АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Біологічна роль АТФ

Читайте также:
  1. Біологічна дія вібрації,вібраційна хвороба.
  2. Біологічна дія іонізуючих випромінювань
  3. БІОЛОГІЧНА ДІЯ ІОНІЗУЮЧОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ
  4. Біологічна очистка
  5. Біологічна роль білків
  6. Біологічна роль мінеральних речовин
  7. Гонококи. Біологічні властивості, патогенез і мікробіологічна діагностика захворювань. Профілактика і специфічна терапія гонореї та бленореї.
  8. Сільськогосподарська мікробіології як біологічна наука, її значення для народного господарства. Предмет і завдання мікробіології.
  9. СОЦІАЛЬНА І БІОЛОГІЧНА ФОРМИ У ВЗАЄМОДІЇ СУСПІЛЬСТВА З ПРИРОДНИМ СЕРЕДОВИЩЕМ
  10. Стрептококи пневмонії, біологічні властивості. Патогенність для людини і тварин. Мікробіологічна діагностика пневмококових захворювань
  11. Харчова та біологічна цінність м’ясних напівфабрикатах.

Реакція неповного розщеплення

С6Н12О6 = 2С3Н6О3 +2АТФ


 

№ п/п Етапи Місце дії Процеси енергетичного обміну Звільнення і використання енергії
1. Підготовчий етап у шлунково-кишковому тракті Крупні молекули б, ж. при участі ферментів розпадаються на дрібні молекули (мономери): білки ® до амінокислот; жири ® гліцерину і жири кислот; вуглеводи ® моносахаридів; нуклеїнові кислоти ® до нуклеотидів ® Енергія розсіюється у вигляді теплоти.
2. Безкисневий (анаеробний) гліколіз, етап неповного розщеплення в клітинах, в цитоплазмі Амінокислоти, глюкоза та інші речовини, що утворюються на підготовчому етапі, розщеплюються далі. Розпад однієї молекули глюкози дає енергію, що забезпечує синтез 2х молекул АТФ
3. Кисневий (аеробний) етап мітохондріальні мембрани. Дві молекули молочної кислоти розщеплюються до СО2 і Н2О Енергія від розпаду 2х молекул молочної кислоти використовується для синтезу 36 молекул АТФ

Процес можна поділити на три основні стадії: 1) окислювальне декарбоксилювання піровиноградної кислоти; 2) цикл трикарбонових кислот (цикл Кребса); 3) заключна стадія окислення — електронно-транспортний ланцюг вимагає обовязкової присутності О2. Перші дві стадії проходять в матрикс мітохондрій, електронно- транспортний ланцюг локализовано на внутрішній мембрані мітохондрій.

Синтез АТФ

а) Процеси синтезу АТФ можуть проходити: в цитоплазмі (гліко­ліз), мітохондріях (дихання), в хлоропластах (світлова фаза фотосинтезу), на плазматичних мембранах деяких бакте­рій (хемосинтез).

б) У рослинній клітині синтез АТФ проходить у мітохондріях і хло­ропластах, в тваринній - у мітохондріях. Синтез АТФ у мітохо­ндріях відбувається на кристах, в хлоропластах - на мем­бранах тилакоїдів

• Хлоропластна АТФ вся використовується в стромі хлоропла­стів на побудову глюкози під час темнової фази фотосинтезу і на біоенергетичні процеси клітини не витрачається. Тому в рослинних клітинах є мітохондрії, де глюкоза розщеплюється і виробляється АТФ на потреби клітини.

 

Оновлення АТФ

АТФ надзвичайно швидко оновлюється. У людини, наприклад, кожна молекула АТФ розщеплюється і знову відновлюється близько 2400 разів за добу; середня тривалість її життя менше 1 хвилини. Синтезована АТФ по каналах ендоплазматичної сітки направляється в ті частини клітини, де виникає потреба в енергії.

 

Біологічна роль АТФ

АТФ є універсальним хімічним акумулятором енергії в клітині.

 

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)