АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Еволюція електронної комерції В2В

Читайте также:
  1. Бар'єри на шляху електронної комерції
  2. Біосфера та її еволюція
  3. Визначальні фактори Нового часу (наукова революція і формування буржуазного громадянського суспільства)
  4. Виникнення та еволюція поняття «підприємництво»
  5. Демократична революція.
  6. Еволюція авторського права і суміжних прав
  7. ЕВОЛЮЦІЯ ВИДАВНИЧОЇ МЕРЕЖІ РАДЯНСЬКОГО ТИПУ
  8. Еволюція використання даних у СППР
  9. Еволюція відділів маркетингу на підприємстві
  10. Еволюція відділів маркетингу на підприємстві
  11. Еволюція грошового обігу
  12. Еволюція економічної науки.

В2В –це форма електронної комерції, яка обслуговує електронні ринки і прямі зв'язки між бізнес-партнерами. Розвиток електронної комерції В2В почався з електронного обміну даними (ЕОД), поступово перейшовши до сучасних електронних ринків і продовжуючи свою еволюцію в напрямку створення електронних центів (e-hub). Нижче подані основні етапи цього розвитку.

ЕОД - це захищений обмін електронними документами між діловими партнерами, здійснюваний за допомогою комп'ютер­них мереж. Циркуляція інформації про різноманітні бізнес-трансакції (замовлення на купівлю, рахунки, ордери на відван­таження і т.п.) відбувається з використанням стандартних фор­матів повідомлень. Програмне забезпечення ЕОД здійснює кон­вертацію внутрішніх форматів документів компанії в стандартні формати ЕОД, що специфікуються різноманітними міжнарод­ними і галузевими протоколами.

Форматовані дані автоматично пересилаються безпосе­реднім одержувачам без використання паперових документів, що значно знижує вартість трансакцій шляхом виключення про­цесів ручної обробки, поштового пересилання, повторного вве­дення в комп'ютери і нагромадження численних копій ділової документації. Застосування стандартних форматів документів також скорочує неясності і неточності при їхньому заповненні.

Таким чином, переваги ЕОД полягають у скороченні, з од­ного боку, витрат на папір, друковані пристрої і пересилання до­кументації, з іншого боку витрат робочого часу на здійснення цих операцій. У результаті зменшується час проведення транс­акцій, скорочуються помилки і непродуктивні втрати робочого часу, удосконалюються процеси логістики і т.п.

Незважаючи на вражаючі переваги, технології ЕОД викори­стовуються лише великими корпораціями для взаємодії з найбільш значимими партнерами. Справа в тому, що початкові внески в спеціалізовані комерційні мережі і програмне забезпечення, яке здійснює перетворення даних у ЕОД-формат і назад, досить великі. Крім того, системи ЕОД не дозволяла передава­ти зображення, звук, графіку та відео.

Використання Інтернет як комунікаційного середовища для ЕОД усунуло цінові бар'єри і відкрило шлях до використання цієї технології для невеликих компаній. Зростаюча популярність Інтернет викликала три важливих події у світі ЕОД. По-перше, органи стандартизації і розробники додатків для ЕОД розширили стандарти, спростивши процедури узгодження між діловими партнерами і для можливості підтримки ЕОД-трансакцій у режимі реального часу. По-друге, збільшилася різноманітність програмних продуктів проведення ЕОД по мережах Інтернет. По-третє, приватні мережі VAN, призначені для реалізації ЕОД між діловими партнерами, стали підтриму­вати доступ до Інтернет для передачі ЕОД. Також були ор­ганізовані власні корпоративні мережі у вигляді віртуальних приватних мереж в Інтернет.

Таким чином, інтеграція захищених систем ЕОД з комунікаційними можливостями Інтернет викликала до життя базисну форму електронної комерції В2В що являє собою електронну взаємодію між підприємствами для забезпечення їх нормального функціонування з використанням Web-технологій.

Основу інфраструктури міжкорпоративного електронного бізнесу становить об'єднання внутрішніх інформаційних систем підприємств, наприклад, високотехнологічних ЕRР-систем. Вони автоматично планують завантаження виробничих ліній підприємств, виходячи з параметрів замовлень, що надходять. ERP-системи також враховують час, необхідний для переналагодження устаткування при зміні конфігурації продукції, що випускається.

