АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розрахунок критерію відповідності при визначенні достовірності відмінностей між кролями двох груп

Читайте также:
  1. I. Розрахунок опору опускних труб
  2. III. Розрахунок корисного напору циркуляції відвідних труб
  3. V. Розрахунок немеханічного обладнання.
  4. VII. Розрахунок площі цеху
  5. Аеродинамічний розрахунок повітропроводів
  6. Аналітичний розрахунок параметрів пускових газліфтних клапанів
  7. АУДИТОРСЬКІ ПРОЦЕДУРИ ВІДНОСНО ДОСТОВІРНОСТІ ПОКАЗНИКІВ ЗВІТНОСТІ
  8. ВИБІР І РОЗРАХУНОК КІЛЬКОСТІ УСТАТКУВАННЯ І ЙОГО ГАБАРИТНИХ РОЗМІРІВ
  9. ВИБІР УСТАТКУВАННЯ І РОЗРАХУНОК ТЕПЛОВИХ СХЕМ ТЕС
  10. Видатки місцевих бюджетів, що не враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів
  11. Види електровибухових мереж та їх розрахунок
  12. Виховання – це усвідомлене і цілеспрямоване зрощування людини як особистості у відповідності зі специфікою цілей, соціальних груп і організацій в яких воно здійснюється.
Група тварин Число хворих тварин Число здорових тварин Всього тварин в групі
  Спостережуваних (О) Теоретично очікуваних (Е) Спостережуваних (О) Теоретично очікуваних (Е)  
Дослідна Контрольна   8‚4 (Е1) 12‚6 (Е3)   11‚6 (Е2) 17‚4 (Е4)  
           

 

При розрахунках за цими таблицями число ступенів свободи дорівнює одиниці. Порівнюючи отримане в нашому досліді значення хі-квадрат зі стандартним‚ бачимо‚ що обчислена нами величина (0‚26) менша за всі стандартні її значення в рядку таблиці‚ що відповідає одному ступеню свободи. Отже‚ підстав для того‚ щоб відкинути нульову гіпотезу немає‚ так як профілактична дія препарату не може вважатися доведеною.


Тема 6. Дисперсійний аналіз

 

Дисперсійний аналіз використовується в генетиці та селекції при дослідженні багатьох питань, зокрема при оцінці плідника за нащадками, визначення коефіцієнта спадкування та ін.

Різноманітність ознак, їх варіювання навколо середнього арифметичного залежать від комплексу факторів. Інколи необхідно встановити, яка частка загальної різноманітності ознаки в сукупності залежить від окремого фактора, наприклад, наскільки варіювання високих надоїв доньок плідника залежить від генотипу останнього. Випадок, при якому виділяється частка впливу одного з факторів, є прикладом однофакторного дисперсійного аналізу. В складніших випадках одночасно вивчається залежність варіювання ознаки від двох або більшого числа факторів (двофакторний і багатофакторний дисперсійний аналіз).

В попередніх розділах в якості міри різноманітності ознаки була використана сигма (σ). В дисперсійному аналізі використовуються інші показники: варіанса (σ2) і дисперсія (С). Дисперсія представляє собою суму квадратів відхилень варіант від середнього арифметичного - С=∑(х - )2.

При однофакторному дисперсійному аналізі вираховують, по-перше, загальну дисперсію (Сy), тобто суму квадратів відхилень, які залежать від всієї сукупності факторів, що впливають на варіювання ознаки; по-друге факторіальну дисперсію (Сх), або ту частку загальної дисперсії, яка залежить від врахованого (того, який вивчають) фактора; по-третє, залишкову дисперсію z), яка залежить від сукупності неврахованих (випадкових) факторів. Перелічені тут види дисперсії пов’язані між собою:

Сy = Сx + Сz

Це дає можливість встановити, яка частка варіювання ознаки зумовлена фактором, який вивчають.

Розбір вирішення задач

 

Плодовитість овець каракульської породи залежить від багатьох факторів‚ в тому числі від конституції‚ фізіологічного стану і ряду інших‚ частина з яких не піддається обліку. Задача‚ яку можна вирішити‚ використовуючи однофакторний дисперсійний аналіз‚ заключається у встановлені частки різноманіття плодовитості‚ яка залежить від одного із факторів (конституції маток).

