АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні сфери електронної комерції

Читайте также:
  1. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  2. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  3. III. Основні правила та обов’язки працівників
  4. IV. Основні обов’язки власника або уповноваженого ним органу
  5. IV. Основні поняття і визначення,
  6. N 1243, 31.10.2011, Наказ, Про Основні орієнтири виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України
  7. А. ОСНОВНІ ФОРМУЛИ, ЯКІ НЕОБХІДНО ВИКОРИСТАТИ
  8. Адаптація. Характеристика адаптацій. Основні концепції адаптаційних пристосувань
  9. Аерозольне забруднення атмосфери
  10. Асортимент товарів. Основні показники асортименту продукції.
  11. Банки — основні учасники ринку капіталів
  12. Бар'єри на шляху електронної комерції

 

Бурхливий розвиток електронної комерції в останнє десятиліття XX століття привів до необхідності чіткої структуризації Інтернет-взаємин, в якій були б, перш за все, враховані потреби та амбіції державних структур. В даний час ринок електронної комерції поділяють на сектори, основними з яких є:

· В2В (від англ. Business to business - бізнес для бізнесу) - сектор взаємодії між юридичними особами, організаціями (установами);

· В2С (від англ. Business to customer - бізнес для споживача) - сектор взаємодії між юридичними і фізичними особами;

· В2G (від англ. Business to govemment - бізнес для уряду) - сектор взаємодії між юридичними особами і державними організаціями;

· С2С (від англ. Customer to customer - споживач для споживача) - сектор взаємодії між фізичними особами;

· G2C (від англ. Govemment to customer - уряд для споживача) - сектор взаємодії між державними установами та фізичними особами (табл. 1).

Відзначимо, що тут суб'єкт, визначений першою буквою абревіатури, виступає в якості продавця або сторони, яка надає послуги. В якості «уряду» розглядається вся адміністративна надбудова держави.

Електронна комерція класу В2С - це здебільшого вже добре відомі нам інтернет-магазини й аукціони, орієнтовані на споживача, який здійснює покупку, не відходячи від монітора.

Виділяють шість груп товарів і послуг що найбільш придатні для електронної комерції В2С. Одну з груп становлять товари, прийняття рішень про купівлю яких вимагає наявності доклад­ної інформації без випробування товару в дії. До цієї категорії товарів належать комп'ютери, комп'ютерна периферія, побутова техніка, представлена, наприклад, в Інтернет-магазинах megashop.ru і intershop.ru. У цю ж групу входять книги, які забезпечують великі обсяги продажу всесвітньо відомим американським магазинам Amazon.com і Barnes&Noble. Так само роблять багато російських та українських Інтернет-магазинів, наприклад, ozon.ru, bolero.ru.

Друга категорія товарів об'єднує ті предмети, для продажу яких важлива аудіо - і відео - демонстрація, наприклад, компакт-диски і відеокасети, що продаються як у багатьох книжкових Інтернет-магазинах, так і в спеціалізованих магазинах, таких як cdnow.com.

До третьої категорії належать товари і послуги, для яких можлива доставка за допомогою мережі Інтернет; програм­не забезпечення, брокерські послуги, банківське обслуговуван­ня, бронювання місць у готелях і квитків.

У четверту групу об'єднані унікальні предмети (колекційні речі, вузькоспеціалізовані товари, дорогі продукти харчування і подарунки). В Інтернет проводяться аукціони з продажу предметів колекціонування й інших рідкісних товарів (ebay.сom і molotok.ru).

 


Таблиця 1. Секторна структура електронних взаємин

  Уряд (Government) Бізнес (Business) Споживач (Customer)
Уряд (Government) Уряд -уряду: q автоматизовані системи співробітництва у митній, податковій, правоохоронній сферах і т. п.; q інформаційно-довідкові служби, в т.ч. геоінформаційні системи Бізнес - уряду: q участь в електронних торгах із закупівлі продукції для державних потреб; q виконання державних замовлень; q надання податкової, статистичної, митної та ін звітності Споживач - уряду: qучасть у виборах; qсплата податків, зборів, штрафів; qучасть в опитуваннях громадської думки; qподання заявок, скарг та інших звернень громадян.
Бізнес (Business)   Уряд - бізнесу: q системи розподілу державних замовлень; q забезпечення контакту з податковими, митними органами, органами державної сертифікації та ліцензування, адміністраціями і т. д.; юридичні та інформаційно-довідкові служби, в т.ч. геоінформаційні системи. Бізнес - бізнесу: q торговельно-закупівельні майданчики; q електронні вітрини і каталоги; q електронні магазини; q електронні біржі; q електронні аукціони; q системи управління взаємовідносинами з клієнтами (CRM); q аутсорсинг; q електронні платіжні системи; q віртуальні підприємства; q системи Інтернет-трейдингу; q Інтернет-реклама; q системи страхування. Споживач - бізнесу: q Приватні послуги; q Участь в опитуваннях і ін рекламних акціях; Участь в партнерських та спонсорських програмах.
Споживач (Customer) Уряд - споживачу: q системи соціального обслуговування (виплати, допомоги, пільги тощо); q системи комунального обслуговування; q юридичні та інформаційно-довідкові служби, в т.ч. геоінформаційні системи Бізнес - споживачу: q електронні вітрини і каталоги; q електронні магазини; q електронні аукціони; q Інтернет-трейдинг; q електронні платіжні системи; q Інтернет-страхування; q системи телероботи; q системи вірусного маркетингу; q Інтернет -реклама; q спонсорські програми; q дистанційна освіта; q інтерактивне телебачення; q електронні ЗМІ; q туристичні та інші послуги Споживач - споживачу: q дошки оголошень; q Інтернет-аукціони; q системи Р2Р; q системи вірусного маркетингу



