АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Економічний зміст рекламних послуг

Читайте также:
  1. G. Послуги з транспортування трубопроводами
  2. III. Основний зміст роботи
  3. III. Основний зміст роботу
  4. IV. Діяльнісна змістова лінія
  5. V. ЗМІСТ ВИХОВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
  6. V. Зміст навчального матеріалу
  7. V. Зміст теми заняття.
  8. V. Зміст теми попереднього заняття.
  9. VI. ЗМІСТ ЛЕКЦІЙНОГО МАТЕРІАЛУ
  10. Адміністративних послуг
  11. Адміністративної послуги
  12. Адміністративної послуги

Реклама відіграє значну роль у міжнародній торгівлі, оскільки на світових товарних ринках зараз діє велика кількість різних фірм, яким необхідно рекламувати свою продукцію. У топ же час реклама з придатка до торгівлі перетворилася в самостійну, дуже прибутко­ву сферу бізнесу. Сьогодні для ринку реклами характерні процес концентрації рекламної діяльності, поглинання великими реклам­ними агентствами і засобами поширення реклами більш дрібних. Росте вплив на рекламну сферу найбільших рекламодавців, вони все більше втручаються в ділову активність рекламних агенцій і засобів розповсюдження реклами, контролюючи їх діяльність або скупову­ючи їх. Монополізуючи ринок рекламних послуг, промислові фірми отримують монополію на збут товарів, які вони виробляють.

Таким чином, щоб конкурувати з транснаціональними корпо­раціями, що сконцентрували у своїх руках величезні фінансові, ви­робничі і науково-технічні ресурси і близько половини світової торгівлі, фірмам «другого ешелону» доводиться, зокрема, інтен­сифікувати рекламу.

На загострення конкуренції впливає також різке розмежування світу на економічні зони. За ринки збуту змагаються між собою корпорації країн «великої трійки» — США, Японії і Західної Євро­пи. У цю боротьбу все активніше включаються нові промислове розвинуті країни — Південна Корея, Тайвань, Сінгапур, Гонконг,

Таїланд, Бразилія, Туреччина, Німеччина. Труднощів зі збутом до­дала науково-технічна революція. Підвищилися вимоги до якості й асортименту продукції. Внаслідок цього фірмам-виробникам дово­диться вишукувати нові засоби модернізації виробництва.

В цих мовах боротьба за споживача з кожним днем стає витонченішою. Новизна і досконалість виробів для нього тепер найчастіше є важливішою, ніж ціна. Тому на сучасному ринку перемагає, хто поряд із принципово новим виробом пропонує досконаліші послуги форми і методи збуту. І реклама починає грати особливу роль бітовому ринку на неї витрачаються астрономічні суми, що зростають із безпрецедентною гостротою, випереджаючи темпи збільшення випуску валового національного продукту й інфляції. Це – показник постійного розвитку, ефективності, прибутковості й актуальності рекламної діяльності. Щоріч­но зростає не тільки загальний обсяг реклами, але і частка в ньому міжнародної реклами.

Витрати на рекламу становлять вагому частину бюджетів за­кордонних промислових фірм. У США тільки на рекламу в засобах масової інформації витрачається більше 5% сумарних витрат на ви­робництво і реалізацію товарів. У фірмах, що виготовляють пред­мети масового споживання, частка ще вище; у виробників ліків — 20%, косметики— 13,8 кухонних приналежностей— 12,8, спиртних напоїв — 11,9, галантереї — 9,4, миючих засобів — 8%.

Частка витрат на рекламу у ВНП у більшості промислове роз­винутих країн швидко росте. Багато в чому високий рівень відраху­вань на рекламу в головних промислове розвинутих країнах пояс­нюється високими ставками за рекламне місце або ефірний час у найбільш ефективних засобах масової інформації.

Традиційні засоби поширення реклами досягли небувалого роз­витку. У 90-х роках у Західному світі було розповсюджено більше 8 тис. щоденних газет тиражем понад 400 млн. примірників, нарахо­вувалося більше 100 інформаційних агентств, тисяча радіо- і теле­станцій. У експлуатації знаходилося більше 1 млрд. радіоприймачів і більше 600 мли телевізорів.

Посилюється вплив і поліпшується оснащеність рекламних служб. Кожний із 70,2 тис. спеціалістів, які працюють у 500 най­більших рекламних агентствах США, має під рукою все необхідне для творчості. Їхня робота постійно інтенсифікується. На 1 млн.дол. обороту наприкінці 70-х років припадало 5,5 чоловік. За оцінками, у даний час цей показник у середньому складає менше п'яти, а в го­ловних рекламних корпораціях — близько трьох чоловік.

Структурні зміни спостерігаються і в самій рекламній діяль­ності. Якщо раніше при постійному рості витрат на усі без винятку види і засоби реклами у загальному їх обсязі переважали витрати на рекламу в засобах масової інформації, то, сьогодні вони посту­пилися першістю сумарним витратам на паблік рілейшнз і сейлз промоушн.

Водночас, незважаючи на активне впровадження промислових гігантів у рекламну діяльність, рекламне агентство продовжує за­лишатися основною фігурою в цій сфері. Обсяги операцій реклам­них агентств постійно зростають. Основними управлінськими еле­ментами підготовки і проведення рекламних компаній є плануван­ня, уніфікація, а також контроль і коректування.

Порядок із керуванням рекламними компаніями, велике значення має їх ефективність. Визначення ефективності рекламних кампаній, як важливого контролюючого елемента рекламної діяльності, є ак­туальною проблемою. Проте, ні в Україні, ні за кордоном ще не знайдена точна залежність між сумами, витраченими на конкретні рекламні кампанії, і їхніми результатами через наявність багатьох побічних чинників. Наприклад, важко провести грань між дією рекламних заходів і результатом особистих продажів, діяльністю комерційних агентів, специфічними умовами реалізації, які виникли раптово (сезонність, зміни цін та ін.).

