АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК. Автоматизоване робоче місце - програмно-технічний ком­плекс автоматизованої системи, призначений для автоматизації певного виду діяльності (АРМ технолога

Читайте также:
  1. Вимоги до визначення поняття у словнику
  2. Він може перекласти цей текст без словника.
  3. Глосарій (Термінологічний словник)
  4. ГЛОСАРІЙ (термінологічний словник).
  5. Докладний термінологічний опис рухової дії
  6. Економічний словник
  7. Енциклопедичні словники, їх роль у навчанні та проф. діяльності.
  8. Етап автоматизації дій учнів з новими ЛО активного словника
  9. Завдання 4. Запишіть десять словників з Вашого фаху. Якими з них вам доводилося користуватися?
  10. Завдання, принципи та зміст словникової роботи
  11. КОРОТКИЙ ПОЛІТОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК
  12. КОРОТКИЙ словник ЛІТЕРАТУРОЗНАВЧИХ ТЕРМІНІВ

Автоматизоване робоче місце - програмно-технічний ком­плекс автоматизованої системи, призначений для автоматизації певного виду діяльності (АРМ технолога, АРМ бухгалтера, АРМ конструктора та ін.).

Аутсорсинг - оренда програмного забезпечення.

Автентифікація - процес, під час якого перевіряється не тільки осо­бистість відправника, а й відсутність змін у його повідомленні; певний за­сіб захисту, який визначає дійсність користувача і законність його роботи.

Авторизаційні центри - установи, які правомочні проводити ав­торизацію користувачів.

Авторизація - процес, за якого вимога на проведення трансакції схвалюється або відхиляється платіжною системою.

Асиметричне шифрування (шифрування з відкритим ключем) - схема шифрування, заснована на концепції ключової пари: дані, за­шифровані будь-яким з ключів пари, можуть бути розшифровані тільки іншим ключем з цієї пари.

Брандмауер - пристрій для обмеження доступу в мережу ком­панії. Єдиний пункт контролю безпеки в мережі, що може проти­стояти атакам на окремі протоколи, додатки і забезпечити їх надій­ний захист.

Банер - рекламний модуль (носій) на сайті, як правило, у вигляді анімованого файлу.

Браузер (browser) - програма перегляду WWW-сторінок й інших Internet-ресурсів.

Глобалізація -універсальний процес, який охоплює всю земну кулю і складається з нових інтелектуально-інформаційних техноло­гій, що активно діють на світовому ринку по зміцненню зв'язків гро­шового капіталу з інноваціями.

Дані - інформація, подана у формалізованому вигляді, при­датному для пересування, інтерпретації або оброблення за участю людини чи автоматичними засобами.

Довжина ключа - кількість біт у ключі, яка визначає число мож­ливих комбінацій.

Електронна комерція (Е-комерція) - різновид бізнес-активності, в якій взаємодія суб'єктів бізнесу з купівлі-продажу товарів і послуг (як ма­теріальних, так й інформаційних) здійснюється з допомогою глобальної комп'ютерної мережі Internet або будь-якої іншої інформаційної мережі.

Електронний гаманець - програмне забезпечення, яке дає змо­гу власнику картки проводити трансакції в режимі on-line, керувати отриманням платежів і зберігати цифрові сертифікати.

Електронний підпис - код (послідовність одного або декількох символів), який є електронним еквівалентом письмового підпису.

Електронні гроші (електронна готівка) - система оплати товарів і послуг шляхом передавання числових даних від одного комп'ютера до іншого.

Захист інформації - сукупність організаційно-технічних заходів і правових норм для запобігання заподіянню шкоди інтересам власни­ка інформації чи інформаційної системи та осіб, які користуються ін­формацією.

Інформаційне суспільство - постіндустріальне суспільство, яке ха­рактеризується розвитком ринку інформації як чинника виробництва, створенням глобального інформаційного простору, формуванням в еко­номіці технологічних укладів на основі телекомунікаційних технологій.

Інтерактивний режим - режим діалогу людини й ЕОМ, при яко­му на запит користувача комп'ютера негайно надходить відповідь із системи.

Інформаційна процедура - сукупність однорідних операцій, пов'язаних із впливом на інформацію.

Інформація - 1) повідомлення про що-не будь в усній формі; 2) знання про предмети, факти, поняття тощо проблемної сфери, якими обмінюються користувачі системи оброблення даних.

Клієнт-сервер (client-server) - технологія роботи програмних за­стосувань у мережі, за якої обчислювальні задачі розподіляються між програмою-сервером і програмою-клієнтом.

Криптографія - методи захисту даних з використанням шифру­вання.

