приливів

Приливні коливання рівня у величезних океанах планети сповна передбачені. Основні періоди цих коливань – добові, тривалістю близько 24 год. і півдобові — близько 12 год. 25 хв. Різниця рівнів між послідовними найвищим і найнижчим рівнями води – висота приливу. Діапазон зміни цієї величини складає 0,5 – 10 м. Перша цифра найбільш характерна, друга досягається і навіть перевищується лише в деяких особливих місцях поблизу побережжя континентів. Під час приливів і відливів переміщення водних мас утворює приливні течії, швидкість яких в прибережних протоках і між островами може досягати приблизно 5 м/с.

Підняту на максимальну висоту під час приливу воду можна відокремити від моря греблею або греблею в басейні площею S. Якщо потім під час відливу пропустити цю масу води через турбіни, то можна отримати потужність

 

Р = ρg S R 2/2, (1)

 

де ρ – щільність води, кг/м3;

R – перепад рівнів, м;

S – площа приливного басейну, м2.

 

Вочевидь, що місця з великими висотами приливів мають і великі потенціали приливної енергії. Перетворення енергії приливів використовувалося для приведення в дію порівняно малопотужних пристроїв ще в середньовічній Англії і в Китаї. З сучасних ПЕС найбільш відомі великомасштабна електростанція Ране потужністю 240 МВт, розташована в естуарії річки Ла Ране, що впадає в затоку Сіна Мало (Бретань, Франція), і невелика, але принципово важлива дослідна станція потужністю 400 кВт в Кислій губі на побережжі Баренцева моря в Росії. Поведінка приливів може бути передбачена досить точно, з погрішністю менше 4%. Таким чином, приливна енергія виявляється вельми надійною формою поновлюваної енергії.

Аналізом поведінки приливів займалися багато відомих математиків і фізиків минулого, включаючи Ньютона, Эрі, Лапласа, Джорджа Дарвіна, Кельвіна. Проте треба мати на увазі, що сучасний аналіз і передбачення приливів, засновані на математичних методах гармонійного аналізу, базуються на основоположних роботах лорда Кельвіна, виконаних в Глазго. Повне фізичне розуміння всіх деталей динаміки приливів все ще не досягнуте у зв'язку із складною топологією океанських басейнів.

Рідина в океанах стримується на поверхні Землі, що обертається, силами гравітації. Гравітаційна ж взаємодія Землі з Місяцем і Сонцем обурює ці сили, утворюючи приливи. Приливна енергія, знята з турбін ПЕС, через які протікає вода в процесі приливів, відбирає, таким чином, частину кінетичної енергії Землі, що обертається. Якщо залучити у всьому світі всі скільки-небудь значні місця з досить високими приливами, то згідно розрахункам це приведе до скорочення періоду обертання Землі на одну добу за 2000 років: це не так вже страшно для довкілля.

Відомо, що приливна хвиля рухається з швидкістю

 

, (2)

 

де g – прискорення сили тяжіння, рівне 9,81 м/с2;

h – глибина затоки (моря), м.

 

Резонанс для приливної хвилі, що насувається з боку відкритого моря, настає за умов, коли

L = jλ / 4 (3)

 

де j непарне ціле;

L – протяжність затоки у бік материка, м;

λ – довжина хвилі вимушених коливань у відкритому морі, м.

 

Відповідна резонансна частота fr, Гц, і період Tr, с, зв'язані між собою таким чином:

f r = 1/ Tr = c / λ (4)

Звідси

 

Tr = λ / c = 4L / j(gh) 1/2 (5)

Резонанс виникає, коли період власних коливань відповідного басейну виявляється рівним (кратним) періоду вимушених коливань приливу у відкритому морі Tf, в цьому випадку

 

(6)

 

Півдобовий період приливу рівний 12 год. 25 хв. (45000 с.), таким чином, для випадку j =1 (основна гармоніка) резонанс настає, коли

L / h 1/2 = (45 000 с) 9,8 м/с2) 1/2 /4 = 36 000 м 1/2 (7)

 

В даному прикладі видно близький збіг власної частоти естуарію з характерною частотою приливу, внаслідок чого у вказаному естуарії досягаються значні амплітуди приливного руху, висота приливу тут доходить до 10 – 14 м.

На практиці естуарії і затоки, звичайно, не мають таких однозначно певних розмірів, які використані в прикладі. Тому аналіз резонансних умов сильно ускладнюється. Стало необхідним проводити моделювання природних умов в лабораторних хвилевих басейнах з використанням відповідної техніки масштабування і шляхом теоретичного аналізу. Це дуже важно у зв'язку з тим, що одним з основних питань при проектуванні приливних енерговузлів є з'ясування того, як дамба і гребля впливатимуть на резонансні умови в басейні. Деякі розрахунки, виконані для естуарію р. Северн, показали можливість зменшення і збільшення висоти приливів залежно від розміщення ПЕС. Будівництво ПЕС дуже дорого, аби дозволити розробникам помилятися.

За відповідних умов висота приливу може посилюватися до 10 м. Малопридатними для розміщення ПЕС вважаються затоки і естуарії, висота приливу в яких не перевищує 2 м. Але незалежно від цього у всіх випадках потрібний ретельний аналіз місцевих умов.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)