До п'ятої категорії відносяться предмети, які регулярно споживаються, наприклад, розфасовані продукти. Шоста категорія об'єднує високо стандартизовані товари і послуги, для споживачів яких важлива інформація про ціну: окремі види страхування, товари для ремонту і дизайну будинку, повсякденний одяг, іграшки й ін.

Іншим важливим сегментом електронної комерції на споживчому ринку є інформаційно-розважальний. З його допомо­гою в Інтернет формується нове комунікаційне середовище, яке одержало назву infotainment (від англійських слів information інформація і entertainment - розвага). Дане середовище охоп­лює спектр послуг від навчання до ігор і розваг.

Деякі освітні курси мають відповідну акредитацію і вида­ють дипломи, а віртуальні університети загрожують з часом: витіснити традиційні. Цей сегмент включає також електронні-газети і журнали, аналітичні огляди, доступ до експертних оцінок і самих експертів. У зв'язку з цим темами для подальшо­го вивчення і розробки є надійність експертизи, компіляція інформації з декількох джерел, охорона інтелектуальної влас­ності, проведення мікро платежів і т.п.

Розважальна частина, перетинаючись з інформаційною, включає кілька категорій електронних книг і відео матеріали, експерименти у віртуальній реальності, захоплюючі групові інтерактивні ігри і т.д. Цей сектор розваг для дорослих найбільш динамічно розвивається і дуже прибутковий.

Електронна комерція між підприємствами (В2В - business-to-business) є найбільш сталою категорією електронної комерції. На першому етапі вона розвивалася на базі ЕОД, одержавши розповсюдження в епоху Інтернет,

Електронні співтовариства мають на увазі довгострокові двосторонні зв'язки між бізнес-партнерами на основі телекомунікаційних мереж, регульовані скоріше нормами взаємин конкретних учасників, ніж ринковими механізмами.

Формування електронних співтовариств сприяє впровад­женню інтегрованої системи постачання, застосуванню технології «точно в термін», орієнтації на конкретного замовника. Таким чином, засобами інформаційних технологій і телекомунікаційних мереж відбувається інтеграція ланцюжків комплектації бізнес-партерів між собою. У свою чергу, це спричиняє мінімізацію товарних запасів, скорочення виробничих витрат і зменшення помилок.

Такий стиль ведення бізнесу вимагає чіткої координації ро­боти як усередині організації, так і між бізнес-партнерами, при якому Інтернет, інтранет і екстранет відіграють провідну роль,

Взаємодія між цими трьома фундаментальними технологіями життєво важлива для інтеграції бізнес-процесів. Взаємодія внутрішніх мереж організацій між собою за допомогою систем екстранет допомагає координації розробки продуктів, процесів виробництва і доставки.

Електронні ринки організовують трансакції між численни­ми продавцями і покупцями за допомогою телекомунікаційних мереж. За характером функціонування їх можна класифікувати за чотирма категоріями:

o прямого пошуку (майбутні партнери самостійно шукають один одного);

o пошуку за участю брокера (пошукові функції виконує брокер); за участю дилера (предмети купівлі-продажу знаходяться в розпорядженні дилера);

o аукціон.

Стрімко розвивається й електронна комерція усередині ор­ганізації, заснована на інтранет-компіляції й обміні даними, Інтранет керує базами даних усередині організації, підтримує інформацію на Web-сторінці, здійснює співробітництво між географічно віддаленими групами працівниківБільш активне використання інтранет включає співробітництво в інтерактивному режимі в рамках спільних проектів за допомогою документів в електронному форматі і відеоконференцій. Так, Ford Motor Company за допомогою інтранет поєднує дизайн-центри в США, Азії і Європі, зробивши можливою розробку електронних прототипів автомобілів та їх ком­понентів.

Електронна комерція передбачає використання Інтернет-засобів як інструменту для здійснення тих чи інших бізнес-операцій. В той же час інтенсивно розвивається ринок послуг, спрямованих на безпосередню підтримку використання Інтернет-засобів, які в цьому випадку виступають як товар. До таких послуг в першу чергу відносяться:

· провайдерські послуги;

· хостинг;

· розподіл доменних імен;

· веб-студії;

· promotion-послуги – просування і реклама веб-сайтів;

· платіжні системи.

Існує і вторинний ринок таких послуг, найбільш характерними для нього є:

· сквотерство – захоплення доменних імен, в тому числі з метою їх подальшого перепродажу;

· продаж існуючих веб-ресурсів.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)