АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Виробничий менеджмент у системі менеджменту підприємства

Читайте также:
  1. D – моделювання в графічній системі КОМПАС
  2. II. МЕНЕДЖМЕНТ ТУРИЗМА И гостЕПРИИМСТВА
  3. II. Национальные особенности менеджмента.
  4. SWOT-аналіз підприємства та складання профілю середовища.
  5. Административная или классическая школа менеджмента
  6. Акціонерний капітал та акціонерні підприємства
  7. Анализ реализации функций системы самоменеджмента на предприятии (на примере ООО «ХХХ»)
  8. Аналіз внутрішнього середовища підприємства ТОВ «Темп»
  9. Аналіз впливу збутової діяльності на прибуток підприємства
  10. Аналіз доходів та витрат підприємства
  11. Аналіз елементів внутрішнього середовища підприємства
  12. АНАЛІЗ ЗАХОДІВ ПІДПРИЄМСТВА ЩОДО ВИХОДУ З КРИЗИ

Лекція № 1

Предмет, методи й завдання курсу

 

1. Поняття організації, керування й планування.

Функції виробничого менеджменту і його методи.

Планування як складова виробничого менеджменту.

В умовах ринкової економіки керування підприємствами значно ускладнюється. Це зв'язано як з розширенням їхніх прав і відповідальності, так і з необхідністю більше гнучкої адаптації до змін у навколишнім господарському середовищі. Виникають нові цілі й завдання, які раніше організації самостійно не тільки не вирішували, але навіть і не ставили.

Виникаючі у зв'язку із цим проблеми неможливо вирішити без сучасного професійного менеджменту.

Менеджмент переводиться на російську мову як керування виробництвом й як сукупність принципів, методів, коштів і форм керування виробництвом з метою підвищення його ефективності й прибутковості.

Менеджмент визначається також як інтеграційний процес, за допомогою якого професійно підготовлені фахівці формують організації й управляють ними шляхом постановки цілей і розробки способів їхнього досягнення.

Процес менеджменту припускає виконання функцій планування, організації, координації, мотивації, за допомогою яких менеджери створюють умови для продуктивної й ефективної праці зайнятих в організації працівників й одержання результатів, що відповідають цілям. Тому менеджмент – ще й уміння домагатися поставлених цілей, направляючи працю, інтелект, мотиви поводження людей, що працюють в організації. Це є підставою для розгляду менеджменту як процесу впливу на діяльність окремого працівника, групи й організації в цілому з метою досягнення максимальних результатів.

Уміння ставити й реалізовувати мети засновник школи наукового менеджменту Ф. У. Тейлор визначав як мистецтво точно знати, що має бути зробити і як зробити це найкращим і дешевим способом. Цим мистецтвом повинна володіти певна категорія людей – менеджери, чия робота складається в організації й керівництві зусиллями всього персоналу для досягнення цілей.

Менеджмент – специфічний орган сучасних організацій, як комерційних, так і некомерційних. Без нього організація як цілісне утворення не може існувати й ефективно працювати. Тому апарат керування є складовою частиною будь-якої організації й асоціюється з поняттям її менеджменту. Головне ж завдання людей, зайнятих у цьому апарату - ефективне й скоординоване використання всіх ресурсів організації (капіталу, будинків, устаткування, матеріалів, праці, інформації) для досягнення її цілей.

У визначенні менеджменту як науки підкреслюється важливість упорядкованих знань про керування. Вони дозволяють не тільки вчасно і якісно управляти поточними справами, але й прогнозувати розвиток подій і відповідно до цього розробляти стратегію й політику організацій. Вони служать опорою при постановці завдань і при здійсненні управлінської практики. Тому наука керування розробляє свою теорію, змістом якої є закони й закономірності, принципи, функції, форми й методи цілеспрямованої діяльності людей у процесі керування.

Поняття менеджменту як мистецтва керування базується на тім, що організації – це складні соціально-технічні системи, на функціонування яких впливають численні й різноманітні фактори як зовнішньої, так і внутрішнього середовища. Люди, що працюють в організаціях і з організаціями - це самий головний фактор, облік якого вимагає не тільки використання наукового підходу, але й мистецтва його застосування в конкретних ситуаціях.

Таким чином, у більшості випадків використається поняття «менеджмент» як сукупність принципів, методів і коштів керування підприємством з метою підвищення ефективності його виробництва й збільшення прибутку.

Виробничий менеджмент у системі менеджменту підприємства

Менеджмент підприємства передбачає керування його різнобічною діяльністю, що має об'єднуючу частину - виробництво. Інші напрямки діяльності підприємства призначені забезпечувати нормальну роботу з виробництва продукції або наданню послуг.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)