Для її вирішення необхідно скласти дисперсійний комплекс‚ зібравши матеріал по групам‚ що відповідають градаціям вивченого фактору. В даному прикладі фактор‚ що вивчається – тип конституції. Його градаціями будуть 4 типи конституції. Відберемо (за принципом випадкової вибірки) в кожну градацію по п’ять овець і складемо розрахункову таблицю (табл.13).

Більшість символів‚ використаних у таблиці 13‚ не потребують пояснень. Слід лише відмітити‚ що символом і позначені градації фактору,який вивчається‚ а символом j окремі варіанти у межах кожної градації. Отже‚ ni число варіант у кожній градації ‚ nij = N – загальне число варіант; відповідно до цього ∑ хі – сума варіант у кожній градації‚ а Συіj – загальна сума варіант усіх градацій тощо..

В таблицю 13 необхідно вписати ознаки за градаціями фактору‚ який вивчається, і виконати відповідні розрахунки. В рядок ni вписують за графами число овець в кожній градації фактору‚ який вивчається. Підсумувавши ці числа‚ отримують Σ nij = N – загальна кількість овець.

 

Таблиця 13.

Приклад розрахунків при дисперсійному аналізі однофакторних комплексів для малих груп (число ягнят у потомстві овець каракульської породи).

  Градації фактору‚ який вивчається – типи конституції (і) Число градацій r =4
  Грубий Ніжний Міцний Рихлий  
Варіанти (число ягнят)          
Число варіант (ni) Συі (Συі)2 Ні=(Συі)2/ni Συі2   12.8   16.2   33.8   9.8   nij = N = 20 Συіj = 37 Σ(Συіj)2 = 363 ΣΝі= 72.6 Συ2 і j = 77

 

Для заповнення рядка Συі потрібно підсумувати варіанти кожної градації окремо‚ після чого обчислити загальну суму всіх варіант - Συу. Значення (Συіj)2 отримують шляхом піднесення до квадрату відповідних чисел попереднього рядка‚ а потім підбивають їх підсумок - Σ(Συі)2 . Поділивши числа попереднього рядка на число варіант відповідної градації‚ знаходять значення рядка Ні ‚ а додавши їх‚ отримують суму ΣΝі. Для заповнення рядка Συ і 2 підносимо почергово до квадрату кожну варіанту відповідної градації і одержані результати підсумовують. Додавши числа цього рядка‚ отримують Συ і 2j. Наприкінці обчислюють Н:

НΣ=Σ(υіj)2 /N = (37)2/20 =68,45

Обчислення‚ підсумки яких наведені в таблиці 18‚ необхідні для обчислення трьох допоміжних величин: 1) Συу2 ; 2) ΣΝі.; 3) НΣ.

 

Вони дозволяють провести розрахунки дисперсій (сум квадратів).

В однофакторному дисперсійному комплексі розраховують:

- загальну дисперсію – Су суму квадратів центральних відхилень ознаки (плодовитості овець) за формулою:

 

Су =Συ2 і j - НΣ; (32)

 

- факторіальну (міжгрупову) дисперсію – Сх - характеризує вплив фактору‚ який вивчається (тип конституції овець)‚ за формулою:

 

Сх = ΣΝі. - НΣ

- остаточну (всередині групи) дисперсію – Ся ‚ зумовлену впливом інших факторів‚ за формулою:

 

Сz = Συ2 і j - Нi (34)

 

Величини дисперсій для даного прикладу складають:

 

Су = 77 – 68‚45 = 8‚55;

Сх = 72‚6 – 68‚45 = 4‚15;

Сz = 77 – 72‚6 = 4‚4.

Таким чином‚ показник загальної різноманітності (Су) розкладений на два складових компоненти: різноманіття‚ залежне від фактора, який вивчають (типу конституції овець - Сх) ‚ та різноманіття‚ що залежить від сукупності інших факторів z). При цьому Су = Сх + Сz. У даному прикладі 8‚55 = 4‚15 + 4‚4 (підрахунок доцільно зробити для перевірки проведених обчислень).

