АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Класи імуноглобулінів

Читайте также:
  1. II. Класифікація основних засобів
  2. Антибіотики класифікують за різними ознаками.
  3. Банківські рахунки та їх класифікація.
  4. БИЛЕТ 5-6Поняття про організаційні форми навчання. Класифікація форм навчання природознавству.Класифік норм навч.природозн.
  5. Біржі як елемент інфраструктури ринку. Класифікація бірж.
  6. Біржова торгівля як основа біржової діяльності. Історія еволюції біржової торгівлі. Поняття організованого ринку. Риси та класифікація організованих ринків.
  7. Біржова угода: ознаки, сутність, зміст, класифікація
  8. Бюджетна класифікація: будова, роль і призначення видатків
  9. Бюджетна класифікація: будова, роль і призначення видатків
  10. Бюджетна система України та бюджетна класифікація
  11. В залежності від вихідних даних та способів їх поєднання всі методи діляться на 2 класи.
  12. Вади серця: класифікація, характеристика порушень гемодинаміки.

Іg А виділяється в порожнини і міститься в секретах залоз (молозиві, слині, сльозах, сечі). Щоденно секретується на слизові 4-5 г цього білка.

Ig D є, переважно, рецептором для АГ на В-лімфоцитах.

Ig Е бере участь у розвитку алергічних реакцій.

Ig М утворює комплекси з 5 штук (пентамери), його концентрація зростає при гострих або вперше виниклих інфекціях, служить рецептором для АГ на В-лімфоцитах.

Ig G складає близько 80% усіх Ig; зв’язує бактерії та віруси, бере участь у фагоцитозі; збільшення його концентрації спостерігається при хронічних або повторно виникаючих інфекціях. Ig G проникає через плаценту.

Клітинний імунітет реалізується шляхом вироблення цитотоксичних Т-лімфоцитів (Т-кілерів), які руйнують і/або виводять АГ з організму.

Мета клітинного імунітету – продукція Т-кілерів на будь-який АГ.

Виділяють 5 функцій клітинного імунітету:

Ø реакція відторгнення органів і тканин;

Ø захист від вірусних і грибкових інфекцій, протозойних інвазій;

Ø протипухлинний захист;

Ø аутоімунні реакції;

Ø реакції “трансплантат проти господаря”.

У розвитку клітинного імунітету беруть участь 3 види клітин:

1. Антигенпредставляюча клітина: поглинає і видозмінює АГ; зв’язує видозмінений АГ з молекулою ГКГ-І (іноді - з ГКГ-ІІ); виводить на свою поверхню комплекс видозміненого АГ і ГКГ-І; виробляє ІЛ-1.

2. Т-лімфоцити-хелпери: активуються під впливом комплексу АГ із ГКГ-І та ІЛ-1; виробляють ІЛ-2.

Цитотоксичні Т-лімфоцити (Т-кілери): активуються під впливом комплексу АГ із ГКГ-І; діляться з утворенням їх великої кількості; вбивають або нейтралізують АГ за допомогою різних механізмів: виділяють перфорини, індукують апоптоз, активують неспецифічні фактори: система комплементу, фагоцитоз і секреція макрофагів.

Диференціювання лімфоцитів

Лімфопоез – це диференціювання лімфоцитів від стовбурової кровотворної клітини до зрілого неімунного лімфоцита, яке відбувається в центральних органах – червоному кістковому мозку і тимусі. Зрілі неімунні лімфоцити локалізуються в периферичних лімфоїдних органах і циркулюють між ними через кров.

Диференціювання лімфоцитів на периферії після розпізнання АГ називають імуногенезом. Зрілі неімунні лімфоцити в англомовній літературі називають naive (наївними) або virgine (дівочими).

Обов’язковим процесом на початку імуногенезу в периферичних лімфоїдних органах є проліферація клонів лімфоцитів, які розпізнали АГ. У результаті імуногенезу розвиваються клони імунних лімфоцитів, які в англомовній літературі називають armed (озброєними) або effector (ефекторними) лімфоцитами. Імунні лімфоцити розпізнають АГ та організовують деструкцію тих тканин організму, де цей АГ присутній.

У кістковому мозку проходить диференціювання всіх лейкоцитів крові. Після виходу з кісткового мозку у периферичні тканини лейкоцити в нормі вже ніколи не будуть розмножуватися (на відміну від лімфоцитів). У відповідь на адекватні сигнали ззовні вони лише будуть активовані до виконання своїх певних функцій.

У кістковому мозку проходить диференціювання всіх лейкоцитів крові. Після виходу з кісткового мозку у периферичні тканини лейкоцити в нормі вже ніколи не будуть розмножуватися (на відміну від лімфоцитів). У відповідь на адекватні сигнали ззовні вони лише будуть активовані до виконання своїх певних функцій.

Т-лімфоцити


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)