Застосування В2В-рішень дозволяє інтегрувати автомати­зовані системи управління різних підприємств у рамках єдиного ланцюжка комплектації (рис, 3.2).

Наприклад, ERP-система відслідковує достатність комплектуючих частин на складі для забезпечення нормальною циклу виробництва. При зниженні запасів тих чи інших деталей нижче встановленого рівня система автоматично формує замовлення, яке через Інтернет-шлюз направляється в ERP-систему підприємства-постачальника. Остання аналізує його і ставить у чергу на виконання після чого, виходячи із завантаження потужностей та інших внутрішніх факторів, формує підтвердження про прийняття замовлення і планований термін постачання, Це підтвердження через Інтернет-шлюз надходить у ERP-систему замовника і, виходячи із запланованої дати й обсягу постачання, формує плановані складські запаси, Ці дані, у свою чергу, використовуються замовником при плануванні виробництва. Обмін даними між ком­паніями супроводжується підписанням реальних документів, які вимагаються законодавством. Сам процес закупівель при цьому цілком автоматизований і оптивізований. Переваги оче­видні - можливість використання системи постачань «точно в термін», прискорення обіговості запасів і обробки замовлень, зменшення помилок і т.п.

В2В-моделі ведення бізнесу використовують можливості Інтернет для створення об'єднаних інформаційних, торгових, розрахункових, комунікаційних та інших мереж уже не на рівні окремих підприємств, а на макрорівні. їхнім наступним етапом розвитку стали електронні ринки, які сприяють віртуальному обміну між численними покупцями і продавцями. Вони реалізу­ють взаємозв'язки між господарськими суб'єктами у будь-яких галузях, починаючи від сайтів, що надають інформацію з певної тематики, до системи аукціонних торгів і систем, які поєднують у єдине ціле промислові корпорації з величезною кількістю суміжних підприємств.

Переваги для учасників електронних майданчиків криються в досягненні більшої кількості бізнес-партнерів і встановленні оптимальних цін а також у значному зниженні витрат за рахунок оптимізації логістики, консолідації заявок, зменшення посередницької маржі.

Електронні центри розширюють застосування електронних ринків, які часто концентруються винятково на проведенні трансакцій. Вони інтегрують і оптимізують велике різноманіття додаткових бізнес-процесів, що виходять за рамки стандартної купівлі-продажу. Реалізація додаткових послуг і унікальних можливостей поглиблюють довіру споживачів та їх лояльність.

ERP- системи

ERP - системи - це набір інтегрованих додатків, які дозволяють створювати єдине середовище для автоматизації планування, обліку, контролю та аналізу всіх основних бізнес-операцій підприємства. Ці системи автоматично планують завантаження виробничих потужностей, оптимізують матеріальні і фінансові потоки підприємств, виходячи з параметрів замовлень, що над­ходять від споживачів.

ERP-системи охоплюють планування і керування усіма внутрішніми процесами підприємства, причому введення інфор­мації в систему здійснюється тільки при її виникненні. Збережен­ня і систематизація інформації виробляються в централізованих базах даних, доступних усім підрозділам підприємства.

Як наслідок, ERP-системи сприяють досягненню узгодже­ності роботи різних підрозділів, зниженню адміністративних витрат та інтеграції даних для різних додатків. Ці системи є інструментом підвищення ефективності керування, прийняття обґрунтованих стратегічних і тактичних рішень на основі своєчасної і достовірної інформації.

Використання ERP-систем дозволяє досягти конкурентних переваг за рахунок оптимізації бізнес-процесів і зниження вит­рат шляхом:

Þ орієнтації процесу планування на реальні замовлення споживачів;

Þ регулювання кількості запасів, зниження їх надлишків і усунення дефіциту;

Þ скорочення незавершеного виробництва;

Þ зменшення непродуктивних втрат часу і простоїв устат­кування;

Þ оперативного внесення коректувань у виробничі плани підприємства.

Як приклад ERP-систем розглянемо корпоративну інформаційну систему SAP R/3.

