АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Нікополь на початку ХХІ століття

Читайте также:
  1. XVIII ст., з одного боку, - століття, в якому Україна втратила політичну автономію, а з іншого, відбувся розквіт української культури, яка йшла в ногу з Європою.
  2. Але спочатку фашистські, як, власне, й більшовицькі групи в Росії та націонал-соціалістичні – у Німеччині, були малочисельними й малопомітними в політичному житті.
  3. Американський інституціоналізм початку XX ст.
  4. Англійська література ІІ половини ХХ століття
  5. Базис у момент початку хеджування склав – 50 центів; у момент завершення він склав – 35 центів. Хто виграє від такої зміни базису?
  6. В Україні дипломатичне красномовство започаткувалося у часи Київської Русі,
  7. В) у 90 роки ХХ століття.
  8. Вища освіта в Україні в ХІХ – початку ХХ століть
  9. До минулого століття в структурі переважало вугілля – тепер нафта
  10. Документальні колекції науково-історичних товариств в Україні 19 – початку 20 ст.
  11. Друга половина XX століття
  12. Економіка світу в останній третині 20 століття

(2002-2006 рр.)

За останні роки в Нікополі відбуваються значні соціально-економічні та політичні зміни.

Чисельність наявного населення міста на 1 січня 2006р. становила 130,4 тис. чол. Упродовж 2005 р. у Нікополі народилося 1117 дітей, у той час як померлих було 2492 особи. Смертність у місті у 2005р. порівняно з 2004р. зросла з 18,6 до 19 осіб на 1000 населення. Від 1993 р. - року найбільшої чисельності населення міста у 161,2 тис. чол. Нікополь втратив 30,8 тис. осіб. Станом на 1 січня 2006р. чисельність жінок становила 72,9 тис. осіб (55,1 %), відповідно чисельність чоловіків - 59,5 тис. осіб (44,9%), тобто в середньому на кожну тисячу жінок припадає 816 чоловіків. Особливо помітно це серед старшого покоління: у віці 70 років і старше на 1000 жінок припадає 460 чоловіків.

Економічну основу міста складають 28 підприємств. Найвагоміші з них такі: ВАТ "Нікопольський завод феросплавів" - найбільш ефективно працююче підприємство в сучасних умовах, основний виробник в Україні феросплавів, зварних флюсів, марганцевого агломерату та електродної маси; ЗАТ "Авісма" (колишній ЗАТ "Завод Сетаб-Нікополь") - основний виробник труб із титанових сплавів; НВО "Трубосталь" - найбільший в Україні виробник елементів трубопроводів, крутовигнутих відводів та відцентрових литих сталевих труб широкого сортаменту; ВАТ "Нікопольський завод трубопровідної арматури" - вузькоспеціалізоване підприємство з випуску обладнання для потреб житлового господарства та капітального будівництва; ВАТ "Хлібокомбінат" - виробництво хлібобулочних та кондитерських виробів; ЗАТ "ЮТіСТ"; ЗАТ "НікоТьюб"; ЗАТ "Труболіт"; ЗАТ "Нікопольський завод трубного обладнання"; ЗАТ "Нікопольська трубна компанія"; ЗАТ "Нікопольський завод нержавіючих труб" та інші.

За 2005 рік обсяг реалізованої промислової продукції (робіт, послуг) у діючих цінах звітного року склав 4 813 700 000 гривень.

Трудові ресурси Нікополя станом на 1 січня 2006 р. склали 64975 чоловік, з них зайнято в промисловості 25258 чол.

У Нікополі зареєстровано на 1 січня 2006 р. 1916 юридичних суб’єктів підприємницької діяльності, фізичних - 9580 осіб.

У 2002р. у Нікополі, як і по всій Україні, відбулися останні вибори депутатів Верховної Ради України по мажоритарній системі. Після гострої боротьби більшість голосів виборців набрав полковник міліції Драчевський В.В., депутатами обласної ради були обрані директор ВАТ НЗФ Куцін В.С. та заступник голови обласної ради А.М.Малая. До міської ради було обрано 45 депутатів. Міським головою - Старуна С.В. 30 квітня 2004р. сесія Нікопольської міської ради ухвалила рішення "Про стратегічний план розвитку міста Нікополя до 2010 року" під гаслом "Нікополь - комфортний для проживання індустріальний та культурний центр".