Щоб оцінити‚ яка частка загального різноманіття зумовлена фактором‚ який вивчається (типом конституції овець)‚ обчислюють відношення факторіальної дисперсії до загальної дисперсії. Це відношення позначається символом η 2х,

Для прикладу‚ що наводиться вище:

Отже‚ типом конституції зумовлено 49% загального різноманіття плодовитості овець.

Дисперсійний аналіз дозволяє провести оцінку достовірності висновків. Для цього обчислюють – середню помилку сили впливу‚ визначають F - показник достовірності впливу за Р.Фішером або показник θ – показник достовірності впливу за Н.А. Плохінським. Нижче розглядається третій‚ найпростіший спосіб. Він полягає в наступному: за даними досліду обчислюють показник θ і порівнюють його зі стандартним значенням цього показника (θ st)‚ що свідчить про достовірність висновку із ймовірністю 0‚95. Стандартні значення θ st наведені в таблиці 4 додатку. Обчислюють емпіричний показник достовірності за формулою:

 

Щоб знайти стандартні значення θ st ‚ потрібно визначити число ступенів свободи (ν). Для Сх число ступенів свободи – ν 1 = r – 1 (на одиницю менше числа градацій фактору х). Для Сz число ступенів свободи дорівнює загальному числу варіант‚ зменшеному на число градацій фактора: ν 2 = N – r. Стандартне значення θ st в таблиці 4 додатку знаходиться на перехресті графи ν 1 і строки ν 2.

У наведеному прикладі емпіричне значення

Ступені свободи дорівнюють:

ν1 = 5 – 1 = 4;

ν2 = 20 –5 = 15.

За таблицею 4 додатку знаходимо θ st = 0‚82 (середнє між 0‚89 і 0‚85). Емпіричне значення θ в даному випадку вище стандартного‚ що свідчить про його достовірність з ймовірністю вище 0‚95.

 

6.1 Визначення коефіцієнту спадкування в однофакторному комплексі

 

Припустимо‚ необхідно знайти спадкування жирномолочності в потомстві трьох биків-плідників: Променя‚ Вітру та Алмазу. Для цього спочатку складають однофакторний дисперсійний комплекс (таблиця 14)‚ у градації якого записують показники жирномолочності дочок.

 

Підраховують суму варіант Σx за графами таблиці‚ визначають середні арифметичні в групі дочок кожного бика:

;

за всією вибіркою: .

Після цього визначаємо дисперсію (суму квадратів):

- генотипічну дисперсію(Cγ = Сх) (міжгрупова сума квадратів) – показник генотипічного різноманіття жирономолочності батьків за формулою:

Cγ = Σni (Xi -XΣ)2‚ (37)

 

Cγ = 5 (+0‚25)2 + 5 (-0‚05)2 + 5 (-0‚21)2 =0‚5455;

-паратипічну дисперсію () (внутрішньогрупова сума квадратів) – показник різноманіття дочок биків за жирномолочністю за формулою:

Cπ = Σ (x - Xi)2 (38)

 

Cπ = (-0‚1)2 +(-0‚1)2 +(+0‚1)2 + … +(+0‚06)2 +(+0‚06)2 =0‚152;

 

-фенотипічну дисперсію (Cφ) – показник загального фенотипічного різноманіття ознаки за формулою:

Cφ = Σ (x –XΣ)2 (39)

 

Cφ = (+0‚15)2 +(+0‚15)2 +(+0‚25)2 +(+0‚35)2 + … + (-0‚15)2 +(+0‚15)2 =0‚6975.

 

Cφ = Cγ + Cπ

Cφ = 0‚5455 + 0‚152 = 0‚6975.

Коефіцієнт спадковості визначають за формулою:

h 2 = (40)

 

Обчислюють також критерій достовірності спадкування за формулою:

 

F= (41)

F= =2,2

ν1 = r – 1 = 3 – 1 = 2

ν2 = N - r = 15 – 3 = 12

Fst = 3.9 –6.9 – 12.3

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.013 сек.)