АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Теплофізичні характеристики

Читайте также:
  1. I. Основные характеристики и проблемы философской методологии.
  2. PR-текст, его сущностные характеристики
  3. Аналитические реакции, их характеристики
  4. Аналітичні показники та середні характеристики рядів динаміки. Трендові моделі
  5. Биографические характеристики
  6. Биомеханические характеристики техники метания копья.
  7. БОГАТЫЕ И БЕДНЫЕ: СОЦИАЛЬНО-ПРОФЕССИОНАЛЬНЫЕ ХАРАКТЕРИСТИКИ
  8. Бухгалтерская информация в системе управления организацией. Качественные и количественные характеристики бухгалтерской информации
  9. В яких відповідях названі показники (характеристики) злочинності?
  10. Вентиляторы и их характеристики
  11. Виды и характеристики воздействий на природную среду
  12. Виды популяций людей, их основные характеристики.

Важлива теплофізична характеристика - це альбедо, за допомогою якого оцінюють здатність поверхні відбивати сонячну радіацію. Альбедо залежить під стану поверхні (гладка, шорсткувата, чиста), фізичної природи матеріалу, кута падіння променів і ряду інших факторів.

Альбедо знаходять за такою формулою:

(22.1)

де rт - величина альбедо при падінні променів перпендику­лярно до поверхні;

kу - коефіцієнт, що враховує кут падіння променів. При величині кута між нормаллю до поверхні і напрямком променів не більш ніж 30° для полімерних плівок і 50° - для скла величина г практично не міняється. Альбедо скла дорівнює 0,07. Для полімерних плівок його значення приблизно в 1,5 раза більше.

Культиваційні споруди мають ряд відмінних рис, які слід враховувати при розв'язанні задач їхнього теплопостачання:

• великі втрати теплоти внаслідок малих термічних опорів огороджень зі скла або полімерної плівки, а також через значну інфільтрацію зовнішнього повітря (від 10 до 40% основних тепловтрат);

• різкозмінний характер теплового навантаження протягом доби, сезону, року;

• мала теплова стійкість споруд, обумовлена малою тепловою інерцією огородження;

• підвищені вимоги до параметрів мікроклімату, обумовлені агротехнікою;

потреба проведення технологічних заходів, що вимагають додаткових витрат теплоти (термічна обробка ґрунтового шару, розігрів ґрунту, полив та ін.)

Таким чином, правильний вибір джерела і засобів теплопоста­чання має велике значення, оскільки цим визначається економічна ефективність культиваційних споруд, ступінь рентабельності овочів­ництва захищеного ґрунту. Культиваційні споруди обігріваються за рахунок сонячної радіації, біопалива чи різних технічних засобів.

Сонячний обігрів застосовують у південних районах у весняно-літніх спорудах, покритих полімерною плівкою, і в малогабаритних спорудах.

Біологічний обігрів забезпечується за рахунок життєдіяльності теплотворних бактерій, що знаходяться в гної, відходах промисло­вості, які містять органічні речовини та ін. Цей спосіб найчастіше використовують як додаткове джерело теплоти за наявності інших засобів обігріву.

Технічний обігрів - найбільш сучасний, знаходить широке застосування. Вибір виду обігріву обумовлений кліматичними умовами, агротехнічними вимогами під час вирощування різних овочевих культур і техніко-економічними показниками.

Залежно від розміщення джерел системи теплопостачання культиваційних споруд технічний обігрів буває централізований, місцевий і індивідуальний. У централізованих системах джерело тештоги - районні котельні, теплоелектроцентралі (ТЕЦ), атомні теплоелектроцентралі (АТЕЦ) і атомні станції теплопостачання (ACT). У місцевих системах теплопостачання забезпечується котельнями, спеціально побудованими для тепличного господарства; в індивіду­альних системах - теплогенераторами, теплоус-тановками тощо. До місцевих систем теплопостачання належать також теплові відходи промислових підприємств, газокомпресорних станцій, теплових і атомних електростанцій; поновлювані джерела енергії (геотермальна, сонячна та ін.).

Потужність систем опалення визначають для умов стаціонар­ного нічного режиму за різницею розрахункових температур повітря (внутрішньої і зовнішньої, причому остання береться як середня багаторічна температура найхолоднішої доби), а також за середньою швидкістю вітру. У спорудах захищеного ґрунту використовують водяний, паровий, повітряний, контактно-газовий і комбінований способи опалення.

Водяний обігрів. Він дозволяє автоматизувати (з метою підтримки в приміщенні потрібних умов мікроклімату) процес виробництва і розподілу теплоти, зручний для використання термальних вод чи скидної теплоти підприємств. Система водяного обігріву буває з природною і примусовою циркуляцією. Природну циркуляцію використовують у теплицях невеликої площі, де гідравлічний опір течії води в трубах невеликий. При примусовій циркуляції води, що здійснюється насосами, розподіл теплоїн п культиваційному спорудженні рівномірніший.

