АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

І низьких температур

Читайте также:
  1. G) Біркелкілік H) Температура
  2. Биметаллический температурный компенсатор
  3. В каких случаях возможна реакция при любых температурах?
  4. В равных объемах различных газов при одинаковых температуре и давлении содержится одно и тоже число молекул.
  5. В равных объемах различных газов при одинаковых условиях (температуре и давлении) содержится равное число молекул.
  6. В) температура воздуха, величина перепадов температуры по вертикали и горизонтали, температура внутренних поверхностей стен
  7. Вивчення методів вимірювання температури. Перевірка термометрів
  8. Виды преборов, используемых для определения температуры воздуха, их устройство.
  9. Виды температурных кривых.
  10. Визначення залежності в’язкості рідини від її температури
  11. Визначення температурного режиму приміщень
  12. Визначення температурного режиму приміщень

 

Високі тренувальні і змагальні навантаження сучасного спорту часто відбуваються в умовах істотних коливань температури навколишнього середовища, що є актуальною проблемою адаптації організму до роботи при різних температурах в число найважливіших в більшості видів спорту. В першу чергу, це види спорту, які припускають тривалу роботу на витривалість, — біг на довгі дистанції, велосипедний спорт, тріатлон, лижні гонки, плавання на марафонські дистанції і ін., що вимагає чітких знань про дію жари і холоду на організм спортсмена, особливо в умовах високих тренувальних і змагань навантажень, а також про механізми і шляхи забезпечення ефективної індивідуальної адаптації до високої і низької температури.

Пристосування організму спортсмена до зміни температури навколишнього середовища зводиться до розсіювання тепла при високих температурах і його збереження при низьких температурах. Відомо, що від 70 до 80 % енергії, що виробляється організмом людини, йде у вигляді тепла в зовнішнє середовище і лише 20—30 % перетворюється на корисну роботу. У нормальних атмосферних умовах збереження теплового балансу не є проблемою для організму людини: надмірне тепло, що поступає за рахунок метаболізму, розсівається в результаті проведення і конвекції (20— 30 %), випромінювання (50—60 %) і випаровування (20— 25 %). При проведенні тепло передається шляхом молекулярного контакту тепліших тканин з менш теплими, а при конвекції — в результаті контакту шкіри з тими, що оточують тіло повітрям або водою, при випромінюванні — шляхом передачі надмірного тепла у вигляді інфрачервоних променів, а також тепло виділяється при випаровуванні поту. У разі виконання інтенсивної роботи, особливо в умовах жаркої сонячної погоди, основним механізмом виділення тепла є випаровування. У холодну погоду надмірне тепло віддаляється за допомогою конвекції, проведення і випромінювання.

Інтенсивне фізичне навантаження може привести до збільшення виробництва тепла більш ніж в 15—20 разів. За відсутності ефективної терморегуляції така робота приводить до збільшення внутрішньої температури через кожних 5 мін на 1 °С.

Оптимальна температура повітря для повноцінної життєдіяльності людини в умовах основного обміну коливається в межах 18 — 22 °С. Інтенсивна фізична діяльність пов'язана із зниженням оптимальної температури повітря. Зокрема, робота при ЧСС рівною 140 — 150 уд/хв. найуспішніше виконується при температурі повітря 16—17 °С, збільшення ЧСС до 170 — 180 уд/хв. пов'язано із зсувом зони комфортності до 13—14 °С. Зміна зовнішньої температури щодо оптимального рівня приводить до усунення фізіологічно ефективної відмінності між внутрішньою і зовнішньою температурою тіла, що вимагає від організму людину адекватних реакцій, направлених на підтримку теплового балансу.

При істотній зміні температури зовнішнього середовища рецептори передають інформацію в центр терморегуляції, який включає в дію механізми температурної регуляції. При підвищеній зовнішній температурі інтенсифікується тепловіддача організму, при зниженій — набувають чинності механізми протилежної дії, сприяючі виробництву метаболічного тепла і збереженню тепла виробленого в організмі. Вказані механізми є надзвичайно ефективними і дозволяють забезпечувати виняткову постійність внутрішньої температури (середньодобові коливання зазвичай складають декілька десятих градуса), не дивлячись на зміни температури навколишнього середовища.

Якщо взаємодія організму з навколишнім середовищем протікає таким чином, що досягається терморегуляторний баланс, спортсмени демонструють високу працездатність, хорошу витривалість навантажень. Порушення цього балансу убік як надмірного накопичення тепла, так і його надмірної втрати призводить не тільки до зниження працездатності, рівня прояву рухових якостей, порушенню раціональної структури рухових дій й ін., але і може бути пов’язано з виникненням гіпертермічних і гіпотермічних травм. До гіпертермічних травм особливо схильні бігуни на довгі дистанції і марафонці, велосипедисти-шосейники; гіпотермічним — лижники, плавці-марафонці, велосипедисти-шосейники, виступаючі в умовах сирої і холодної погоди.

Гіпертермічні травми можуть носити наступний характер: 1) судоми м'язів; 2) теплове перевантаження; 3) тепловий удар. Судоми, що є найменш небезпечним видом розладів, характеризуються сильними спазмами скелетних м'язів, як правило, що несуть найбільше навантаження при виконанні роботи, що, найімовірніше, пов'язано з втратою мікроелементів і обезводненням організму. При тепловому перевантаженні можуть наголошуватися блювота, запаморочення, задишка, різке почастішання пульсу, зниження артеріального тиску, що є наслідком різкого зниження ефективності діяльності серцево-судинної системи в результаті обезводнення організму і втрати мікроелементів.

Тепловий удар є гіпертермічною травмою, небезпечною для життя. Характеризується частковою або повною втратою свідомості, прискореним пульсом і частим поверхневим диханням, підвищенням артеріального тиску, підвищенням внутрішньої температури тіла понад 40 °С, гарячіше і сухою шкірою. Неприйняття термінових медичних мерів може привести до смерті. Тепловий удар — наслідок порушення терморегуляції організму. Разом з тим слід враховувати, що спортсмени, добре підготовлені і адаптовані до тренування і змагань в умовах жари, здатні переносити значне підвищення внутрішньої температури, яке може досягати 40,5—41,0 °С, тоді як допустимою зоною, за якою різко зростає вірогідність теплових травм, слід вважати 39—40 °С.

При розгляді проблем терморегуляції і адаптації до дії високих і низьких температур зазвичай орієнтуються на стандартну температуру тіла. Проте фізіологічна температура різних тканин і органів тіла людини коливається в широкому діапазоні. Наприклад, при оптимальній кімнатній температурі (21 °С) температура поверхні тіла в середньому складає 33 °С. Температура поверхні кінцівок значно нижча за середню температуру поверхні тіла.

Наголошуються відмінності й в температурі глибоких тканин, печінки, нирок, серця, головного мозку і інших органів. Зокрема, температура печінки приблизно на 1—2 °С вище за ректальну температуру. Проте ці коливання відносно невеликі, температура тут достатньо одноманітна і постійна. Це виправдовує схематичне розділення тіла людини на «серцевину» з постійною і строго регульованою температурою і «оболонку» периферичних тканин, температура яких може коливатися в достатньо широких межах залежно від температури навколишнього середовища, ступеня захисту від тепловіддачі і особливостей діяльності. Таким чином, термін «температура тіла» не може бути застосований без урахування того, в якій ділянці тіла вироблено вимірювання.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)