На сучасному етапі розвитку України, який відрізняється ди­намізмом і якісними змінами в усіх сферах громадського -життя, зро­стає роль реклами, особливо на зовнішніх ринках. Прийнятий курс на інтенсифікацію економіки та зміцнення ринкових принципів, гостра необхідність у рішенні соціальних проблем, підвищення якості і розширення асортименту рекламної продукції поставив га­лузі рекламної діяльності конкретні завдання. Спеціалістам, що працюють в ній, необхідно постійно істотно підвищувати свій фахо­вий рівень, розв'язувати багато організаційних, кадрових і вироб­ничих завдань, знаходити нові ефективні форми рекламно-пропа­гандистської й інформаційної діяльності.

Якісні зміни в галузі реклами особливо актуальні для зовнішньоекономічної сфери, розвиток якої спрямовано на надан­ня експорту стабільно зростаючого і, у кінцевому рахунку, пріори­тетного характеру, збільшення в ньому частки машино-технічних товарів, особливо технологічно складних і наукомістких, впровад­ження високоефективних і перспективних форм торгівлі.

Безпосередній вихід на зовнішні ринки промислових, сервісних підприємств та інших організацій призвели до переосмислення зна­чення реклами в діяльності національних експортерів. Вони пере­конані, що для успішної роботи на зовнішньому ринку недостатньо підвищити конкурентоспроможність вироблених товарів і послуг, забезпечити достатні, для ефективної реалізації за кордоном, обєми їх обсягів і стимулювати зацікавленість в експорті. Дово­диться також дотримуватися діючих на світовому ринку законів, якісно вчасно інформувати закордонних споживачів про експортера вироби і послуги, формувати стійкий попит.

Світовий ринок характеризується різноманітним асортиментом конкоруючих товарів і пропозиція на них перевищує попит. Тому українські експортери змушені не тільки шукати не зайняті конкурентами «нині», а й інтенсифікувати свою рекламну діяльність, ор­ганізовувати і проводити кампанії більш професійно, управляти рекламним процесом.

Перебудова зовнішньоекономічної рекламної діяльності йде повним ходом. Тепер на експортних підприємствах і в різних галу­зях господарства створені рекламні служби, і йде процес наділення їх здатністю здійснювати свою діяльність на основ; науково обгрунтованих методів і результатів досліджень товарів і ринків. Зростає потреба в рекламних центрах, що надають замовникам по­вний комплекс високоякісних рекламних послуг, а також v кваліфікованих рекламних службах у засобах масової інформації.

Рекламу можна визначити як вид діяльності або вироблену в ре­зультаті її продукцію, метою якої є здійснення цілеспрямованого впливу на споживчу аудиторію. Крім того, реклама — будь-яка, оплачена конкретним спонсором, форма неособистого представ­лення і пропонування ідей, товарів чи послуг за допомогою засобів масової інформації (ЗМІ).

В залежності від цілей виділяють наступні види реклами:

• інформативна;

• переконуюча;

• порівняльна;

• нагадуюча.

Інформативна — застосовується для повідомлення покупців про про новий товар чи нову особливість певного товару. Вона формує первинний попит. Переконуюча реклама має на меті довести спожи­вачам, що купуючи товари конкретної марки, вони за свої гроші от­римають найвищу якість. Цей вид реклами є елементом конкурентної боротьби на ринку. Порівняльна реклама — це реклама, яка прямо або опосередковано порівнює одну марку з іншими. Нагадуюча рек­лама застосовується для того, щоб не дати споживачам забути про товар. Вона важлива для товарів, які знаходяться на етапі зрілості.

При розробці рекламної програми маркетингова служба будь-якої компанії приймає п'ять принципових рішень: постановка цілей реклами, розробка рекламного бюджету, рішення про форму звертання до споживачів, рішення про засоби розповсюдження інформації, оцінка рекламної компанії.

В залежності від місця проведення розрізняють рекламу на внутрішньому ринку та міжнародну або глобальну рекламу, тобто таку, яка сприяє просуванню ідеї, товара, послуги в різних країнах та частинах світу. Головна її особливість полягає в тому, що вона повинна адаптована до економічних, культурних, побутових умов конкретних країн, до яких вона спрямовується.

До основних учасників рекламного процесу належать:

рекламодавці — платоспроможний замовник реклами і її ор­ганізатор. Зазвичай рекламодавцем виступає рекламна служба експортера;

ü рекламні агентства — організація-виконавець, що здійснює на замовлення рекламодавців творчі і виконавчі роботи, пов'язані зі створенням рекламної продукції, розробкою, а також здійс­ненням комплексних рекламних кампаній і заходів, і одержує за це винагороду як від рекламодавця, так і у вигляді комісійних від засобів поширення реклами;

ü засоби реклами (звичайно засоби масової інформації) — сукупність засобів масової комунікації й інших каналів поширення реклам­ної інформації. До засобів розповсюдження реклами належать: газети, журнали, кінематограф, телебачення, зовнішня реклама та реклама на транспорті, радіо, реклама на місцях, ярмарки та виставки, спонсорство, засоби інтерактивної комунікації і т.д.

ü споживачі.

До цього процесу підключені й інші організації— дослідницькі інститути і підрозділи, фото-, кіно- і відеостудії, творчо-виробничі підприємства, а також окремі рекламні фахівці: художники, літера­турні працівники, психологи, поліграфісти, дизайнери і т.д.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)