АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Організація і проведення медичного сортування

Читайте также:
  1. A. Посиленого медичного контролю
  2. I. Організація студентів до практичного заняття
  3. I. Організація студентів до практичного заняття
  4. II. ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗМІНИ В ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДУКТИВНОЇ ЗАЙНЯТОСТІ
  5. II. Організація перевірок органами Держтехногенбезпеки України
  6. III. Організація роботи з підготовки та направлення структурними підрозділами органів ДПС запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  7. IІІ. Проведення перевірок суб’єктів господарювання та органів влади та інших підконтрольних об’єктів органами Держтехногенбезпеки України
  8. VIII. Регламент проведення змагань з окремих видів спорту
  9. VІ. Організація і проведення конкурсу
  10. Алгоритм проведення
  11. Алгоритм проведення
  12. Алгоритм проведення

Основи медичного сортування вперше розробив і втілив у життя видатний учений і хірург Микола Іванович Пирогов. Досвід роботи військової медичної служби більше ніж за сто років підтвердив важливість і необхідність цього організаційного заходу, що забезпечує процеси на­дання медичної допомоги, лікування та евакуації поранених і хворих на ЕМЕ. Особливого значення набуває медичне сортування при масовому прийнятті уражених на ЕМЕ, значна частина яких перебуває в тяжкому стані. За таких умов медичному закладові та його особовому складу до­ведеться часто працювати з постійним перевантаженням.

Медичне сортування або сортування поранених і хворих, — це розподіл їх на групи відповідно до потреби в наданні однакових ліку­вальних, профілактичних та евакуаційних заходів на кожному ЕМЕ, залежно від умов бойової та медичної обстановки, що створилася в період його розгортання і роботи. Сортування починають проводити в приймально-сортувальному і продовжують практично в усіх інших фун­кціональних відділеннях. Під час медичного сортування на ЕМЕ виділяють три основні гру­пи поранених і хворих:

Які мають зараженість ОР та БЗ, а також- РР вище допустимого рівня, і потребують спеціальної обробки.

1.2. Які потребують ізоляції (інфекційні хворі та підозрілі на інфекційні

захворювання).

1.3. Які перебувають у стані психомоторного збудження і потребують

ізоляції (в психоізоляторї).

2. Які потребують медичної допомоги з урахуванням терміновості та

місця її надання.

3. Яких треба евакуювати на наступний ЕМЕ після визначення можливості й терміновості евакуації за станом здоров'я, черговості, по­ложення під час транспортування, виду транспортного засобу, ева­куаційного призначення, а також потреби в супроводі медичним працівником і його відповідному оснащенні.

Першу групу виділяють на сортувальному посту і направляють у підрозділ для спеціальної обробки або в ізолятори.

Із метою прискорення проведення медичного сортування доцільно решту поранених і хворих поділити на ходячих та таких, які потребують перенесення на ношах. Відповідно, пішки або на тому ж транспорті, що привіз їх, усіх направляють у приймально-сортувальне відділення. При добрих погодних умовах медичне сортування можна проводити на сорту­вальному майданчику, при несприятливих — у палатках або пристосова­них приміщеннях. При розвантаженні відразу відбирають потерпілих, які потребують надання невідкладної медичної допомоги (асфіксія, шок тощо), негайно доставляють їх до перев'язочної. Розміщують ходячих хворих на лавках, решту — на ношах, що ставляться на підставки, [снує декілька варіантів розташування поранених та хворих на сортувальному майдан­чику — рядами, "віялом", по колу. В будь-якому варіанті розміщення не допускається, щоб якась частина поранених та хворих, які були прийняті раніше, залишилась поза увагою медичних працівників внаслідок дос­тавки нових груп на звільнені місця. Як запобіжний захід застосовується визначений напрямок переміщення кожної сортувальної бригади, особли­во при масовому надходженні потерпілих.

Працюють в сортувально-приймальному відділенні лікарські сор­тувальні бригади. Наприклад, до складу бригади, що працюватиме в прий­мально-сортувальному відділенні МПП, входять: один лікар, два середніх медичних працівники (фельдшери, медичні сестри, санітарні інструкто­ри), два медичних реєстратори, одна-дві ланки санітарів-носіїв. Бригад може бути створено декілька, що залежатиме від кількості потерпілих та наявності медичного персоналу. Лікар рухається у визначеному напрямку від одного пораненого (хворого) до іншого, встановлює кожному діагноз на підставі опитуван­ня, огляду та обстеження і віддає розпорядження про проведення ліку­вально-профілактичних заходів і направлення в інші функціональні відділення. Разом із лікарем по черзі до кожного пораненого (хворого) підходять один середній медичний працівник, який виконує призначення лікаря, та медичний реєстратор, який записує всі дані про пораненого (хворого) і призначення лікаря в первинну медичну картку, а також по­значає результати медичного сортування відповідною сортувальною мар­кою. Остання прикріплюється до одягу пораненого (хворого) і є вказівкою для санітарів-носіїв, в яку чергу і куди їх переносити. У дея­ких випадках як виняток (потреба в негайному згортанні внаслідок ви­никнення загрози захоплення ворогом, насування хмари ОР, РР або при значному перевантаженні ЕМЕ ураженими) сортувальна бригада може очолюватись досвідченим фельдшером (медичною сестрою).

Легкопоранених та хворих розташовують окремо на майданчику для "ходячих". Вони по черзі, що регулюється санітаром або іншою осо­бою, виділеною з числа легкопоранених, які лікуються в МПП, підходять до лікаря. Поряд з лікарем працюють реєстратор і середній медичний працівник. Для надання медичної допомоги використовуються медика­менти та інші засоби, розташовані біля них на одному-двох столах. Після проведення медичного сортування легкопоранених та хворих також на­правляють у відповідні функціональні підрозділи.

У приймально-сортувальному відділенні МПП виділяють такі гру­пи поранених та хворих:

1. Які потребують медичної допомоги в перев'язочній в першу або другу чергу.

2. Які підлягають евакуації відразу ж на наступний ЕМЕ з визна­ченням: в першу чи другу чергу, в положенні сидячи чи лежачи, санітар­ним чи вантажним транспортом, із супровідником чи без нього.

3. Які після надання допомоги в приймально-сортувальному відділенні підлягають поверненню в свої підрозділи або залишаються на лікування до 3-7 діб.

4. Потерпілі, які мають несумісні з життям ураження (агонуючій) і потребують тільки догляду, Виділення їх у цю групу при найменших сум­нівах неприпустиме, в такому випадку вони вважаються потерпілими, які потребують медичної допомоги в перев'язочній.

Як було уже зазначено, медичне сортування проводиться і в інших функціональних підрозділах. У перев'язочній також виділяються такі групи.

Для швидкого і якісного проведення медичного сортування лікарі й середні медичні працівники повинні знати організацію роботи ЕМЕ, етіологію, патогенез та перебіг уражень від сучасної зброї, во­лодіти навичками надання медичної допомоги, а також знати органі­зацію медичної евакуації, чіткість проведення якої, як встановив ще М.І. Пирогов, значною мірою залежить від правильного проведення медичного сортування.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)