АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Удосконалення тактичного мислення

Читайте также:
  1. Аналіз інших нормативно-правовими актів в сфері інформатизації та шляхи для її удосконалення.
  2. Види і форми мислення
  3. Види мислення, їх класифікація
  4. Державотворча роль мови. Мова як засіб пізнання, мислення, спілкування. Функції мови. Стилі і типи мовлення.
  5. Ефективність заходів щодо удосконалення організації бухгалтерського обліку
  6. За розгорнутістю в часі мислення буває дискурсивним та інтуїтивним.
  7. Загальна характеристика мислення
  8. Загальна характеристика розвитку мислення
  9. Загальне поняття про мислення. Фізіологічні основи мислення
  10. ІІ. Психологічні особливості мислення
  11. Індивідуальні особливості мислення
  12. Індивідуальні особливості мислення

У процесі підготовки до змагань всі можливі ситуації змагальної боротьби передбачити практично нереально. Одним з основних завдань тактичної підготовки є вдосконалення тактичного мислення спортсмена. При цьому слід розвивати такі здібності:

• швидко сприймати, адекватно усвідомлювати й аналізувати змагальні ситуації;

• швидко і точно оцінювати ситуацію і приймати рішення відповідно до обстановки, і рівня своєї підготовленості;

• передбачити дії суперника (партнера по команді);

• рефлексивно відображати свої дії відповідно з цілями змагань і завданням конкретної змагальної ситуації.

Удосконалення швидкості вирішення тактичного завдання здійснюється переважно за рахунок поліпшення здатності до евристичного автоматизованого пошуку.

Важливим є розвиток здатності до просторового і часового передбачення ситуації ще до початку її розгортання. З ростом спортивної кваліфікації набувається здатність до точної часової і просторової екстраполяції техніко-тактичних дій (Цзен, Пахомов, 1985).

Тактичне мислення розвивається у вправах, при виконанні яких ставиться завдання спостерігати і знаходити тактичну сутність у жестах, рухах, діях, намірах, станах суперників. Вдосконаленню тактичного мислення служить концентрація уваги і свідомості спортсмена на пошуку ефективних способів боротьби за перемогу. Завдання, пов'язані з удосконаленням тактичного мислення, мають спонукати спортсмена до аналізу можливих аспектів змагальних ситуацій в боротьбі за перемогу в окремій сутичці або поєдинку. Він повинен пам'ятати результати власних дій в аналогічних ситуаціях (та інших спортсменів), враховувати можливість передбачення суперником своїх намірів, приймати рішення в обмежені відрізки часу (Келлер, 1995; Weinberg, Gould, 2003).

Основними специфічними методами розвитку тактичного мислення є: метод тренування з суперником, метод тренування з умовним суперником.

Вправи на спеціальних снарядах, тренажерних пристроях, індивідуальні уроки з тренером, тренувальні та змагальні поєдинки служать основними засобами для вдосконалення тактичного мислення. Важливим є також розбір і аналіз тактичної діяльності в умовах тренувань і змагань. Спортсмени повинні розповідати тренеру, що вдалося їм з'ясувати в поєдинку, чим викликані були їх дії і які наміри вони мали, що завадило виконати план ведення двобою, вміти в деталях розбирати кожен тренувальний і змагальний поєдинок. Тренер при цьому разом з ними аналізує їх психічні відчуття, визначає, наскільки правильно і швидко спортсмени сприймали обстановку в поєдинку і реагували на неї, наскільки були уважними і спостережливими, що завадило виконати завдання, як виявлялися в поєдинку фізичні та морально-вольові якості, реалізовувалися технічні навички.

 

Вивчення інформації, необхідної для практичної


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)