Метою стратегічного плану є поліпшення соціально - економічного та культурно - політичного стану громади.

Пріоритетними напрямками розвитку міста є:

1. Сприяння економічному розвитку міста.

2. Створення системи надання ефективних та доступних медичних послуг, соціальний захист населення міста.

3. Поліпшення економічної ситуації в місті.

4. Розвиток комунального господарства.

5. Підвищення культурного, освітнього та духовного рівня громади.

Під час виборів Президента України у листопаді - грудні 2004р. більшість голосів нікопольців було віддано Януковичу В.Ф.

Весною 2006р. у Нікополі вперше були проведені вибори до міської ради на партійній основі. Серед 60 обраних депутатів міськради є представники місцевих осередків восьми політичних партій - Партії Регіонів, Блоку Юлії Тимошенко, Народного Союзу "Наша Україна", Компартії України, Партії "Віче", Блоку П.Лазаренко, Народного Блоку В.Литвина. Більша частина нікопольців у виборах до Верховної Ради України віддала голоси Партії Регіонів.

В цілому у місті зареєстровані осередки 71 політичної партії загальною кількістю близько 4000 чол., 139 громадських організацій. Міським Головою Нікополя було переобрано Старуна С.В. Секретарем міської ради була обрана депутат від Партії Регіонів Горяна В.В.

Сфера освіти складається з 26 дошкільних закладів, 24 середніх загальноосвітніх шкіл (12549 учнів), 2 гімназії (846 учнів), 1 вечірньої школи (233 учня), 1 спеціалізованої середньої школи - інтернату (154 чол.), дитбудинку (85 дітей). В цілому в 27 школах є 516 класів, де навчаються 13395 учнів (з них 1003 першокласники).

Міські школярі брали участь в 2005-2006 навчальних роках у III етапі Всеукраїнських шкільних олімпіад і завоювали 36 призових місць. Міський відділ освіти (начальник Камбур В.О.) за участь у IX міжнародній виставці "Сучасна освіта України - 2006" нагороджений спеціальним дипломом за вагомий внесок в інноваційний розвиток національної системи освіти.

Система вищої і середньої спеціальної освіти представлена 11 навчальними закладами I-IV рівня, серед яких лідирують Нікопольський юридичний факультет Одеської національної юридичної академії, Нікопольський інститут Запорізького національного університету та Нікопольський економічний університет. Всього студентів навчальних закладів I-II рівнів - 4373чол., III-IV рівнів - 4099 чол.

Лікарсько-оздоровчий потенціал міста включає 16 лікувально-профілактичних установ з поліклініками на 1910 відвідувань у зміну, стаціонарами на 955 ліжок.

Для культурних потреб мешканців міста працює 9 закладів культури клубного типу, які підпорядковані різним відомствам і нараховують 137 творчих колективів та клубних формувань за інтересами.

У 2001 р. на підставі наукових досліджень фахівців Інституту Історії України НАН України, Інституту Археології НАН України, Нікопольського державного краєзнавчого музею на чолі з академіком НАН України Троньком П.Т. було встановлено рік заснування м. Нікополя від часу заснування на його території Микитинської Запорозької Січі - 1639 р. Ця дата рішенням виконавчого комітету нікопольської міської ради від 24 квітня 2002 р. № 203 визнана офіційною датою заснування міста.

З населенням міста в сфері фізичної культури і спорту працюють 133 тренери, які культивують 24 види спорту. Всіма формами фізкультурно-оздоровчої роботи охоплено 20,8 тис. чол. або 15,5 % від населення міста. Нікополь гідно представлений на Всеукраїнських та міжнародних змаганнях. Спортивною гордістю міста є майстер спорту міжнародного класу Олена Антонова - учасниця Олімпійських ігор в Атланті, Сіднеї, Греції з метання диску; заслужений майстер спорту Максим Стенковий - двократний чемпіон Світу зі спортивно скелелазіння; майстер спорту міжнародного класу Сергій Балабан - срібний призер чемпіонату світу та Європи з боротьби самбо та дзюдо. Їх готували заслужені тренери України В. Воловик, Г.Дашко, Н.Кудренко, О.Мимріков. Місто є незаперечним лідером у змаганнях міст області на юнацьких і молодіжних спортивних обласних іграх, за що неодноразово нагороджувалося дипломами і кубками.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)