Автоматизована система R/3 розроблена німецькою компанією SAP AG, яка є безперечним світовим лідером з обсягу продажів прикладного програмного забезпечення архітектури клієнт-сервер. Частка продажу системи R/3 становить близько 36% світового ринку програмного забезпечення для бізнесу. Продукт компанії R/3 впроваджений більш ніж на 15000 під­приємствах світу. Зокрема, клієнтами SAP є такі відомі фірми як BMW, Mercedes-Benz AG, Adidas, General Electric, Philips, IBM, Telecom AG та багато інших. В Україні корпоративна система R/3 застосовується на Жидачівському ЦПК, на Чорнобильській та Рівненській АЕС, на Донецькому металургійному комбінаті, в Міненерго України, на комбінаті „Азовсталь", Національному банку, торгівельних мережах "Фоззи", та "Фуршет" та ін.

Складовою програмного забезпечення, що поставляється із системою, є понад 25 різних Іnternet-додатків. Ці компоненти охоплюють широкий спектр функцій у сфері фінансів, обліку та звітності, логістики та управління персоналом. Іnternet-додатки R/3 забезпечують можливість взаємозв’язків між користувачем і підприємством, між різними підприємствами, а також між співробітниками однієї фірми у мережі Іntranet.

Прикладне програмне забезпечення системи R/3 має модульну структуру й об’єднує взаємопов’язані програмні модулі різного функціонального призначення.

Базис (модуль BC) призначений для виконання базисного налаштовування системи, оптимального налаштовування системи управління базами даних (СУБД), організації резервного копіювання, розробки розширень системи.

Модулі фінансового менеджменту FI, управління основними засобами AM, управління ризиками TR спрямовані на фінансові аспекти діяльності підприємств і автоматизують бухгалтерський та податковий облік на підприємстві, формування зовнішньої і внутрішньої звітності.

Модулі контролінгу CO та управління проектами PS призначені для розв’язання задач управлінського обліку: обліку та перерахунку внутрішніх робіт, обліку результатів господарської діяльності, обліку прямих і непрямих витрат, обліку витрат за місцями їх виникнення, а також ведення довгострокових проектів.

Модулі матеріального обліку ММ та управління складами WM слугують для інформаційної підтримки процесів заготівлі, складування і споживання товарно-матеріальних цінностей, організації обліку виробництва, підготовки звітності з логістики для керівного персоналу.

Модуль планування виробництва РР забезпечує підготовку та аналіз інформації для планування та управління виробництвом, ведення специфікацій і технологічних карт, розрахунок каль­куляцій на виріб, організацію планування для дискретного і серійного виробництва, а також планування потреби матеріалів на базі виробничих замовлень.

Модуль збуту SD підтримує організацію обліку збуту продук­ції та підготовку звітності для менеджерів відділу збуту. Модуль інтегрований з модулями управлінського обліку.

Модуль управління персоналом і розрахунку заробітної плати HR автоматизує функції відділу кадрів, оптичне архівування даних персоналу, зв’язок з системами розрахунку за кредитними картками у відрядженнях, розрахунок заробітної плати та облік заходів з підвищення кваліфікації персоналу.

Модуль управління якістю QM призначений для автоматизації системи забезпечення та контролю якості продукції.

Модуль технічного обслуговування обладнання PM автоматизує облік одиниць обладнання та технічних об’єктів, складання календарного графіка та формування замовлень на технічне обслуговування обладнання, планування виробничих потужностей.

Подальшим розвитком R/3 є інформаційна система нового покоління mySAP Business Suite.

 

Рис. Прінскрін з R/3

 

4.4 Системи планування ресурсів підприємства, синхронізовані зі споживачами (CSRP)

Концепція CSRP (Customer Synchronized Resource Plаning), використовуючи перевірену часом інтегровану функціональність ERP, розширює поняття планування від виробництва далі, на покупця. Ідеологія CSRP надає дійові методики і реалізуючі їх програмні продукти для створення товарів, що модифікуються під конкретного користувача.

Можливі два рівня інтеграції:

- інтеграція покупця в процес виробництва;

- інтеграція на основі відкритих технологій


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)