АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Морально-психологічне становлення сім’янина

Читайте также:
  1. I. Історія становлення Європейського Союзу
  2. III. ОПЛАТА ПРАЦІ, ВСТАНОВЛЕННЯ ФОРМИ, СИСТЕМИ, РОЗМІРІВ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ Й ІНШИХ ВИДІВ ТРУДОВИХ ВИПЛАТ
  3. III. Організація роботи з підготовки та направлення структурними підрозділами органів ДПС запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  4. IV. Дії підрозділів податкової міліції при отриманні запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  5. Б) Міжнародні концепції встановлення інвалідності
  6. Біоетика і становлення національної системи охорони здоров’я в Україні.
  7. Встановлення заміни частин документів
  8. Встановлення концентрації хлоридної кислоти за бурою
  9. Встановлення незайманості.
  10. Встановлення пріоритетів за допомогою аналізу А Б В
  11. Встановлення рівнів суттєвості для цілей аудиту.
  12. Встановлення рівноважної ціни на ринку грошей.

Морально-психологічна готовність молоді до сімейного життя передбачає серйозне ставлення до шлюбу, продуманість у виборі нареченого (нареченої), сформованість почуття відповідальності за створювану сім’ю, готовність до налагодження здорової психологічної атмосфери в сім’ї, вміння вирішувати складні конфліктні ситуації в сім’ї, терпеливість і справедливість в оцінюванні вчинків членів сім’ї, глибока повага до стар­ших чи інших членів сім`ї, чуйність і такт у спілкуванні з ними.

 

Підростаючому сім`янину необхідно пізнати і глибоко зрозуміти велич нашої народно-традиційної культури, її гуманізм, доброзичливість, гостинність, співчуття до чужої біди, всепрощення.

 

Школа має бути для учнів тим високоморальним середовищем, з якого вони черпатимуть ці моральні стосунки минулого і яке втягуватиме їх у реальні моральні відносини сьогодення. Основним природним моральним законом, що визначає моральну атмосферу школи, насамперед, має бути повага і відповідальність: повага до себе, до інших людей (старших і молодших, ровесників і друзів), повага до всіх форм життя і середовища їх перебування.

 

Кожній дитині, яка прийшла до школи, необхідно допомогти пізнати себе, свій рід, свою землю, усвідомити приналежність до свого народу.

 

Ця робота, звичайно, розпочинається в сім`ї, а далі продовжується в молодших класах. На уроках читання при ознайомленні з казками, легендами про рідний край, учитель повинен наголошувати на тому, що кожну дитину виховують, благословляють на добрі справи, бажають добра - її батьки. Батько і мати для кожної дитини - це найперші “природні” вихователі і наставники. Про них у кожного з нас найдорожчі спогади, помисли. Не випадково в народній творчості (казках, прислів`ях, піснях) батько, мати займають особливе місце. Вони благословляють своїх дітей в дорогу, на добрі справи, подвиги. До них звертаються їх діти - герої казок у найважчі моменти життя, просять підтримки, допомоги (“Івасик-Телесик”, “Про бідного парубка і царівну”).

 

На уроках рідної мови, читання в початкових класах чи в позакласній роботі учитель може широко використовувати зразки народної творчості, щоб показати дітям, з якою повагою і шаною треба відноситись до батьків, цінувати їх думку і слово, бути доброзичливими і сердечними у ставленні до них. Про це нагадують нам народні прислів`я і приказки: “Добре тому, хто має батька, бо в батька найтепліша хатка”, “Усе купиш - матері-батька не купиш”, “В любенького татка любенька й кроватка”, “Без матері і сонце не гріє”, “В кого є ненька, в того й голівка гладенька”, “Любов матірна і на віддалі гріє”, “Матері кожної дитини жаль, бо котрого пальця не вріже, то все болить”.

 

Виховання в молодших школярів глибоких почуттів любові до батька-матері повинно іти з усвідомленням ними бажання завжди допомагати їм, приносити радість, не засмучувати і не хвилювати їх. Нерідко, ставши на самостійний шлях у житті, діти чомусь черствіють душею, забувають про те, як батьки їм допомагали, піклувались про них. Це найтяжчий гріх і провина дітей перед батьками. В народній творчості такі дії і вчинки молодих людей суворо засуджуються (“Добре було б батька годувати, коли б він хліба не їв”, “Впав батько з гори, дідько ‘го бери”, “Хто батька-матір зневажає, той добра не знає”, “Одна мати вигодує семеро дітей, а семеро дітей однієї матері не можуть”).

Духовність дитини має ґрунтуватись на взаємній любові, сердечності, повазі одне до одного. Діти повинні знати і шанувати свій родовід, історію рідного села чи міста, їх пам`ятні місця, відомих людей свого краю, народних умільців. Повага до інших вимагає, щоб ми ставилися до всіх людей - навіть до тих, хто нам не подобається, як до осіб, які мають рівнозначну з нами гідність. Споконвіків передається у відносинах людей “Золоте Правило”: “Поступай з іншими так, як хочеш, щоб вони ставились до тебе”. Учні повинні усвідомити: поважаючи інших людей, ми цінуємо їх, відчуваємо відповідальність за їх благополуччя.

