АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Загальні поняття про топогеодезичне забезпечення бою

Читайте также:
  1. I. Загальні положення
  2. I. Загальні положення
  3. I. Загальні положення
  4. I. Загальні положення
  5. I. Загальні положення
  6. I. Загальні положення
  7. I. Загальні положення
  8. I. Загальні положення
  9. I. Поняття й ознаки об'єкта авторського права.
  10. I. Поняття необережності, як форми вини.
  11. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  12. II. ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗМІНИ В ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДУКТИВНОЇ ЗАЙНЯТОСТІ

 

Топогеодезичне забезпечення є одним з основних видів бойового забезпечення військ. Це цілий комплекс заходів з підготовки та доведення до штабів і військ топогеодезичних даних, які необхідні для успішного вирішення поставлених завдань. Воно організується і здійснюється з метою вивчення та оцінки місцевості при підготовці та веденні бою, а також для більш ефективного використання зброї і бойової техніки.

Топогеодезичне забезпечення становить собою:

а) створення, періодичне оновлення і доведення до військ топографічних карт;

б) забезпечення військ астрономо-геодезичними та гравіметричними даними;

в) здійснення топогеодезичної прив'язки;

г) забезпечення штабів та військ спеціальними картами і фотодокументами;

д) ведення топографічної розвідки.

Топографічні карти призначені для вивчення місцевості та оцінки її тактичних властивостей при плануванні бойових дій, організації взаємодії та керування військами у бою, при орієнтуванні на місцевості і цілеуказанні, для визначення координат об'єктів (цілей) противника, вимірів та розрахунків при інженерному обладнанні місцевості.

Забезпечення військ топографічними картами становить собою виготовлення і оновлення топографічних карт, утворення необхідного їх запасу, своєчасне доведення карт до військ під час підготовки до бою і дозабезпечення картами під час бою.

Кожен командир, офіцер штабу, а в механізованих і танкових частинах і підрозділах - командири екіпажів повинні мати карти тих масштабів, які найкращим чином забезпечують вирішення поставленого перед ними бойового завдання. Вищі командири і штаби, крім призначених для них карт, забезпечуються також картами тих масштабів, які необхідні підлеглим їм командирам і штабам. Це необхідно для узгодженого і надійного управління однаковими (за масштабом і роком видання) картами.

Топографічні карти є найважливішим джерелом інформації про місцевість і одним з основних документів управління військами, тому забезпечення ними військ є основним завданням топогеодезичного забезпечення.

Вихідні астрономо-геодезичні дані служать основою топогеодезичної підготовки запусків ракет, стрільби артилерії, а також для забезпечення роботи радіотехнічних засобів.

Вихідною геодезичною основою для топогеодезичної прив'язки елементів бойових порядків є сіть закріплених на місцевості геодезичних пунктів (точок), координати і дирекційні кути напрямів яких визначені з необхідною для військ точністю. Залежно від вимог військ до точності і терміну топогеодезичної прив'язки елементів бойових порядків, вихідними геодезичними даними можуть бути пункти державної або спеціальної геодезичної мережі, а також місцеві предмети (контурні точки), координати яких визначають за великомасштабними картами або фотограметричними методами, а дирекційні кути (азимути) напрямів - інструментально.

Вихідною геодезичною основою, яка створюється Воєнно-топографічною службою завчасно, а також під час підготовки і в ході бойових дій, війська і штаби забезпечуються у вигляді каталогів (списків) координат геодезичних пунктів, карток і спеціальних карт. Терміни створення геодезичної основи і порядок доведення до штабів і військ астрономо-геодезичних даних повинні забезпечувати своєчасну топогеодезичну прив'язку і готовність ракетних військ і артилерії відкрити вогонь.

Топогеодезична прив'язка полягає у передачі координат від пунктів (точок) вихідної геодезичної основи до стартових (вогневих) позицій ракетних (артилерійських) частин і підрозділів, позицій радіолокаційних станцій і постів радіотехнічних підрозділів, а також в орієнтуванні ракет, гармат, радіотехнічних систем у необхідному напрямку. За координатами позицій і цілей обчислюються вихідні геодезичні дані для пуску (стрільби): відстань від пускових установок (гармат) до цілей, дирекційні кути напрямів з позицій на цілі і перевищення між ними.

Спеціальні карти та фотодокументи призначені для інформування командирів і штаби про сучасний стан місцевості, її зміни у районі бойових дій, а також про інші спеціальні дані, які необхідні для виконання поставлених бойових завдань. Обсяг додаткових відомостей, які наносяться на спеціальні карти і фотодокументи, залежить від вимог військ до топогеодезичних даних. Види і зміст основних спеціальних карт і фотодокументів, їх кількість, терміни виготовлення і порядок доведення до військ установлюються відповідними штабами.

Топографічна розвідка проводиться з метою виявлення даних про умови прохідності, захисту від зброї масового ураження, орієнтування, спостереження, маскування, ведення вогню та інженерного обладнання місцевості, а також встановлення особливостей місцевості у зв'язку з її сезонними змінами.

Найважливійшою вимогою до топогеодезичного забезпечення є його своєчасність. Топогеодезичними даними командири та штаби повинні забезпечуватися завчасно або одночасно з постановкою їм бойових завдань.

Топогеодезичне забезпечення організовують штаби на основі рішення командира на бій і розпорядження з топогеодезичного забезпечення вищого штабу. Здійснення топогеодезичного забезпечення військ покладено на частини і підрозділи Воєнно-топографічної служби Збройних Сил України, а у з'єднаннях, частинах і підрозділах де їх немає - на командирів і штаби силами своїх з'єднань, частин і підрозділів. Топогеодезичну прив'язку своїх бойових засобів на позиціях виконують топографічні підрозділи видів Збройних Сил і родів військ на основі отриманих від частин і підрозділів Воєнно-топографічної служби необхідних вихідних даних.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)