АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Особиста та громадська гігієна

Читайте также:
  1. ЗДОРОВИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ ТА ОСОБИСТА ГІГІЄНА (Семінар)
  2. ІІ. Особиста гігєна хворих
  3. Особиста зона (від 46 см до 1,22 м).
  4. Радіаційна гігієна.
  5. У зональному просторі людини виділяється такі зони: інтимна, особиста, соціальна, суспільна. Яка із них розділяє лектора і аудиторію слухачів?

Військова гігієна – це наука про здоров’я військовослужбовців. Вона вивчає вплив різноманітних факторів зовнішнього середовища на здоров'я військовослужбовців та розробляє методи боротьби з шкідливим впливом цих факторів. Головна задача військової гігієни - зміцнення здоров’я особового складу та підвищення боєздатності частини.

Особиста гігієна – це розділ військової гігієни, в якому розглядаються заходи, направлені на зміцнення здоров’я, фізичний розвиток та підвищення витривалості військовослужбовців.

До особистої гігієни відноситься догляд за тілом, правила та порядок загартовування організму, догляд за взуттям та спорядженням, підтримка чистоти в казармах, режим харчування, а також фізична культура.

Догляд за шкірою.

Шкіра постійно забруднюється. На її поверхні накопичується шкірне сало, піт, відпадає луска рогового слою, пил; все це змішується та перетворюється на бруд. Бруд викликає свербіння, що в свою чергу веде до розчухів та появі гнійничкових захворювань шкіри.

Головне в догляді за шкірою підтримання її чистоти та цілості.

Військовослужбовці повинні один раз в тиждень митись в лазні з обов’язковою зміною натільної та постільної білизни.

Уважного догляду потребує шкіра рук. Через брудні руки можуть передаватись яйця глистів збудники заразних захворювань. Руки обов’язково потрібно мити перед прийомом їжі, перед сном, ранком після підйому, після кожного відвідування туалету та після їх забруднення. Не рідше одного разу на тиждень необхідно коротко стригти нігті, щоб під ними не накопичувався бруд.

Бактерії та грибки, які викликають заразні захворювання проникають в шкіру при порушенні її цілості (мікротравматизм).

Догляд за зубами.

При відсутності належного догляду за ротовою порожниною та зубами під дією мікробів відбувається розклад залишків їжі, яка застрягла між зубами, при чому утворюються різноманітні кислоти що руйнують зубну емаль, розвивається карієс, запалення пульпи яке супроводжується сильними болями.

Чистити зуби необхідно ранком та ввечері перед сном. Регулярно, не рідше двох раз на рік потрібно звертатись до стоматолога для профілактичного огляду та своєчасного лікування хворих зубів.

Догляд за ногами.

Правильний догляд за ногами – одна із найважливіших умов боєздатності військовослужбовця. Головне – постійна турбота про утримання ніг в чистоті. Необхідно регулярно мити ноги перед сном. Велике значення має правильна підгонка та дотримання правил носки взуття на онуч.

При поганому догляді за ногами на них можуть утворюватись опрілості, тріщини в складках між пальцями, що веде до появи гнійничкових та грибкових захворювань.

Особливо ретельно повинні слідкувати за ногами військовослужбовці страждаючі підвищеною пітливістю ніг, так як це одна із причин виникнення потертостей. Появі потертостей сприяє також неправильна підгонка взуття.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)