 

Важливим аспектом морального виховання школярів виступає засвоєння ними етичних норм відповідальності у взаєминах з іншими людьми, у виконанні своїх найрізноманіт­ніших обов’язків. Мораль відповідальності передбачає у будь-яких умовах, незважаючи на будь-які труднощі, підтримувати один одного, полегшувати людські страждання, орієнтуватися і відгукуватися на нужди і потреби оточуючих. Тому важливе завдання вихователів - сприяти розвитку емпатії у школярів, тобто не тільки усвідомленню внутрішнього стану іншої людини, але й співчуттю, співпереживанню, дієвій співучасті у розв`язанні проблем ближнього.

 

Ця важлива моральна вартість, яка з прадавніх часів була властивою емоційно-чуттєвій натурі українців, нівелюється основним чином за рахунок недооцінювання її значимості, як декілька десятків років тому, так, особливо, у теперішній час. Народна педагогіка завжди вдавалася до внутрішнього світу людини, апелюючи до її честі, совісті, сорому (“Сумління - найкращий порадник”, “Хоч ганьба очі не виїсть, але не дає на люди показатися”, “Совість гризе без зубів” тощо), що підкреслює усвідомлення народними вихователями значимості трьох взаємозв`язаних складових характеру людини - морального знання, морального почуття та моральної поведінки

 

Важливими народно-педагогічними методами стимулювання, заохочення, спонукання дітей, корекції їх поведінки виступають:

 

-створення колективної думки схвалення, аналізу вчинку (поведінки) чи засудження дій дитини;

 

-заохочення позитивних вчинків, спонукання до них, стимулювання якомога осмисленіших дій школяра;

 

-збудження інтересу до кінцевого інтересу діяльності, розкриття очікуваної радості від нього;

 

-формування усвідомленої необхідності заборони негативного, спотвореного та застереження дитини від необачних вчинків;

 

-напучення і навіювання потреби поводити себе і жити так, щоб одержати схвалення батьків, вчителів, дорослого оточення, однолітків, власної самооцінки;

 

-використання своєрідних і різноманітних народних методів покарання дитини за вчинки різної значимості.

 

-нетрадиційне наставляння з використанням казкових колізій, прикладів, певних паралелей, прийомів тощо.

 

Важливими є також традиційні народно-педагогічні методи формування суспільної поведінки дитини, нагромадження її життєвого досвіду:

 

-привчання до сумлінного виконання обов’язків у школі, сім’ї, в оточенні друзів, обов’язків перед суспільством;

 

-чергування постійних та разових доручень і вправлянь на вироблення певних умінь і навичок;

 

-практична життєдіяльність дітей у виконанні різноманітних ролей працівника, трудівника, сім’янина;

 

-дотримання загальноприйнятих норм і традицій укладу життя українців тощо.

 

Не можна закривати очі на те, що в процесі духовно-морального становлення особистості мали і мають значний вплив на молодь релігійні виховні традиції. Релігійні заповіді навчають головних законів і закономірностей моральної поведінки, ствер­джують думку про недопустимість гріха. “Головною і фундаментальною основою подружжя є любов, чесність, вірність. У сім`ї має бути пошана, мир і злагода, дух жертвенності. Церква не дозволяла розлучень: що Бог злучив, людина хай не розлучає”.

 

Висновок

 

Головний шлях для досягнення індивідуальної своєрідності конкретної особи сьогодні - це постійний індивідуальний коректив у зоні досягнутих особою можливостей, робота вихователів у зоні найближчого, більш високого рівня розвитку її моральних якостей. Цього можна досягнути тільки в тому випадку, коли за моральним розвитком особи слідкувати постійно, як і за інтелектуальним. Тому вже зараз назріла необхідність сформувати розробку

 

-оптимальної діагностико-прогностичної системи виховної діяльності психолого-педагогічної служби на допомогу сім`ї і школі.

 

-Ідеально було б, якщо кожен майбутній сім`янин міг: навчитися використовувати різні методи і прийоми для успішного розв`язання різних, в тому числі конфліктних ситуацій у сім`ї; навчитися оцінювати динаміку розвитку конфлікту з метою визначення його першопричини, зуміти зробити вибір з альтернативних підходів; вирішувати, яка стратегія буде найдоцільнішою і реалізовувати прийняте рішення.

 

Отже, актуальність цілеспрямованої педагогічної підготовки молоді до сімейного життя обумовлена суспільною потребою в більш глибокому і систематичному вихованні майбутніх батьків і матерів, необхідністю більш активного подолання застарілих настанов у поглядах на взаємини батьків і дітей, на сімейне життя.

 

Основний вклад батьків у педагогічну підготовку підростаючого покоління до сімейного життя полягає у формуванні в дитини певного ставлення до сім’ї, усвідомлення її особистої значимості. Саме від батьків, від успіху чи неуспіху їх власного подружнього життя багато в дечому залежить, яким буде це ставлення. Гармонійні взаємини батька і матері, їх турбота один про одного – все це важливі передумови того, що молоді люди, які виросли в такій обстановці, створять міцну, щасливу сім’ю. Благополуччя в батьківських сім’ях сприяє створенню щасливих сімей у дітей.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.015 сек.)