Мультимедіа - комп'ютерна технологія, що дає змогу гнучко керувати потоками різнорідної інформації (текстами, графічними зображеннями, музикою, відеозображеннями).

Протокол - набір правил, що обмовляють усе, що зв'язано з роботою мережі.

Програмне забезпечення «клієнт-банк» - спеціальне програм­не забезпечення на комп'ютері клієнта для здійснення РС-банкінгу.

Симетричне шифрування (шифрування з таємним ключем) - схема шифрування, за якою відправник і одержувач володіють тим са­мим ключем, з допомогою якого обидва можуть зашифровувати і роз­шифровувати інформацію.

Смарт-картка - картка з інтегральною схемою і мікропроцесором, здатним виконувати розрахунки; зберігає електронні гроші.

Спам - масове розсилання реклами; небажане рекламне по­відомлення, мережеве «сміття», яке розсилається електронною поштою в особисті поштові скриньки або телеконференції.

Трафік - повний інформаційний потік в мережі.

Хост (host), вузол - комп'ютер в Internet, який призначений для забезпечення входу і роботи в мережі кінцевих користувачів, а також для розташування і збереження інформації.

Цифровий сертифікат - електронний ідентифікатор, який підтвер­джує справжність користувача, містить інформацію про нього, слугує електронним підтвердженням відкритих ключів.

Шифр (код) - сукупність правил для шифрування.

Шифрування - метод перетворення первісних даних у закодова­ну форму.

Шифрування з відкритим ключем - система шифрування для ре­алізації електронного підпису в електронних платіжних системах.

Чат - бесіда чи дружня розмова. В Інтернеті - технологія, що забезпечує спілкування в реальному часі.

Шлюз - програма, призначена для з'єднання двох мереж, що використовують різні протоколи, завдяки чому з'являється можли­вість обміну даними між ними.

В2А (бізнес - адміністрація, business-to-administration) - різ­новид електронної комерції, який визначається залежно від суб'єктів бізнес-взаємодії (компаній і адміністративних установ).

В2В (бізнес - бізнес, business-to-business) - різновид електрон­ної комерції, який визначається залежно від суб'єктів бізнес-взаємодії (компаній з компаніями).

В2С (бізнес - споживач, business-to-consumer) - різновид електронної комерції, який визначається залежно від суб'єктів бізнес-взаємодії (компаній і споживачів продукції і послуг).

CyberCash - поширена система цифрової готівки.

DES (Data Encryption Standard) - шифр з 56-бітовим ключем, опе­рує блоками даних по 64 байт.

ERP (Enterprise Resource Planning) - система планування ресур­сів підприємства; програмне забезпечення нового покоління для пла­нування ресурсів підприємства.

ESPRIT - програма Європейської спільноти, спрямована на при­скорення і розширення досліджень з використання інформаційних тех­нологій (IT).

FAQ (Frequently Asked Question) - збірники запитань, які найчас­тіше ставлять користувачі мережі Internet, і відповіді на них.

Internet-банкінг - можливість здійснювати всі стандартні опера­ції, до яких може вдаватися клієнт в офісі банку (за винятком операцій з готівкою) через Internet.

Intranet - внутрішня локальна обчислювальна мережа (ЛОМ) уста­нови, яка створена і функціонує на основі Internet-технологій.

Mondex - система, заснована на використанні смарт-карток; на­лежить відомому світовому емітенту MasterCard. Ця технологія пере­творює гроші в різновид готівки, гроші, виплачені у Mondex, на відміну від усіх інших смарт-систем, не авторизуються.

NetCash - поширена система цифрової готівки.

On-line (он-лайн) - «живе» сполучення комп'ютера кори­стувача з віддаленим комп'ютером, сеанс у режимі реального часу.

РС-банкінг - послуга, за якої з допомогою комп'ютера із спеціа­льним програмним забезпеченням і модему клієнт під'єднується до спе­ціальної банківської системи типу «клієнт-банк» для управління своїм рахунком.

SET- протокол, прийнятий міжнародними платіжними система­ми як стандарт для захисту трансакцій електронної комерції; грунтуєть­ся на використанні цифрового підпису з сертифікатом і забезпечує ви­сокий рівень їх безпеки.

Uanet - український сегмент Internet.

WAP-банкінг - різновид електронного банкінгу шляхом стільни­кового зв'язку.

 


РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

1. Макарова М.В Електронна комерція. Навчальний посібник. Київ ВЦ Академія 2002. -272 с.

2. Меджибовська Н.С. Електронна комерція: Навчальний посібник.: - Київ ЦНЛ 2004. - 384 с.

3. Эймор, Дэниел. Электронный бизнес: эволюция и/или революция.: Пер. с англ. – М.: Издательский дом «Вильямс», 2001. –725 с.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)