АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Пропоную вам переглянути відеофрагмент «Дни, которые потрясли мир», який чітко відтворює події 1914 - 1916 рр

Читайте также:
  1. A. знания о предметной области, которые после их выполнения не изменяются
  2. A. Лица, которые имеют хроническое заболевание в стадии субкомпенсации
  3. А для того, чтобы проверить акции, которые вы уже отобрали?
  4. А также для того, чтобы очистил (от грехов) Аллах тех, которые уверовали, и уничтожил неверных.
  5. АКТ О ПРЕДОТВРАЩЕНИИ НЕУДОБСТВ, КОТОРЫЕ МОГУТ ПРОИЗОЙТИ ВСЛЕДСТВИЕ ПРЕЖДЕВРЕМЕННОГО ПЕРЕРЫВА ЗАНЯТИЙ, ОТСРОЧКИ ИЛИ РОСПУСКА НАСТОЯЩЕГОПАРЛАМЕНТА 10 мая 1641 г.
  6. Акції та спеціальні події
  7. Анализ теоретических и практических проблем, которые возникают перед студентами в работе над театрализованным концертом
  8. Архитектурой компьютера называется ее логическая организация, структура и ресурсы, которые может использовать программист.
  9. Бойцы, судьбы которых были прояснены в результате кропотливой поисковой работы, и которые не увековечены в других книгах памяти.
  10. БУДУЩЕЕ – НЕУВЕРЕННОСТЬ РАСПЫЛЯЕТ ВАШИ СИЛЫ, КОТОРЫЕ МОЖНО БЫЛО БЫ ПРИМЕНИТЬ В ИНТЕРЕСАХ ДЕЛА. СОБЕРИТЕСЬ.
  11. В живых остаются только те люди, которые полностью изменили питание и образ жизни.
  12. В каком бы масштабе ни выполнялось изображение, размеры на чертеже наносят действительные, т.е. те которые должна иметь деталь в натуре.

Питання довідеофрагменту:

1. Що означає термін «позиційна війна»?

2. Яку війну назвали «Дивною війною», скільки вона тривала?

Бойові дії 1917 – 1918 рр.

З початком першої світової війни США були нейтральною державою, однак відкрито підтримували країни Антанти. Війна стала «золотою жилою» для американських монополій. Уже в жовтні 1914 року урядом було дозволено продавати воюючим країнам будь – які товари (включаючи озброєння). Країни Антанти почали масові закупки сировини для військової промисловості, продовольства, озброєння, що сприяло піднесенню економіки США. Прибутки монополій зросли в кілька разів. Через нейтральні країни США торгували з країнами Четвертного союзу. Збільшивши торговельний флот, почалася реалізація широкомасштабної програми будівництва могутнього військового флоту.

Тісно пов'язаний з фінансово – промисловими колами, уряд США почав активну підготовку до вступу у війну. Приводом стала розв’язана Німеччиною підводна війна, яка завдала великої шкоди США. Водночас США хотіли закріпити свою економічну експансію, ставши лідером в міжнародних відносинах в повоєнній Європі. 6 квітня 1917 року США оголосили про вступ у війну на боці країн Антанти.

Основні події розгорталися на Західному та італійському фронтах. Навесні французька армія спробувала прорвати німецький фронт у Франції. Безуспішні атаки коштували життя сотням тисяч воїнів. Влітку англійська армія так само безуспішно атакувала німецькі позиції в районі Іпру. Утримуючи оборону на Західному фронті, австро – німецькі війська в жовтні несподівано атакували італійців у гірському районі Капоретто. Італійська армія зазнала нищівної поразки, і союзникам, аби врятувати Італію від капітуляції, довелося спішно перекинути через Альпи 12 французьких і англійських дивізій. Вони стримували наступ противника в Італії.

На хід війни в 1918 році значно вплинула жовтнева революція 1917 року в Росії, встановлення в ній радянської влади, початок громадянської війни й іноземної інтервенції.

Після Брестського миру з Радянською Росією Німеччина змогла зосередити великі сили для вирішального наступу на Західному фронті, що почався 21 березня. До літа німецькі війська знову досягли Марни. Але в липні англо – французькі війська організували контрнаступ: ініціатива повністю перейшла до Антанти. Становище Німеччини і ії союзників стало безнадійним.

Після наступу Антанти в Салоніках в деморалізованій болгарській армії почалося повстання, і 29 вересня Болгарія уклала перемир’я. 30 жовтня капітулювала Туреччина. Австро – Угорська імперія розвалювалася під тиском національно – визвольних рухів: були створені незалежні Чехословаччина і Австрія. 3 листопада 1918 року представники Габсбурзької династії підписали умови перемир’я.

3 листопада в Німеччині почалася революція. Була повалена монархія. 11 листопада 1918 року в Комп’єнському лісі представники Антанти і німецького генералітету підписали перемир’я на 36 днів. Головними умовами договору були: евакуація німецьких військ з Бельгії, Франції, Люксембурга, Ельзасу і Лотарингії протягом 15 днів; відмова від Брест – Литовського договору, передача всього озброєння переможцям, повернення на батьківщину полонених. Перша світова війна скінчилася.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)