Паровий обігрів. Частіше всього пару використовують для знезаражування ірунтів - так зване пропарювання ірунтів. Спочатку ґрунт обробляють роторним копальником на глибину ЗО см. На середину підготовленої ділянки укладають паророзподільник - трубу з раструбами або шланг із пористого матеріалу. Пару під тиском 50 Па подають під полівінілхлоридну плівку, якою укривають весь ґрунт. Процес вважається завершеним, коли температура ґрунту досягає 70°С (приблизно через 10 годин).

Газовий обігрів. Порівняно з водяним газовий обігрів має ряд переваг: заощаджується паливо (15-20%) і метал, зникає потреба використовувати котельні і теплові мережі, створюються умови для автоматизації керування тепловим режимом. Створення в приміщенні вищої температури дає можливість ввести в експлуатацію весняні теплиці раніше, ніж при водяному обігріві (приблизно на 20-30 днів). При спалюванні газу безпосередньо в повітрі теплиці підвищується вміст вуглекислого газу, що сприяє процесу фотосинтезу рослин і підвищує їхню врожайність.

Використовують три способи спалювання газу безпосередньо в теплицях: за допомогою теплогенератора, мікрофакельних пальників, а також газових інфрачервоних випромінювачів.

Повітряний обігрів: теплоносій - повітря, що нагрівається в калорифері чи теплогенераторі. Система повітряного обігріву може бути із забором свіжого повітря (відкритою) або з рециркуляцією нагрітого повітря. Система повітряного опалення теплиці: генератор теплоти (калорифер), вентилятор і повітророзподільний пристрій. Розподіл повітря в опалювальному приміщенні роблять двома способами. При зосередженій подачі нагріте повітря продувається вентилятором всередину приміщення поверх рослин. У цьому випадку важко забезпечити рівномірний розподіл теплового потоку в культиваційному приміщенні. При розосередженій подачі нагріте повітря надходить з перфорованих полімерних труб. Повітроводи встановлюються вздовж теплиці на відстані 3-4 м один від одного. Як самостійна система опалення повітряний обігрів використовується в сезонних теплицях з огородженням з полімерних матеріалів і в надземних малогабаритних спорудах із плівковим покриттям.

Комбінована система опалення. Цій системі опалення властиві технологічні переваги водяної і мала інерційність повітряної системи. При використанні комбінованих повітряних систем потужність повітряного обігріву в середньому становить: для блочних теплиць - 15-35%, дня ангарних - 25-45% загальних витрат теплоти на обігрів споруди.

На практиці застосовують три основних способи боротьби ч перегрівом рослин: вентиляцію, затінення і випарне охолодження.

Вентиляція теплиць. У теплицях використовують природну вентиляцію за допомогою фрамуг і примусову вентиляцію з використанням вентиляторів Природну вентиляцію застосовують у теплицях усіх типів, у багатопрогонових теплицях вентиляційні фрамуги розташовують по обидва боки гребеня даху, а в ангарних і невеликих за площею багатопрогонових теплицях фрамуги, крім того, вбудовуються в бічних стінках.

Затінення теплиць. Для зниження перегріву рослин рекомендують використовувати сітчасті, повітропроникні полімерні екрани, що автоматично натягаються над рослинами.

Ефективний засіб боротьби з перегрівом рослин - застосування екранів з полімерних плівок зеленого кольору, які завдяки оптичним властивостям затримують інфрачервоне випромінювання. Зниження перегріву рослин досягається також таким простим засобом, як дощування покрівлі. Його використовують для забілювання покрівлі.

Випарне охолодження рослин. Для зниження перегріву в теплицях варто передбачати систему випарного охолодження і зволоження повітря. Система включає: магістральний трубопровід, насос, розподільні і секційні трубопроводи з розпилювачами, пристрій ручного чи автоматичного регулювання


 

Основні висновки:

Культиваційні споруди захищеного ґрунту - це виробничі приміщення, відгороджені від зовнішнього середовища світлопрозорими дахом і стінами. Культиваційні споруди призначені для вирощування овочів, розсади і квітів. Вони забезпечують населення свіжими овочами в той період року, коли їх не можна вирощувати на відкритому ґрунті.

Для забезпечення в холодний час року потрібного мікроклімату в спорудах захищеного ґрунту потрібна теплова енергія. Проблема економії енергоресурсів при теплопостачанні споруд захищеного грунту поліпшенням систем їхнього обігріву, використання нетрадиційних джерел енергії - дуже актуальна.

Важлива теплофізична характеристика - це альбедо, за допомогою якого оцінюють здатність поверхні відбивати сонячну радіацію. Альбедо залежить під стану поверхні (гладка, шорсткувата, чиста), фізичної природи матеріалу, кута падіння променів і ряду інших факторів.

Контрольні питання:

1. Пояснити поняття Культиваційні споруди захищеного грунту

2. Назвати варіанти конструкцій споруд захищеного грунту

3. Що таке Альбедо, пояснити особливості його визначення

Домашнє завдання:

1. Самостійне вивчення теоретичного матеріалу

 

Прочитати:

[1] с. 445-465


Тема № 23

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)