АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основним принципом догляду є

Читайте также:
  1. I. Первым (и главным) принципом оказания первой помощи при ранениях верхней конечности является остановка кровотечения любым доступным на данный момент способом.
  2. I. Поэтому первым (и главным) принципом оказания первой помощи при ранениях является остановка кровотечения любым доступным на данный момент способом.
  3. III. После этого раненую конечность лучше всего зафиксировать, например, подвесив на косынке или при помощи шин, что является третьим принципом оказания помощи при ранениях.
  4. Вторым принципом финансовой деятельности и фи-
  5. Глава 39. ДОГОВІР ДОВІЧНОГО УТРИМАННЯ (ДОГЛЯДУ)
  6. Заняття по догляду з метою розвитку дитини від 6 місяців до 1 року
  7. Заняття по догляду з метою розвитку дитини віком до 6 місяців
  8. Зразок оформлення змісту курсової роботи на тему «Обліково-аналітичне забезпечення управління основними засобами підприємства»
  9. ИД – принципом удовольствия, СУПЕР-ЭГО – принципом долженствования,
  10. І. Аналіз забезпеченості основними засобами
  11. Конкретизуємо класифікацію витрат за основними ознаками.
  12. МЕТА : ЛЕГУВАННЯ СТАЛЕЙ ОСНОВНИМИ ХІМІЧНИМИ ЕЛЕМЕНТАМИ

n повага до особистості пацієнта,

n прийняття його таким, який він є, з всіма його недоліками (фізичними, психічними, подразливістю, розумовими розладами). Медсестра повинна знати, що ці недоліки в більшості випадків - прояв хвороби, а не старості і відповідний догляд може покращити стан здоров'я.

 

Система сечовиділення

Ø В процесі старіння значно змінюється функція апарату сечовиділення і функція нирок. Зменшується концентраційна здатність нирок і в зв'язку з цим компенсаторно збільшується нічний діурез. Крім того, нічний діурез може бути наслідком подразнення сфінктерів сечового міхура, гіпертрофії простати у чоловіків, серцевої недостатності у кардіологічних хворих. Треба вияснити, як часто про_кидається хворий вночі для діуреза, в якій мірі це порушує сон і дати йому нічний посуд.

Ø При частому нічному діурезі можна порадити хворому не пити безпосередньо перед сном, але це треба робити обережно, бо зменшення введення рідини менше Іл/добу може привести до загальної інтоксикації (накопичення продуктів обміну).

 

Гігієнічне купання хворих похилого віку

· Бувають нещасні випадки при купанні в ванні: слизька ванна, слизька підлога, втрата свідомості від занадто гарячої води, серцевий напад тощо. Тому стару людину треба попередити, що спочатку ванну наповнюють водою роблять необхідну температуру, а потім можна сідати в ванну.

· Взагалі ж в геріатричній практиці краще використовувати душ, а не ванну. В залежності від стану хворий приймає душ стоячи, сидячи або його обмиває персонал на спеціальній кушетці в теплій ванній кімнаті.. Не треба приймати душ >35°, направляти гарячий струмінь на голову.

· Опори, гумові килимки, термінова сигналізація - обов'язкове обладнання ванної кімнати. Присутність медпрацівника при купанні пацієнта бажана, а в ряді випадків-обов'язкова. Ванна не повинна закриватись з внутрішнього боку.

 

Догляд за хворими, що перебувають на ліжковому режимі:

 

n Тривалий ліжковий, режим веде до значних змін структури і функції, виникненню таких ускладнень, як гіпостатична пневмонія, тромб емболія, затруднений сечопуск, інфекція сечових шляхів, пролежні, зниження апетиту, загальної слабість У хворих виникають м’язові атрофії, збільшується виведення кальцію, зменшується рухливість суглобів, приєднуються запори, безсоння, психічні порушення, депресія. Особливо страждає серцево-судинна система. Внаслідок гіподинамії, детренованості швидко знижуються адаптаційні можливості серця і судин з відповідною симптоматикою (серцебиття, задишка).

 

Дефекація

· У людей похилого та старого віку часто виникають запори. Іноді вони пов'язанні з їжею, що не включає баластних речовин (овочі, фрукти, хліб грубого помолу), гіподинамією, обмеженням рідини, прийомом медикаментів. В лікуванні запорів треба враховувати, що клізми у старих людей частіше викликають подразнення кишок ніж у молодих. То саме відноситься і до ректальних свічок.

 

Реабілітація і фізіотерапія.
Реабілітація - це відновна терапія, її складові:

n 1) медична - лікування хворого

n 2) психологічна - виведення з стан депресії, реактивного неврозу, що

n виник внаслідок хвороби.

n 3) соціальне - відновлення в сім'ї, суспільстві

n 4) трудова - часткове або повне відновлення працездатності.

 

Метаболізм ліків у старому організмі.

• 1. Внаслідок структурних і функціональних змін з боку ШКТ всмоктування медикаментів з віком зменшується. Тому ліки, прийняті в середину, в меншій кількості поступають в організм.

• 2. Препарати, що вводяться у вигляді_ін'єкцій, також починають діяти значно пізніше і менш інтенсивно в зв'язку з тим, що всмоктування їх сповільнено"

• Виділення з організму медикаментів з віком також сповільнюється. Причини цього явища - зменшення видільної функції нирок.

• 3. Ослаблення інтенсивності обмінних циклів печінки, шкіри.

• 4. Зниження дезінтоксикаційної функції печінки.

• 5. Ослаблення активності ферментних систем.

 

Принципи фармакотерапії в геріатрії

§ 1. Недопустимість поліпрагмазії.

§ 2. Лікування основного захворювання.

§ 3. Несприятлива дія ліків на організм у старих людей вища, ніж у молодих.

§ 4. В старості пристосування до токсичних речовин значно знижене.

§ 5. Дози антибіотиків і антибактеріальних препаратів не зменшують.

§ 6. Для попередження мед. інтоксикації слідкувати за повноцінним харчуванням і достатнім питним режимом.

§ 7. В зв'язку із звиканням до снодійних, знеболюючих, заспокійливих препаратів рекомендують часто замінювати одне одним.

§ 8. Доцільно використовувати комплекс різних препаратів в менших дозах, які діють аналогічно, але на різні ланцюги хвороби.

§ 9. Часто можливість виникнення алергічної реакції на медикаменти.

 

Геріатричні засоби -- це група медикаментів, які впливають на старіючий організм шляхом загальної стимулюючої дії, нормалізації порушеного обміну і функцій організму, підвищують тонус і трофіку ЦНС. До них відносять:

§ 1) вітаміни групи В, вітамін А, вітаміни Е, РР.

§ 2) Мікроелементи (мідь, цинк, кобальт, калій, та ін.)

§ 3) Новокаїн.

§ 4) Гормони щитовидної залози, анаболічні.

§ 5) Тканинні стимулятори (плацента, ФІБС).

§ 6) Апілакатерапія (0,01 2 рази на день під язик впродовж 20 днів).

§ 7) Адаптогени (приймати екстракт з кореню женьшеню, елеутерококу, дибазол (0,01/добу).

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)