АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 6. Японія: наслідки мейдзійських перетворень. Специфіка японського мілітаризму. Війна за створення колоніальної імперії. (4 години)

Читайте также:
  1. CASE-технологія створення інформаційних систем
  2. VI. Мілітаризація суспільства. Гонка озброєнь та її наслідки.
  3. VII. НАСЛІДКИ ТУБЕРКУЛЬОЗУ (В90)
  4. Автоматичне створення форм
  5. Арабо-ізраїльська війна 1947-48 років (Війна за незалежність)
  6. Банківська система. Процес «створення» банківських грошей.
  7. Боротьба української старшини проти колоніальної політики Російської імперії
  8. Будівельна продукція, процеси її створення та реалізації.
  9. Вивчення обсягів та причин створення наднормативних товарних запасів
  10. Види нового товару. Процес створення нового товару
  11. Виключне провадження в кримінальному процесі: приводи і підстави, строки перегляду справ, процесуальні наслідки перегляду справ в порядку виключного провадження.
  12. Використання клаузури для створення банку ідей і пропозицій

Лекція 7. Наслідки мейдзійських перетворень. Специфіка японського мілітаризму. Наслідки реформ Мейдзі. Політико-економічна система Мейдзі. Дзайбацу. Специфіка капіталістичних перетворень в Японії. Російсько-японська війна 1904-05 рр. Встановлення японського протекторату в Кореї. Період „демократії Тайсьо” (1912-1926), - його особливості. Анексія Шаньдунського п-ва. Вашингтонська конференція (1921-22 рр.): її результати та резонанс в японському суспільстві. Уряд лідера партії Сейюкай генерала Г.Танака (1927-29). „Меморандум Танака”: його зміст та інтерпретація. Вплив світової економічної кризи 1929-1931 на японську внутрішню та зовнішню політику. Рух „молодих офіцерів”. „Кодоха” та „Тосейха”. Експансіоністська ідеологія. Погляди на внутрішньополітичний устрій.

Лекція 8. Війна за створення колоніальної імперії „Маньчжурський інцидент”: історія та нові факти. Заколот 1936 року: його внутрішньо та зовнішньополітичне значення. Уряд К.Хірота. „Основні принципи національної політики”. Укладення Токіо Антикомінтернівського пакту. Уряд Ф.Коное. „Інцидент на мосту Марко Поло”, початок японо-китайської війни. Бої в р-ні озера Хасан та р.Халхін-Гол. Формування стратегії „стиглої хурми”. Другий уряд Ф.Коное. “Основна програма національної політики”. Курс на створення “Великої східно-азійської сфери спільного процвітання”. Підписання у вересні 1940 в Берліні “Тристороннього пакту”. Пакт про нейтралітет з СРСР. Уряд Х.Тодзіо. „Принципи здійснення державної політики імперії”. Напад на Перл-Гарбор. Битва в р-ні Мідвей (червень 1942): її військово-стратегічне значення. Битва в р-ні о-ва Гуадалканал. Японська окупаційна політика. Конференція „країн Східної Азії” в Токіо 5-6 листопада 1943 рр. Зміни в колоніальній політиці Японії. Операція „У”. Битва в р-ні Імпхалу. Філіппінська битва (жовтень 1944). “Основи оперативного плану імператорської армії та військово-морського флоту” від 20 січня 1945 р. Битва за Окінаву. Економіка Японії під час та в умовах війни. „Асоціація допомоги трону”. Рішення Потсдамської та Ялтинської конференцій щодо Японії. Атомне бомбардування Хіросіми та Нагасакі: військовий та політичний аспекти. Вступ Червоної Армії у війну з Японією. Капітуляція Японії. Завершення Другої світової війни. Формування американського окупаційного режиму.

 


Семінарські заняття

Перший модуль

Семінарське заняття №1. Молодотурецький режим (1908-1918).

 

1. Молодотурецький рух.

2. Молодотурецька революція.

3. Внутрішня політика молодотурецьких урядів.

4. Зовнішня політика молодотурків та участь Османської імперії в першій світовій війні.

Література:

1. Алиев Г. Турция в период правления младотурков (1908-1918 гг.). – М., Наука, 1972.

2. Гасратян М.А., Орешкова С.Ф. Петросян Ю.А. Очерки истории Турции. – М., 1983.

3. Данциг Б.М. Турция. – М., 1949.

4. Еремеев Д.С. Мейер М.С. История Турции в средние века и новое время. – М., 1992.

5. Кинросс Лорд. Расцвет и упадок Османской империи. – М., 1999.

6. Лудшувейт Е.Ф. Турция в годы первой мировой войны 1914-1918 гг. – М, 1966. – С.23-303 (сс.23-61; 155-291; 292-303).

7. Миллер А.Ф. Краткая история Турции. – М., 1958.

8. Миллер А.Ф. Пятидесятилетие младотурецкой революции. – М., 1958.

9. Петросян Ю.А. Младотурецкое движение в документальных источниках и мемуарах // Тюркологический сборник 1973. – М., 1975. – С.150-161.

10. Саркисян Е.К. Положение угнетенных народов Османской империи в освещении турецких авторов // Вестник общественных наук. – 1989. - №3. – С.13-23.

11. Шпилькова В.И. Начало младотурецкой революции и восстановление в Османской империи конституции // Проблемы новой и новейшей истории стран Запада и Востока. – 1975. – С.3-115.

Інтернет-ресурс:

Young Turk Revolution http://en.wikipedia.org/wiki/Young_Turk_Revolution

Семінарське заняття №2. проголошення республіки в Туреччині


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)