АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

метод. Вирішення завдання по черзі

Читайте также:
  1. I. ПЕРЕВІРКА ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ
  2. II Завдання додому
  3. II. ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ
  4. II. МЕТА, ЗАВДАННЯ ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИКОННАННЯ.
  5. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  6. II. Практичне завдання.
  7. II. Практичне завдання.
  8. II. Тестові завдання
  9. IV рівень (одне завдання 4 бали)
  10. IІ Завдання додому
  11. IІ Завдання додому
  12. IІ Завдання додому

Природним є бажання розбити складне завдання прийняття рішення на декілька, щоб скористатися можливістю вирішувати їх по черзі.

Приклад 3. Розробити схему для наочного представлення можливих рішень. Наприклад, необхідно вирішити задачу: „Як зустрічати новий рік?”

На першому кроці потрібно вибрати одне з двох можливих рішень:

1) залишитися удома;

2) виїхати.

У кожному з двох випадків виникає необхідність ухвалити рішення другого рівня. Так, в першому випадку:

1.1) запросити гостей:

1.2) не звати гостей.

У другому випадку:

2.1) виїхати до родичів або знайомих;

2.2) виїхати до загальнодоступних місць (відправитися в подорож, піти в клуб або ресторан і тому подібне).

Після двох кроків отримали чотири можливі рішення. Кожне з них припускає подальше ділення. Так, наприклад, варіант „запросити гостей” приводить до подальшого обговорення їх списку. При цьому можуть зіставлятися різні варіанти.

Варіант „залишитися вдома та не звати гостей” також має свої варіанти. Можна проводити новорічну ніч у сімейному колі, і одне з вирішуваних завдань – яку програму телепередач дивитися та якій їжі віддати перевагу? А можна лягти спати незабаром після півночі.

Варіант „виїхати до родичів або знайомих” також вимагає подальших рішень. Поїздка пов’язана з підтримкою родинних відносин або з бажанням отримати задоволення? Якому святковому меню Ви віддаєте перевагу?

Четвертий варіант, що залишився, „виїхати до загальнодоступних місць” припускає ще більше можливостей вибору. Можна залишитися у своєму місті, відправитися до іншого місця, виїхати на природу (на гірськолижну базу, на курорт).

Отже, рядове завдання прийняття рішення „Як зустрічати новий рік?” при опрацьовуванні перетворюється на вибір з великої кількості варіантів.

Приклад 3 демонструє, як декілька прийнятих один за одним рішень дозволяють справитися з різноманіттям варіантів. При ухваленні рішень може використовуватися весь арсенал теорії прийняття рішень, такі поняття, як цілі, критерії, ресурси, ризики та ін., але досить часто рішення ухвалюються на інтуїтивному рівні, без введення в обговорення перерахованих понять.

Досить часто зручно представити варіанти графічно. Зазвичай можливі рішення надають у вигляді одного з видів графів – дерева (рис.1). Строго кажучи, це перевернуте дерево. Коренем є початкове завдання – „Як зустрічати Новий рік?”. Від нього йдуть дві гілки – до варіантів „Залишитися вдома” та „Виїхати”. Від цих варіантів, що у свою чергу є завданнями прийняття рішень („Що робити, залишившись удома?” і „Куди виїхати?”), гілки ведуть до варіантів завдань ухвалення рішень наступного порядку.

 

 
 

 

 


Рисунок 1 – Дерево рішень: схема для наочного представлення можливих рішень.

Самостійне завдання. Скласти умови задач до кожного методу. Вирішити ці завдання за допомогою простих (оперативних) методів. До 3 методу сформувати вибір альтернатів та побудувати повне дерево рішень, яке містить не менше 4-х рівнів ієрархії. Зробити висновки.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)