АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ІІ. Функціональне обстеження

Читайте также:
  1. III. Дані об'єктивного обстеження.
  2. ІІІ. Об’єктивне обстеження.
  3. Коефіцієнти, які характеризують функціональне використання земельної ділянки (Кф)
  4. Сутність та функціональне призначення міжнародних фінансів
  5. Функціональне зонування громадських будинків.
  6. Функціональне призначення будівлі

1. Дослідження гостроти зору проводять за допомогою таблиці Співцева - Головіна, де найдрібніші літери видно під кутом 5’ на відстані 5 м. Якщо обстежуваний читає останній рядок з цієї відстані, його гострота зору становить 1,0.

Є таблиці, складені за принципом геометричної прогресії, наприклад таблиця Шевальова (ш), а також кільця Ландольта з розривами з будь – якого боку.

 

2. Дослідження поля зору. Поле зору – це сукупність усіх точок простору, що їх сприймає непорушне око. Кожне око має поле зору, неоднакове з усіх сторін. Назовні 90°, згори 50 -55°, досередини - 55°, униз – 65 - 70°.

Досліджують поле зору за допомогою периметрів. Центральне поле зору в межах 30 – 40° від центру досліджують методом кампіметрії. Перед пацієнтом на відстані 1 м розташовують чорну дошку, пропонуючи фіксувати погляд на білій точці в її центрі. Із периферії до центру переміщують об’єкти різного розміру, визначаючи місце випадіння їх з поля зору. Так виявляють центральні і пара центральні дефекти в полі зору, а також межі сліпої плями.

Межі поля зору мають значення для діагностики топографії ушкоджень зорового тракту. Якщо межі звужені з усіх сторін, діагностують концентричне звуження, випадіння – скотоми, а половинні обмеження поля зору - геміанопсії.

 

3. Дослідження кольросприйняття. Кількість кольорів і відтінків, що їх сприймає людина дуже велика. Основні кольори – червоний, оранжевий, жовтий, зелений, голубий, синій, фіолетовий. Для того, щоб отримати всі відтінки, достатньо трьох кольорів – червоного, зеленого і синього. Кольоровий зір досліджують за допомогою поліхроматичних таблиць Рабкіна та Ішіахарі. В нормі здорова людина є трихромат, а порушення можуть називатись дихромат, монохромат і ахромат.

 

4. Дослідження світловідчуття. Світловідчуття забезпечують палички сітківки, воно зумовлене функцією зорового пурпуру. Процес адаптації органа зору до різного освітлення регулює центральний апарат, пов’язаний з вегетативною нервовою системою. Орган зору максимально адаптується до темряви протягом 40 сек., за цей час його світлочутливість зростає в тисячі разів.

5. Дослідження темнової адаптації – визначають мінімальне світлове подразнення, що сприймається оком під час тривалого перебування в темряві, за допомогою адаптометрів – приладів для вимірювання світлочутливості. Суб’єктивно розлади адаптації проявляються зниженням орієнтації в умовах зниженого освітлення.

 

6. Дослідження бінокулярного зору проводиться за допомогою тесту із закриттям одного ока, що ґрунтується на виключені бінокулярного зору. Мета дослідження - виявити приховану косоокість. Пацієнт закриває одне око, а іншим фіксує погляд на кінчик ручки. Після цього він кілька разів відкриває і закриває око. В разі косоокості око, з яким маніпулюють, змінює своє положення (установчі рухи). Це гетерофорія.

В залежності від того, куди відхиляється око, розрізняють: екзофорію, езофорію, гіперфорію, гіпофорію.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)