АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Раціональна поведінка споживача на ринку

Читайте также:
  1. E. Продукт, натуральні властивості якого змінені з метою обману споживача
  2. NСерцевиною ринку єврокапіталів є європозики, які надаються через випуск єврооблігацій, тобто облігацій у євровалюті. Основна валюта єврооблігацій - долар США.
  3. Аналіз світового і вітчизняного споживача пива
  4. Аналіз туристичного ринку та прогнозування його розвитку
  5. Аналіз факторів макросередовища на ринку пива України
  6. Банки — основні учасники ринку капіталів
  7. Банкрутство безвідповідальна поведінка персоналу
  8. Біржі як елемент інфраструктури ринку. Класифікація бірж.
  9. Біржова торгівля як основа біржової діяльності. Історія еволюції біржової торгівлі. Поняття організованого ринку. Риси та класифікація організованих ринків.
  10. Брокерська діяльність на фондовому ринку
  11. Бюджетне обмеження вибору споживача та його зміни під впливом зміни доходів та цін
  12. В практиці існує кілька визначень місткості ринку.

ЕКОНОМІКА

(профільний рівень)

Тренувальні вправи і лабораторні роботи

________________________________

________________________________

________________________________

________________________________


Лабораторна робота № 1.

Оцінка корисності конкретного споживчого блага.

Раціональна поведінка споживача на ринку

Кожна людина намагається задовольнити в першу чергу ті потреби, які мають для неї найбільшу корисність.

Корисність блага — це здатність економічного блага задовольняти одну або декілька людських потреб. Корисність — поняття індивідуальне. Те, що корисне для однієї людини, може бути зайвим для іншої. Розрізняють загальну та граничну корисність. Корисність вимірюють в умовних одиницях корисності — ютилях (від англ. utility — u).

Будь-якому збільшенню кількості блага Q відповідає приріст зональної корисності TU. Однак, якщо загальна корисність із кожною додатковою одиницею блага поступово збільшується, то гранична корисність із кожною додатковою одиницею зменшується.

Закон спадної граничної корисності: у процесі збільшення кількості споживаного товару або послуги його корисність від споживання кожної додаткової одиниці зменшується.

Лінія граничної корисності має від’ємний нахил, що відповідає зворотному зв’язку між вжитою кількістю блага та його граничною корисністю (рис. 1). Лінія загальної корисності показує пряму залежність між кількістю спожитого блага й зростанням загальної корисності від його споживання (рис. 2,).


Рис.1 Рис. 2


Під економічною поведінкою споживача розуміють його рішення про розподіл свого доходу між різними товарами та послугами, які він намагається придбати. Поведінка покупця, який приймає таке рішення, базується на таких причинах, як раціональність (бажання витратити свої доходи з максимальною корисністю); обмеженість грошей; особиста система цінностей (тобто суб’єктивне уявлення кожного покупця про корисність благ).
Правило максимізації корисності: корисність досягає максимуму, якщо дохід споживача розподіляється таким чином, що кожна додаткова грошова одиниця, витрачена на придбання кожного виду товарів, приносить йому однакову граничну корисність.

 

Приклади розв’язування Задач

Для розв’язання задачі 1 необхідно знати:

• корисність блага — здатність блага задовольняти потреби людини;

• гранична корисність (МU) — задоволення, одержуване від споживання кожної останньої (додаткової) одиниці даного блага,

;
• загальна корисність (ТU) — сукупна корисність усіх споживаних благ;

• споживач максимізує корисність, якщо грошовий дохід розподіляється таким чином, що кожна остання гривня, витрачена на придбання будь-якого блага, приносить однакову граничну корисність:

.

 

Проілюструємо дане правило за допомогою прикладу: нехай у Вас в кишені 10 гр.од. Ви хочете придбати два товари А і В. Ціна за одиницю товару А Pа=1 гр.од., за одиницю товару В Pв= 2 гр.од. Дані про граничну корисність наведені в таблиці. Яку кількість товару А і В ви придбаєте, максимізуючи добробут?

 

Таблиця 7.2 – Гранична корисність (приклад)

К-ть одиниць MUа MUа/Pа MUв MUв/Pв
         
         
         
         
         

 

Розрахуємо граничну корисність на одну грошову одиницю.

 

Таблиця 7.3 – Гранична корисність на одну грошову одиницю (приклад)

К-ть одиниць MUа MUа/Pа MUв MUв/Pв
         
         
         
         
         

 

Рівновага споживача досягається за умови рівності граничної корисності кожного придбаного нами блага на одну грошову одиницю витрат. Як показують дані таблиці, за даного бюджетного обмеження (10 гр.од.), максимізуючи добробут, споживач придбає 2 од. товару А та 4 од. товару В. Провівши розрахунки загальної корисності спожитих товарів (TU=10+8+24+20+18+16=96 ют.), переконуємось, що саме у такій комбінації за даного бюджету буде досягнуто максимізації корисності споживачем.

 

ВИКОНАЙ ЗАВДАННЯ

Задача 1

Оксана купила фрукти для своєї родини: 1 кг яблук по 50 к. за 1 кг і 3 кг груш за ціною 1 грн за 1 кг. Відомо:

 

Загальна корисність для родини
Кількість (кг) Груші TU Яблука TU
     
     
     
     
     

Визначити: чи максимізувала Оксана корисність своєю покупкою?

Відповідь:

 

кількість TU груш MU груш MU/P груш TU яблук MU яблук MU/P яблук
             
             
             
             
             
             

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Задача 2

Ви бажаєте придбати два товари А і В. У Вас в кишені 10 гр.од. Ціна за од. товару А складає 0.5гр.од. Ціна за од. товару В складає 3.0гр.од. Яку кількість одиниць товару А та В Ви придбаєте максимізуючи корисність? Чому дорівнюватиме при цьому загальна корисність?


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)