АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Поділ документів на роди, види, підвиди, різновиди

Читайте также:
  1. III. Правила заповнення та видачі ветеринарних документів
  2. IV. Вимоги до оформлення ветеринарних документів на переміщення тварин
  3. V. Порядок прийому заяв та документів для участі у конкурсному відборі до Ровеньківського техніко-економічного коледжу
  4. VI. Підготовка процесуальних документів до практичного заняття – до 5 балів за кожний документ
  5. А) розподіл навчального часу за темами для студентів-магістрів за спеціальністю 8.030109 – «Управління персоналом та економіка праці» стаціонарної форми навчання
  6. А)економія за рахунок масштабів, тов..диференціація, вимоги інцест., перехідні витрати, доступ до каналів розподілу, відносні перевитрати незалежно від масштабу
  7. Австралопітеки:різновиди, датування, місця знаходження
  8. Адміністративній поділ
  9. Адміністративно-територіальний устрій і регіональний поділ
  10. Аналіз документів як метод соц.аналізу
  11. Аналіз документів: поняття, види, особливості застосування
  12. Аналіз рядів розподілу

Класифікація припускає строге ділення документів по законах логіки, в основному чотирьом: єдність підстави, відповідність членів ділення, їх взаємовиключаємість, безперервність ділення. Найважливіший з перерахованих — закон єдності підстави ділення — вимагає, щоб об'єм поняття «документ» був роздільний по одному з ознак. Оскільки у документа таких ознак багато, об'єм п оняття повинен ділитися всякий раз по новій підставі. Таким чином, класифікація є диференціацією документів поодинці найбільш істотній ознаці. Ця сукупність документів групується за певною ознакою у вигляд.

Типологізація є окремим випадком класифікації документів. Вона пов'язана з угрупуванням документів на основі їх подібності деякої узагальненої моделі, що іменується типом. Це загальні, істотні риси певної групи документів. Складність типологізації полягає у визначенні необхідного і достатнього набору найбільш характерних ознак.Найчастіше як типологічні ознаки виступає функціонально-цільове призначення, характер інформації, що міститься в нім (науковий, науково-популярний, виробничий, довідковий, інформаційний і т. п.). Іноді в основу типологізації видань кладеться жанровий критерій — масштаб обхвату об'єкту віддзеркалення, особливості внутрішньої структури видання, особливості (стиль) викладу матеріалу.

Таким чином, типологічна схема і схема класифікації створюються в результаті різних логічних процесів. Якщо ставиться завдання виділити в масиві документів, що вивчається, групу схожих (типових) рис, здійснюють процес типологізації, тобто об'єднання понять (документів) за допомогою комплексного критерію, що поєднує в собі декілька ознак (підстав ділення). Наприклад, видання — це вид документа, що виділяється за способом документування; науково-популярне видання — це тип документа, що виділяється по декількох ознаках.

Класифікаційний ряд представлений таким чином: вид документа — видання, підвид — книжкове видання, різновид — книга-іграшка. Типологічний ряд виглядає таким чином: тип документа — науковий, підтип — науково-дослідницький, різнотипність — монографія.

Типологічний критерій може бути використаний як узагальнена ознака в сукупності класифікаційних характеристик документа.

Класифікація документів дозволяє встановити специфіку кожного виду і типу документа, допомагає орієнтуватися у всьому різноманітті документної інформації. Тому дуже важливо навчитися визначати вид того або іншого документа по різних ознаках, аналізувати його за змістом, формі і ін.

Найважливіші ознаки, що лежать в основі класифікації сучасних документів, криються в їх суті, істоті інформаційною і матеріальною складових. Оскільки документи функціонують в суспільстві, зовнішнє середовище також робить на них певний вплив. З урахуванням цих обставин в основу загальної класифікації документів покладено три блоки ознак, побудованих по різних характеристиках документа:

1) інформаційна складова документа;

2) фізична (матеріальна) складова документа;


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)