АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Особливості розвитку сили на ранніх етапах підготовки

Читайте также:
  1. III. Організація роботи з підготовки та направлення структурними підрозділами органів ДПС запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  2. IV. ВІКОВІ ОСОБЛИВОСТІ УЧНІВ
  3. V. МАТЕРІАЛИ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ
  4. V. Особливості обліку деяких запасів
  5. V. Сценарії і прогнозні оцінки інноваційного розвитку України на період до 2020 року за індикаторами Європейського інноваційного табло
  6. V. Характерологічні особливості
  7. VII. Використання міжнародного фактору в інтересах інноваційного розвитку економіки України
  8. VII. Система підготовки кадрів до здійснення процесу формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя
  9. VIII. Особливості проходження служби військовослужбовцями, щодо яких провадиться дізнання, досудове слідство або справа розглядається судом чи вирок суду набрав законної сили
  10. VІ. Основна нормативно-правова і навчальна література для підготовки до заліку (іспиту) з Кримінально-виконавчого права.
  11. Адміністративно-правові відносини, їх структура, особливості та види.
  12. Аналіз документів: поняття, види, особливості застосування

Основними методичними положеннями, якими слід керуватися в процесі силової підготовки юних спортсменів, є: 1) суворе дозування навантаження при виконанні силової роботи з тим, щоб воно не перевищувало можливостей юних спортсменів, 2) особливу увагу приділяти розвитку відстаючих в дитячому та підлітковому віці м'язових груп - м'язів живота, косих м'язів тулуба, м'язів задньої поверхні стегна, плечового поясу (у дівчаток), 3) різноманітність застосовуваних вправ і способів їх виконання; 4) поєднання силових вправ з вправами на розслаблення, по можливості виключення натуживания; 5) розминка перед виконанням вправ зі значними обтяженнями.

Особливостями силової підготовки дівчат є здійснення її з урахуванням того, що рівень розвитку різних силових здібностей у дівчат значно менше, ніж у юнаків, а також обмеження в період менструації (особливо в 13-14 років, коли встановлюється ОМЦ) навантаження на м'язи ніг і живота, статичних вправ і пов'язаних з ними напруженні.

При раціонально організованому тренуванні відзначається дуже високий ефект як щодо розвитку різних силових якостей, так і щодо збільшення м'язової маси, її рельєфності, зміни статури. Однак, якщо принципи раціональної побудови силової підготовки порушуються, то її ефективність виявляється невисокою, а ймовірність серйозних відхилень у стані здоров'я - насамперед травм м'язів, зв'язок, сухожиль, суглобів - різко зростає. Особливо це відноситься до молодих спортсменів, розвиток опорно-рухового апарату у яких ще не завершився і вони не мають достатньо високого рівня розвитку силових якостей.

У річному циклі тренування інтенсивній силовій підготовкці повинен передувати більш-менш тривалий період підготовчої роботи. Юним спортсменам необхідно кілька місяців (не менше 4-5) для різнобічної підготовки опорно-рухового апарату і нервової системи до напруженої силової роботи. У цей період спортсмени повинні добре освоїти техніку рухів, підвищити рівень гнучкості, зміцнити м'язову систему, створити базовий рівень витривалості і т.п. Необхідно орієнтуватися на відносно прості вправи, не використовувати граничного темпу їх виконання, паузи між вправами повинні забезпечувати повноцінне відновлення. Не слід застосовувати великих обтяжень, так як робота навіть з обтяженнями 40-50% для цього контингенту виявляється дуже ефективною для розвитку силових якостей, у тому числі і максимальної сили. Кількість повторень у кожному підході не повинна бути більше 50-60% гранично можливого. Загальний обсяг силової роботи в окремому занятті також не повинен перевищувати 50-60% доступного конкретному спортсмену при частоті занять від двох до чотирьох на тиждень. Не слід домагатися переважного розвитку певних м'язових груп - силова підготовка повинна бути різнобічною, забезпечувати вплив на всю м'язову систему. У вправах передбачається виконання рухів з великою амплітудою і відносно невисокою швидкістю.

Для розвитку силових якостей на першому етапі підготовки юних спортсменів основним засобом є самі різні вправи, що виконуються з використанням додаткових обтяжень і без них. При цьому особлива увага повинна приділятися розвитку відстаючих в дитячому віці м'язових груп - м'язів живота, спини, косих м'язів тулуба, м'язів задньої поверхні стегна, м'язів пле-чевого поясу (у дівчаток).

Здійснюючи фізичну підготовку спортсмена, що знаходиться на другому етапі багаторічного удосконалення, треба прагнути до того, щоб пов'язувати розвиток різних фізичних якостей з виконанням різноманітних по координаційній структурі рухів, які є елементами змагальних вправ. Так, у процес силової підготовки, крім загальнопідготовчих вправ, в невеликому обсязі даються допоміжні та спеціально-підготовчі вправи, дозволяю-щие розвивати м'язові групи, що несуть основну або додаткове навантаження при виконанні змагальних вправ, наприклад, м'язи верхнього плечового пояса у плавців і веслярів на байдарках і каное, м'язи нижніх кінцівок у бігунів і велосипедистів і т. п. Однак було б передчасним захоплюватися застосуванням обладнання, максимально наближає структуру рухів до тієї, яка характерна для зма-новательной діяльності. Це стосується изокинетических тренажерів при підготовці юних плавців, велоергометрія при підготовці велосипедистів, гребних ергометр при підготовці веслярів і т. п. Найбільше вони необ-діми у підготовці дорослих спортсменів високого класу.

Основа процесу силової підготовки на третьому етапі підготовки - спеціально-підготовчі та змагальні вправи. У них вже досить широко і обов'язково комплексно використовуються різні технічні засоби. Слід пам'ятати, що надмірне захоплення окремими з них на шкоду інших не тільки знижує ефективність підготовки і, зокрема, сприяє формуванню небажаного рухового стереотипу, але часто і пригнічує психіку юного спортсмена.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)