АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Обмін мінеральних солей

Читайте также:
  1. D. Нормалізують обмін холестерину
  2. Біологічна роль мінеральних речовин
  3. Блочна контрольна робота № 2 – Теорія теплообміну та промислова теплотехніка
  4. Взаємодія та обмін інформацією між органами Державного казаначейства України та фінансовими органами.
  5. Визначення необхідного повітрообміну у приміщеннях.
  6. Визначите енергетичну цінність харчового раціону студента, основний обмін якого становить 900 ккал, енерговитрати на всі види діяльності протягом доби становлять 2100 ккал.
  7. ВІКОВІ ОСОБЛТВОСТІ ОРГАНІВ ТРАВЛЕННЯ, ОСОБЛИВОСТІ ОБМІНУ РЕЧОВИН У ДІТЕЙ, ГІГІЄНА ХАРЧУВАННЯ ШКОЛЯРІВ
  8. Гігієнічне нормування умов праці за показниками мікроклімату, повітрообміну, освітлення та засоби їх нормалізації в робочій зоні.
  9. Додаткові тести до теми «Обмін простих білків»
  10. Додаток 29. Цикл роботи іонообмінного фільтра
  11. ЕЛЕКТРОЛІТИЧНА ДИСОЦІАЦІЯ. ОБМІННІ РЕАКЦІЇ В РОЗЧИНАХ ЕЛЕКТРОЛІТІВ. ГІДРОЛІЗ СОЛЕЙ
  12. ЕНЕРГЕТИЧНИЙ ОБМІН

Значення мінеральних солей в процесі росту і розвитку дитини.

З наявністю мінеральних речовин пов'язано явище збудливості і провідності в нервовій системі.

Мінеральні солі забезпечують ряд життєво важливих функцій організму, таких як

· ріст і розвиток кісток,

· нервових елементів,

· м'язів;

· визначають реакцію крові (рН),

· сприяють нормальній діяльності серця і нервової системи;

· використовуються для утворення гемоглобіну (залізо),

· соляної кислоти шлункового соку (хлор);

· підтримують певний осмотичний тиск.

У новонародженого мінеральні речовини становлять 2,55% від маси тіла, дорослого - 5%. При змішаному харчуванні доросла людина одержує всі необхідні йому мінеральні речовини в достатній кількості з їжею, і тільки кухонну сіль додають до їжі людини при її кулінарній обробці. Зростаючий дитячий організм особливо потребує додаткового надходженні багатьох мінеральних речовин.

Мінеральні речовини мають неабиякий вплив на розвиток дитини.

Кальцій – впливає на збудливість нервової системи, скоротність м'язів, згортання крові, білковий і жировий обмін в організмі.Знаходиться в молочних продуктах, овочах, фруктах. Деякі продукти знижують всмоктування кальцію: шоколад, какао, цукор. Кальцій добре засвоюється за умови забезпечення кислотно-лужного середовища. При нестачі виникає:рахіт, спазмофілія, остеопороз, болі в суглобах, порушенню сну у дітей.

Фосфор – входить до складу кісток, м’язової, нервової тканин.У дитячому харчуванні важливим джерелом фосфору є молочні продукти. Бобові, злаки. Найкраще засвоюється з продуктами тваринного походження:печінка, яєчний жовток, сир,ікра, креветки, арахіс, соя,грецьки оріхи,редиска,пшениця. Оптимальне співвідношення між концентрацією солей кальцію і фосфору для дітей дошкільного віку становить 1: 1, у віці 8-10 років - 1: 1,5, у підлітків і старших школярів - 1: 2. При таких відносинах розвиток скелета протікає нормально. У молоці є ідеальне співвідношення солей кальцію і фосфору, тому включення молока в раціон харчування дітей обов'язково.

Залізо – входить до складу гемоглобіну, тканинних ферментів Знаходиться в гречаній, вівсяній крупах, печінці. Яблуках, гранат, ікра.Краще засвоюється залізо з продуктами твариного походження, з віт С, В12, а у кишечнику наявність щавелевої, фітинової кислот. Недостатнє надходження в організм заліза супроводжується нарушенням синтезу гемоглобіну. Зменшення синтезу гемоглобіну веде до анемії (малокрів’я). Потреба в залізі у дітей вищий, ніж у дорослих: 1-1,2 мг на 1 кг маси на добу (у дорослих - 0,9 мг).

Кобальт – стимулює кровотворення, входить до складу вітаміну В12, потрібний для нормальної діяльності підшлункової залози, утворення еритроцитів. Регулює вміст адреналіну в крові. Знаходиться у продуктах тваринного походження: печінці, нирках, яйцях, молоці, молочних продуктах. Дефіцит кобальту призводить до росту пухлин.

Мідь – відіграє важливу роль у підтриманні нормального складу крові, сприяє утворенню еритроцитів, синтезу гемоглобіну, входить до складу ферментів. Основні джерела:горіхи,печінка, жовток, молочні продукти, житній хліб. При дефіциті міді з’являється сиве волосся.

Калій – необхідний для нормального функціонування м’язової системи, серцевого м’яза. Основні джерела: курага,ізюм,чорнослив, бобові, вівсяна крупа, житній хліб, картопля.

Йод – входить до складу гормону щитовидної залози – тирозину, приймає участь у виробленні лейкоцитів. Основні джерела:морська риба. Водорості, салат,цибуля, диня, чорноплідна горобина, помідори, перець. При нестачі: порушення фізичного, розумового розвитку у дитини, епідемічний зоб,гіпотиреоз.

Фтор – відіграє важливу роль у розвитку зубної тканини, нормалізує фосфорно-кальцієвий обмін.

Цинк – активізує дію деяких ферментів, впливає на процеси росту. На імунні реакції організму.

Потреба дітей в мінеральних речовинах, в тому числі і в мікроелементах, до 2 міс. задовольняється грудним молоком. Із 2 міс. їх потрібно вводити дитині з соками ягід, фруктів і овочів, а з 5 міс. - з прикормом (овочі та фрукти, яйця, м’ясо, каші, особливо гречана, вівсяна та ін).

 

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)